Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 791
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 773
  • Total: 774
  • Leon

"Ιστιοφόρο" στο Διάστημα

Ξεκίνησε από Teo, Ιουνίου 22, 2005, 10:18:25 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Teo

Το παρθενικό του ταξίδι ετοιμάζεται να κάνει το βράδυ της Τρίτης το Cosmos 1, το πρώτο διαστημικό σκάφος με ηλιακά ιστία. Η εκτόξευση θα γίνει από ρωσικό υποβρύχιο στη θάλασσα του Μπάρεντς λίγο πριν τις 22:00 ώρα Ελλάδας και το "ιστιοφόρο" θα εκτελέσει την πρώτη ελεγχόμενη πτήση με αυτόν τον τρόπο προώθησης. Στόχος της αποστολής, που χρηματοδοτείται από ιδιωτικά κεφάλαια ύψους περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων, είναι να αποδειχθεί η γεννεσιουργός ιδέα του. Με άλλα λόγια, το σκάφος στοχεύει να επαληθεύσει ότι τα ταξίδια στα αστέρια μέσω της ηλιακής ναυσιπλοΐας είναι εφικτά. "Κάνουμε την ηλιακή ναυσιπλοΐα από σενάριο επιστημονικής φαντασίας, τεχνολογία", επεσήμανε στο BBC ο εκπρόσωπος της διευθύντριας εταιρίας "Planetary Society", Αμίρ Αλεξάντερ, χαρακτηρίζοντας την αποστολή σύντομη και λιτή.

 
 Περιμένοντας τα …σουβενίρ


Το Cosmos 1, βάρους 99 κιλών, θα τεθεί σε τροχιά σε ύψος 804 χιλιομέτρων μέσω ενός τροποποιημένου βαλλιστικού πυραύλου Volna. Εκεί, θα παραμείνει για τέσσερις ημέρες, λαμβάνοντας φωτογραφίες από την επιφάνεια της Γης.


Στη συνέχεια, θα ανοίξει τα οκτώ του ιστία, κατασκευασμένα από πλαστικό ενισχυμένο με αλουμίνιο και ύψους 15 μέτρων, σχηματίζοντας έναν κύκλο διαμέτρου 30 μέτρων. Επί εβδομάδες, το σκάφος θα πραγματοποιεί μια περιφορά γύρω από την Γη ανά 131 λεπτά, ενώ, καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, η ταχύτητά του θα αυξάνεται κατά 161 χιλιόμετρα την ώρα.

Η ηλιακή ναυσιπλοΐα γίνεται μέσω της πίεσης της προσπίπτουσας ακτινοβολίας: τα φωτόνια της ακτινοβολίας δρουν ως σωματίδια, που, πέφτοντας πάνω στο ιστίο, προσδίδουν μια μικρή αλλά συνεχόμενη κινητική ενέργεια. Για να εκμεταλλευτεί την ενέργεια αυτή, ένα σκάφος πρέπει να έχει μεγάλα και ελαφριά ιστία.

"Είμαστε οι οραματιστές και υποκινητές αυτής της τεχνολογίας", δήλωσε στο Reuters το στέλεχος της "Planetary Society", Έμιλι Λακντάουλα, επισημαίνοντας πως η ηλιακή ναυσιπλοΐα είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, στην οποία, όμως, δεν έχει επενδύσει κανείς μέχρι στιγμής.

Τόσο η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, όσο και η ευρωπαϊκή, η ρωσική και η ιαπωνική έχουν αντίστοιχα προγράμματα με ηλιακά ιστία, ενώ η NASA έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τα στοιχεία που θα συλλεχθούν από την πτήση.

773 Επισκέπτες, 1 Χρήστης