Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,323
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 149
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ - Τσάι : Η Ασπίδα του Οργανισμού

Ξεκίνησε από gon, Σεπτεμβρίου 25, 2005, 12:46:57 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

gon

Τσάι : Η Ασπίδα του Οργανισμού


Αφέψημα με λεπτή αρωματική γεύση και αναζωογονητικές ιδιότητες, το τσάι θεωρείται ιδανικό για το χειμώνα. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λειτουργεί σαν «ασπίδα» προστασίας για τον οργανισμό.

O μύθος αναφέρει ότι το τσάι φύτρωσε από τα βλέφαρα του Βούδα που έπεσαν στο χώμα. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή που γυρίζει το χρόνο πίσω στην Κίνα του 2373 π.Χ.: ο αυτοκράτορας Τσεν Νουγκ έπινε το καθημερινό βραστό νερό του στην ύπαιθρο, όταν φύσηξε δυνατά, με αποτέλεσμα να πέσουν στο φλιτζάνι του μερικά φύλλα τσαγιού. Τότε, ανακάλυψε ένα αρωματικό... ρόφημα με τονωτικές ιδιότητες! Έτσι, το τσάι διαδόθηκε γρήγορα σε ολόκληρη την Ανατολή.

Στην Ευρώπη ήρθε με την επιστροφή του Μάρκο Πόλο. Η χρήση του γενικεύτηκε γύρω στο 17ο αιώνα, όπου καταναλωνόταν σαν ρόφημα, αλλά και σαν φάρμακο (καθαρτικό και τονωτικό). Σήμερα, οι επιστήμονες αποδίδουν στο τσάι και άλλες ευεργετικές ιδιότητες. Οι αυξημένες ποσότητες φλαβονοειδών (φυσικές αντί οξειδωτικές ουσίες), που περιέχονται στο τσάι (καθώς και στα φρούτα και τα λαχανικά), μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαφόρων μορφών καρκίνου. Οι ουσίες αυτές κάνουν το τσάι πολύτιμο σύμμαχο στην παράταση της νεότητας.

ΜΑΥΡΟ, ΠΡΑΣΙΝΟ, OOLONG:
Όλα τα τσάγια προέρχονται από το ίδιο φυτό. Όμως, ανάλογα με τον τρόπο κατεργασίας των φύλλων του (ζύμωση-αποξήρανση), το τσάι χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες: μαύρο, πράσινο και oolong. Επίσης, τα αρωματισμένα μείγματα, ή αλλιώς αρωματικά τσάγια, είναι τα παραδοσιακά μαύρα ή πράσινα, που αρωματίζονται με την προσθήκη κάποιων φρούτων, αρωματικών φυτών, ή ακόμα με την προσθήκη κάποιου ποτού.

Το μαύρο τσάι: Προέρχεται από την Κίνα, την Κεϋλάνη και τις Ινδίες και γίνεται από τη ζύμωση των φύλλων. Οι πιο διάσημες ποικιλίες της κατηγορίας αυτής είναι τα orange pekoe της Κεϋλάνης (δίνουν τσάι σε χρώμα κεχριμπαριού), αλλά και τα γνωστά κινέζικα τσάγια Keemun, με τις χωνευτικές ιδιότητες,

Το πράσινο τσάι: Προέρχεται από την Κίνα και την Ιαπωνία. Έχει λεπτή γεύση, ανοιχτοπράσινο χρώμα και γίνεται με αποξήρανση και καβούρντισμα των φύλλων. Ξεχωριστή ποικιλία είναι η choa chen της Κίνας, η οποία εκτιμάται ιδιαίτερα για τις δροσιστικές της ιδιότητές .

Το oolong : Προέρχεται κυρίως από τη Φορμόζα και τα φύλλα του υφίστανται μερική ζύμωση. Το καλοκαιρινό oolong με γεύση κάστανου, θεωρείται το πιο δημοφιλές, καθώς και οι ποικιλίες με γεύση μελιού.

Τα αρωματισμένα μείγματα: Από τα μείγματα αυτά, που υπάρχουν σε πολλές παραλλαγές, διακρίνονται: τα τσάγια με γεύσεις πορτοκαλιού, περγαμόντου, μανταρινιού, ροδάκινου, μέντας κ.ά.

Διάσημα μείγματα αυτής της κατηγορίας είναι το περίφημο Earl Grey τσάι των Ινδιών, αρωματισμένο με περγαμόντο και άρωμα εσπεριδοειδών. Επίσης, το παραδοσιακό εγγλέζικο μείγμα Darjeeling

ΤΣΑΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Οι σύγχρονες ανακαλύψεις επισημαίνουν τα οφέλη του τσαγιού. Αναλυτικά το τσάι συνιστάται για: την πρόληψη καρκίνου, καρδιοπάθειας και εγκεφαλικών. Μελέτες του Αμερικανικού Ιδρύματος Υγείας του Rutgers University και του Case Western University των ΗΠΑ, απέδειξαν ότι τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο τσάι (μαύρο ή πράσινο) παρεμποδίζουν ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις του κυττάρου, μειώνοντας τον κίνδυνο καρκινογένεσης στο δέρμα, τους πνεύμονες, τον οισοφάγο και το στομάχι. Ακόμα, μια επιδημιολογική έρευνα σε 35.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, έδειξε ότι το ποσοστό καρκίνου του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος είναι χαμηλότερο κατά 40% έως 70% σε γυναίκες που πίνουν περισσότερα από δυο φλιτζάνια τσάι ημερησίως, σε σύγκριση με εκείνες που δεν πίνουν ποτέ ή που καταναλώνουν πολύ σπάνια τσάι. Παράλληλα, κάποιες μελέτες συσχετίζουν την κατανάλωση τσαγιού και με τη μείωση του κινδύνου παθήσεων τ ης στεφανιαίας, αλλά και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Ακόμη, οι προστατευτικές ιδιότητες -κυρίως του μαύρου τσαγιού-αποδίδονται όχι μόνο στις αντιοξειδωτικές ουσίες του, αλλά και στην αντιθρομβωτική του επίδραση. Η επιστημονική έρευνα γι' αυτήν την επίδραση στα καρδιοαγγειακά -και όχι μόνο νοσήματα βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του τσαγιού συμβάλλουν και στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος. Αν πίνετε καθημερινά μια κούπα ζεστό ή παγωμένο τσάι, το δέρμα σας θα διατηρήσει τη νεανικότητά: του και θα παραμείνει λαμπερό και υγιές. Επιπλέον, την επιδερμίδα από τις επικίνδυνες
πια ακτίνες του ηλίου. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι πολλά καλλυντικά περιέχουν και τσάι.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ
Μια άγνωστη ιδιότητα του τσαγιού είναι ότι προφυλάσσει τα δόντια από την τερηδόνα. Πιο συγκεκριμένα, μερικά συστατικά του τσαγιού προλαμβάνουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων που την προκαλούν. Επιπλέον, η πλούσια σύσταση του σε φθόριο, συμβάλλει γενικά στην καλή κατάσταση των δοντιών.

Η ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ
Το τσάι πρέπει να ετοιμάζεται λίγο πριν σερβιριστεί... Συνήθως χρησιμοποιείται ένα κουτάλι του γλυκού τσάι για ένα φλιτζάνι ροφήματος και μια κουταλιά σούπας για μια τσαγιέρα. Το τσάι απελευθερώνει το άρωμα του σε θερμοκρασία περίπου 100°Ο Γι' αυτό, είναι απαραίτητο να ζεσταίνεται καλά και η τσαγιέρα. Η τσαγιέρα μπορεί να είναι από πορσελάνη, πηλό ή γυαλί, πρέπει όμως να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για τσάι.

135 Επισκέπτες, 2 Χρήστες