Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 227
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 225
  • Total: 225

Γιατί οι αφηρημένες έννοιες/ιδιότητες είναι γένους θηλυκού;

Ξεκίνησε από Nikos28, Ιανουαρίου 23, 2006, 01:23:32 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Nikos28

Τα ουσιαστικά, όπως γνωρίζουμε όλοι, διαιρούνται σε αρσενικά, θηλυκά και ουδέτερα.
Τα επίθετα προσδιορίζουν τα ουσιαστικά, οπότε είναι κι αυτά αρσενικά, θηλυκά κι ουδέτερα...
Και παρατηρούμε το εξής: Ενώ οι λέξεις που δηλώνουν οντότητα έχουν 3 γένη, οι λέξεις που δηλώνουν (αφηρημένη) ιδιότητα είναι μονίμως γένους θηλυκού (εκτός απο ελάχιστες εξαιρέσεις). Π.χ (η) καλοσύνη, ανδρεία, γαλήνη, αρετή, πίστη κλπ.
Πού οφείλεται αυτό; Τι πιστεύετε;

chriastina

μήπως....λέω,δεν ξέρω,υπόθεση κάνω....μήπως γιατί αυτές οι ιδιότητες ανήκουν στο ημισφαίριο του εγκεφάλου που ανήκει στην φαντασία,στην σελήνη....το θηλυκό μέρος δηλ?
και τώρα μου διαφεύγει πιο ημισφαίριο είναι αυτό...το αριστερό ή το δεξί?....

Nikos28

Το δεξί ημισφαίριο... :wink:

Όλες αυτές οι ιδιότητες είναι αφηρημένες. Και γενικά οι ιδιότητες είναι, κατά κάποιο τρόπο, το ''πλαίσιο'' μιας οντότητας/έννοιας, αυτό που την προσδιορίζει ή αλλιώς η ''περιφέρειά'' της...(ενώ η ίδια η οντότητα καθεαυτή είναι ο ''πυρήνας'')

Τι σχέση, όμως, έχουν οι έννοιες της ''περιφέρειας'' και του αφηρημένου με το θηλυκό; Γιατί είναι θηλυκές και όχι αρσενικές;  :?:

chriastina

μήπως γιατί ως αφηρημένες μπορούν να κατανοηθούν,να γίνουν δεκτές, μόνον απο ή με την φαντασία?

Nikos28

Έχεις δίκιο Χριστίνα. Η φαντασία και το αφηρημένο πάνε μαζί...

Η συλλογιστική μου, ωστόσο, είναι διαφορετική. Θα γράψω αν και αφού πρώτα γράψουν όσοι θέλουν επι του θέματος...

HORHE

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΕΙ
ΤΟ ΕΧΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑ...

Foivi63

[size=24]Τι υπενίσσεσαι Νίκο? Ότι τα θηλυκά είμαστε αφηρημένα?
Μπορεί, όταν και όποτε θέλουμε όμως
.[/size]

Sophia

Ισως επειδή και τη γυναίκα δεν μπορείς ούτε να την καταλάβεις πραγματικά, ούτε και να την περιγράψεις!

Foivi63

ΠαράθεσηΙσως επειδή και τη γυναίκα δεν μπορείς ούτε να την καταλάβεις πραγματικά, ούτε και να την περιγράψεις!Σοφία
--------------------------------------------------------------------------------------

[size=24]Άβυσσος η ψυχή μας Σοφία.............[/size]

Sophia

άβυσσος και για μας έτσι?

Labrokratis

Εγώ πιστεύω ότι ειναι γένουν θηλυκού, , γιατί τα "γεννάει" η ανθρωπότητα μέσω της εξέλιξης του πολιτισμού της!

Foivi63

Τα θηλυκά είναι παντού και πάντα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ενω τα αρσενικά..............

Nikos28

Παράθεση από: "Foivi63"[size=12]Τα θηλυκά είναι παντού και πάντα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ενω τα αρσενικά..............[/size]

:lol:  :lol:  :lol:

Ενώ τα αρσενικά... τί;;;

kaith

τα αρσενικα ειναι παντου και πουθενα

download

Και η Θάλασσα είναι γένους θηλυκό στην ελληνική γλώσσα χωρίς να είναι κάτι το αφηρημένο.
Σημειολογικά αυτό πως το εξηγούμε?

225 Επισκέπτες, 0 Χρήστες