Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 250
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 227
  • Total: 227

Sfihha: Βραζιλιάνικα πιτάκια γεμιστά με κιμά

Ξεκίνησε από pixie, Μάρτιος 05, 2010, 07:10:43 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie




Υλικά

 
Για τη ζύμη

250 ml νερό
375 μλ λάδι, ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
περίπου 25 γραμμάρια μαγιά (3 φακελάκια από αυτά τα έτοιμα που είναι τα 3 μαζί)
ένα κουταλάκι του γλυκού  αλάτι γεμάτο
ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη κοφτό
περίπου 750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Ένα αυγό για να αλείψουμε μετά...

Για τη γέμιση

Μισό κιλό κιμά
μια ντομάτα ώριμη
ένα κρεμμύδι
αλάτι
πιπέρι
κύμινο
χυμό από ένα λεμόνι
λίγο μαϊντανό
λίγο ρίγανη


Εκτέλεση

Πρώτα σε ένα μπολ φτιάχνουμε τη γέμιση. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, η ντομάτα και ο μαϊντανός ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε καλά όπως για μπιφτέκια. Τα  αφήνουμε στην άκρη.
Πιάνουμε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα το ποτήρι χλιαρό νερό και  μαγιά και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η μαγιά. Ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τέλος  λίγο  λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας καλά να γίνει μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη (καμιά φορά μπορεί να πάρει και λίγο παραπάνω, στα 800γρ αλεύρι).
Τη ρίχνουμε τη ζύμη σε μάρμαρο ή σε μια ίσια και λεία επιφάνεια και αρχίζουμε να ζυμώνουμε όπως το ψωμί, αλλά να σκίζουμε την ζύμη στα μισά και ξανά να μαζεύουμε και ξανά σκίσιμο και ξανά να μάζεμα (δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς τι εννοώ σκίζω). Προσοχή, 4-5 φορές αυτό γιατί η ζύμη δεν θέλει πολύ
ζύμωμα.
Μόλις το κάνουμε  την χωρίζουμε σε 4 λωρίδες. Την κάθε λωρίδα την κάνουμε από ένα μακρόστενο κομμάτι, βάζουμε την μια κάτω από την άλλη και ξεκινάμε φτιάχνουμε μπαλάκια περίπου όσο ένα βερίκοκο και λίγο πιο μικρό ή πιο μεγάλο, αναλόγως το πόσα θέλουμε να γίνουν.
Από την πρώτη πάνω λωρίδα και μόλις κάνουμε όλη τη ζύμη σε μπαλάκια ξεκινάμε να ζυμώνουμε από το πρώτο πάνω πάνω, να προλάβει να ξεκουραστούν τα τελευταία μπαλάκια. Πιάνουμε το ένα μπαλάκι, το βάζουμε στην χούφτα μας, βάζουμε γέμιση και το τυλίγουμε ως εξής :
τραβάμε την μεριά από τα δάχτυλα μέχρι την μέση, μετά την άλλη μεριά μέχρι τη μέση και μετά το υπόλοιπο, να γίνει περίπου σαν τρίγωνο. Αν δεν μπορούμε στο χέρι το βάζουμε στο τραπέζι. Προσοχή, όχι πολύ γέμιση γιατί η ζύμη
είναι μαλακιά και σκίζεται εύκολα. Προσπαθούμε δηλαδή να κάνουμε τριγωνάκια.
Τα βάζουμε σε ταψί καλά βουτυρωμένο ή  λαδωμένο και  τα αλείφουμε με αυγό: σε ένα πιατάκι βάζουμε μόνο τον κρόκο και λίγο νερό η γάλα, και αλείφουμε με αυτά τα πιτακια.
Από το φούρνο τα βγάζουμε όταν έχουν πάρει ένα ελαφρύ καφέ χρώμα. Προσοχή, αν παραψηθούν, η ζύμη θα γίνει πολύ σκληρή και δεν τρώγεται.
Μπορείτε επίσης μέσα να βάλετε ποικιλία από τυριά ή οτιδήποτε άλλο σας κατέβει!

227 Επισκέπτες, 0 Χρήστες