Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 409
  • Total: 409

Τι είναι αυτό που σε αποξενώνει από τους άλλους?

Ξεκίνησε από pixie, Δεκεμβρίου 03, 2009, 10:20:07 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Nikos Apomakros

Μου δίνεις την εντύπωση ότι θα διάβαζες με έκπληξη (κι ίσως αντιπάθεια, αλλά πληκτρολογώ την
σκέψη μου καλοπροαίρετα και με μόνο σκοπό να μοιραστώ τις θέσεις μου), την άποψή μου ότι μόλις
τώρα δήλωσες ότι σε αποξενώνει το 100% του ανθρώπινου πληθυσμού. Γιατί όποιος εξαιρεί τον
εαυτό του από αυτήν τη κατηγορία "δήλωσης υποθετικών αρετών (πετώντας παρατηρήσεις) για να
γίνουν οι άλλοι σωστοί άνθρωποι" δεν είναι απαραίτητα ψεύτης... Ίσως απλώς να πλανάται.
Φυσικά δική μου εντύπωση... βασισμένη στις δικές μου εμπειρίες, συγκρίσεις και αντίληψη.

papadia

....ελαχιστα ειναι αυτα που με αποξενωνουν....

γτ απλουστατα προσπαθω παντα να βρισκω αυτα που με ενωνουν!!!!!
...οσο μπορω...οταν μπορω...

Belladona

fortune

Με αποξενωνει απο τους αλλους η αλαζονεια,που πιθανα καποια στιγμη θα διακρινω οτι εχουν...
Απαξ και το διαπιστωσω,τους διαγραφω παραυτα!

f.

larus audouinii

Αν και νομίζω πως παίρνει λίγο νερό στο κρασάκι μας fortune. Στη διαγραφή αναφέρομαι.

Συμφωνώ μαζί σου.
Αντιπαθώ επίσης την υποκρισία στις κοινωνικές σχέσεις γενικότερα.
Μάλλον βρίσκομαι, και με γνώση μου σίγορα, σε άλλες εποχές.

Nikos Apomakros

Κι έμεινα να αναρωτιέμαι αν η διαγραφή ή η αποξένωση εμπεριέχουν υπεροψία... Ενδιαφέρουσα εκδοχή δεν είναι; Μου δίδεται γενικά η εντύπωση ότι η πλήρης/έντονη αποστροφή/απόρριψη του οτιδήποτε ως κατώτερο ή βλαβερό ή μη ωφέλιμο (άχρηστο) ειναι ήδη μια μορφή υπεροψίας. Χωρίς να σημαίνει ότι θα τα ενστερνιστείς, το να αγκαλιάζεις κάτι έστω βλαβερό ειναι μάλλον το μόνο πραγματικό πρώτο βήμα της οποιας βελτίωσης.

Αλλά όλα αυτα ειναι θεωρίες. Δεν ειναι τυχαιο το ψευδώνυμο μου. Θεωρητικά όμως πάντα νομίζω ότι αυτό που θέτω ανταποκρίνεται αρκετά στη πραγματικότητα. Ασχέτως που σχεδόν αδυνατώ να το κάνω πράξη.

fortune

[quote user="larus audouinii" post="356399"]Αν και νομίζω πως παίρνει λίγο νερό στο κρασάκι μας fortune. Στη διαγραφή αναφέρομαι.

Συμφωνώ μαζί σου.
Αντιπαθώ επίσης την υποκρισία στις κοινωνικές σχέσεις γενικότερα.
Μάλλον βρίσκομαι, και με γνώση μου σίγορα, σε άλλες εποχές.[/quote]

:roll:  :roll:

Larus μου?..εδω κολλα το <καθε περυσι και καλυτερα>... :cool:  :cool:

Μακαρι να ζουσαμε σε αυτες τις παλιες καλες  εποχες.... :roll:  :roll:  :roll:

f.

fortune

[quote user="Nikos Apomakros" post="356402"]Κι έμεινα να αναρωτιέμαι αν η διαγραφή ή η αποξένωση εμπεριέχουν υπεροψία... Ενδιαφέρουσα εκδοχή δεν είναι; Μου δίδεται γενικά η εντύπωση ότι η πλήρης/έντονη αποστροφή/απόρριψη του οτιδήποτε ως κατώτερο ή βλαβερό ή μη ωφέλιμο (άχρηστο) ειναι ήδη μια μορφή υπεροψίας. Χωρίς να σημαίνει ότι θα τα ενστερνιστείς, το να αγκαλιάζεις κάτι έστω βλαβερό ειναι μάλλον το μόνο πραγματικό πρώτο βήμα της οποιας βελτίωσης.

Αλλά όλα αυτα ειναι θεωρίες. Δεν ειναι τυχαιο το ψευδώνυμο μου. Θεωρητικά όμως πάντα νομίζω ότι αυτό που θέτω ανταποκρίνεται αρκετά στη πραγματικότητα. Ασχέτως που σχεδόν αδυνατώ να το κάνω πράξη.[/quote]

:roll:  :roll:  :roll:  :roll:

Νικο Απομακρε,

Ο αλαζονας ανθρωπος ουσιαστικα μονος του υπερτιμα τον εαυτο του.
Αυτο ειναι ,γιατι πολλες φορες μπορει πνευματικα να ειναι εφυης ,ομως εχει προβλημα συναισθηματικης νοημοσυνης.Που σημαινει οτι επειδη το Εγω του ειναι παραφουσκομενο ,δεν μπορει ευκολα να μπει στην θεση των αλλων για να τους καταλαβει και να υποχωρησει αν χρειαστει.Ουτε μπορει να ελεγξει τον εαυτο του και να καθυποταξει το τεραστιο Εγω του ,που τον κανει παντα να θελει να Φαινεται και να Eπιδεικνυεται. Αλλα και μπορει πολυ δυσκολα,ισως και καθολου ,να ελεγξει τον θυμο του.Αυτα ειναι χαρακτηριστικα ατομου με χαμηλο δεικτη συναισθηματικης ευφυιας.
Ο ιδιος δεν το αντιλαμβανεται,οι αλλοι ομως το <βλεπουν> και αυτο τους οδηγει στο να απομακρυνονται απ αυτον.
Και αυτο γιατι τους θεωρει κατωτερα οντα ,τους ταπεινωνει και με τον τροπο του  τους ειρωνευεται..Αυτα δεν ειναι τα χαρακτηριστικα του Αλαζονα ανθρωπου?
Αρα πως λες οτι σου φαινεται οτι  η διαγραφη ειναι ισως και αυτη  ενα ειδος  υπεροψιας?Με την διαγραφη εννοουμε οτι απομακρυνομαστε απο εναν τετοιο τυπο ανθρωπου.
Επειδη δεν  μπορει καποιος  να συγχρωτιστει, να συνεργαστει  και να επικοινωνησει  μαζι με ενα τυπο αλαζονικο ,ειναι  αυτο υπεροψια?

φορτσουν.

pixie

Τα ευκολοπρόχειρα και αβασάνιστα συμπεράσματα ή ακόμα και στο στάδιο μιας σοβαρής υποψίας που θα καταδικάσει όμως έναν συνάνθρωπό μας και θα τον απορρίψει μάλιστα, δεν δείχνουν υπέρμετρο εγωϊσμό, κάτι άκαμπτο - το αντίθετο βέβαια της ταπεινοφροσύνης ή της σύνεσης- μια επιπολαιότητα ως προς την κρίση?  :roll:
Και μιλάμε για την υποκειμενική μας αντίληψη και κρίση πάντα, η οποία σαφώς μπορεί να κάνει λάθη και να μην αναγνωρίζει ενδεχόμενα κάποια στοιχεία ώστε να τα συνεκτιμήσει ανάλογα. Άρα στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσε να μην ισχύει κιόλας η όποια κρίση μας, να είναι ανεδαφικά τα συμπεράσματά μας ή να είμαστε εμείς οι ίδιοι που σκεφτόμαστε έτσι για τον συνάνθρωπό μας, να είμαστε εμείς οι ίδιοι που θέλουμε να επικοινωνούμε μόνο με τα δικά μας μέτρα απορρίπτοντας ό,τι δεν σετάρει με την λογική μας. Οπότε ναι, υπάρχει και η περίπτωση η αλαζονεία να είναι προϊόν της δικής μας απόλυτης σκέψης και προβολή του εαυτού μας κι όχι του ανθρώπου στον οποίο αναφερόμαστε.

Και θέλει πολλή δουλειά η επικοινωνία... δεν είναι κάτι που καταγράφεται τυχαία...  

Θα συμφωνήσω με τον Νίκο... ;-)

Κι αυτό που με αποξενώνει είναι... κάποιοι που κομπορρημονούν για την ορθότητά των συμπερασμάτων τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ελάχιστο ποσοστό της λανθασμένης εκτίμησης. :razz:

fortune

:roll:  :roll:  :roll:

Για οσους δεν εχουν αντιληφθει...σε αυτο το θεμα μιλαμε για ανθρωπους ,που ειναι αποδεδειγμενα αλαζονες!Εξ ου και το οτι αναφερθηκε οτι <μολις οι αλλοι το διαπιστωνουν απομακρυνονται απο αυτους>.Δεν μιλαμε λοιπον για ευκολοπροχειρα και αβασανιστα συμπερασματα....

Εκτος και αν  καποιοι ... ακομα.... <δεν εχουν  ξεπερασει> .....την λεκτικες  αντιπαραθεσεις   στο <ρομαντικη αγαπη μια παραλογη κληρονομια>.....

Ειπαμε ομως οτι το θεμα εκει εχει κλεισει.Μην προσπαθουμε  να το ανοιξουμε  παλι...Ειναι κουραστικο.. ;-) ..!!!

φορτσουν.

pixie

Κοίτα, fortune... Ασφαλώς καταλαβαίνω...

Απόψεις ανταλλάσσονται άλλωστε εδώ και τίποτα άλλο! Δεν γνωριζόμαστε συνήθως ο ένας με τον άλλον, οπότε και οι διαδικτυακές προσβολές δεν ισχύουν... προσωπικά δεν τις παίρνω και καθόλου στα σοβαρά, ειδικά όταν δεν με αφορούν επί της ουσίας ως άτομο κι έχουν απλά την μορφή της λεκτικής εικασίας.

Αλλά δεν αλλάζει κάτι στα λεγόμενά μου. Ειλικρινά, δεν είναι καιρός να χάνουμε ανθρώπους! Νομίζω μάλιστα -επειδή θεωρώ ότι όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης κι επειδή λειτουργώ πέρα από την αποδοχή ή την απόρριψη- πως όταν υπάρχει ευρύτητα αντίληψης και κατανόηση όλα γίνονται και ξαναγίνονται και τίποτα δεν έχει την οριστική μορφή ή και καταδικαστική ακόμα, που εσύ δίνεις. Ας μην φοράμε λοιπόν ετικέτες στους συνανθρώπους μας - λες κι εμείς είμαστε καλύτεροι - και ας τους δώσουμε την αξία που τους πρέπει. Διαφορετικά οι αλαζόνες είμαστε εμείς! Κι εδώ είναι η παγίδα... ;-)

Και αν πράγματι υπάρχει μεγαλείο μέσα μας, ας τους αγκαλιάσουμε αντί να τους χαρακτηρίζουμε γιατί η επίκριση είναι από τα πιο εύκολα πράγματα στον κόσμο...

Nikos Apomakros

[quote user="fortune" post="356412"][quote user="Nikos Apomakros" post="356402"]Κι έμεινα να αναρωτιέμαι αν η διαγραφή ή η αποξένωση εμπεριέχουν υπεροψία... Ενδιαφέρουσα εκδοχή δεν είναι; Μου δίδεται γενικά η εντύπωση ότι η πλήρης/έντονη αποστροφή/απόρριψη του οτιδήποτε ως κατώτερο ή βλαβερό ή μη ωφέλιμο (άχρηστο) ειναι ήδη μια μορφή υπεροψίας. Χωρίς να σημαίνει ότι θα τα ενστερνιστείς, το να αγκαλιάζεις κάτι έστω βλαβερό ειναι μάλλον το μόνο πραγματικό πρώτο βήμα της οποιας βελτίωσης.

Αλλά όλα αυτα ειναι θεωρίες. Δεν ειναι τυχαιο το ψευδώνυμο μου. Θεωρητικά όμως πάντα νομίζω ότι αυτό που θέτω ανταποκρίνεται αρκετά στη πραγματικότητα. Ασχέτως που σχεδόν αδυνατώ να το κάνω πράξη.[/quote]

Νικο Απομακρε,

Ο αλαζονας ανθρωπος ουσιαστικα μονος του υπερτιμα τον εαυτο του.
Αυτο ειναι ,γιατι πολλες φορες μπορει πνευματικα να ειναι εφυης ,ομως εχει προβλημα συναισθηματικης νοημοσυνης.Που σημαινει οτι επειδη το Εγω του ειναι παραφουσκομενο ,δεν μπορει ευκολα να μπει στην θεση των αλλων για να τους καταλαβει και να υποχωρησει αν χρειαστει.Ουτε μπορει να ελεγξει τον εαυτο του και να καθυποταξει το τεραστιο Εγω του ,που τον κανει παντα να θελει να Φαινεται και να Eπιδεικνυεται. Αλλα και μπορει πολυ δυσκολα,ισως και καθολου ,να ελεγξει τον θυμο του.Αυτα ειναι χαρακτηριστικα ατομου με χαμηλο δεικτη συναισθηματικης ευφυιας.
Ο ιδιος δεν το αντιλαμβανεται,οι αλλοι ομως το <βλεπουν> και αυτο τους οδηγει στο να απομακρυνονται απ αυτον.
Και αυτο γιατι τους θεωρει κατωτερα οντα ,τους ταπεινωνει και με τον τροπο του  τους ειρωνευεται..Αυτα δεν ειναι τα χαρακτηριστικα του Αλαζονα ανθρωπου?
Αρα πως λες οτι σου φαινεται οτι  η διαγραφη ειναι ισως και αυτη  ενα ειδος  υπεροψιας?Με την διαγραφη εννοουμε οτι απομακρυνομαστε απο εναν τετοιο τυπο ανθρωπου.
Επειδη δεν  μπορει καποιος  να συγχρωτιστει, να συνεργαστει  και να επικοινωνησει  μαζι με ενα τυπο αλαζονικο ,ειναι  αυτο υπεροψια?

φορτσουν.[/quote]

Η αλαζονεία εκφράζεται ποικιλοτρόπως. Όπως ο ίδιος παρατηρείς, έχει ιδιαίτερη σχέση με το Εγώ κάποιου.
Αυτό που έθεσα ως ερώτημα είναι κατά πόσο μια ατομικιστική ενέργεια (δηλαδή ενέργεια μέσω της οποίας
επωφελείται ο εαυτός σου και μόνο) δεν είναι προϊόν αλαζονείας ή υπεροψίας. Γιατί δια μέσω της πλήρους
διαγραφής κάποιου, όποιος κι αν είναι αυτός, το τελευταίο που θέτεις ως στόχο είναι η αλληλοβελτίωση,
ενώ το πρώτο που θέτεις είναι η αυτοβελτίωση αφήνοντας στη μοίρα του κάθε τι άλλο.

Υπό αυτό το πρίσμα, της αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας, αλληλοσεβασμού, αλληλοβελτίωσης, πράξεις καθαρά
ατομικές όπως η διαγραφή και γενικότερα η αυτοπροστασία μέσω της αποφυγής διάδρασης με "προβληματικές"
υποστάσεις της κοινωνίας στην οποία υπάρχεις, λειτουργείς και φέρεις μέρος ευθύνης για αυτό στο οποίο θα
εξελιχθεί, ίσως σημαίνει ήδη αυξημένο Εγώ και υπεροψία, ενώ σίγουρα αποτελεί συνέπεια αναλγησίας, αν όχι
πλήρους αδιαφορίας για το κοινό όφελος.

Η συναισθηματική νοημοσύνη που επικαλείσαι, δεν αφορά μόνο αντίληψη αλλά και δράση σε πλαίσια
ιδιαίτερα ανθρωπιστικά. Η αποφυγή, η διαγραφή, η τιμωρία, η αποξένωση, ο εξορισμός κ.ο.κ. δεν είναι
δράσεις που διέπονται από συναισθηματική νοημοσύνη. Αν διαφωνείς σε αυτό, τότε δεν έχει και ίδιαιτερο
νόημα να το συζητάμε, αφού βασικές έννοιες τις αντιλαμβανόμαστε με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Και στο ερώτημά σου:
"Επειδη δεν  μπορει καποιος  να συγχρωτιστει, να συνεργαστει  και να επικοινωνησει  
μαζι με ενα τυπο αλαζονικο ,ειναι  αυτο υπεροψια?"

σου απαντώ: "Όχι. Το να τον διαγράψει όμως είναι."

fortune

Nικο Απομακρε,

Καποτε Kαποιος ειχε πει:<Ο τρελλος δεν μπορει να γινει καλα.Το μονο ,που μπορεις να κανεις ειναι να τον αποφευγεις>.Αν τωρα εσυ θεωρεις οτι με το να αποφευγεις καποιον ,που δεν μπορεις να συνεργαστεις η να συγχρωτιστεις μαζι του ,γιατι ειναι αλαζονας, ειναι πραξη υπεροπτικη , επειδη <επωφελεισαι> οπως λες...Τοτε κοιτα,.....ειναι καλες αυτες οι πραξεις αυτοβελτιωσης οπως τις  λες....Γιατι ετσι ,με το να προσπαθεις να βελτιωσεις τον εαυτο σου ως μοναδα,τοτε ειναι βεβαιο οτι αν αυτο γινει απ ολους ,ο κοσμος μας θα γινει καλυτερος....

Οι εξελιγμενοι βλεπεις Ανθρωποι,  προσπαθουν , οσο μπορουν και  εχοντας σαν γνωμονα την Αλληλεγγυη ,τον Αλληλοσεβασμο και την Αλληλοβοηθεια ,που εσυ ανεφερες ,και ειναι αυτες ενεργειες βαθεια ενσυναισθηματικες,.... να βοηθησουν αυτους ,που πραγματικα εχουν αναγκη και οχι τους Αλαζονες με ενα ΕΓΩ....μεχρι εκει κατω...αφου ειναι δεδομενο οτι την ζαχαρενια τους και μονο θα χαλασουν,αν προσπαθησουν να αγκαλιασουν τετοιου ειδους ανθρωπους ,που εγω τους λεω...Τσιτωνες....καθως αποδεδειγμενα  η οποιαδηποτε σχεση μαζι τους..<<Τσιτωνει τα νευρα>>.. :cool: και δεν σε βελτιωνει σαν ανθρωπο...
Ειναι βλεπεις αληθεια αυτο ,που οι Πνευματικοι ανθρωποι λενε...Οτι δηλ αν θες να εξελιχθεις και να γινεις καλυτερος σαν  ανθρωπος, θα πρεπει να συναναστρεφεσαι με αναλογου ειδους ανθρωπους....

Ολα τα αλλα για μενα ειναι θεωριες...

φορτσουν.

Nikos Apomakros

Αντιληπτή και κατανοητή η θέση σου. Ομολογώ πως χαίρομαι όμως που διαφωνώ με αυτήν και
δεν με εκφράζει.

larus audouinii

Τελικά να σας πω την αμαρτία μου.
Για να με νευριάσει πραγματικά κάποιος, είναι μάλλον αρκετά δύσκολο.
Υπάρχουν όμως (ευτυχώς σπάνια) συμπεριφορές που με φτάνουν στο κόκκινο.
Ανασύνταξη λοιπόν.
Δεν θα χαλάσω τον εαυτό μου και την υγεία μου στο κάτω κάτω της γραφής για τους άλλους.
Εκεί που το φρούτο είναι χαλασμένο πλέον, από γεννησιμιού του και βάλε, αποφεύγω να το φάω.
Τις περισσότερες φορές όμως, χαχαχα, παίρνω βαθειές ανάσες, χαλαρώνω στο τοπίο της ζωής  :razz:  (στο κάτω κάτω της γραφής  :razz: ),
και με την αγάπη θες κυρίως, την υπομονή θες , την θέληση, την κατανόηση κάνω βήματα μπροστά. ΚΑι συνήθως καλύτερα ισώνει κάτι όταν το τραβάνε και από τις δυο πλευρές.

409 Επισκέπτες, 0 Χρήστες