Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 591
  • Total: 591

Χριστουγεννιάτικο χοιρινό με καρύδια, όσπρια και μπαχαρικά από τη Μυτιλήνη

Ξεκίνησε από gon, Σεπτεμβρίου 25, 2005, 12:52:01 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

gon

Χριστουγεννιάτικο χοιρινό με καρύδια, όσπρια και μπαχαρικά από τη Μυτιλήνη


½ φλιτζάνι ρεβίθια ξερά, που θα τα έχετε μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ για να φουσκώσουν
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 ½ κιλό χοιρινό χωρίς κόκκαλο, κομμένο για βράσιμο
4 φλιτζάνια κομμένο κόκκινο κρεμμύδι
αλάτι και πιπέρι κατ’ επιλογή
2 φλιτζάνια κομμένες ντομάτες
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας αλεσμένους σπόρους κύμινου
1 κουταλάκι του γλυκού αρωματικά μπαχαρικά
2 φύλλα δάφνης
8 μικρές πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες στα τέσσερα
1 φλιτζάνι ολόκληρα καρύδια, βρασμένα και ξεφλουδισμένα


Στραγγίζετε τα ρεβίθια. Τα βράζετε σε μία μεγάλη κατσαρόλα, αφαιρώντας τον αφρό από την επιφάνεια. Αφήνετε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα βγάζετε από τη φωτιά και τα στραγγίζετε.

Όση ώρα μαγειρεύετε τα ρεβίθια, ζεσταίνετε 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο σε μια μεγάλη πυρίμαχη κατσαρόλα ή σε γάστρα και ροδίζετε το κρέας σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας την κατσαρόλα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και προσθέτετε τα κρεμμύδια. Τα μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθούν και να σκουρύνουν ελαφρώς, για οχτώ περίπου λεπτά.

Ξαναβάζετε το κρέας στη φωτιά, προσθέτετε το αλάτι και το πιπέρι και ρίχνετε τις ντομάτες. Αφήνετε να σιγοβράσουν σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε τα μπαχαρικά και ρίχνετε αρκετό νερό, ώστε να καλύπτει το κρέας. Σκεπάζετε την κατσαρόλα, αφήνετε να πάρει μία βράση και χαμηλώνετε τη φωτιά. Αφήνετε να σιγοβράσει για 40 περίπου λεπτά στη χαμηλή ένδειξη. Προσθέτετε τα ρεβίθια και επιπλέον νερό αν χρειάζεται για να σκεπάσει το μείγμα. Αφήνετε να σιγοβράσει, με σκεπασμένη κατσαρόλα για μία περίπου ώρα, ή έως ότου τα ρεβίθια είναι σχεδόν έτοιμα. Προσθέτετε τις πατάτες και τα καρύδια και συνεχίζετε να τα μαγειρεύετε για άλλα 30-40 λεπτά, ή έως ότου το κρέας και τα ρεβίθια μαλακώσουν πολύ. Προσθέτετε νερό, αν χρειαστεί καθώς το φαγητό σιγοβράζει. Προσθέστε όσο αλάτι και πιπέρι κρίνετε ότι χρειάζεται. Τα σερβίρετε ζεστά.

591 Επισκέπτες, 0 Χρήστες