Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 344
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 344
  • Total: 344

παρα + ελαυνω

Ξεκίνησε από energizer, Οκτωβρίου 30, 2005, 09:51:53 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

energizer

...επικαιρο θεμα (αν & μεταχρονολογημενο!)
...επειδη εχει γινει πολυ κουβεντα τις μερες αυτες...
...& πολλα κωμικοτραγικα ελαβαν χωρα...
ΤΙ νοημα εχουν οι παρελασεις;
TI συμβολιζουν;
TI εξυπηρετουν;
& επικεντρωμενο κοινωνικα...
Ο ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ τιμα τι;
ΠΡΕΠΕΙ να πληρει προυποθεσεις;
...αρξομαι...της ελαχιστης συμμετοχης των εν forum συνομιλητων σε σχετικα θεματα...ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ,ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ,ΠΑΤΡΙΔΑ,ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ,ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ...
...να υποθεσω ενα νεφελωμα στην αντιληψη του νεοΕλληνα σχετικα  :?:
1 αδιαφορια  :?:
...θα τοποθετηθω εν ταχει & επιφυλασσομαι(για συνεχεια!)...
-θεωρω οτι αποτελει η στρατιωτικη & κατ'επεκταση μαθητικη παρελαση μια κοινωνικη εκδηλωση με καθαρα λαικιστικο & κοινωνικο (δημοσιοσχεσιτικο) χαρακτηρα...στην συνειδηση του νεοΕλληνα δεν αντικατοπτριζει κανενα μεγαλειο & αγωνα,απλα ενα ρεπο εργασιακο!
...αμφιβαλω πλεον δε για το "εθνοσωτηριο" εθιμικο χαρακτηρα της...
..αν συμβολιζει κατι;1 εορταστικη αναφορα σε αγωνες "εθνοσωτηριους"!
ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ Η/ΤΟ  ΠΑΤΡΙΔΑ/ΕΘΝΟΣ/ΚΡΑΤΟΣ   :?:

...oσο για τους σημαιοφορους/παραστατες αποτελει τιμη στο προσωπο τους η υποχρεωση τους "ελαχιστη"  :?:
...υφιστανται προυποθεσεις επιλογης τους  :?:
 :roll:

fmas

Δεν είχα και δεν έχω πρόβλημα να κάνω παρέλαση..... 6 Χρόνια στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο έκανα κανονικότατα και κανένα πρόβλημα δεν είχα..... Ήταν κάτι το οποίο μας ευχαριστούσε κάθε φορά... Βέβαια ήταν λίγο ταλαιπωρία τα πριν με τις πρόβες και τις δοκιμές αλλά νομίζω πως για τα αγόρια ειδικά ήταν πάντα μια καλή πρόβα και για τον Στρατό....... Δηλαδή εκεί θα πεις δεν κάνω παρέλαση????????????

riaghul

Energizer...με προλαβες... :)
Εκανα τετοιες σκεψεις σημερα...
Περασα απο μια πλατεια επαρχιακη σημερα..
Στο βαθος το Ηρωον..
Το πλησιασα κι ειδα...μαραμενα  δαφνινα στεφανια να κειτονται εμπρος του...
Εμεινα για λιγο εκει..να τα κοιτω και να σκεφτομαι το ρολο τους οταν ηταν πιο ζωντανα...κι οχει ετσι λειψανα..
Σκεφτηκα την αδοξη κορμοστασια  των παιδιων (μαθητων και φανταρων)
που τα κατεθεσαν...
Τους βαρυγδουπους λογους των Δημαρχων..και των πολιτικων..
κι υστερα..ακουσα σε ενα ραδιοφωνο που επαιζε..τη "Συγνωμη" ιταλου πολιτικου για την δραση τους κατα της Ελλαδας τοτε...
Στο νου μου τα στεφανια ..να δοξαζουν την ανδρεια
Οι σημαιοφοροι...να καμαρωνουν μαλλον την πρωτιά τους στο σχολειο...
κι ο κοσμος να καμαρωνει τα παιδιά τους...(αλλοι επειδη ειναι πρωτα κι αλλοι επειδη απλα συμμετειχαν...)
Ο καιρος ηταν καλος..μια βολτα να δουν την παρελαση και μετα να πιουν κανενα καφεδακι...το ευνοουσε...
Ολοι..για διαφορετικους λογους ηταν εκει..κανενας για ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΙΟΥΣ...

(Κριμα που για μενα δεν "επαιξε " η αργια...
12 ωρες δουλευα εκεινη τη μερα....
και δεν ξερω αν πρεπει να λυπαμαι που δεν εχω αυτο το βιωμα..
μιας και ποτε δεν εχω συμμετασχει σε παρελαση...)

(

Enia

Δεν έχω επιχειρήματα υπέρ των παρελάσεων. αν και κατά τα άλλα είμαι φιλόπατρις, αν μου λέγατε από σήμερα καταργούνται οι παρελάσεις θα έλεγα οκ, σκασίλα μου...
Αν όμως είναι να έχουμε παρελάσεις, αν μη τι άλλο ο σημαιοφόρος οφείλει να είναι Έλληνας πολίτης, τόσο στα χαρτιά όσο και στην καρδιά του. Αυτό για μένα είναι σημαντικότερο κριτήριο και από τους βαθμούς του και από παράστημά του και από την ανδρεία του...

Nikos28

Η παρέλαση, σα θεσμός, έχει λίγο-πολύ τα χαρακτηριστικά μιας τελετουργίας: Όπως μια τελετή συμβολίζει μια κατάσταση, έτσι και μια παρέλαση συμβολίζει ένα ιστορικό γεγονός που ένας λαός αποφάσισε να διατηρήσει στη μνήμη του. Είναι, απλώς, ένα συμβολικό γεγονός, η σημασία του οποίου εξαρτάται από το πόσα και τι είδους ερεθίσματα για σκέψη δίνει στους ανθρώπους της κάθε εποχής.
Η αξία που έχει η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου δεν έγκειται στο ρεπό που (υποτίθεται πως) παίρνουμε ούτε στα άρματα και τα αεροπλάνα που βλέπουμε. Βρίσκεται στο ότι μας υπενθυμίζει μια άλλη εποχή που αξίζει να θυμόμαστε. Αξίζει να θυμόμαστε ότι κάποτε η μικρή Ελλάς σταμάτησε τη μεγάλη Ιταλία, συμβάλλοντας στην τελική ήττα του Άξονα... Αξίζει να θυμόμαστε ότι κάποτε κάποιοι άνθρωποι έχασαν τα πόδια τους από τα κρυοπαγήματα μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί η μεγαλομανία και η ματαιοδοξία κάποιων άλλων, ελαχίστων... (προφανώς, γιατί η ''ελεύθερη βούληση'' ζει και βασιλεύει...).
Δεν ξέρω αν οι άνθρωποι τότε ήταν ήρωες, διότι κανείς δεν επιλέγει την εποχή που θα γεννηθεί. Οι ήρωες γεννούν τις εποχές αλλά και οι εποχές τους ήρωες... δεν ξέρω αν αυτή η νοσταλγικότητα που δείχνει η αναφορά σε ''περασμένα μεγαλεία'' είναι δικαιολογημένη... Στο κάτω-κάτω, πόσοι θα επέστρεφαν στο 1940 αν είχαν στη διάθεσή τους μια χρονομηχανή;
Αυτό, όμως, που ξέρω σίγουρα είναι το εξής: Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής ένοιωσαν έντονα συναισθήματα και αγωνίστηκαν (έστω κι αν δε το επέλεξαν) για ένα σκοπό που υπερέβαινε την καθημερινότητά τους. Και γι' αυτό το λόγο τους έχουμε ανάγκη, παρόλο που δε θα τους δούμε ποτέ στα παράθυρα των δελτίων ειδήσεων ή στις μεσημεριανές εκπομπές... Η παρέλαση, παρ' όλα τα τρωτά που έχει ένα εορταστικό, ρεπ-ικό και τηλεοπτικό γεγονός, βοηθάει σε κάτι σημαντικό: Να μην ξεχάσουμε.

Labrokratis

Οι παρελάσεις αποτελούν τη δεύτερη κληρονομιά του καθεστώτος Μεταξά (το άλλο είναι το Ι.Κ.Α.).

Ως δηλωμένος συντηριτικός, ειμαι υπέρ τους, όπως άλλωστε είμαι και υπέρ της επαναφοράς των αρχαίων Ελληνικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και του πολυτονικού συστήματος στην ορθογραφία.

Ανορθόγραφοι σαν εμένα δεν θα υπήρχαν αν η εκπαίδευση επανέρχονταν στα προ-1981 δεδομένα.....

freak

συμφωνω στο οτι το ΙΚΑ κ οι παρελασεις αποτελουν καταλοιπο του Μεταξα, μιμουμενος την νεολαια του λατρευτου του Χιτλερ. Αλλη κληρονομια του αποτελει η κυρηξη οποιασδηποτε απεργιας κ ολων των πολιτικων κομματων ως παρανομα.

προσωπικα ειμαι εναντια στις μαθητικες παρελασεις κ δεν εχω παρελασει ποτε (ακομα κ οταν δεν ειχα αποψη επι του θεματος). θεωρω οτι αντιπροσωπευουν ενα μιλιταριστικο θεαμα κ ως αντιμιλιταριστης αρνουμαι να συνδιαλεχθω με τους ορους του. θεωρω βεβηλο κ ανηθικο το να βαζεις νεα παιδια να παρελαυνουν μιμουμενα στρατιωτικα ταγματα κ μεραρχιες κ αδυνατω να δω το μηνυμα που τους περνα το συγκεκριμενο θεαμα.

επισης δεν πολυκαταλαβαινω το γιατι ο/η σημαιοφορος πρεπει να ειναι αριστουχος. ειναι μια διακριση προς τους οχι τοσο καλους -με τους ορους των δασκαλων/καθηγητων) μαθητων? οι καλοι μπροστα κ περηφανοι κ οι κακοι πισω κ καταφρονημενοι? αναλογα κ με τις επιλογες που γινονται συμφωνα με τις σωματικες διαστασεις των παιδιων. ο 'κακος' μαθητης δεν εχει το δικαιωμα να σηκωνει την σημαια της πατριδας του εφοσον το νοιωθει κ το επιθυμει? η δεν ειναι αξιος για αυτη?

η εθνικοτητα του σημαιοφορου με αφηνει αδιαφορο. απο την στιγμη που μιλαμε για ενσωματωση των μεταναστων στην ελληνικη κοινωνια θα επρεπε να σηκωνουν κ τα παιδια αυτα την σημαια αν ειναι αριστουχοι (ο νομος μιλαει για αριστουχο/α κ οχι ελληνικης καταγωγης νομιζω). αλλιως να μπολιασουμε τις καδιες τους με μισος για μια κοινωνια που ποτε δεν θα τα ενταξει ως ισοτιμα κ να επιβεβαιωσουμε τα στερεοτυπα μας των αλλοδαπων εγκληματιων, που θελουν να διαβρωσουν τα ηθη κ τα εθιμα μας, κ λοιπες ιστοριες για αγριους. οπως θεωρω κ περιεργο οτι υπαρχουν ελληνες που αγνοουν τι γιορταζουν στην 28 Οκτωμβριου αλλα τους μαραναν οι αλβανοι με τις σημαιες...επιηκως απαραδεκτο απο καποιους που υπερηφανευονται για ενα παρελθον το οποιο δεν γνωριζουν.

επισης θεωρω εγκληματικο ολοκληρη κοινωνια να τα βαζει με ενα παιδακι σε τετοια ευαισθητη ηλικια γιατι τυγχανει να επιθυμει να σηκωσει την σημαια της χωρας που θελει να ενταχθει κ οι κανιβαλοι δημοσιογραφοι να μετατρεπουν την αγωνια κ τον φοβο του παιδιου αυτου σε θεαμα κ το κρατος να κοιμαται τον υπνο του δικαιου. αναλογοι κανιβαλισμοι επικρατουν κ με το δικαιωμα των πανηγυρισμων των αλλοδαπων για νικη της χωρας τους επι της δικης μας...κατα τα αλλα οχι δεν ημαστε μπανανια αλλα απογονοι του αρχαιοελληνικου πολιτισμου κ ζηταμε ευθυνες απο ενα παιδακι γιατι το αλβανικο κρατος κ οι φορεις τηρησης της ταξης απαγορευουν στην ελληνικη μειονοτητα τα στοιχειωδη δικαιωματα της. στην τελικη ολα τα κρατη το ιδιο δεν ειναι? η μηπως δεν καταδικαστηκε η ελλαδα γιατι για 10 χρονια παρολο που δικασε τοσους αλβανους/ες, η διερμηνεας των δικαστηριων της αθηνας δεν γνωριζε αλβανικα? τεσπα ξεφυγαμε.

εννοειται δε οτι καταλαβαινω κ τις οποιες αντιρρησεις αφορουν το οτι οι αλβανοι ηταν αντιπαλοι στον πολεμο (αν κ απο οτι νομιζω υπηρχαν κ αλβανικες μεραρχιες που πολεμησαν ως συμμαχοι των ελληνων) κ αρα ειναι αδοκιμο να σηκωνουν την σημαια στην συγκεκριμενη γιορτη. αλλα η γιορτη υπαρχει για να θυμιζει καταστασεις κ οχι να τις διατηρει η να τις επαναφερει.  

το οτι εχουν παρομοιαστει οι παρελασεις κ οι 'εθνικες γιορτες' με αργια δεν νομιζω οτι επηρεαζει την αναμνηση ενος γεγονοτος. η διδασκαλια κ το ενδιαφερον προς αυτο μετρα.

τελος δεν θα ηθελα ποτε να ημουν στην θεση του οιουδηποτε σημαιοφορου. δεν επιθυμω να ταυτιστω με το κρατικο μορφωμα, ποσο μαλλον κ με τα συμβολα του κ θεωρω την σημαια ως ενα κομματι υφασμα οπου ο συμβολισμος της εγκειται στο φαντασιακο του καθενος κ της καθεμιας. σαν κρητιριο επιλογης σημαιοφορων δικαιοτερο ολων μου φαινεται η τυχη παρα η επιλογη απο την βαθμολογια.

συντροφικα.

energizer

...να συμφωνησω στην αναγκη γνωσης της ιστοριας των ηθων,εθιμων & της παραδοσης γενικοτερα...αν δεν ξερω απο που ερχομαι πιθανοτατα να μην παω πουθενα!!!
...αλλα ολο αυτο το στρατιωτικο συνοθυλευμα με τασεις καπηλευσης του απο πολιτικαντηδες...αγνοω την χρησιμοτητα του...να προστεθει & το αγονον & αδοκιμον της πολεμικης μηχανης που παρουσιαζεται στα συγχρονα κοινωνικο-οικονομικα δεδομενα!!!
...οσο για σημαιοφορους & παραστατες η κληρωση ακουγεται ατυχης επιλογη!
...καλως η κακως η ΕΠΙΛΟΓΗ καθως & η ΕΚΛΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ αποτελουν στοιχεια της καθημερινοτητας μας αλλα & της προοδου εν γενει...
...το δε γενος,θρησκευμα,καταγωγη σηκωνει πολλη κουβεντα...θα προσθεσω οτι ο "τιμητης" της σημαιας αν κατανοει την σημασια της,ποσως με ενδιαφερει το χρωμα & η καταγωγη του...
 :salut:

Bijoux

τώρα πια γίνονται για το θεαθήναι..
για να βάλουν οι επίσημοι τα κουστουμάκια τους
και οι νέοι να γλυτώσουν μια μέρα απο το σχολείο..

κάποτε ρωτήθηκαν αν γνώριζαν για ποιο λόγο
γιορτάζουμε τις απελευθερώσεις
και από ποιους απελευθερωθήκαμε και δεν ήξεραν τη σωστή απάντηση..

άκουσα ότι σκέφτονται να τις καταργήσουν;
ισχύει αυτό;

οι παρελάσεις αποτελούν τον ελάχιστο φόρο τιμής
απέναντι σε όλους αυτούς που πολέμησαν
για μια ελεύθερη ελλάδα.

sevenseas

ο Λαμπροκραατης εγραψε
Οι παρελάσεις αποτελούν τη δεύτερη κληρονομιά του καθεστώτος Μεταξά (το άλλο είναι το Ι.Κ.Α.).

και μου θυμίζει εναν σχεδον συνωνοματο του τον παλιό μου δάσκαλο τον Λαοκράτη.

θα διαφωνσω όμβς μαζι σου γιλε

οι παρελάσεις δεν ειναι κληρονομια του Μεταξά ,αλλα ππαλιοτερων, όσως και των πρώτων βασιλέων, που μετέφαν στην Ελλάδα τους θεσμούς της Βαυαρίας .΄

Δεν θα επεκταθω περισσότερο στι ιστορικό των παρελάσεων

Απλά δηλώνω, κατά των παρελάσεων ,που αντιστοιχούν σε μιά εννοια (έθνος-κρατός) που εισήγαγε ο διαφωρισμός κι η αναγέννηση , και που πλέον εχει ξεπεραστεί από την παγκοσμοιποιημένη ελέυθερη κοινωνία των πολιτών.

Αυτά

φιλικά

seagull

Παράθεση από: "Bijoux"τώρα πια γίνονται για το θεαθήναι..
για να βάλουν οι επίσημοι τα κουστουμάκια τους
και οι νέοι να γλυτώσουν μια μέρα απο το σχολείο..

κάποτε ρωτήθηκαν αν γνώριζαν για ποιο λόγο
γιορτάζουμε τις απελευθερώσεις
και από ποιους απελευθερωθήκαμε και δεν ήξεραν τη σωστή απάντηση..

άκουσα ότι σκέφτονται να τις καταργήσουν;
ισχύει αυτό;

οι παρελάσεις αποτελούν τον ελάχιστο φόρο τιμής
απέναντι σε όλους αυτούς που πολέμησαν
για μια ελεύθερη ελλάδα.

συμφωνώ μαζί σου
Και δεν νομίζω πως φταίει το εκπαιδευτικό σύστημα μόνο γιαυτό, μου χει τύχει να δω γονείς να  χουν μπερδέψει τα γεγονότα σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν στην εργασία έκθεσης στο σπίτι μαθήτριας 3ης δημοτικού με θέμα την 28η Οκτωμβρίου.Σημασία δεν έχουν οι καθε συμβολισμοί αλλά η ουσία  
Προσθέτω την εμπειρία που χα πριν 3 χρόνια τον Μάρτη περίπου ενώ βρισκόμουν στην Κωνσταντιπούπολη σε παρέλαση πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας για την σκλαβιά των Ελληνικού Κράτους

morenita

Κάποτε πριν 2 σχεδόν αιώνες έγινε επανάσταση. Αποτέλεσμα ήταν να φτιαχτεί ένα μικρό κρατίδιο, κάτι σαν τα Σκόπια (ΠΓΔΜ). Πέρασαν χρόνια, ο λαός συνέχιζε να είναι αμόρφωτος. Βέβαια, έγιναν τεράστιες αλλαγές στον καινούργιο αιώνα, έγινε και ένας δεύτερος μεγάλος πόλεμος. Οι άνθρωποι πάλεψαν για το τομάρι τους, την ελευθερία τους, τη ζωή τους και για όσους αγαπούσαν. Αυτό συνέβαινε σε όλο τον πλανήτη. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει όρθιο ένα μικρό κράτος.

Πέρασαν κάπου 60-70 χρόνια. Τι έγινε το κράτος αυτό;

Είναι το κράτος των αμόρφωτων και πανηλίθιων. Διαβάζουν ελάχιστα, δεν έχουν αξίες.
Διακυρήσσουν τη φιλοξενία τους (αρκεί να τους πληρώσεις). Είναι φιλόξενοι αλλά ρατσιστές.
Τρέχουν σε χαρτορίχτρες μάντισσες κλπ και κάνουν best seller την "τράπουλα της κατίνας".
Μιλάνε για δωρεάν παιδεία και πληρώνουν φροντιστήρια.
Όλα τα κόμματα στην καλύτερη "συμπαραστέκονται".
Ενημέρωση σημαίνει lifestyle και αθλητικά. ("ο δρόμος...")
Και αν μιλήσουμε και για πρόνοια... αυτή έχει καταργηθεί εδώ και αιώνες...

Ακόμη (τελευταίο για την Ψωροκώσταινα) η παρέλαση γίνεται μόνο για "απελευθερώσεις" που υπήρχε στρατός.

Αυτά για το κράτος. Όχι αυτό δεν το τιμάω!

Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που νοιάζονται πραγματικά για το διπλανό τους. Αυτοί ξέρουν την έννοια στέρηση, ανάγκη, *τίμια δουλειά*. Τους εύχομαι να φύγουν από το κράτος των υπολοίπων.
Γιατί αυτοί αξίζουν ακριβώς τέτοια τιμή, όχι παρελάσεις.

energizer

...φετος παντως παρηλασαν οι καταληψιες...
 :evil:
...αληθεια τι ακριβως τους εχει καταλαβει  :?:
...το αγιο πνευμα αποκλειεται!
...το ιερο δισκοποτηρο της γνωσης ουτε!
...θα συμφωνησω με την απαξιωση που διεπει ολοκληρη την ελληνικη κοινωνια (δυστυχως) αλλα κυριοτατα την νεα γενια!
...ανησυχω!
 :salut:

Nikos28

Energiser, μπαίνω στα χωράφια σου τώρα, χώρια που δεν έχω παρακολουθήσει καρέ-καρέ την όλη υπόθεση... αλλά νομίζω οτι η νέα γενιά είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης! Μιας άμαξας που τελεί υπο κατάρρευση και ο τελευταίος που φταίει γι' αυτό είναι τα νέα παιδιά!

Τα παιδιά είναι σαν τα ζυμάρια. Όπως τα πλάθουν οι μεγαλύτεροι, έτσι ζυμώνονται...

Γίνεται να τα αφήσει ανεπηρέαστα η σαπίλα του ''βασιλείου της Δανιμαρκίας'';  :?:

Brasidas

Παράθεση από: "energizer"......αληθεια τι ακριβως τους εχει καταλαβει  :?:
.

TO DEN MASANE

TO EIPE LA8OS ATOMO KAI AU8ORMITA 8ELISAN NA THS APODIKSOUN POIOS DEN MASAEI

AFOU ETSI KI ALLIOS ME TO UPARXON GYMNASIO KAI LYKIO DEN XANOUN KAI TIPOTA.

STA FRONTISTIRIA H ELLADA ANASTENAZEI

344 Επισκέπτες, 0 Χρήστες