Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 459
  • Total: 459

Τρομοκρατία και θρησκεία

Ξεκίνησε από Bijoux, Νοεμβρίου 20, 2005, 09:25:13 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Bijoux

Το δίδυμο της καταστροφής
που δεν έπαψε επί αιώνες να χτυπά την ανθρωπότητα...

Ποια είναι η πραγματική εσωτερική και ουσιαστική
σχέση της τρομοκρατίας με την θρησκεία;

κατά πόσο πιστεύεται ότι οι οικονομικές
και πολιτικές διαφορές διευθετούνται υπό την κάλυψη
του θρησκευτικού φανατισμού;

πως ο φονταμενταλισμός εκδηλώνεται σε μας τους ίδιους
στον καθένα μας
σαν φόβος, βία, μονολιθικότητα, αλαζονεία
ισχυρογνωμοσύνη;

+

πως μπορούμε να διατηρούμε την ταυτότητα μας
και τις απόψεις μας χωρίς να στρεφόμαστε
εναντίον σε ότι πρσλαμβάνουμε ως διαφορετικό

energizer

...κατ'αρχας δεν ειναι η τρομοκρατια συνδεδεμενη με τη θρησκεια μονο...
...η τρομοκρατια ειναι συνδεδεμενη με την επιθυμια για εξουσια...
...ο ανθρωπος τη χρησιμοποιει φανερα η μη,περισσοτερο η λιγοτερο σε ποικιλλες δρασεις του...πως θα ξεφευγαν τα ΑΝΘΡΩΠΟ-ιερατεια  :?:
...πιστευω δε το μεγεθος που εκφραζεται & η συλλογιστικη της χρησης ειναι που την καθιστουν "καλη" η "κακη"...
...φανταστειτε ενα γλυκο & χαμογελαστο "μπατσο" πληρη ευγενειας να ζητα απο εναν εγκληματια να παραδοθει  :?:     :lol:   :lol:   :lol:
...τωρα αν το περιοριζεις στο θρησκευτικο (Ισλαμ π.χ.) & αυτος ο θεσμος/φορεας διψα για ακολουθους & εξουσια...
 :roll:

kap

Εγω πάλι θα το πάω αλλόυ.
Η βασική τρομοκρατία της θρησκίας  είναι ο φόβος που σπέρνουν στον άνθρωπο ότι χωρίς αυτές δεν μπορούν να σωθούν.

energizer

...συγνωμη φιλτατε...
...διαφορετικα -απουσια θρησκευτικου δογματισμου-, πιστευουμε κατι διαφορετικο  :?:  :?:  :?:
...πως ειναι εφικτη η σωτηρια & η απαλλαγη της "καταδικης"...

Bijoux

Παράθεση από: "kap"Εγω πάλι θα το πάω αλλόυ.
Η βασική τρομοκρατία της θρησκίας  είναι ο φόβος που σπέρνουν στον άνθρωπο ότι χωρίς αυτές δεν μπορούν να σωθούν.

μόνο του θα πάει και εκεί εν κατακλείδι..

victoria

Οι θρησκειες (παντα κατα τη γνωμη μου) ειναι το όπιο των λαων...
Ειναι αλλος ενας εξουσιαστικος τροπος ελενχου του σκεπτεσται και πραττειν. (πολλες φορες αιτια πολεμων..)
Ανηκει στην τρομοκρατια λογω του φοβου που ενσπειρει...
Θαμασταν πιο ελευθεροι οι ανθρωποι χωρις θρησκειες...(σε μυαλο και σωμα).
Συμβολα, θρησκειες και συνορα δεν μας χρειαζοντουσαν για να ζησουμε απλα, ομορφα, ειρινικα οι ανθρωποι.

(ολα αυτα ειναι δικες μου αποψεις και τα εγραψα χωρις να θελω να προσβαλω κανεναν ουτε και να εναντιωθω με κανενα).

freak

Παράθεση από: "victoria"Συμβολα, θρησκειες και συνορα δεν μας χρειαζοντουσαν για να ζησουμε απλα, ομορφα, ειρινικα οι ανθρωποι.

συμφωνω απολυτα.

Bijoux

Παράθεση από: "victoria"Οι θρησκειες (παντα κατα τη γνωμη μου) ειναι το όπιο των λαων...

αυτο το πε και ο φιντέλ κάστρο
και όντως έχει δίκαιο
γιατί όταν η θρησκεία χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο
αντί να απαλύνει τον πόνο των ανθρωπων
τους χειραγωγεί..

Bijoux

energizer

η τρομοκρατια ειναι συνδεδεμενη με την επιθυμια για εξουσια

λόγω του δεύτερου συνθετικού της λέξεως τρομοκρατία

τωρα αν το περιοριζεις στο θρησκευτικο (Ισλαμ π.χ.) & αυτος ο θεσμος/φορεας διψα για ακολουθους & εξουσια...

αν αναφέρεσαι στο τζιχάντ μήπως είναι λιγάκι παρεξηγημένο αυτό που λες;

Bijoux

Οι κάθε είδους τρομοκράτες για να δικαιολογήσουν
τα τερατουργήματα τους καπηλεύονται όχι μόνο το
πρόσωπο του Ιησου αλλά και άλλους ''θεούς''
και όταν δεν έχουν θεούς ανάγουν σε θεό την ίδια
την αθεϊα ή το όποιο ιδεολόγημα το οποίο λατρεύεται
με απόλυτα θρησκευτική ένταση.
Κοινός τους παρανομαστής ο φανατισμός και η διεκδήκηση
του αλάθητου..

Αυτό το ανακάτεμα του θεού με την εξουσία και το φόβο
αποτελεί την μαγιά με την οποία πλάθονται οι θρησκείες..

Δεν αποτελεί μόνο το ισλάμ το παράδειγμα
όπου ιερατεία ασκούσαν εξουσία σε πολιτικό-ψυχολογικό-οικονομικό
επίπεδο..
σταυροφορίες, ιερά εξέταση, ο ναζισμός
και η σημερινή
νεοεποχίτικη παγκοσμιοποίηση..

τελικά ισχύει το

τρομοκρατία, τρομολαγνεία, παγκόσμια ολοκληρωτική αυθαιρεσία;

Bijoux

φρικ συμφωνείς απόλυτα χεχεχεχε
ότι οι φονταμενταλισμοί είναι ψυχολογήματα;

energizer

fondamentum=θεμελιο,θεμελιακο
...να γραφουμε πιο ελληνικα για να μπορουμε ν'απανταμε επι της ουσιας  :?:
...σαφεστατα να χρησιμοποιουνται & ξενογλωσσες εκφρασεις με επεξηγηση ομως της ακριβους χρησης της στο λογο/γραφη μας...(ει δυνατον!)

:oops:

...λοιπον...ξεκινησαμε απο θρησκεια & ταυτιστηκαμε με την εκφραση της εξουσιας...
...προσωπικα μ'ανησυχει πιο πολυ η παγκοσμια δικτατορια των διεθνων οικονομικων λεσχων (lobby!) παρα η ορθοδοξη ανατολικη θρησκεια,η καμπαλα,η ο μουσουλμανισμος...(κτλ)
...αλλωστε η δυναμικη των θρησκευτικων δογματισμων παγκοσμιως φθινει!!!
...αντιθετα η δυναμη & ο ελεγχος των ουσιαστικων παγκοσμιων διακυβερνητων αυξανεται/πολλαπλασιαζεται/υπερμεγενθυνεται...
 :evil:

Bijoux

fondamentum=θεμελιο,θεμελιακο
...να γραφουμε πιο ελληνικα για να μπορουμε ν'απανταμε επι της ουσιας  
...σαφεστατα να χρησιμοποιουνται & ξενογλωσσες εκφρασεις με επεξηγηση ομως της ακριβους χρησης της στο λογο/γραφη μας...(ει δυνατον!)

για δες ποιος μιλάειιιιιιι εσύυυυυυυυ
όπως λεει το άσμα αγαπητέ

έτσι όπως δίνεις τον ορισμό
τι θεμέλιο;  :P
αν κάποιος από τους συνομιλητές έχει απορία
να εξηγήσω ευχαριστως τον όρο..

...λοιπον...ξεκινησαμε απο θρησκεια & ταυτιστηκαμε με την εκφραση της εξουσιας...

γιατί δεν έχουν σχέση αυτά;

και πως φθίνει  η δυναμικη των θρησκευτικων δογματισμων παγκοσμιως;

energizer

...απλα μειωνεται η συμμετοχη του κοσμου στα εθιμοτυπικα των θρησκειων...
...ο κοσμος κινειται στην καθημερινοτητα του περσσοτερο απο οικονομικους , προσωπικους , αλλους ... παραγοντες & ελαχιστα απο τις θρησκευτικες κοσμοθεωρειες...
...το "τελος" δε ειναι προδιαγεγραμμενο & μη αποφευκτεο!!!
...καμια θρησκεια δεν εχει λυση παρα μονο "μετα θανατο σωτηριες"...
 :wink:
...βαλτε θεμα "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ"
 :twisted:

Nikos28

Εγώ, προσωπικά, δεν είμαι κατά της θρησκείας, ως θεσμού. Η (υγιής)θρησκεία είναι αναγκαία για τη μείωση του φόβου σε έναν κόσμο γεμάτο αυθαιρεσία, από τη φύση και τους ανθρώπους. Υπάρχουν πράγματα που εμπνέουν φόβο, τα οποία δε μπορεί, και ούτε και θα μπορέσει ποτέ να επιλύσει η επιστήμη. Κι εδώ μη μου πείτε τα περι αναπόδεικτου των θρησκευτικών θεωριών, δογμάτων κλπ γιατί, σε τελική ανάλυση, αυτό που μετράει είναι αυτό που πιστεύουν οι άνθρωποι και ασκεί επιρροή στη ζωή τους και όχι το ''αληθινό''. Τι σημαίνει αλήθεια; Σημαίνει κάτι που δεν ξεχνιέται (α+λήθη). Και τι είναι αυτό που δεν ξεχνιέται; Είναι κάτι που θυμόμαστε, που εν-θυμούμαστε, δηλ. κάτι που έχει μπει μέσα στην ψυχή μας (θυμός=ψυχή, εξ ου και θυμικό, ευθυμία κλπ). Άρα, η αλήθεια είναι τελικά μια ψυχική και προσωπική κατάσταση... απόδειξη γι' αυτό που λέω είναι και το γεγονός ότι όλοι μας γνωρίζουμε διάφορα πράγματα τα οποία ''δε μας λένε τίποτα'' (=δε ''μιλάνε'' στην ψυχή μας), άρα δε διαμορφώνουν καθόλου την κοσμοαντίληψη μας, παρόλο που είναι (αισθητηριακά-επιστημονικά) αληθινά...
΄
''Έτσι είναι αν έτσι πιστεύετε'', όπως είχε γράψει και ο Πιραντέλο...

Αλήθεια, οι σύγχρονες και καθ'όλα επιστημονικές, βιολογικές θεωρίες που εξομοιώνουν τον άνθρωπο με ένα χημικό ατύχημα και αποθεώνουν το ρόλο της αυθαίρετης τυχαιότητας στην εξέλιξη της ιστορίας/σύμπαντος/ανθρώπου (χωρίς, ουσιαστικά, να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους, αφού κανείς δεν μπορεί να αποδείξει αν προηγήθηκε η ύλη ή το πνεύμα!)...εμπνέουν λιγότερο φόβο από αυτόν που ενέπνευσαν και εμπνέουν οι θρησκείες; Εγώ νομίζω ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα: Από την τυραννία του Θεού περάσαμε στην τυραννία του Τυχαίου! Ωραία πρόοδος...!
Σε τελική ανάλυση, αυτό που χρειαζόμαστε όλοι μας είναι μια ηδονική και γαλήνια ζωή, χωρίς φόβο. Και γι' αυτό, χρειαζόμαστε και την επιστήμη και τη θρησκεία, το καθένα στο πεδίο του και στα όρια του.

Διαφωνώ, τέλος, με αυτό που έγραψε η φίλη μου Victoria. Το (σύγχρονο) όπιο του λαού δεν είναι η θρησκεία. Είναι η τηλεόραση.

459 Επισκέπτες, 0 Χρήστες