Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 472
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 548
  • Total: 548

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ...

Ξεκίνησε από junkie, Οκτωβρίου 18, 2005, 02:15:20 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

junkie

Γιατί ερωτευόμαστε ένα πρόσωπο και όχι κάποιο άλλο; Τι είναι αυτό που ψάχνουμε στο σύντροφό μας; Τι μοντέλα συμπεριφορών ακολουθούμε στις σχέσεις μας; Πολύπλοκοι άνθρωποι, πολύπλοκες σχέσεις...

junkie

Σε μερικές σχέσεις, οι διαφωνίες μοιάζουν να είναι πάντα μονομερείς – ο ένας από τους δυο δημιουργεί τη «φασαρία» και ο άλλος την καταλαγιάζει. Είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζουν και οι δυο πρόβλημα στο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, όμως μαζί μπορούν να καθησυχάσουν ο ένας τον άλλο και να διαχειριστούν τα αισθήματά τους. Κάθε ζευγάρι βιώνει την κατάσταση αυτή με διαφορετικό τρόπο. Αυτό το ανεξήγητο αίσθημα ολοκλήρωσης που νιώθουμε όταν είμαστε μαζί με το σύντροφό μας είναι αυτό που ο Henry Dicks, ειδικός στη ψυχοθεραπεία των ζευγαριών, ονομάζει «ασυνείδητο ταίριασμα».

«Ασυνείδητο ταίριασμα»


Όλοι μας κουβαλάμε ένα ψυχολογικό αποτύπωμα, το οποίο φέρει λεπτομέρειες από τις εμπειρίες της ζωής μας και ότι αυτές μας έχουν αφήσει. Περιέχει πληροφορίες που συχνά έχουμε παραδεχτεί σχετικά με τους φόβους και τα άγχη μας καθώς και τους μηχανισμούς άμυνας μας.

Ο καθένας μας έχει μια ασυνείδητη ικανότητα να «σκανάρει» των αποτύπωμα ενός άλλου ατόμου. Τα άτομα που μας ελκύουν περισσότερο είναι αυτά που έχουν τέτοιο ψυχολογικό αποτύπωμα που συμπληρώνει το δικό μας. Ψάχνουμε για όμοιες εμπειρίες με τις δικές μας αλλά κυρίως, ψάχνουμε για διαφορές.

junkie

Τα αντίθετα έλκονται

Ο σκοπός αυτού τους «ασυνείδητου ταιριάσματος» είναι να βρούμε κάποιον που να μπορεί να συμπληρώνει τις εμπειρίες μας. Αυτός μπορεί να είναι κάποιος ίδιος με μας αλλά συνηθέστερα αναζητούμε κάποιον από τον οποίο μπορούμε να μάθουμε πράγματα, κάποιον που έχει διαφορετικούς μηχανισμούς άμυνας και αντιμετώπισης καταστάσεων από τους δικούς μας.

Ο ιδανικός σύντροφος θα είναι αυτός που έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις με μας στη ζωή του, έχει όμως διαφορετικό τρόπο να τις διαχειρίζεται. Φαίνεται ότι το άλλο μας μισό είναι η καλύτερη περίπτωση να γίνουμε ψυχολογικά πλήρεις.

Κι ενώ καμία σχέση δεν είναι ποτέ ίδια, οι ψυχολόγοι έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχουν κάποιοι κοινοί τύποι του «ασυνείδητου ταιριάσματος».

«Γονιός και παιδί»

Αυτό το είδος ζευγαριού μοιράζεται συχνά θέματα εξάρτησης και εμπιστοσύνης. Ο ένας από τους δυο χειρίζεται τα θέματα αυτά αντιδρώντας με παιδικό τρόπο. Αυτό που ενδόμυχα πιστεύουν είναι ότι αν παραμείνουν ανασφαλείς και εξαρτημένοι το άλλο μέλος θα συνεχίσει να τους προσέχει. Ο σύντροφός τους παίρνει το ρόλο του γονέα και με αυτό τον τρόπο αρνείται την δική του ανάγκη για εξάρτηση από τον άλλο.

«Αφεντικό και υπηρέτης»

Το ζευγάρι αυτό αντιμετωπίζει προβλήματα εξουσίας και ελέγχου. Ο ένας από τους δύο μπορεί να νιώθει ιδιαίτερα ανασφαλής αν κάποτε ήταν σε υποδεέστερη θέση με αποτέλεσμα να γίνεται εξουσιαστικός και να παίρνει το έλεγχο σε κάθε κατάσταση μέσα στη σχέση. Το άλλο μέλος της σχέσης, είναι συνήθως ευθυνόφοβο, και συμμορφώνεται με τους κανόνες ενώ «καμαρώνει» για τη δική του ήρεμη συμπεριφορά σε σχέση με την εξουσιαστική στάση του συντρόφου του.

«Κυνηγός και θήραμα»

Και τα δυο μέλη της σχέσης φοβούνται τη μεγάλη οικειότητα αλλά έχουν βρεί το τέλειο ταίρι. Είναι άγραφος νόμος ότι ο ένας από τους δυο θα κυνηγάει και θα απαιτεί από τον άλλο περισσότερη οικειότητα ενώ ο άλλος θα είναι πιο απόμακρος. Οι ρόλοι συνήθως αλλάζουν και ο κυνηγός γίνεται θήραμα.

«Είδωλο και λατρευτής»

Όταν ένας από τους δυο συντρόφους επιμένει να θέτει τον άλλο σε βάθρο, αυτό συχνά υποδηλώνει ζήτημα ανταγωνισμού. Για να αποφύγουν οποιαδήποτε μορφή σύγκρισης, και οι δυο σύντροφοι συμφωνούν να παίξουν αυτό το παιχνίδι.

Υπάρχουν ακόμα δυο κοινά μοντέλα σχέσεων βασισμένα στην αναζήτηση ενός συντρόφου που έχει όμοια προβλήματα και όμοιο τρόπο αντιμετώπισης.

«Δίδυμα»

Σίγουρα έχετε συναντήσει τέτοια ζευγάρια. Μοιάζουν ο ένας στον άλλο και συχνά φοράνε ακόμα και τα ίδια ρούχα. Μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα και κυρίως απεχθάνονται τα ίδια πράγματα. Κρατάνε κάθε τι αρνητικό έξω από την τέλεια σχέση τους ενώνοντας τις δυνάμεις τους ενάντια στον «μεγάλο και κακό κόσμο».

«Γάτα και σκύλος»

αν το δούμε επιφανειακά, το ζευγάρι αυτό μοιάζει σαν να μην έπρεπε καν να έχει γνωρίσει ο ένας τον άλλο. Μαλώνουν διαρκώς και για πάντα. Και οι δυο αποφεύγουν την οικειότητα ζώντας σε μια «μάχιμη ζώνη».

junkie

Καλή ή κακή χημεία;

Όλα τα μοντέλα εξυπηρετούν ένα ψυχολογικό σκοπό σχεδιασμένο να προστατεύει τον αυτό μας από δυσάρεστες καταστάσεις. Τα περισσότερα ζευγάρια δεν έχουν γνώση σε ποιο μοτίβο συμπεριφοράς ανήκουν μέχρι τη στιγμή που συμβαίνει κάτι και το μοτίβο αυτό αλλάζει. Όλοι μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε, οι ανάγκες μας αλλάζουν και οι σχέσεις μας πρέπει να ακολουθούν αυτές τις αλλαγές.

Τα προβλήματα να αρχίσουν όταν ο ένας ή και οι δυο σύντροφοι νιώθουν ότι δεν μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους και αλλάζουν τη συμπεριφορά του σε ένα μοντέλο που δεν είναι δόκιμο.

548 Επισκέπτες, 0 Χρήστες