Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 561
  • Total: 561

Τρομοκρατία και θρησκεία

Ξεκίνησε από Bijoux, Νοεμβρίου 20, 2005, 09:25:13 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Bijoux

ενερτζάιζερ βάλε εσύ το θέμα

energizer

...στην αρθρογραφια...η στην φιλοσοφια  :?:
...abebablom blim blom..
 :oops:
AΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
 :roll:

antiope

apo monh ths h thrhskeia h kathe thrhskeia perilambanei tromokratia akoma kai otan den epibaletai...
den pisteueis?blasfhmeis?se perimenei kolash...
eisai allothrhskos?ouuuuu na exeugenisoume ton barbaro...polemos staurofories kpl...
as mhn xexname poses fores ginontai polemoi diamaxes kai alla me profash thn thrhskeia kai apo pisw krubontai edafika sumferonta petrelaia kpl(blepe irlandia,mesh anatolh..)
einai polu megalo thema kai polu bathu istorika...
gia mena h pisth einai mia anagkh tou anthrwpou na pisteuei se kati megalo anexarhttws thrhskeias alloi to lene theo alloi alax alloi bouda...otan ayto epiballetai apo anthrwpines sumbaseis kai nomous ginetai katapiestiko omws kata bathos autes oi apeiles kai oi nomoi kanooun  tis thrhskeies na antexoun sto perasma tou xronou kai twn aiwnwn.

minoraki

Παράθεση από: "victoria"Θαμασταν πιο ελευθεροι οι ανθρωποι χωρις θρησκειες...(σε μυαλο και σωμα).
Συμβολα, θρησκειες και συνορα δεν μας χρειαζοντουσαν για να ζησουμε απλα, ομορφα, ειρινικα οι ανθρωποι.
συμφωνω απολυτα με την βικυ.
και εγω νομιζω οτι οι ανθρωποι εχουμε αναγκη απο το να ξερουμε οτι υπαρχει κατι που ειναι πιο πανω απο εμας. πιο ισχυρο.
αυτο ισως μας κανει και εμας πιο δυνατους. εχουμε αναγκη να πιστευουμε σε κατι....ειτε αυτο λεγεται θεος ειτε μωαμεθ ειτε αλλαχ....

tristana

'Οπως το λέει ο Νίκος και όπως το είχε πει και ο Μαρξ- που ελάχιστοι έχουν διαβάσει ή κατανοήσει το ΚΕΦΑΛΑΙΟ ενώ πολλοί παπαγαλίζουν το εύπεπτο ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ του- "Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού. Είναι η ψυχή σ'έναν άψυχο κόσμο".  Ο Μαρξ δεν το έλεγε απαξιωτικά. Τουναντίον. Πρόκειται για άλλη μία παρανόηση και διαστρέβλωση του έργου του. Το όπιο υπό την έννοια της παρηγοριάς, του παυσίπονου
και της ανακούφισης. 'Ετσι γιατί το τρίξιμο των κοκάλων του αγαπητού Καρλ γίνεται πια αισθητό.

Bijoux

Παράθεση από: "tristana"'Οπως το λέει ο Νίκος και όπως το είχε πει και ο Μαρξ- που ελάχιστοι έχουν διαβάσει ή κατανοήσει το ΚΕΦΑΛΑΙΟ ενώ πολλοί παπαγαλίζουν το εύπεπτο ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ του- "Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού. Είναι η ψυχή σ'έναν άψυχο κόσμο".  Ο Μαρξ δεν το έλεγε απαξιωτικά. Τουναντίον. Πρόκειται για άλλη μία παρανόηση και διαστρέβλωση του έργου του. Το όπιο υπό την έννοια της παρηγοριάς, του παυσίπονου
και της ανακούφισης. 'Ετσι γιατί το τρίξιμο των κοκάλων του αγαπητού Καρλ γίνεται πια αισθητό.

μόνο που ο νίκος είπε ότι η τιβι είναι το όπιο του λαού..

energizer

...θα συμφωνησω για το συγχρονο οπιο του λαου...TV.
...ειλικρινα ποσως με νοιαζει τι ειπε ο Μαρξ & ο καθε ενας...
...εννοειται οτι σεβαστη ειναι η δημιουργικη τους σκεψη & σαφεστατα ηταν επικαιρη των ημερων ΤΟΥΣ...μονο που εχουν παρελθει χρονια πολλα & οι ιδιοι αποτελουσαν δημιουργηματα της εποχης τους...για να μην πω των κρισιμων ετων που συγκροτειται η ανθρωπινη προσωπικοτητα(!),αρα & των δικων τους.
...οποιοσδηποτε σοφος/η η & σοφια,δεν συναδει απαραιτητα με το πνευμα της εποχης μας...οποια ορια & αν θεσουμε!
...γνωση απολυτη δεν υπαρχει...αληθεια ουτε...εξατομικευμενες μονο προσεγγισεις δυιλισμενες απο τα "εγωπαθη" μας κινητρα...
...οι νεκροι στην ησυχια τους...& εμεις στους "αγωνες" μας...
 :twisted:

freak

Παράθεση από: "Nikos28"Εγώ, προσωπικά, δεν είμαι κατά της θρησκείας, ως θεσμού. Η (υγιής)θρησκεία είναι αναγκαία για τη μείωση του φόβου σε έναν κόσμο γεμάτο αυθαιρεσία, από τη φύση και τους ανθρώπους. Υπάρχουν πράγματα που εμπνέουν φόβο, τα οποία δε μπορεί, και ούτε και θα μπορέσει ποτέ να επιλύσει η επιστήμη. Κι εδώ μη μου πείτε τα περι αναπόδεικτου των θρησκευτικών θεωριών, δογμάτων κλπ γιατί, σε τελική ανάλυση, αυτό που μετράει είναι αυτό που πιστεύουν οι άνθρωποι και ασκεί επιρροή στη ζωή τους και όχι το ''αληθινό'.

θα συμφωνησω στο οτι σημασια εχει τι πιστευουν οι ανθρωποι κ οχι παντα το τι ειναι 'αληθινο' (αληθεια = σε απολυτη ταυτιση με την 'πραγματικοτητα')... αναρωτιεμαι ομως τι ειναι 'υγιης' θρησκεια κ γιατι ειναι αναγκαια? οσο για την μη πιστη στην επιστημη... θεωρω οτι κ η θρησκεια παιζει σημαντικο ρολο στην δυσπιστια αυτη. βεβαια δεν λεω να καταριψουμε τις τυχον θρησκειες απο το επιπεδο του μεταφυσικου κ να βαλουμε στην θεση τους την επιστημη...

οσο για το 'χημικο ατυχημα' τι να κανουμε.. ολοι απο βακτηρια ξεκινησαμε. αν καποιους ωφελει να μην δεχονται οτι το περιουσιο δημιουργημα του θεου προηλθε απο βακτηρια ειναι προβλημα τους. δεν σημαινει οτι κ οι αλλοι θα πρεπει να ζουνε η να ζουμε στο ιδιο παραμυθι κ να φαντασιωνομαστε οτι εχουμε σταλει να κυριαρχησουμε σε αυτον τον πλανητη απο καποιον θεο παρα οτι αποτελουμε κομματι της πανιδας κ χλωριδας του.  

επισης δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να μας τρομαζει η τυχαιοτητα της ιστοριας. αφου η τυχαιοτητα αυτη εξαρταται απο την μη προβλεψιμοτητα της ανθρωπινης συμπεριφορας, η ανθρωπινη συμπεριφορα θα επρεπε να μας τρομαζει κ οχι το αποτελεσμα της. για την εξελιξη του συμπαντος θα συμφωνησω καπως. αλλα η πιστη στην επιστημη κ οχι η απολυτη παραδοση στα χερια καποιου θεου θα μας βοηθησει στο να κατανοησουμε παρα πολλα στοιχεια της τυχαιοτητας τουτης. οσον αφορα τελος το ερωτημα περι υλης κ πνευματος χωρις να ειμαι φυσικος υποθετω οτι η υλη θα δημιουργηθηκε πρωτη ελεω μπιγκ μπανκ. το καλο με την επιστημη ειναι οτι επιδεχεται διαψευσεως/επαληθευσιμοτητος ενω οι θρησκειες αποτελουν απολυταρχικα συστηματα που απαγορευουν τις οποιες τυχον αμφισβητησεις.

προσωπικα κ εμενα το αβεβαιο μου προκαλει συγχιση κ φοβο. αλλα σε ποιο σημειο της καθημερινοτητος μας δεν υπαρχει αυτο το ρισκο? στις ανθρωπινες σχεσεις, στο θεμα εργασιας, στο ερωτικο, στο θεμα υγειας, κλπ ? η μηπως ολοι δεν εχουμε πιασει τον εαυτο μας μερικες φορες να αναρωτιομαστε τι θα ειχε γινει αν..... ?

η τυραννια του τυχαιου υπηρχε παντα. δεν ανακαλυφθηκε τωρα. απλα τωρα την συνειδητοποιησαμε*. γιατι η ανθρωπινη ιστορια ειναι τυχαια αματι γεννηση της, οπως κ το συμπαν βασιζεται κ στην τυχη αλλα κ σε μη τυχαιες λειτουργειες (βεβαια ενας φυσικος θα ηταν περισσοτερο αρμοδιος να απαντησει εδω παρα εγω) απο την πρωτη στιγμη της δημιουργιας του ανεξαρτητα απο την ανθρωπινη κατανοηση κ συνειδητοποιηση.

στο οτι χρειαζομαστε ολοι μια ηδονικη κ γαληνια ζωη θα συμφωνησω απολυτα. στο θεμα θρησκειας εχω μια ενσταση.. δεν πηγαζει μονο απο το γεγονος οτι εγω ειμαι απιστος/αθρησκος αλλα απο το γεγονος οτι ισως κ να αδυνατω να αντιληφθω αυτην την υγειη θρησκεια που περιγραφει ο νικος.

θα συμφωνησω με αυτο που λεει η τρις για την νοηση του μαρξ περι θρησκειας κ θα ενισχυσω λιγο τον ισχυρισμο του νικου λεγοντας πως για εμενα δεν αποτελει οπιο του λαου η τηλεοραση αλλα το θεαμα γενικοτερα (μερος του αποτελει κ η τηλεοραση).

* ενα τελειως ασχετο με το θεμα αλλα ενδεικτικο της σχεσης τυχαιοτητος κ ανθρωπινης κατανοησης ειναι το οτι ενα ειδος φυτοφαγων μερμυγκιων χρησιμοποιει για προστασια της υγειας της δικης τους κ της αποικιας τους τα βακτηρια που αποτελουν το 60% της ανθρωπινης αντιβιωσης καποιες χιλιαδες αν οχι εκατομυρια χρονια ενω ο ανθρωπος μολις 60 χρονια. αυτο δεν σημαινει οτι τα βακτηρια αυτα δεν υπηρχαν αλλα οτι ο ανθρωπος αργησε να συνειδητοποιησει την χρησιμοτητα τους η να εκμεταλευτει την χρηση τους.

freak

energiser συμφωνω οτι ολοι μας αποτελουμε ως ενα βαθμο προιοντα της εποχης μας αλλα οσο αδιαφορο κ να σε αφηνει ο μαρξ κ ο καθε μαρξ ο κοσμος αυτος εχει φτασει εδω που εχει φτασει πορευομενος μεσα απο τα ιδεολογηματα τους.

αν εχεις να προτεινεις καποια νεα κοσμοθεωρεια η εστω κατι που θα αλλαξει τον ρου του κοσμου προτεινε το.. για την απολυτη γνωση θα συμφωνησω.. για αυτο κ ο μαρξ εχει κατηγορηθει για τον απολυταρχισμο του.. παντως αληθεια θεωρεις την αναλυση του ανεπικαιρη? εχεις να προτεινεις κατι πιο επικαιρο?

energizer

...φιλτατε freak ξερεις οτι μ'αρεσει να λεω την αποψη μου...& το κανω!
...το μοντελο που ρωτας να μαθεις δεν ειμαι ο καθ'υλην αρμοδιος να διαχειριστω!
...την προσεγγιση μου την εχω αναλυσει επανειλημενα...
...πολλες δημοσιευσεις εδω(& σ'αλλα site...)
...αυτο ομως που πασχει καθε συστημα που επιχειρει να "κυβερνησει" τον κοσμο ειναι η ανθρωποκεντρικοτητα του...
...δεν ειμαστε το κεντρο του συμπαντος  :cry:
...ειμαστε απλα 1 εκδηλωση του...
...εσκεμμενα αγνοουμε την συνεισφορα-μεριδιο που μας αντιστοιχει...
....χαιρομαι που συμφωνεις στην αναγκαιοτητα της επιστημης & στην "καθολικοτητα" των εκτιμησεων/αποτελεσματων της...
 :lol:
...ειναι οτι πιο σταθερο εχουμε "ανοικοδομησει".
...την αποψη μου για την κοινωνια την εχω παραθεσει...
...ας συμφωνησουμε πρωτα ως προς τους στοχους συγκροτησης της...
...επονται οι κοινοι κανονες & μεθοδος λειτουργιας της...
...αν αναιρεθουν η αποτυχουμε στους στοχους μας λυεται το "συμβολαιο".
...ευλογη η επανασυσταση...
...life goes on...
 :twisted:

Argiro

Όποιος θέλει να κατανοήσει καλύτερα την έννοια της τρομοκρατίας σε σχέση με τη θρησκεία, ας δοκιμάσει να κάνει κριτική στα θρησκευτικά βιβλία δημοσίως. Όχι όμως κριτική ανώδυνη του στυλ "η θρησκεία είναι το όπιο του λαού" αλλά ουσιαστική, όπως έκανε ο Κοραής, ο Καζαντζάκης και, πρόσφατα, ο Καλόπουλος. Δεν εξετάζω αυτή τη στιγμή κατά πόσο έχουν δίκιο ή όχι αυτοί που κάνουν την εκάστοτε τσουχτερή κριτική, αλλά την αντιμετώπιση που έχουν.

energizer

...εγω παλι αγαπητη θα επαναλαβω "κουβεντες" δικες μας(/μου)...
...δεν με νοιαζει τι κανει ο καθεις επωνυμος οταν στρατευεται σε συγκεκριμενο μηχανισμο...η αποσκοπει σε "κερδος" (οιαδηποτε φυσης!)...
...η θρησκειες φθινουν ενω ταυτοχρονα η "μεταφυσικη" αγωνια κορυφωνεται & οι επιστημονικες απαντησεις "αχρηστευονται" μεσα απο συγκρουσεις,αναιρεσεις,σκοπιμοτητες...
...η τρομοκρατια ειναι οπλο της εξουσιας...
...& η εξουσια δεν αντιπροσωπευεται κατ'ουσιαν απο πολιτικα προσωπα...
...υπαρχουν βαθυτεροι μηχανισμοι,μεγαλυτερης εμβελειας απο το δυναμικο των συνορων μιας γεωπολιτικης ομαδας η & το πολιτισμικο προσωπειο μιας αλλης...
 :cry:
...παγκοσμιοποιημενη αναρχια της αρχουσας & "κατεχουσας" ταξης...
 :evil:
...& το νταβαντουρι μαινεται για αλληλοτρωγονται οι μη εχοντες... (στ'ονομα της πιστης,της πατριδας,της αληθειας,της δικαιοσυνης...)

Υ.Γ.
Εχετε αναλογιστει ποσες "καραμελες" χρησιμοποιουμε στην προσπαθεια να παρασυρουμε & να εκμεταλευτουμε τον συνανθρωπο μας  :?:
...καντε την αναγωγη σε ισχυρα lobby με πολλαπλασια κινητρα εκμεταλλευσης  :!:
 :salut:

Argiro

Εκείνο που προσπαθώ να πω είναι πως παρόλα αυτά εξακολουθεί και υπάρχει η θρησκευτική επιβολή, παρόλο που υποτίθεται πως η θρησκεία χάνει έδαφος, επειδή ο κόσμος δεν τρέχει μαζικά στις εκκλησίες. Δεν μπορείς να το αμφισβητήσεις αυτό, τη στιγμή που εξακολουθεί και υπάρχει Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και στα σχολεία διδάσκονται ακόμη τα θρησκευτικά. Έχεις διαβάσει τι λένε τα θρησκευτικά βιβλία του σχολείου μέσα; Φαντάζομαι κατανοείς σε τι ηλικίες απευθύνονται.

gbyzf1000

Ενδιαφέρον το θεμα...και απαντώ ταχυστα.

Αν η τρομοκρατεία κρυβόταν πίσω απο το προσχημα τησ θρησκείας τοτε οι μεγαλύτεροι τρομοκράτες είναι οι χριστιανοί.

(ολοι θυμόμαστε το ζοφερό μας παρελθον....)

Σημερα πιστεύω οτι είναι ενα παραμύθι καλά σχεδιασμένο για τα αμερικανικά και τα αγγλικά πρότυπα...καθότι ο κόσμος...ουτε κάν ασχολιόταν με το δόγμα του άλλου οπου ακούστικε η λέξη "ταλιμπάν" και Μπιν λαντεν.

Δλδ

Ο πράκτωρας της CIA που επι δεκαετίες χρηματοδοτούνταν απο τους δυτικούς προκειμένου να πολεμάει τους ρώσους....

θυμίθικε..όλος τυχαίος οτι είναι μουσουλμάνος??????????????????

ΕΛΕΟΣ!!!!!!

ε..είπαμε να βλέπουμε εργα επιστημονικής φαντασείας...αλλά..

να πιστεύο και τέτοια

ΟΧΙ

Ολο είναι ενα εργάκι καλά στύμένο προκειμένου ο κόσμος..να στραφεί εναντίον του δίπλα...και να ξεχνάει οτι χρωστάει 90289078 ευρώ στην καρτούλα την ωρα που θα ξεδιψάνε οι δυτικοί με πετρέλαιο..

Αν..

Αν..

λεω

Αν

οι μουσουλμάνοι θέλαν ..τζιχαντ(ιερός πόλεμος)

πιστέψτε με.....δεν θα έμενε κουνούπι......

Bijoux

τζιχάντ

ας μου εξηγήσει κάποιος πως την  εννοεί αυτή την λέξη

561 Επισκέπτες, 0 Χρήστες