Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 472
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 478
  • Total: 479
  • Leon

Μοναχισμός...Σωστό ή λάθος?

Ξεκίνησε από kataigida, Νοεμβρίου 15, 2009, 08:24:58 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie

Pappas10

[quote user="larus audouinii" post="329842"]Συνεπώς : ¨Ολες οι απόψεις είναι καλό να ακούγονται, χωρίς να θέλει να επιβάλλει κάποιος την δική του άποψη ή ερμηνεία, εν προκειμένω σωστό ή λάθος, μοναχισμός (όρα kyria)
Οι αποστάσεις από το απόλυτο,  είναι το καλύτερο
Καλό είναι να φωτίζονται οπτικές αλλά όχι απόψεις με βεβαιότητα  :roll:Εκτός και αν κάποιος έχει την ορθή γνώση
Αλλά για να έχεις άποψη, εν προκειμένω για τον μοναχισμό, σωστο ή λάθος θα πρέπει να μπεις καλύτερα στο πετσί ενός καλόγερου πρώτα για να το καταλάβεις και να έχεις την γνώση Από την απέξω λέμε απόψεις όλοι εκ του ασφαλούς κυρίως

:razz:

Και παππαμπαμπά, πρόσεξες πως το θυμωμενο εμοτικόν χαμογελάει...Δεν είναι απαραίτητες οι συγνωμές βρε παιδιά, αλοίμονο μεταξύ μας πλέον (προτιμώ 'ομως το γλάρος πλζ  :grin:  ;-) )[/quote]

Γλάρε μας,

Άρα το ίδιο ισχύει για τον καλόγερο που έχει άποψη για την κοινωνία και τα προβλήματα μου όντας στην απ' έξω και με συμβουλές εκ του ασφαλώς κυρίως.

Θα επαναλάβω την ερώτηση μου. Για να έχω άποψη περί φασισμού θα πρέπει να μπω στο πετσί ενός φασίστα;

Περί δικτατορίας στο πετσί ενός δικτάτορα;

Για την παιδοφιλία στο πετσί ενός παιδόφιλου;

Για την αυτοκτονία στο πετσί ενός αυτοκτονικού;

Και στην τελική ΟΛΟΙ οι καλόγεροι έχουν το ίδιο πετσί;

Ο Μοναχός για εμένα ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΜΑΛΟΣ. Ανεξάρτητα με το αν είναι δικαιολογημένα ή όχι ανώμαλος, είναι ανώμαλος. Δεν με ενοχλεί η ανωμαλία του (όπως αυτή του παιδόφιλου ή του δικτάτορα) αλλά δεν θέλω να μπω και στο πετσί της. Όπως δεν θέλω να μπω στο πετσί κανενός είδους ανθρώπου που - με τα δικά μου κριτήρια - θεωρώ ανώμαλο.  

Αυτή είναι η αποψή μου σε συνάρτηση με το πως αντιλαμβάνομαι τον μοναχισμό ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ χωρίς να έχω μπει στο πετσί κανενός μοναχού. Κατέθεσα τα επιχειρήματα μου και μάλιστα με την υποσημείωση ότι ΔΕΝ ΕΧΩ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ, ούτε καν έχω μιλήσει αν δεν κάνω λάθος, σε κανέναν μοναχό.

Μόνο μία απορία ρε παιδιά. Αφού θεωρείται λάθος το να είμαστε επικριτικοί στον μοναχισμό αφού δεν έχουμε μπει στο πετσί του μοναχού, το ίδιο λάθος δεν είναι να είμαστε θετικοί χωρίς να έχουμε μπει στο πετσί ενός μοναχού;

Άρα αν είμαι εγώ λάθος που είμαι κατά μη όντας στο πετσί ενός μοναχού, άλλο τόσο λάθος είναι όσοι είναι υπέρ... μη όντας στο πετσί ενός μοναχού.

Οπότε όλοι λάθος είμαστε υπέρ και κατά γιατί κανείς μας δεν νομίζω ότι είναι στο πετσί ενός μοναχού - εκτός και αν μας γράφει κανείς από μοναστήρι, κοινόβιο, Ζεν τατάμι ή ό,τι άλλο...

Τέλος πάντων... παραδέχομαι ότι είμαι κολημένος με τους ρασοφόρους αλλά νομίζω ότι και κανείς δεν απάντησε στις ερωτήσεις που έβαλα. Δεν νομίζω ότι η ζωή που ζεί η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων είναι μία ζωή χαρισάμενη. Οπότε δεν θεωρώ άξιο αναφοράς οποιονδήποτε την αρνείται ή την εγκαταλείπει.

Αυτό είναι όλο.
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13
Πίτα γύρο κοτόπουλο, μαρούλι μαγιονέζα.

ToniV

μοναχισμος = ανωμαλια
εγκλημα εναντιον της ανθρωπινης φυσης

pixie

Ε, όχι και έγκλημα ο μοναχισμός!!! Αυτό είναι εξαιρετικά ακραίο...  :evil:

Ανεξάρτητα με το τι πιστεύω εγώ - ούτε προσφέρει στα κοινά, ούτε έχει αυτόνομη σκέψη - αν ο μοναχισμός δίνει σε κάποιους ένα σταθερό σημείο αναφοράς και μια ψυχική ευδαιμονία, αν μια πειθαρχημένη ζωή τους προσφέρει νόημα, δεν μας αφορά. Όποιος θέλει να αποσυρθεί, ας το κάνει, από τη στιγμή που είναι ελεύθερη επιλογή κι όχι εξαναγκασμός.

Με αφορά όμως αν πρόκειται να πληρώνω για τους μοναχούς ή το Άγιο Όρος, ενώ μου απαγορεύεται να πάω!
Με αφορά που η περιουσία της εκκλησίας - από την οποία τρέφονται και τα μοναστήρια - είναι τεράστια και αφορολόγητη ενώ το κράτος εμένα μου πίνει το αίμα!
Και δεν καταλαβαίνω γιατί τους ονομάζουμε τους μοναχούς άγιους...

kuria

[quote user="ToniV" post="329940"]μοναχισμος = ανωμαλια
εγκλημα εναντιον της ανθρωπινης φυσης[/quote]

μαλλον η επιμονη για ζευγαρωμα ορισμενων, θα μπορουσε να χαρακτηρισθει ως ανωμαλια... και εγκλημα εναντιον της ανθρωπινης φυσης, η προσπαθεια τους να διαιωνισουν τα βλαμενα τους γονιδια...

φυσικα δεν αναφερομαι σε κανενα χρηστη-στρια του σαιτ και καθε ομοιοτητα με προσωπα, πραγματα ή καταστασεις ειναι παντελως συμπτωματικη...  :lol:
εκεί που τα θέλω εκτοπίζουν τα πρέπει...

black_velvet

[quote user="pixie" post="329771"]...

Η δουλοποίηση του ατόμου! Αυτό με απασχολεί! Η προσεχτική, σταδιακή, οργανωμένη ψυχολογική χειραγώγηση δια μέσου της Πίστης. Το να γίνεσαι υπηρέτης ενός Θεού ή να υπακούς κάποιον Ηγούμενο της πνευματικής εξέλιξης. Και η μονόπλευρη πληροφόρηση στη συνέχεια.

Και η ψυχική στάση... Υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα ανθρώπων που παράτησαν τις σπουδές τους, τις οικογένειές τους, την ευθύνη απέναντι στα παιδιά τους - θεωρώντας τη ζωή μάταιη - και κλείστηκαν σε μοναστήρια, επειδή τους ''φυτεύθηκε'' στο μυαλό η πεποίθηση της μετά θάνατον ζωής.
Και φυσικά, κάπου εδώ μειώνεται το κριτικό πνεύμα, αρχίζει η δουλοποίηση, ισοπεδώνεται βέβαια η ελεύθερη βούληση και η προσωπικότητα του ατόμου, αφού η περηφάνεια θεωρείται για τον μοναχό αμαρτία![/quote]

Δούλος γίνεται κάποιος μόνον αν αφεθεί. Αν το επιτρέψει. Και αν κάποιος είναι δουλοπρεπής, τότε θα είναι δούλος όπου κι αν ζει, ό,τι και να κάνει.
Κανόνες υπάρχουν παντού και πάντα. Ακόμη και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι έχουμε κάποιους άτυπους κανόνες τους οποίους όλοι οι συμβίοι πρέπει να ακολουθούν για να μην επικρατήσει χάος. Πώς λοιπόν να μην υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και σε μια κοινωνία όπως αυτή των μοναχών;

Από κει και πέρα - κι επειδή δεν έχω τώρα τον χρόνο να διαβάσω τα σεντόνια-απαντήσεις του παππά - το μόνο που έχω να επαναλάβω είναι πως αποτελεί δικαίωμα του καθενός να ορίσει τη δική του ζωή και να πάρει τις δικές του αποφάσεις. Από τη στιγμή που δεν έρχεται στο δικό μου σπίτι να μου πει τι να κάνω και πώς να ζήσω, πιστεύω πως ούτε κι εγώ έχω κάποιο δικαίωμα να κρίνω (πόσο μάλλον να κατακρίνω!) την απόφαση ενός άλλου ανθρώπου για τη δική του ζωή.

Και ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω τι σας κάνει, όλους εσάς που το (κατα)κρίνετε, να θεωρείτε πως το έχετε το δικαίωμα αυτό!  :mad:
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

pixie

[quote user="black_velvet" post="333938"]... το μόνο που έχω να επαναλάβω είναι πως αποτελεί δικαίωμα του καθενός να ορίσει τη δική του ζωή και να πάρει τις δικές του αποφάσεις. Από τη στιγμή που δεν έρχεται στο δικό μου σπίτι να μου πει τι να κάνω και πώς να ζήσω, πιστεύω πως ούτε κι εγώ έχω κάποιο δικαίωμα να κρίνω (πόσο μάλλον να κατακρίνω!) την απόφαση ενός άλλου ανθρώπου για τη δική του ζωή.[/quote]

H δική απάντηση στα λεγόμενά σου βρίσκεται εδώ:

''Ανεξάρτητα με το τι πιστεύω εγώ - ούτε προσφέρει στα κοινά, ούτε έχει αυτόνομη σκέψη - αν ο μοναχισμός δίνει σε κάποιους ένα σταθερό σημείο αναφοράς και μια ψυχική ευδαιμονία, αν μια πειθαρχημένη ζωή τους προσφέρει νόημα, δεν μας αφορά. Όποιος θέλει να αποσυρθεί, ας το κάνει, από τη στιγμή που είναι ελεύθερη επιλογή κι όχι εξαναγκασμός.

Με αφορά όμως αν πρόκειται να πληρώνω για τους μοναχούς ή το Άγιο Όρος, ενώ μου απαγορεύεται να πάω!
Με αφορά που η περιουσία της εκκλησίας - από την οποία τρέφονται και τα μοναστήρια - είναι τεράστια και αφορολόγητη ενώ το κράτος εμένα μου πίνει το αίμα!''

larus audouinii

[quote user="pixie" post="333941"][quote user="black_velvet" post="333938"]... το μόνο που έχω να επαναλάβω είναι πως αποτελεί δικαίωμα του καθενός να ορίσει τη δική του ζωή και να πάρει τις δικές του αποφάσεις. Από τη στιγμή που δεν έρχεται στο δικό μου σπίτι να μου πει τι να κάνω και πώς να ζήσω, πιστεύω πως ούτε κι εγώ έχω κάποιο δικαίωμα να κρίνω (πόσο μάλλον να κατακρίνω!) την απόφαση ενός άλλου ανθρώπου για τη δική του ζωή.[/quote]

H δική απάντηση στα λεγόμενά σου βρίσκεται εδώ:

''Ανεξάρτητα με το τι πιστεύω εγώ - ούτε προσφέρει στα κοινά, ούτε έχει αυτόνομη σκέψη - αν ο μοναχισμός δίνει σε κάποιους ένα σταθερό σημείο αναφοράς και μια ψυχική ευδαιμονία, αν μια πειθαρχημένη ζωή τους προσφέρει νόημα, δεν μας αφορά. Όποιος θέλει να αποσυρθεί, ας το κάνει, από τη στιγμή που είναι ελεύθερη επιλογή κι όχι εξαναγκασμός.

Με αφορά που η περιουσία της εκκλησίας - από την οποία τρέφονται και τα μοναστήρια - είναι τεράστια και αφορολόγητη ενώ το κράτος εμένα μου πίνει το αίμα!
''[/quote]

Εμένα με αφορά ο επιλεκτικός ρατσισμός
Με ποιο δικαίωμα μπορεί να κρίνει κάποιος τις επιλογές τρίτων χωρίς να τον αφορούν Τις ατομικές δικές μας επιλογές θα μας άρεσε να τις κρίνουν άσχετοι , ξένοι τρίτοι ; Εννοείται, όχι Θα δημιουργούσαμε ίντριγκες ...
ΚΑι ποιος μπορεί να κάνει λόγο για το αίμα που μας πίνει το κρατος βγάζοντας απ΄εξω τις συντεχνίες ΟΛΕΣ, και κρατώντας επιλεκτικά όσα ηχούν εύηχα στα αυτιά ορισμένων Για τόσο χαμηλου επιπέδου αναγνώστες πρόκειται ;
ΚΑι εν πάσει περιπτώσει, αν απαγορευεται για τις γυναίκες, εδω θα διαφωνήσω κατηγορηματικά εν μέρη, γιατί οι μοναχοί βλέπουν κατά διαστήματα πολίτες εκτός του άβατου, εδω είναι το θέμα ;
Τόσα άλλα μοναστήρια δεν είναι ανοιχτά για τους πιστούς ; Δεν καλλιεργούν, δεν εργάζονται ακούραστα, δεν φροντίζουν μόνοι τους τα κοινά τους...
Πως ξεχωρίζει το στάχι από το σιτάρι είνα ζήτημα του καθενός Προσωπικά δεν μου αρέσουν οι τσίχλες

pixie

[quote user="larus audouinii" post="333965"][quote user="pixie" post="333941"]Όποιος θέλει να αποσυρθεί, ας το κάνει, από τη στιγμή που είναι ελεύθερη επιλογή κι όχι εξαναγκασμός.[/quote]

Με ποιο δικαίωμα μπορεί να κρίνει κάποιος τις επιλογές τρίτων χωρίς να τον αφορούν Τις ατομικές δικές μας επιλογές θα μας άρεσε να τις κρίνουν άσχετοι , ξένοι τρίτοι ; Εννοείται, όχι [/quote]

Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη στο συγκεκριμένο σημείο, γιαυτό το παραθέτω. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κρίνουμε εμείς - οι κατά βάση ημιμαθείς - τις ατομικές επιλογές κανενός!

Ακόμα κι όταν διαφωνούμε ή μας φαίνονται αλλότριες προς τη λογική μας.

ΥΓ. Η σχέση κράτους - εκκλησίας βέβαια είναι μια άλλη μεγάλη υπόθεση... κι εκεί έχω τις ενστάσεις μου.

larus audouinii

όλοι τις έχουμε
Είναι ευθύνη όλων μας, που βολευόμαστε κατά πως μας αρέσει  Όσο αφορά και το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, ψηφίζουμε κάθε φορά και οι κυβερνώντες μας δεν έχουν δώσει ακόμη, τόσες δεκαετίες μια λύση, μια ξεκάθαρη εικόνα

ToniV

η αληθεια ειναι οτι υπαρχουν αρκετα ειδη μοναχων.
εκτος απο τους ψυχικα αρρωστους και αντικοινωνικους που αρνουνται τη σαρκα (δλδ την ιδια τη φυση),
υπαρχουν και οι φοροφυγαδες, φυγοδικοι, εγκληματιες, ανθρωποι της νυχτας κλπ που προτιμουν τα κελια των μοναστηριων απ αυτα των φυλακων.

σε καθε περιπτωση προκειται για παρασιτα που ζουν σε βαρος του κρατικου προϋπολογισμου δλδ σε βαρος μας.

NoName

Προφανώς οι εμμονές δεν είναι μόνο για τις μοναχές

larus audouinii

δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά, και χωρίς να είμαι σίγουρη, προφανώς ναι  :grin:  :razz:

pixie

Λέω να κάνουμε μια αναφορά και στους μοναχούς Σούφι!'Αλλη νοοτροπία...

''Με τον όρο Σούφι εννοούμε εκείνες τις πρώτες ασκητικές κοινότητες του Ισλάμ οι οποίες εγκατέλειψαν τα εγκόσμια, πρεσβεύοντας ότι το ανθρώπινο πεπρωμένο εξαρτάται από την ανεξιχνίαστη θέληση του Θεού. Σε αυτές τις κοινότητες επικράτησε αρχικά το ασκητικό στοιχείο του μυστικισμού, ενώ με την πάροδο του χρόνου ο ασκητισμός θεωρήθηκε ως προκαταρκτικό στάδιο για την επίτευξη της πνευματικής ζωής.

Η ιδεολογία των, στροβιλιζόμενων δερβίσηδων αντλεί το υλικό της από την ιδέα της περιστροφής. Η περιστροφή είναι θεμελιώδης συνθήκη της ύπαρξής μας. Όλα όσα υπάρχουν πάνω στο πρόσωπο της γης συνίστανται από περιστρεφόμενα ηλεκτρόνια, πρωτόνια και ουδετερόνια. Όλα περιστρέφονται και το ανθρώπινο πλάσμα ζει μέσω της κυκλικής περιστροφής του αίματος, των κυκλικών εναλλαγών της ζωής από την πρώτη στιγμή της γέννησής του. Εκστατικός ο δερβίσης, σαν τους μύστες του Ορφέα και τις μαινάδες του Διόνυσου, ο δερβίσης ζαλίζει την ψυχή. Την ξεγελά και την αποδεσμεύει από τη «σκλαβιά» του σώματος. Αφαιρώντας τους μαύρους μανδύες τους μένουν με λευκά ενδύματα για να ξαναγεννηθούν, ξεκινώντας την περιστροφή με το δεξί χέρι στραμμένο προς τον ουρανό -για να «λάβουν τη δόξα του Θεού»- και το αριστερό προς τη γη -για να μεταφέρουν τη θεϊκή δόξα προς τον κόσμο της ύλης. Με το χορό τους μεταδίδουν στο κοινό την εκστατική τους εμπειρία.''

Ιδού και οι Σούφι εδώ που στροβιλίζονται...

ΥΓ.Μόνο να μην πάθω κανά ίλιγγο πάλι με την αγιοσύνη τους και δεν έχω Vomex...  :roll:

Andreas

[quote user="black_velvet" post="333938"]
Και ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω τι σας κάνει, όλους εσάς που το (κατα)κρίνετε, να θεωρείτε πως το έχετε το δικαίωμα αυτό!  :mad:[/quote]

Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα:
Άρθρο 19.
Καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης

478 Επισκέπτες, 1 Χρήστης