Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 227
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 307
  • Total: 308
  • cuba

Χριστουγεννιάτικα Γλυκά

Ξεκίνησε από papi, Δεκεμβρίου 02, 2005, 12:51:36 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

papi

Μελομακάρονα Νο1

ΥΛΙΚΑ
 για 40 κομμάτια
 1/2 κιλό καλαμποκέλαιο
 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
 Ξύσμα από την φλούδα του πορτοκαλιού
 1/2 φλ. ζάχαρη
 1/4 φλ. κονιάκ
 1 κιλό αλεύρι σκληρό
 1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
 1/2 κουτ. του γλυκού σόδα
 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού γαρύφαλο σκόνη
 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού κανέλα


ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
 1/2 κιλό μέλι
 1 φλ. ζάχαρη
 2 φλ. νερό
 φλούδα λεμονιού
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
 κανέλα και γαρύφαλο σκόνη
 150 γραμμάρια καρυδόψιχα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Κοσκινίζετε μαζί αλεύρι, μπέικιν πάουντερ και σόδα.
 Δουλεύετε στο μίξερ το καλαμοκέλαιο μέχρι να ασπρίσει.
 Προσθέτετε ζάχαρη, κονιάκ, κανέλα, γαρύφαλο, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού και τα δουλεύετε λίγο ακόμα.
 Αδειάζετε το μείγμα σε μεγάλη λεκάνη μαζί με το αλεύρι και ζυμώνετε καλά μέχρι να έχετε μια ζύμη λεία και ελαστική. Αν η ζύμη σας δεν πλάθεται εύκολα πιθανόν να χρειάζεται να συμπληρώσετε ακόμα λίγο αλεύρι.
 Πέρνετε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και την πλάθετε σε σχήμα οβάλ μακρόστενο. Την ζουλάτε προς τα κάτω για να πλατύνει ελαφρά.
 Βάζετε τα μελομακάρονα σε ελαφρά λαδωμένο ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 175 βαθμούς για 25 - 30 λεπτά.
 Στο μεταξύ βράζετε τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα για 10 λεπτά.
 Μόλις βγάλετε τα μελομακάρονα τα περιχύνετε αμέσως με σιρόπι πριν κρυώσουν, τα αφήνετε 5 λεπτά και τα βγάζετε προσεκτικά σε πιατέλα όπου τα πασπαλίζετε με το καρύδι κοπανισμένο και ανακατεμένο με σκόνη κανελογαρύφαλο.

papi

Μελομακάρονα με Καρύδια

Υλικά
2 φλ. Ελαιόλαδο 1 φλ. Ζάχαρη
1/2 φλ. Νερό
1 κουτ. Μέλι
1 φλ. Χυμός πορτοκαλιού
1 κουτ. γλ. Σόδα
1 κουτ. γλ. Μπέικιν Πάουντερ
1 Ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουτ. σκόνη Κανελογαρίφαλα
1 φλ. καφέ Κονιάκ
3 -4 (όσο πάρει) Αλεύρι
Σιρόπι:
1 φλ. Νερό
1 φλ. Ζάχαρη
1 φλ. Μέλι
1 ξυλαράκι Κανέλα
1 φλ. χοντροκοπανισμένα Καρύδια
Εκτέλεση:
Σε φαρδιά λεκανίτσα χτυπάτε το λάδι με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το νερό, το μέλι, τη σόδα διαλυμένη στον χυμό, το μπέικιν, το ξύσμα, τα κανελογαρίφαλα και το κονιάκ. Ανακατεύετε και ρίχνετε το αλεύρι. Ζυμώνετε να γίνει ζύμη μαλακή.

Πλάθετε τη ζύμη σε μικρούς κυλίνδρους. Πιέζετε ελαφρά με πιρούνι σταυρωτά και τα βάζετε σε ελαφρά λαδωμένο μεγάλο ταψί ή λαμαρίνα. Ψήνετε στους 200 βαθμούς για 20 - 30 λεπτά. Βγάζετε και αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά.

Στο μεταξύ, σε κατσαρόλα βράζετε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και την κανέλα. Αφαιρείτε με σπάτουλα τον αφρό και πετάτε την κανέλα. Βουτάτε μέσα τα μελομακάρονα για 1 - 2 λεπτά (4 - 5 την κάθε φορά). Αραδιάζετε σε σειρές σε πιατέλα και πασπαλίζετε με τα καρύδια.

papi

Κουραμπιέδες

Υλικά
6 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
2 φλιτζάνια τσαγιού φρέσκο βούτυρο
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
3 κουταλάκια βανίλια
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα.


Εκτέλεση:
Μ' ένα μίξερ θα χτυπήσετε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη ώσπου η ζύμη να γίνει αφράτη. Από το καλό δούλεμα της ζύμης εξαρτάται η επιτυχία των κουραμπιέδων. Ύστερα θα ρίξεις κονιάκ, τη βανίλια και όσο αλεύρι χρειαστεί για να γίνει σφιχτή η ζύμη.

Θα πάρεις τώρα μικρά κομματάκια ζύμης, θα τα ζυμώσεις ελαφριά και θα τα πλάσεις σε σχήμα άστρων, μισοφέγγαρα ή στρογγυλά. Θα τα βάλεις σ' ένα ταψί που θα 'χεις βουτυρώσει λίγο για να μη κολλήσουν και θα τα ψήσεις σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά. 'Aμα ψηθούν , πριν καλά-καλά κρυώσουν, θα τα πασπαλίσεις με μπόλικη ζάχαρη άχνη.

papi

Κουραμπιέδες 2


Υλικά
500 γραμ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κρόκοι
125 γραμ. ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
300 γραμ. αμύγδαλα (ψιλοκομμένα και ελαφρώς καβουρδισμένα)
60 γραμ. κονιάκ
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα.


Εκτέλεση:
Βάζετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και το αφήνετε να λιώσει καλά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το βούτυρο να ξαναπαγώσει. Μπορείτε να το βάλετε και στο ψυγείο. (Αυτό γίνεται για να φύγει η πολύ έντονη οσμή του).

Στη συνέχεια το χτυπάτε, στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ, μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτετε τους κρόκους και συνεχίζετε να χτυπάτε το μίγμα. Διαλύετε τη σόδα μέσα στο κονιάκ και την ρίχτετε κι αυτή στο μίξερ. Ανακατεύετε στην αργή ταχύτητα για άλλα 2-3 λεπτά.Σταματάτε το μίξερ και ρίχνετε σιγά - σιγά το αλεύρι ζυμώνετε με τα χέρια ή με τους γάντζους του μίξερ.

Τέλος, προσθέτετε τα αμύγδαλα και ζυμώνετε ελαφρά, ώστε να πάνε σε όλη τη ζύμη. Παίρνετε μικρές ποσότητες από τη ζύμη και πλάθετε με τα χέρια σε διάφορα σχήματα.Ψήνετε στους 200 βαθμούς Cγια 20 περίπου λεπτά. Μόλις βγουν από το φούρνο τα βάζετε σε πιατέλα και κοσκινίζετε από πάνω μπόλικη ζάχαρη άχνη.

Αν θέλετε μπορείτε, πριν τη ζάχαρη άχνη, να τα ραντίσετε με ανθόνερο. Το ανθόνερο τους δίνει ωραίο άρωμα και ευχάριστη γεύση.

papi

Κουραμπιέδες 3  


Υλικά
6 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι <
2 φλυτζάνια τσαγιού φρέσκο βούτυρο
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη
3 κουταλίες της σούπας κονιάκ
Λίγη βανίλια
Αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομμένα
Αχνη ζάχαρη κοσκινισμένη


Εκτέλεση:
Μ' ένα μίξερ θα χτυπήσεις καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη ώσπου η ζύμη να γίνει αφράτη. Από το καλό δούλεμα της ζύμης εξαρτάται η επιτυχία των κουραμπιέδων. Ύστερα θα ρίξεις κονιάκ, τη βανίλια και όσο αλεύρι χρειαστεί για να γίνει σφιχτή η ζύμη.

Θα πάρεις τώρα μικρά κομματάκια ζύμης, θα τα ζυμώσεις ελαφριά και θα τα πλάσεις σε σχήμα άστρων, μισοφέγγαρα ή στρογγυλά. Θα τα βάλεις σ' ένα ταψί που θα 'χεις βουτυρώσει λίγο για να μη κολλήσουν και θα τα ψήσεις σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά. 'Aμα ψηθούν , πριν καλά-καλά κρυώσουν, θα τα πασπαλίσεις με μπόλικη ζάχαρη άχνη.

papi



Βασιλόπιτα

Υλικά  


   

•  3 φλιτζ. αλεύρι
•  2 φλιτζ. ζάχαρη
•  1 φλιτζ. βούτυρο
•  1 φλιτζ. γάλα
•  4 κουτ.γλυκού baking powder
•  4 αυγά
•  ξύσμα πορτοκαλιού
•  αμύγδαλα (προαιρετικά)






Εκτέλεση  



1.  Στο μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο για 10'.
2.  Σπάζουμε ολόκληρα τα αυγά και ρίχνουμε το ξύσμα και τα αμύγδαλα.
3.  Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα.
4.  Πασπαλίζουμε το ταψί με σιμιγδάλι.
5.  Ψήνουμε στους 200ο C και αφού φουσκώσει κατεβάζουμε στους 175ο C.
6.  Την ψήνουμε για μία ώρα.

papi



Δίπλες

Υλικά (για 30 κομμάτια)


   
Για τη ζύμη:

•  4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι σκληρό
•  1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
•  ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
•  2 αυγά και 4 κρόκοι
•  4 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού ή γάλα
•  4 κουταλιές σούπας ζάχαρη
•  2 κουταλιές σούπας λάδι
•  ξύσμα λεμονιού
•  λάδι για το τηγάνισμα

για το σιρόπι:

•  2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
•  1 φλυτζάνι τσαγιού μέλι
•  1 φλυτζάνι τσαγιού νερό
•  για το πασπάλισμα:
•  κανέλλα (σκόνη)
•  καρύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση  



1.  Κοσκινίζετε και αναμιγνύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
2.  Σε ένα γυάλινο μπολ χτυπάτε με το σύρμα τα αυγά, τα κροκάδια, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το λάδι και το ξύσμα λεμονιού.
3.  Κατόπιν ρίχνετε λίγο - λίγο το αλεύρι και ανακατεύετε, στην αρχή με το σύρμα και μετά με τα χέρια, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.
4.  Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα και την ανοίγετε με πλάστη σε λεπτό φύλλο.
5.  Με οδοντωτό ροδελάκι κόβετε σε μακρόστενες λωρίδες μήκους 15 εκ. περίπου.
6.  Διπλώνετε τις λωρίδες στα τρία και τις ψήνετε σε καυτό λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξανθύνουν.
7.  Ετοιμάζετε το σιρόπι, το αφήνετε να κρυώσει λίγο και βουτάτε μέσα τις δίπλες.
8.  Τις βγάζετε από το σιρόπι, με τρυπητή κουτάλα και τις βάζετε σε πιατέλα.
9.  Τέλος, τις πασπαλίζετε με λίγη κανέλλα και μπόλικα καρύδια ψιλοκομμένα.

Enia

παπίκο, ζαλίστηκα με τα 1-2-3! δοκιμασμένες συνταγές θέλω, να ξέρουμε ότι κάτι είναι καλό. Αλλιώς ανοίγω και μόνη μου τους τσελεμεντέδες κι ότι προκείψει....

papi

Τι επιδει ειναι απο σαιτ δεν ειναι δοκιμασμενες?τοτε να τους κανουμε μηνυση να βγαλουμε κανα φραγκο!Βρε Ενια παλι σκαλιζεις και ψαχνεσε?Ειλικρινα δεν μπορω να σε καταλαβω τελεφταια γιατι το κανεις αυτο!

Enia

τίποτα δεν κάνω και μην γενικεύεις...

οκ, έχω πρόταση...  :D να κάνουμε διαγωνισμό μελομακάρονου!  :D
θα αναλάβει όποιος θέλει να κάνει κι από κάποια χριστουγεννιάτικη συνταγή, θα κάνετε μια συνάντηση (εσείς γιατί εγώ δυστυχώς θα είμαι αγγλία τις γιορτές -κλαψ, σνιφ, λυγμ :cry: ) και θα τα μαζέψετε όλα μαζί να τα δοκιμάσετε!  :wink: και έτσι θα ξέρουμε για του χρόνου πια είναι τα καλύτερα, να φτιάχνουμε μόνο εκείνα!
ε? ε? ε?  :D

papi

αχμ αχμ εγω μεσα ειμαι...αν θες κατεβα να τα φαμε..ευκαιρια να με γνωρισεις :roll:

Enia

δεν μπορώ παπίκομ να κατέβω ελλάδα, έχει πέσει πολύ δουλειά.... :(
στείλτα μου με κούριερ... (και μπες κι εσύ μες στο πακέτο άμα θες :P)

α! μη στείλεις πολλά, ίσα ίσα να τα δοκιμάσω. θα στείλει και η μαμάκα τα δικά της που είναι άπαιχτα! ;)

απ'όσο θυμάμαι τα υλικά, η συνταγή της μαμάς μου μοιάζει με τη δεύτερη, δηλ ελαιόλαδο και άφθονο κονιάκ, αλλά θα το τσεκάρω και θα σας πω...

papi

ααα δεν χωραω μεσα στο πακετο :roll: ναι φτιακε και εσυ κανα γλυκο και στειλε μου μερικα...και αν θες μπες και εσυ στο πακετο :oops:  :P

Argiro

Παράθεση από: "Enia"τίποτα δεν κάνω και μην γενικεύεις...

οκ, έχω πρόταση...  :D να κάνουμε διαγωνισμό μελομακάρονου!  :D
θα αναλάβει όποιος θέλει να κάνει κι από κάποια χριστουγεννιάτικη συνταγή, θα κάνετε μια συνάντηση (εσείς γιατί εγώ δυστυχώς θα είμαι αγγλία τις γιορτές -κλαψ, σνιφ, λυγμ :cry: ) και θα τα μαζέψετε όλα μαζί να τα δοκιμάσετε!  :wink: και έτσι θα ξέρουμε για του χρόνου πια είναι τα καλύτερα, να φτιάχνουμε μόνο εκείνα!
ε? ε? ε?  :D

Ωραία είσαι... Εσύ βάζεις τις συνταγές -εκ του ασφαλούς από την Αγγλία- κι εμείς εδώ τρώμε όλα αυτά τα γλυκά και τον επόμενο μήνα θα είμαστε εκατό κιλά η κάθε μια... :shock:

Enia

γιατί είπα εγώ πως δεν θα φάω!??  :lol:
και όχι μόνο τα ελληνικά παραδοσιακά, αλλά και τα αγγλικά!
εμ γαλοπούλα γεμιστή, εμ χοιρινό με σάλτσα μήλου... εμ μελομακάρονα, εμ πουτίγκα... αν εσείς πάρετε εκατό εγώ θα πάρω διακόσια! (συν τα διακόσια που ήδη έχω.. καλά πάμε... ουμφ...  :evil: )

που να χωρέσω έτσι παπίκομ σε πακέτο!?  :lol:

307 Επισκέπτες, 1 Χρήστης