Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 169
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 192
  • Total: 193
  • Leon

Ο Ελ. Βενιζέλος, οι S-300 και το «Αβέρωφ»

Ξεκίνησε από Gerogriniarhs, Οκτωβρίου 05, 2009, 08:12:13 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Gerogriniarhs

Όταν ο Ελληνισμός είχε Ηγέτη τον νικηφόρο Ελευθέριο Βενιζέλο, οραματιστή και δεξιοτέχνη της στρατηγικής (γιʼ αυτό και μετέφρασε ο ίδιος, από τα αρχαία, τον Θουκυδίδη), η Ελλάς είχε τα κότσια να παραλαμβάνει στο Φάληρο το φθινόπωρο του 1911, το τότε υπερόπλο της, το Θωρηκτό «Αβέρωφ». Αντίθετα: Όταν ο Ελληνισμός είχε χεσμένους και δειλούς ηγέτες, π.χ. τους Κ. Σημίτη και Γλ. Κληρίδη, ταπεινωνόταν «εξορίζοντας» το 1999 τους S-300 στην Κρήτη...

Π Ρ Ω Τ Ι Σ Τ Η έγνοια της Ανορθωτικής Κυβερνήσεως Βενιζέλου, αφʼ ότου ανέλαβε το 1910 την εξουσία στη μικρή Ελλαδίτσα «της Μελούνας», η πρόσκτηση στρατιωτικής ισχύος και η οικονομία. Ο ίδιος ο Βενιζέλος ανέλαβε προσωπικά και το υπουργείο Στρατιωτικών. Για να καταστήσει την Ελλάδα ΙΣΧΥΡΗ, ικανή να διεκδικήσει διά της Ισχύος την απελευθέρωση του τότε υπόδουλου Ελληνισμού. Ο «Αβέρωφ» στοίχισε 950.750 λίρες Αγγλίας, εκ των οποίων οι 300.000 πληρώθηκαν από το κληροδότημα του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ (1818-1899).

Η Δ Η παραλαμβάνονταν από τον Ελληνικό Στρατό τα καλύτερα, τότε, στον κόσμο επαναληπτικά τυφέκια Μάνλιχερ - Σονάουερ, με περιστροφικό γεμιστήρα πέντε φυσιγγίων, διαμετρήματος 6,5 χιλ. της αυστριακής Στάγερ, προς 79 χρυσά φράγκα έκαστο, για την αντικατάσταση των παλιών μονόβολων Γκράδων, 11 χιλ., του 1874. Αυξάνοντας τις δαπάνες για την άμυνα, στις 19.12.1911 ο Βενιζέλος έλεγε στη Βουλή και για την αναγκαία κατʼ έτος κατανάλωση 5 εκατομμυρίων φυσιγγίων πεζικού, «ίνα και η εκγύμνασις των ανδρών γίνηται καλυτέρα διά της χρησιμοποιήσεως πολύ περισσότερων βολών ή εις το παρελθόν και όπως ανανεώνται διαρκώς αι αποθήκαι των πυρομαχικών εντός του αναγκαίου χρόνου».

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ του «Αβέρωφ», το ελληνικό ναυτικό κατέστη το κύριο «διαβατήριο» με το οποίο έγινε δεκτός στη Βαλκανική Συμμαχία κατά της Τουρκίας ο Βενιζέλος. Εξασφάλιζε την κυριαρχία στο Αιγαίο, εμποδίζοντας τη μεταφορά τουρκικών ενισχύσεων στα θέατρα του πολέμου. Ρόλος καθοριστικός στις περίλαμπρες νίκες των απελευθερωτικών Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13, που διπλασίασαν την ελλαδική επικράτεια

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 5η Οκτωβρίου του 1912, που η Ελλάς εισερχόταν στον πόλεμο, ο Ελευθέριος Βενιζέλος έσπευσε στον φαληρικό όρμο για να κατευοδώσει τον στόλο. Επί της ναυαρχίδος «Αβέρωφ» εκφώνησε την ακόλουθη προσταγή στον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη και στους 550 ναύτες του: «Η πατρίς αξιοί από υμάς όχι απλώς να αποθάνητε υπέρ αυτής. Αυτό θα ήταν το ολιγώτερον. Αξιοί να νικήσετε». Και το έκαμαν. Με τις ναυμαχίες της «Έλλης» 3.12.1912 και της «Λήμνου» 5.1.1913 το Αιγαίο κατέστη άβατο για τους Τούρκους. Οι σύγχρονοί μας ηγετίσκοι του παρακμάζοντος Ελληνισμού, απλώς «οραματίζονται»… αποστρατιωτικοποιήσεις! Όχι της Τουρκίας, βέβαια, αλλά της Κύπρου…

Του Λάζαρου Μαύρου
Δευτέρα, 5 Οκτώβριου 2009

ΠΗΓΗ: enkripto.com/2009/10/s-300.html

κώστας

Όπως διδάσκει το παραπάνω πόνημα
-δεν θέλει και πολύ μυαλό-
μία είναι η λύση.
Να αγοράσουμε ένα αεροπλανοφόρο
(θα τσοντάρει και ο Κόκκαλης)
και να τους γαμήσουμε.
...Ποιους; Όλους.

Και...να εξομολογηθώ
τη μαύρη αλήθεια μου
προτιμώ τις αυθεντικές μαλακίες
παρά τις αναμεταδιδόμενες.
eLe

Pappas10

Ρεαλιστικά πάντως, οι πολιτικές κατευνασμού και ηπίων τόνων δεν έχουν φανεί ικανές να περιορίσουν την τουρκική επιθετικότητα. Αντίθετα, οι "γκρίζες ζώνες" διαρκώς επανέρχονται.

Όπως λέγεται "... αν θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο..." Κάποια στιγμή θα πρέπει και η Ελλάδα να αντιδράσει στις προκλήσεις.

Μπορεί να κάνω και λάθος... όπως έχω πει, δεν κατέχω από πολιτική.
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13
Πίτα γύρο κοτόπουλο, μαρούλι μαγιονέζα.

κώστας

Εκτός από τουρκική επιθετικότητα
βλέπω και ελληνική επιθετικότητα.
Όσο για την αντίδραση στις προκλήσεις
είναι στρατηγικό λάθος
να γίνει με τους όρους των τούρκων.
Έτσι, ο "πόλεμος" με θωρηκτά, κανόνια και όπλα
βρίσκεται μόνο στη σφαίρα της φαντασίας
ορισμένων.
Ακόμη και οι τούρκοι συμβαδίζουν
με το πνεύμα της εποχής:
κάνουν "παρενόχληση" μέσω ασυρμάτου
...ενώ ετοιμάζονται για το ...εικοστό δάνειο από το ΔΝΤ.

Κάποτε, επιτέλους, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό
τι σημαίνει μέλος της ΕΕ.
Μήπως και σταματήσουν οι αηδίες
ότι οι τούρκοι σκέφτονται να κάνουν πόλεμο
με την ελλάδα.

Η μοναδική σκέψη των ελλήνων
ηγεσίας και πολιτών
θα έπρεπε να είναι η καλυτέρευση
της θέσης μας μέσα σ' αυτή
την κοινότητα που ανήκουμε.
Θα πρέπει δηλαδή, να ξανα-εμπεδώσουμε
την αξιοκρατία, να της δώσουμε τη σημασία
που της πρέπει και να στρώσουμε
τον κώλο μας κάτω να δουλέψουμε.
Με τα δικά μας χαρακτηριστικά,
δεν λέω να γίνουμε γερμανοί.

Αντ' αυτού, αναλωνόμαστε
σε ανούσιες διελκυστίνδες
με χώρες, οι οποίες
ζηλεύουν και εποφθαλμιούν τη θέση μας.
Εμείς χάνουμε. Ούτε οι τούρκοι
ούτε οι σκοπιανοί, αλβανοί
και δεν ξέρω ποιος άλλος.

Επομένως, τύποι σαν κι αυτόν
τον λάζαρο μαύρο
είναι ή ηλίθιοι ή υποβολιμιαίοι.
eLe

Pappas10

Η Ελληνική Επιθετικότητα που ακριβώς εντοπίζεται; Έχω πει πολλές φορές πως συμψηφισμός δεν είναι αντικειμενικότητα. Ευθέως λοιπόν, ποιά πολιτική θέση ή πράξη της Ελλάδας έχει αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιόματα της Τουρκίας;  

Καλή η Ευρωπαϊκή Ένωση και συμφωνώ με την προτροπή σου να δουλέψουμε για να φτιάξουμε το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ μας πρόσωπο. Σου έχει - όμως - δώσει η Ε.Ε. καμία εγγύηση ότι μπορεί να λειτουργήσει προς το συμφέρον της Ελλάδας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και δη σε περιπτώσεις κρίσεως; Θυμάσαι εσύ καμία κινητοποίηση της Ε.Ε. στο επεισόδιο στα Ίμια;

Ή μήπως θυμάσαι την Ε.Ε. στην κρίση του 87 με το Σισμίκ να κάνει κάτι; Γιατί εγώ θυμάμαι τον Ανδρέα Παπανδρέου να λέει "Ο Στόλος μας δεν είναι στον Ναύσταθμο" και όχι "Περιμένω από την Ε.Ε. την στήριξη".

Ή μήπως η Είσοδος της Κύπρου στην Ε.Ε. έκανε τους τούρκους να αποχωρήσουν από το Νησί ή να συμβιβάσουν τις διεκδικήσεις τους στο σχέδιο Ανάν;;;

Επαναλαμβάνω δεν σκαμπάζω και πολλά από πολιτική, όμως η ιστορία έχει διδάξει πως κανένα κράτος δεν κατάφερε να στηρίξει την ανεξαρτησία του και την εξωτερική του πολιτική ΜΟΝΟ με συμμαχίες και ΜΟΝΟ με πολιτικές. Χρειάζεται και αποτρεπτική ισχύ.

Όσο για τα έξοδα... ναι είναι υπέρογκα. Μήπως όμως ξέρεις πόσα εκατομμύρια μας στοίχισε ως κράτος η κρίση των Ιμίων; Μήπως μπορείς να υπολογίσεις τις επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας αν τα πλοία που διέρχονται το Αιγαίο ΔΕΝ πληρώνουν τον Ελληνικό Νιογνώμονα επειδή δεν θα έχουμε κυριαρχικά δικαιόματα;

Δεν είναι τόσο μονοδιάστατα τα πράγματα Κώστα...

Για εμένα, ισχύει το παραδοσιακό ρητό. "Αν θέλεις ειρήνη ετοιμάσου για πόλεμο". Είναι - κατά τη γνώμη μου - τεράστιο λάθος το να υποτιμούμε ή να αγνοούμε την αξία της στρατιωτικής ισχύς ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης. Ιδίως σε μία περιοχή όπως το "μαλακό υπογάστρειο της Ευρώπης" που ονομάζουμε Βαλκάνια.

Αυτά πιστεύω... δεν είμαι μιλιταριστή αλλά θεωρώ ανόητο το να υποβαθμίζουμε την αξία της στρατιωτικής ισχύως... ιδίως σε μία περιοχή σαν την δική μας.
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

Pappas10

Όπου "κανένα κράτος" βάλε "κανένα κράτος σε περιοχή που γεννά κρίσεις όπως τα βαλκάνια"... μη μου πεις "Ελβετία" και φρικάρω. :) :) :)
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

κώστας

Δεν υπάρχει συμψηφισμός.
Η ελληνική επιθετικότητα
είναι προφανής στα όσα γράφει
αυτός ο λάζαρος μαύρος
(αλλά όχι μόνο αυτός)
τα οποία, είναι ανακόλουθα
με τη επίσημη ελληνική γραμμή στο θέμα.
Η γραμμή αυτή υποστηρίζει τον ερντογάν
και αγνοεί ή υποβαθμίζει τις προκλήσεις
των "στρατηγών".
Κάτι παραπάνω -φαντάζομαι- θα ξέρει
το επίσημο ελληνικό κράτος.

Αναφέρεις τα ίμια, τα οποία φυσικά είναι ελληνικό έδαφος.
Όσο για το επιχείρημα που ακούγεται
"μπορώ εγώ να πάω στα ίμια;" απαντώ
ναι μπορείς αλλά αν το κάνεις
δυσκολεύεις την ελληνική εξωτερική πολιτική
που κινείται στη γραμμή ότι δεν δίνω λαβές
ούτε καν στους σκληροπυρηνικούς τούρκους
να πουν το οτιδήποτε.
(Είμαι σαφής: "να πουν" όχι να κάνουν)

Και ναι, η ΕΕ σαφώς μου έχει δώσει δείγματα
ότι λειτουργεί προς το συμφερόν της.
Κομμάτι του συμφέροντός της είναι και η ελλάδα.
Μικρό κομμάτι δυστυχώς αλλά δεν φταίει η ΕΕ γι' αυτό.

Όμως τα ίμια δεν είναι καλό παράδειγμα.
Διότι τότε, υπήρχε μία παντοκρατορία στον κόσμο
στην οποία κανένας δεν προέβαλε αντίσταση
και η οποία επέβαλε τις θέσεις της παγκοσμίως.
Θυμίζω ότι ακόμη και η ρωσία, στην οποία κατέφυγε
ο οτσαλάν, ακόμη κι αυτή, τον έδιωξε.

Δεν ανέφερα ποτέ να πάψει η ελλάδα
να έχει αποτρεπτική δύναμη.
Ούτε περιμένω, ούτε θέλω, να έρθει η ΕΕ να με σώσει.
Λέω όμως ότι το να είναι κανείς μέλος της
είναι αποτρεπτική δύναμη από μόνο του.
Είναι βέβαια παράδοξο, πώς μία χώρα σαν την ελλάδα
αποτελεί μέλος της ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο
αυτή τη στιγμή αλλά, από την άλλη, το παράδοξο αυτό
δείχνει ότι είμαστε καταφερτζήδες...όποτε θέλουμε.

Να θυμίσω τέλος, ένα περιστατικό που
ίσως διέλαθε της προσοχής:
την επομένη της πτώσης των δίδυμων πύργων
και του τμήματος του πενταγώνου
δύο υπερσύγχρονα αεροπλάνα-ραντάρ από σουηδία
και άλλο ένα που δεν θυμάμαι από πού
κατέβηκαν στο αιγαίο και περιπολούσαν
τα χωρικά μας ύδατα και τον εναέριο χώρο.
Όχι ότι με κάνει περήφανο το γεγονός αλλά
έχει τη σημασία του.

Μία εύκολη παγίδα στην οποία μπορεί να πέσουμε
είναι η πορεία του πολιτικού χρόνου
η οποία δεν συμβαδίζει με τον καθημερινό χρόνο.
Δηλαδή, όταν δρομολογούνται πολιτικές εξελίξεις,
αυτές μπορεί να υλοποιηθούν μετά από μία-δύο γενιές
αλλά σημασία έχει η δρομολόγηση.

Μου αρκεί η φράση "δεν είμαι μιλιταριστής"
και μου δείχνει ότι στη βάση, συμφωνούμε.
eLe

NoName

Εμβατήρια και ηλίθιοι παιανισμοί όπως είναι το κείμενο του Λαζάρου, σίγουρα δείχνουν στην καλύτερη των περιπτώσεων έθνικ κομπλεξικό.
Η καλύτερη προστασία για την χώρα σου είναι να αναπτύσσεις τον τόπο σου με αυτά που έχει σήμερα.
Να αναπτύσσεις την οικονομία, την κοινωνική προστασία των πολιτών σου και την ουσιαστική μόρφωση.
Όσο αυτά χωλαίνουν, τόσο ανεβαίνουν οι κραυγές για μιλιταρισμούς και παλικαρισμούς.
Ο μιλιταρισμός είναι η επιλογή του αδύναμου για να παριστάνει τον δυνατό. Μη έχοντας που αλλού να κρατηθεί παρά μόνο στη δύναμη του όπλου.

192 Επισκέπτες, 1 Χρήστης