Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 680
  • Total: 680

Εγωκεντρικοί Μηχανισμοί...

Ξεκίνησε από pixie, Ιανουαρίου 22, 2010, 11:36:40 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie

Πώς τα λες, βρε Βελουδένια!  :smile:

Λες και δεν ξέρω τι μου γίνεται ειδικά σε θέματα πίστης, που είναι κάτι πολύ προσωπικό βέβαια, και περιμένω να το μάθω εδώ και τώρα... ;-) :roll:

Θα σου απαντήσω όμως, από τη στιγμή που το έθεσες... Λοιπόν, η εκτίμησή σου είναι εντελώς άκυρη, αβάσιμη και λανθασμένη. Οκ, θεώρησες σκόπιμο να αναφερθείς σε εικασίες και συμπεράσματα που δεν αφορούν εσένα, εγώ προφανώς δεν θα τολμούσα να θίξω, για λογαριασμό άλλου, ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα και μάλιστα με τόση βεβαιότητα.
Θα μου επιτρέψεις να σου πω πως για κάτι τέτοιο υπεύθυνος και υπόλογος είναι ο καθένας για τον εαυτό του, και στην προκειμένη περίπτωση ποτέ δεν δήλωσα την αντίθεσή μου στη διδασκαλία του Χριστού, την οποία θεωρώ μαγικά σωστή και υπέροχη αν μπορούσε να είναι πραγματικότητα!

Ο Χριστός είναι μια υπέρτατη πνευματική οντότητα, ένας φιλόσοφος που λατρεύω - αυτός είναι ο λόγος που αναφέρομαι συχνά σ' αυτόν - και το σημείο τριβής και αντίδρασής μου είναι με το τελετουργικό της θρησκείας και τα παραμύθια που τον υποτιμούν!

Κι ο λόγος? Τίποτα σχεδόν επί της ουσίας από ότι δίδαξε δεν εφαρμόζεται...
Το επίπεδο ύπαρξης των πιστών του σήμερα όχι μόνο μεγαλείο δεν έχει, αλλά πολλές φορές είναι απίστευτα επιφανειακό και με κακό υπόβαθρο...

Κι αυτό ακριβώς λένε και τα λόγια μου στην παράθεση που έβαλες...

black_velvet

[quote user="pixie" post="333732"]Πώς τα λες, βρε Βελουδένια!  :smile:

[size=14]Θα μου επιτρέψεις να σου πω πως για κάτι τέτοιο υπεύθυνος και υπόλογος είναι ο καθένας για τον εαυτό του[/size], και στην προκειμένη περίπτωση ποτέ δεν δήλωσα την αντίθεσή μου στη διδασκαλία του Χριστού, την οποία θεωρώ μαγικά σωστή και υπέροχη αν μπορούσε να είναι πραγματικότητα!

...[/quote]

Πάντως όχι όπως τα λες εσύ.  :smile:

Αφού λοιπόν πιστεύεις και υποστηρίζεις πως ο καθένας είναι υπεύθυνος και υπόλογος για τον εαυτό του, τότε γιατί δεν το υποστηρίζεις και με τις πράξεις σου; και κάνεις το ακριβώς αντίθετο; Έχουμε εμπεδώσει πια πως τα δικά σου μάτια βλέπουνε μόνον κακώς κείμενα γύρω σου. Και πώς αρνείσαι να δεις οποιαδήποτε άλλη πραγματικότητα. Γιατί εξακολουθείς να ασχολείσαι με τους άλλους και δεν ακολουθείς αυτό που γυρνάς και τους λες (στην προκειμένη περίπτωση σε μένα) με τόσο περισπούδαστο ύφος;

Ε;
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

pixie

[quote user="black_velvet" post="333745"]Αφού λοιπόν πιστεύεις και υποστηρίζεις πως ο καθένας είναι υπεύθυνος και υπόλογος για τον εαυτό του...[/quote]

Ο καθένας είναι υπόλογος πάνω σε λεπτά προσωπικά θέματα, όπως είναι η πίστη του!
Αυτό φυσικά εννοούσα... Μήπως θα έπρεπε να απολογηθώ και γιαυτό? Δεν νομίζω! :razz:

[quote user="black_velvet" post="333745"]Γιατί εξακολουθείς να ασχολείσαι με τους άλλους και δεν ακολουθείς αυτό που γυρνάς και τους λες (στην προκειμένη περίπτωση σε μένα) με τόσο περισπούδαστο ύφος;[/quote]

Γιατί ασχολούμαι?  :shock:   :lol:  :lol:  :lol:
Τι εννοείς?
Να το κλείσουμε το μαγαζί?  :lol:

Συγνώμη, δεν ήξερα ότι έπρεπε να σου ζητήσω και την άδεια για την πίστη μου, τις ιδέες μου, τον τρόπο μου ή το ύφος μου! Και κάθε μετάφραση των λεγομένων κάποιου είναι ολίγον αστοχούτσικη, όταν γίνεται με τα υποκειμενικά μας κριτήρια...  ;-)
Υπάρχουν παράμετροι που δεν τις βάζει ο νους!

:mrblue:  :mricy:

Αυτή είναι και η κεντρική ιδέα του θέματος άλλωστε: Η ευκολοπρόχειρη κρίση.

NoName

Είχα την εντύπωση ότι η κεντρική ιδέα του θέματος είναι ο Εγωισμός και με ποιους μηχανισμούς εκφράζεται.

pixie

[quote user="NoName" post="333756"]Είχα την εντύπωση ότι η κεντρική ιδέα του θέματος είναι ο Εγωισμός και με ποιους μηχανισμούς εκφράζεται.[/quote]

Μα ο εγωκεντρισμός δεν είναι η κινητήριος δύναμη ενός ατόμου που θεωρεί ότι έχει το μοναδικό ανθρώπινο δικαίωμα να κρίνει ευκολοπρόχειρα άπαντες και προς κάθε κατεύθυνση?

Και ασχέτως αν είναι ελαφρώς αστεία η εικόνα, τυγχάνει συνήθως της κατανόησης των πιο ώριμα σκεπτόμενων, οι οποίοι εννοείται πως θα αποφύγουν την άμεση, επιθετική κρίση, εφόσον είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα σημάδια.

Γενικότερα όμως, η ύπαρξη του εγωκεντρισμού είναι ένα βασικό στοιχείο που δυσκολεύει την ανθρώπινη επαφή αφού είναι τροχοπέδη σε θέματα μιας ουσιαστικής επικοινωνίας.

Το θέμα για μένα είναι να μπορείς να προσεγγίζεις τον άλλο με αγάπη κι όχι εγωϊστικά ως επικριτής...

NoName

Είναι στη φύση του ανθρώπου ο εγωισμός. Κάθε συζήτηση για την ύπαρξη του ή μη είναι κενού πρακτικού αποτελέσματος. Το εύρος αυτού του εγωισμού και πως τον εξωτερικεύει ο καθένας όπως και το πόσο τον χαλιναγώγει μέσα στον κοινωνικό του περίγυρο, ναι αυτό αξίζει συζητήσεως. Οι αγάπες και οι προσεγγίσεις των άλλων είναι ένα άλλο θέμα
Εκτός αν λες κάτι στη νύφη για να το ακούει η πεθερά

pixie

Μα και η αγάπη είναι στη φύση του ανθρώπου, όπως και η νοητική καλλιέργεια, ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε τα άκαμπτα χαρακτηριστικά του εγωϊσμού και να μην επιτρέπουμε μια εαυτουλική στάση ζωής να υπερνικήσει...

κώστας

Επειδή το θέμα είναι και το "μαγαζί"...
τι υπονοεί  το φρόκαλο;
Γιατί δεν υπήρξε αντίδραση
σ' αυτή την κουβέντα;
Υπονοεί ότι "εγώ θα μπουρδολογώ ασυστόλως
ώστε οι 'πελάτες' να ασχολούνται με τις μπούρδες μου
(σαν μαλάκες) και επομένως
να κινείται το "μαγαζί".

Θα τοποθετηθώ λοιπόν κι εγώ ως πελάτης
που αν και μαλάκας, "έχω δίκιο".

(συνεχίζεται)
eLe

black_velvet

[quote user="pixie" post="333747"][quote user="black_velvet" post="333745"]Αφού λοιπόν πιστεύεις και υποστηρίζεις πως ο καθένας είναι υπεύθυνος και υπόλογος για τον εαυτό του...[/quote]

Ο καθένας είναι υπόλογος πάνω σε λεπτά προσωπικά θέματα, όπως είναι η πίστη του!
Αυτό φυσικά εννοούσα... Μήπως θα έπρεπε να απολογηθώ και γιαυτό? Δεν νομίζω! :razz:

[quote user="black_velvet" post="333745"]Γιατί εξακολουθείς να ασχολείσαι με τους άλλους και δεν ακολουθείς αυτό που γυρνάς και τους λες (στην προκειμένη περίπτωση σε μένα) με τόσο περισπούδαστο ύφος;[/quote]

Γιατί ασχολούμαι?  :shock:   :lol:  :lol:  :lol:
Τι εννοείς?
Να το κλείσουμε το μαγαζί?  :lol:

Συγνώμη, δεν ήξερα ότι έπρεπε να σου ζητήσω και την άδεια για την πίστη μου, τις ιδέες μου, τον τρόπο μου ή το ύφος μου! Και κάθε μετάφραση των λεγομένων κάποιου είναι ολίγον αστοχούτσικη, όταν γίνεται με τα υποκειμενικά μας κριτήρια...  ;-)
Υπάρχουν παράμετροι που δεν τις βάζει ο νους!

:mrblue:  :mricy:

Αυτή είναι και η κεντρική ιδέα του θέματος άλλωστε: Η ευκολοπρόχειρη κρίση.[/quote]

Ε λοιπόν έχεις ένα μοναδικό ταλέντο: απαντάς χωρίς να λες απολύτως τίποτα! Λες κάτι χωρίς να δίνεις την παραμικρή απάντηση.

Η πλήρης ερώτηση είναι: γιατί ασχολείσαι με τους άλλους και όχι με τον εαυτό σου;
Και μάλιστα, γιατί αρέσκεσαι τόσο στο να αναφέρεσαι σε κακώς κείμενα. Και ποτέ δεν εκφράζεις έναν καλό λόγο.
Με άλλα λόγια, ούτε μια φορά δεν έχεις κάνει αυτό που ισχυρίζεσαι πως είναι το θέμα για σένα.

[quote user="pixie" post="333760"]

Το θέμα για μένα είναι να μπορείς να προσεγγίζεις τον άλλο με αγάπη κι όχι εγωϊστικά ως επικριτής...[/quote]

Τουναντίον, σε οποιαδήποτε άποψη δεν είναι σύμφωνη με τη δική σου, απαντάς πάντοτε επικριτικά.

Αυτός δεν είναι τελικά ο απόλυτος ορισμός του εγωκεντρικού μηχανισμού;

pixie

'Οχι, black_velvet! Δεν μπορείς να πετάς έτσι αδόξαστα πράγματα που δεν ισχύουν! Ασφαλώς και ανταποκρίνομαι στα θέματά μου και φυσικά προβληματίζομαι σοβαρά με τα ζητήματα του εαυτού μου... στην δική σου λογική δεν ανταποκρίνομαι ούτε το θεωρώ απαραίτητο άλλωστε να με καταλαβαίνεις... δεν με αφορά...

Κι αυτά τα αυθαίρετα συμπεράσματά σου, έλεος πιά, άνοιξε τους ορίζοντές σου, κάνε κι εσύ το ίδιο που προτείνεις: ασχολήσου με τον εαυτό σου, άντε καλή μου, θα χαρώ να διαβάσω επιτέλους μια φορά κι εγώ κάποιες κατασταλαγμένες απόψεις σου παρά αυτή την συνεχή πρεμούρα για τις δικές μου σκέψεις...  :razz:
Εκτός αν φοβάσαι την πρωτοβουλία ή την έκθεση... ;-)

Τελευταία έχεις αρχίσει να με κρίνεις και ως άνθρωπο χωρίς να με γνωρίζεις καν και χωρίς να σου έχω δώσει το δικαίωμα! Αυτό είναι ύποπτο... εκτός αν υπάρχει και κληρονομικό χάρισμα εκτός από τη διάθεση υποτίμησης... :cool:  :lol:

Εικονική φιγούρα σε forum είμαι και το πόση βαρύτητα θα δώσω στα γραπτά μου, αυτό θα το κρίνω εγώ... ελπίζω να σου λέει κάτι αυτή η απάντηση, αν και πάλι όχι, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο για σένα...  :mrblue:

pixie

Κι επειδή αναφέρθηκε ο εγωϊσμός ως έννοια παραπάνω...

Νομίζω ότι με τον όρο εγωϊσμό, εννοούμε και τη συνείδηση που έχει το άτομο για τον εαυτό του. Μπορεί δλδ. να σημαίνει και κάτι πολύ θετικό ως έννοια, μπορεί να σημαίνει ακόμα την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια και να μην δηλώνει απαραίτητα την φιλαυτία ή την ατομοκρατία.

Υπάρχει ένας άλλος όρος - ο εγωτισμός - ο οποίος εκφράζει αυτά τα πράγματα...

black_velvet

[quote user="pixie" post="333791"]'Οχι, black_velvet! Δεν μπορείς να πετάς έτσι αδόξαστα πράγματα που δεν ισχύουν! Ασφαλώς και ανταποκρίνομαι στα θέματά μου και φυσικά προβληματίζομαι σοβαρά με τα ζητήματα του εαυτού μου... στην δική σου λογική δεν ανταποκρίνομαι ούτε το θεωρώ απαραίτητο άλλωστε να με καταλαβαίνεις... δεν με αφορά...

Κι αυτά τα αυθαίρετα συμπεράσματά σου, έλεος πιά, άνοιξε τους ορίζοντές σου, κάνε κι εσύ το ίδιο που προτείνεις: ασχολήσου με τον εαυτό σου, άντε καλή μου, θα χαρώ να διαβάσω επιτέλους μια φορά κι εγώ κάποιες κατασταλαγμένες απόψεις σου παρά αυτή την συνεχή πρεμούρα για τις δικές μου σκέψεις...  :razz:
Εκτός αν φοβάσαι την πρωτοβουλία ή την έκθεση... ;-)

Τελευταία έχεις αρχίσει να με κρίνεις και ως άνθρωπο χωρίς να με γνωρίζεις καν και χωρίς να σου έχω δώσει το δικαίωμα! Αυτό είναι ύποπτο... εκτός αν υπάρχει και κληρονομικό χάρισμα εκτός από τη διάθεση υποτίμησης... :cool:  :lol:

Εικονική φιγούρα σε forum είμαι και το πόση βαρύτητα θα δώσω στα γραπτά μου, αυτό θα το κρίνω εγώ... ελπίζω να σου λέει κάτι αυτή η απάντηση, αν και πάλι όχι, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο για σένα...  :mrblue:[/quote]

Είσαι πολύ μικρή - στον α33 τουλάχιστον - για να κρίνεις τα γραπτά μου εδώ. Αν θες να δεις απόψεις μου, να πας να διαβάσεις τα πρώτα μου ποστς. Δεν έχω καμία υποχρέωση να κάτσω να εξηγούμαι στον καθένα που γράφεται στον α33. Και ναι, ασχολούμαι με μένα κατά κύριο λόγο. Εκτός από τις περιπτώσεις που βλέπω κάποιον να επιτίθεται γενικώς και να ειρωνεύεται. Τι να κάνουμε, το θεωρώ τουλάχιστον ανάρμοστο.

pixie

[quote user="black_velvet" post="333806"]Είσαι πολύ μικρή - στον α33 τουλάχιστον - για να κρίνεις τα γραπτά μου εδώ. Αν θες να δεις απόψεις μου, να πας να διαβάσεις τα πρώτα μου ποστς. Δεν έχω καμία υποχρέωση να κάτσω να εξηγούμαι στον καθένα που γράφεται στον α33. Και ναι, ασχολούμαι με μένα κατά κύριο λόγο. Εκτός από τις περιπτώσεις που βλέπω κάποιον να επιτίθεται γενικώς και να ειρωνεύεται. Τι να κάνουμε, το θεωρώ τουλάχιστον ανάρμοστο.[/quote]

Οκ! Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη... είμαι πολύ μικρή όντως για να κρίνω τα γραπτά σου - τα λόγια σου επαναλαμβάνω για να ξέρουμε τι λέμε - ούτε έτυχε να τα διαβάσω ποτέ, για τον απλούστατο λόγο ότι προφανώς δεν βρήκα κάποιο ενδιαφέρον φιλολογικά ή στη θεματολογία για να ασχοληθώ μέχρι σήμερα! Πιθανότατα να το κάνω...

Ελπίζω όμως να πάψεις να είσαι προσβλητική στη συνέχεια, αυτό θα το εκτιμούσα πραγματικά...

;-)

ΥΓ. Μου αρκεί που είναι εξαιρετικά φιλόξενος και ιδιαίτερα ευγενής ο οικοδεσπότης του a33!
Διαφορετικά δεν θα είχα λόγο ύπαρξης εδώ...

κώστας

Διαφορετικά δεν θα είχα λόγο ύπαρξης εδώ...
Επειδή κι εγώ το έχω πάρει ζεστά,
αυτό με το/τον a33...

[...έχω σπάσει το κεφάλι μου δηλαδή...
κάτι φροϋδικό πρέπει να παίζει με τον τίτλο,
δεν το αποδίδω αλλού]

Μας λες ότι αλλού δεν έχεις συναντήσει
άλλους εξαιρετικά φιλόξενους
και ιδιαίτερα ευγενείς;
eLe

pixie

[quote user="κώστας" post="333826"]
Μας λες...[/quote]