Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 307
  • Total: 307

Συμπλέγματα...

Ξεκίνησε από pixie, Ιανουαρίου 30, 2010, 12:08:48 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie

Υπάρχουν πολλών ειδών συμπλέγματα δεμένα με την ανθρώπινη ψυχολογία.

Ως αρχή, θα αναφερθώ στα δυο γνωστότερα εξ αυτών, στα συμπλέγματα κατωτερότητας και ανωτερότητας.

Ο συμπλεγματικός αυτού του τύπου βλέπει στους άλλους μόνο αυτό που είναι σε θέση εκείνος να δει!

Ανίκανος για πραγματικά αισθήματα, για αντικειμενική κρίση, είτε υποχωρεί διαρκώς περνώντας  στην πίσω γραμμή και - νιώθοντας ''μικρός'' να ανταπεξέλθει και τις δυνατότητές του ελάχιστες - βασανίζεται από αίσθημα μειονεξίας, ανεπάρκειας, οπότε λέμε ότι υποφέρει από κόμπλεξ κατωτερότητας, είτε βγαίνει μπροστά ως κύμβαλον αλαλάζον διαλαλώντας την νοητική πραμάτεια του όπως κάθε καλός μεταπράτης στον πάγκο των υπερτιμημένων αγορών...
Κι εδώ μιλάμε για σύμπλεγμα  ανωτερότητας... Κι εδώ θα μείνω...

Complexe de superiorite!

Καμιά φορά, ο τύπος αυτού του συμπλέγματος, έχει το εκπληκτικό τάλαντο της μεταμφίεσης! Πότε-πότε αρέσκεται να μεταμορφώνεται σε καλώς επιστάμενο κοσμοθεωριών και υψηλοτάτης πνευματικής αντίληψης άτομο κι άλλοτε βαπτίζει εαυτόν σπουδαίο και μοναδικό κριτή των άλλων υποδυόμενος αυτό τον ρόλο. Σημασία έχει ότι το άτομο δεν μπορεί να συγκρατήσει τις παρορμήσεις  μεγαλείου που μονίμως κυοφορεί.

Γεγονός είναι ότι, επιθυμώντας να κυριαρχήσει στην εκτίμηση των άλλων, κάνει ένα είδος αγώνα επιζητώντας απελπισμένα ένα επιδοκιμαστικό περιβάλλον για να ξεδιπλώσει το χάρισμα του ''ειδικού'' που κατέχει,  υπερτιμώντας στο μυαλό του αυτό το ανύπαρκτο κάτι που θα ήθελε να έχει...

Χωρίς να είμαι ειδικός – ούτε είμαι, ούτε θα γίνω ποτέ -  αλλά από κοινή λογική ορμώμενη, θεωρώ ότι το χειρότερο που μπορεί να προκύψει από έναν συμπλεγματικό αυτού του τύπου, είναι η προσπάθειά του να μειώνει τους άλλους έτσι για να τονώνει τον εαυτό του και να νιώθει ο ίδιος θεός και παντογνώστης...

;-)

pixie

κώστας

Μία εξέλιξη του πρώτου συμπλεγματικού είναι
αυτός που βλέπει στους άλλους
κι άλλα, πέρα από αυτά
που είναι σε θέση να δει!

Για το δεύτερο...τι να πω;
...Σε κατάλαβα...παλιόπαιδο.
eLe

larus audouinii

:grin:
Βιταμίνη Β ...ενδεικνυται κατά του στρεσαρισματος του μυαλού και μικρές δόσεις ζαζέν (πάνω στην καρέκλα, μπροστά στο pc  :razz: )

pixie

Οι άνθρωποι που σκύβουν το κεφάλι, υποφέρουν από βουβές απαισιόδοξες σκέψεις περί ανικανότητάς τους να ανταπεξέλθουν στις θέσεις και τις δυσκολίες της επιφάνειας της ζωής.

Και εσωστρέφονται και καταστρέφονται ατυχώς από την ίδια τους τη σκέψη κι από πράγματα που ουδέποτε κάποιοι άλλοι - οι ''αξιοζήλευτοι'' γι' αυτούς - θα έδιναν σημασία.

Περιχαράκωση και παραίτηση συναντώνται πολλές φορές στη στάση του συμπλέγματος κατωτερότητας.

pixie

Περισσότερο εκνευριστικό κρίνεται ωστόσο το προφίλ του κομπλεξικού που θέλοντας να δηλώσει την ανωτερότητά του, εκλαμβάνει το χάος ή το σύνδρομο της πολυπλοκότητας του μυαλού του ως μια ενότητα, και κάνει αναφορά στη σκέψη του ωσάν να είναι το πιο τέλεια διαμορφωμένο φαινόμενο!

pixie

Και βάσει της λογικής αυτής, και με το θάρρος της απειρίας ή της ανοησίας - πιθανή άγνοια κινδύνου - θεωρεί σωστό να επεκτείνεται και να κρίνει τις βαθμίδες ή τις δυνατότητες κάποιου άλλου. Δεν αντιλαμβάνεται ή είναι ανίκανος να αντιληφθεί ότι, με τον τρόπο αυτό, το μόνο που κάνει είναι να εκτίθεται ανεπανόρθωτα ή να προκαλεί μειδιάσματα στα χείλη των άλλων...

Εδώ, τις περισσότερες φορές, μιλάμε για αυταπάτη αφού η νοητική ''τάξη'' δεν είναι, ούτε ποτέ θα μπορούσε να είναι, σαφώς περιγεγραμμένη!

κώστας

Εγώ απλά παρακολουθώ τον διάλογό σας.
Μην ενοχλείστε από την παρουσία μου.
eLe

pixie

[quote user="κώστας" post="341337"]Εγώ απλά παρακολουθώ τον διάλογό σας.
Μην ενοχλείστε από την παρουσία μου.[/quote]
Ενδεχόμενα κάποτε ελλείψει άποψης γινόμαστε ''παρατηρητές''?   :roll:

Αλλά μην μας αφήνετε κι εμάς κρεμασμένους στα σαγόνια του μονόλογου!  
Καταθέστε τις σκέψεις σας, εκτιμούμε δεόντως τον πύρινο λόγο...  ;-)  :mrblue:  :mricy:

307 Επισκέπτες, 0 Χρήστες