Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 352
  • Total: 352

Βασιλόπιτα Σμυρνέϊκη

Ξεκίνησε από gon, Νοεμβρίου 06, 2005, 06:36:23 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

gon

Βασιλόπιτα Σμυρνέϊκη

 
½ φλιτζάνι γάλα
2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
3/4 φλιτζανιού βούτυρο, λειωμένο
1/4 φλιτζανιού χλιαρό νερό
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 πακέτα ξηρή μαγιά
3 αυγά, καλοχτυπημένα
6-7 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας μαχλέπι κοπανιστό



Ζεσταίνετε το γάλα και ανακατεύετε τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε το χλιαρό νερό και τις 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρης. Διαλύετε τη μαγιά. Το αφήνετε για 10-15 λεπτά. Ανακατεύετε το γάλα στο μείγμα της μαγιάς και ρίχνετε τα αυγά. Προσθέτετε αργά και ανακατεύετε 3 φλιτζάνια αλεύρι. Χτυπάτε το μείγμα δυνατά με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το μαχλέπι, και ανακατεύετε άλλα 2-3 φλιτζάνια αλεύρι.

Αδειάζετε τη ζύμη σε μια επιφάνεια, που θα έχετε ήδη αλευρώσει ελαφρά και ζυμώνετε μέχρι να μαλακώσει, 10 περίπου λεπτά. Βάζετε τη ζύμη σε ένα μπολ, που θα έχετε αλείψει με βούτυρο. Το σκεπάζετε με ένα πανί και το αφήνετε τουλάχιστον δύο ώρες να φουσκώσει ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Μόλις ή ζύμη φουσκώσει, τη χτυπάτε απαλά με τις γροθιές σας και τη ζυμώνετε ελαφρά. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο κυκλικά μέρη 22 εκ. περίπου, και βάζετε ένα νόμισμα στον πάτο κάθε μέρους. Βάζετε τη ζύμη σε δύο φόρμες για κέικ ή σε ένα ταψί, την καλύπτετε με ένα πανί και την αφήνετε άλλη μία ώρα να φουσκώσει. Αλείφετε το πάνω μέρος του γλυκού με τα χτυπημένα αυγά και το πασπαλίζετε με το σουσάμι ή τις λεπτές φέτες των καθαρισμένων αμυγδάλων. Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (190° C) για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι να σκουρύνει.

352 Επισκέπτες, 0 Χρήστες