Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 276
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 252
  • Total: 253
  • Leon

Ο μύθος της σπηλιάς

Ξεκίνησε από Bijoux, Οκτωβρίου 16, 2005, 08:44:13 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Nikos28

Τι διαφορά έχει το εξελίσσομαι από το ωριμάζω;  :roll:

energizer

...1 ΑΠΟΡΙΑ ΝΙΚΟ...
...μεταφραζεις το ρηθεν του Αποστολου  :?:
...για να συνεχιστει η κουβεντα...
 8)

Nikos28

''Διότι τώρα βλέπουμε αινιγματικά, μέσα από έναν καθρέφτη, τότε όμως (θα δούμε τα πράγματα) πρόσωπο με πρόσωπο'' (Προς Κορινθίους Α΄ 13, 12).

Η ιδέα αυτής της φράσης του Αποστόλου Παύλου ταιριάζει, ουσιαστικά, με το μύθο του σπηλαίου... η μόνη διαφορά βρίσκεται στη νομοτελειακότητα της γνώσης: Για τον Παύλο φαίνεται ότι η γνώση της ουσίας των πραγμάτων θα κερδηθεί οπωσδήποτε στο μέλλον ενώ για τον Πλάτωνα όχι. Πάντως και οι δύο συμφωνούν ότι υπάρχει κάποια πραγματικότητα πέραν των όσων βλέπουμε (είδωλα-σκιές).

energizer

...& αυτα βεβαια καθοριζουν την διαφορα των 2 κοσμοθεωριων...
Η μια δεχεται την τελειοτητα ως κατι κατακτησιμο(μη φανταστειτε & δεδομενο!)
Η αλλη αποδεχεται την ατελεια του ανθρωπου...& ως σημερα δεν εχουμε πειστηρια για μια διαφορετικη εξελιξη(!)...προς τη τελειοτητα  :cry:
 :idea:

Bijoux

Παράθεση από: "Nikos28"Τι διαφορά έχει το εξελίσσομαι από το ωριμάζω;  :roll:

εννοούσα στο μυαλό...προτιμώ ανθρώπους που ναι μεν μεγαλώνουν
ηλικιακά ( ωριμάζω ) αλλά παραμένουν παιδιά μέσα τους..
και επίσης θεωρώ την εξέλιξη μια υπομονετική συλλογή αρετών

----

αν ισχύει ο μύθος της σπηλιάς
υπάρχει περίπτωση όλα  όσα βλέπουμε να μην είναι πραγματικότητα; Παρατηρούμε μονάχα σκιές, οι οποίες, εξαιτίας μιας ειδικής διάθεσης της σπηλιάς, να φαίνονται πραγματικότητες στις αισθήσεις μας, και ίσως και στο λογισμό μας...;

energizer

...φιλικοτατα...
ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΗ "ΤΥΧΑΙΟΤΗΤΑ" ο τροπος του συμβαινειν...
 8)
ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ο τροπος του νοειν (κατανοειν,πραττειν...)
 :wink:

..τωρα η σπηλια...μαλλον στο αισθητηριακο & αντιληπτικο μας σκοταδι αναφερεται...
 :salut:

Nikos28

Το αν ο μύθος του σπηλαίου είναι αληθινός, δεν μπορεί ν' αποδειχτεί... ουσιαστικά, το ερώτημα αυτό ανάγεται στο αν το πνεύμα προηγείται της ύλης ή αν η ύλη προηγείται του πνεύματος. Ποιός μπορεί να πει με σιγουριά... Εγώ, προσωπικά, πιστεύω ότι αληθεύει.

Πάντως, ο μύθος αυτός είναι συναρπαστικός, παραστατικός και απίστευτα γλαφυρός. Και μια και μιλάμε γι' αυτόν, μου φαίνεται ότι και ο σεναριογράφος της ταινίας ''Οι άλλοι'', από αυτόν το μύθο εμπνεύστηκε.
Θυμάστε το περιβάλλον της ταινίας; Ένας σκοτεινός, κλειστός χώρος (σπίτι-σπήλαιο), σκιές, φωτοφοβία και, στο τέλος, ριζική αντιστροφή της πραγματικότητας: Οι ζωντανοί αποδείχτηκαν νεκροί όπως και οι σκιές στον τοίχο του σπηλαίου αποδείχτηκαν ένα τίποτα.

Bijoux

και ο ''δρόμος'' για να βγεις από την σπηλιά ποιος είναι;

νίκο και το 13ο πάτωμα μου θυμίζει το μύθο..

Nikos28

Δυστυχώς (ή ευτυχώς) δε μπορούμε να βγούμε από τη σπηλιά, όσο είμαστε ζωντανοί τουλάχιστον... είμαστε δεσμώτες, άρα κάποιος πρέπει να μας απελευθερώσει!
Το ζήτημα είναι αν αυτή η απελευθέρωση είναι νομοτελειακή ή δυνητική. Θα έρθει ούτως ή άλλως ή πρέπει να κάνουμε κάτι εμείς για να έρθει; Ή μήπως όσα περισσότερα κάνουμε ή μάθουμε, τόσο καλύτερα/ ουσιαστικότερα/ποιοτικότερα θα έρθει;
Ό,τι κι αν ισχύει, δεν είναι εκεί η ουσία... τα θέμα είναι να υπάρχει αυτή η εξωσπηλαιική πραγματικότητα. Αν υπάρχει, θα τη γνωρίσουμε κάποτε, είτε την κατακτήσουμε είτε μας χαριστεί είτε και τα δύο μαζί. Ο χρόνος είναι άπειρος κι έχουμε άπειρα πράγματα να ζήσουμε, να ξεχάσουμε και να ξαναζήσουμε...  :wink:

Bijoux, για δώσε μου λίγες πληροφορίες για την ταινία που είπες...  :)

Bijoux

στο 13ο πάτωμα :
Κάποιοι καταλαβαίνουν  ότι ζούνε σε έναν πλασματικό κόσμο και μεταπηδούν  σε έναν άλλο που τον νόμιζαν για αληθινό αλλά ήταν το ίδιο ψεύτικος με εκείνον που βρισκόταν.

στην παρούσα φάση εξέλιξης της ανθρωπότητας πιστεύω ότι είναι δυσκολο να βγούμε από τη σπηλιά. Τουλάχιστον οι περισσότεροι. Πιστεύω ότι το καλύτερο που μπορούμε είναι να ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ότι είμαστε δέσμιοι και ότι η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτό που εμείς θεωρούμε αληθινό..

energizer

...θα σε στεναχορησω φιλε...
...η δυνητικη εξοδος ειναι αδυνατη...
...η σπηλια ειναι η διανοια μας (+ οτι συνιστα τουτη!)...
...επειδη ομως ειμαστε ατελεις ως οντοτητες...& η δυνητικη μας εξελιξη εχει πλαφον(οριο)!
 :evil:
...καλος ο μυθος...
...αλλα παντου υπαρχει & ενας...
 :lol:

...τωρα κατι ειπες  [Ο χρόνος είναι άπειρος κι έχουμε άπειρα πράγματα να ζήσουμε, να ξεχάσουμε και να ξαναζήσουμε... Wink ]  να μου το αναλυσεις για να τοποθετηθω  :?:
...αν & παγια θεση μου ειναι...ανακυκλωση!
 :wink:

Nikos28

Μα κι εμένα αυτή είναι η πάγια θέση μου, η ανακύκλωση!  :lol: Αλλά η ανακύκλωση με τη μεταφυσική της έννοια, που δεν είναι άλλη από τη μετενσάρκωση. Η ανακύκλωση που βλέπουμε εμείς εδώ κάτω (των εποχών, του ύπνου και του ξύπνιου κλπ) είναι απλώς μια σκιά της ευρύτερης ανακύκλωσης από τη γένεση στο θάνατο κι από το θάνατο στη γένεση ή από την ύλη στο πνεύμα κι από το πνεύμα στην ύλη. Όλες όμως αυτές οι επιμέρους ανακυκλώσεις/εναλλαγές συνεχίζονται επ' άπειρον, όπως ακριβώς κι ένα κύμα ταλαντώνεται και, συγχρόνως, κινείται και προς τα μπρος. Οπότε, κάποια στιγμή μέσα στο διηνεκές του χρόνου θα γνωρίσουμε κι αυτήν την ''εξωσπηλαική πραγματικότητα'', δηλ. την πραγματική πραγματικότητα, είτε έτσι είτε αλλιώς.
Όλα αυτά, τελικά, είναι ζήτημα αποδοχής και αναλογικής σκέψης. Δεν επαληθεύονται από πειράματα και γι' αυτό το λόγο δε θ' αποδειχθούν ποτέ.
Αν είμαστε μια τυχαία συσσώρευση αμινοξέων (που ούτε αυτό μπορεί ν' αποδειχθεί) τότε πάνε περίπατο και σπήλαια και ανακυκλώσεις κλπ κλπ.  
Η επιλογή δική σου, φίλτατε energiser  :wink:

energizer

...σαφεστατα...
...μονο που η δικη μου ανακυκλωση δεν περιλαμβανει αυτη την ενεργεια που χαρακτηριζεται ψυχη!
...οχι οτι καταδικαζω την προσεγγιση...αλλα στην δικια μου σπηλια (μεχρι τουδε!) χωρανε αμινοξεα-πεπτιδια,CHO,λιπιδια & απειρες χημικες ενωσεις σαν 1 τεραστιο παζλ...τωρα την μονη "αληθη" γνωση που μπορω να χωρεσω...
...ειναι καποιες γεννετικες μακροεντολες που εξελικτικα ενσωματωνονται στο γονιδιωμα!
 :roll:
...εξελικτικα ισως προκυψει κατι...αργει!
 :twisted:

Nikos28

Μα ουδείς αρνείται τα αμινοξέα, τις πρωτείνες, τα πεπτίδια κλπ. καθώς και τη θέση που έχουν στο παζλ της ζωής ή του ''σπηλαίου''... :twisted:
Το θέμα είναι αν όλα αυτά είναι, τελικά, η μόνη ''πραγματικότητα''. Αν ναι, τότε δεν έχει νόημα να μιλάμε για μεταφυσικές, σπήλαια κλπ, ούτε καν για νόημα γενικώς ή ηθική.
Αν όχι, τότε αλλάζει το πράγμα...
Για μένα, πάντως, όλα αυτά τα δομικά στοιχεία της ζωής είναι κι αυτά σύμβολα-σκιές στο σπήλαιο... αλλά, όπως είπα, δεν μπορώ να το αποδείξω! :wink:

energizer

...θα διαφωνησω ως προς το νοημα του κανονα>νομου[>ηθικη(>αμοιβη#τιμωρια)]!
 :shock:
...εχεις υποψην σου καποιο ΜΙΚΡΟ/ΜΑΚΡΟ-συστημα που δεν ακολουθει την νομοτελεια των προαναφερθεντων...
...αποψη μου...η ανθρωπινη αδυναμια-ατελεια επινοησε ολο το μεταφυσικο πλεγμα με μοναδικο κινητρο την εξηγηση του ανεξηγητου!
 :twisted:
...οσο εξελισσομαστε τοσο θα φωτιζουμε τα "σπηλαια" μας...
...& ολο & περισσοτερο θα κατανοουμε την αναγκη των κανονων...
 :salut:

252 Επισκέπτες, 1 Χρήστης