Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 300
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 196
  • Total: 197
  • Leon

Ένα ψέμα στην υπηρεσία της αλήθειας

Ξεκίνησε από atomant, Απριλίου 23, 2004, 10:55:27 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

atomant

«Οι ψεύτες και οι συγγραφείς έχουν κάτι κοινό: είναι αναγκασμένοι να υποστηρίζουν ψέματα.

Από την άλλη μεριά, γράψιμο δεν θα πει να γράφει κανείς τα γεγονότα όπως είναι.

Δηλαδή, όσο είναι πιο απλό κάτι, τόσο δείχνει πιο αληθινό.

Οχι πως είναι εύκολο."

Σε κάθε λέξη, σε κάθε αράδα, η πρόταση μας προκαλεί να δείξουμε πόσα πολλά ξέρουμε, πόσο είμαστε έξυπνοι.

Γι' άλλους, τα επίθετα μοιάζουν με λόφους που πρέπει να τους σκαρφαλώσουν για να πάνε στον προορισμό τους και γι' άλλους είναι εμπόδια που φράζουν τον δρόμο τους.

Η τέχνη είναι ένα ψέμα στην υπηρεσία της αλήθειας, έχουν πει, κάτι που μπορεί να μοιάζει αντιφατικό, αλλά δεν είναι.

Μια ιστορία δεν χρειάζεται να είναι αληθινή για να είναι καλή ή για να μπορεί να αλλάξει τη ζωή, τη Βίβλο ή την Οδύσσεια;

Το μόνο που χρειάζεται είναι να δείχνει μια γενική "αλήθεια", κάτι που να το αναγνωρίζουν όλοι.

Αλλωστε, πολλές φορές μια αληθινή ιστορία ακούγεται σαν ψεύτικη και μια ψεύτικη ιστορία ακούγεται σαν αληθινή.

Το πιο εντυπωσιακό με τη γλώσσα είναι πως μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε δημιουργικοί.

Είναι απέραντη.

Και είναι απεριόριστος ο αριθμός των προτάσεων και των τρόπων με τους οποίους μπορεί κανείς να πει κάτι που κάποιος άλλος δεν το έχει ξανακούσει και ωστόσο το καταλαβαίνει αμέσως.

Αρα υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες για να γράψει κανείς -αλήθεια ή ψέματα....

riaghul

Μιας και μου αρεσει και μενα να παιζω με τις λεξεις και με τα γραμματα θα προσπαθησω να καταθεσω την αποψη μου σε οσα διαβασα και καταλαβα..
Θαρρω πως οι λεξεις ειναι τροπος εκφρασης των συναισθηματων πιο πολυ .
Ενα γεγονος το μεταφερουμε αναλογα με το ποσο δυνατα το νιωθουμε...
Ισως να υπαρχουν και αυτοι που θελουν να εντυπωσιασουν...?
Οταν ομως γνωριζεις τους ανθρωπους απο κοντα ...τοτε δεν γελιεσαι....
Η αληθεια ειναι εμφανης....στα ματια..στο προσωπο...στη κινηση...
Οσο για το συγγραφεα...παντα αναρωτιομουν τι να κρυβει στη ψυχη του..
Διαβαζεις ενα βιβλιο εντυπωσιαζεσαι...και μετα ενα δευτερο ενα τριτο του ιδιου..και δεν αποπνεει το ιδιο συναισθημα...οπως το ΕΝΑ.....
Μπαινεις στη λογικη του τοτε..τον καταλαβαινεις απο την αρχη...ψυχανεμιζεσαι τη συνεχεια του...δεν σου μεταδιδει αυτο που μπορεσε σε εκεινο το ΕΝΑ.....Μπορει και να μην ειναι ψεμμα...μπορει και να ειναι αναγκη...μπορει και κατι ακομα...
Δεν θελω να πιστεψω στο ψεμμα ( και ας υπαρχει γυρω μου)Θελω να προσπαθω να καταλαβω γιατι οδηγηθηκε σε αυτο...Ισως κατανοησω κατι παραπανω.....

Atma

αν ήταν πάντως να διαλέξω μεταξύ του Ουάλιντ και του Ατομαντ θα διάλεγα τον δεύτερο

:wink:

Anonymous

Παράθεση από: "Aτμα"αν ήταν πάντως να διαλέξω μεταξύ του Ουάλιντ και του Ατομαντ θα διάλεγα τον δεύτερο

Το ερώτημα που βγαίνει σε εμένα με βάση τα ανωτέρω δεν είναι η επιλογή μεταξύ ενός ατόμου ή ενός άλλου αλλά το παρακάτω

Αν είχες να διαλέξεις μεταξύ ενός καλογραμμένου και έντεχνου ψέματος και μιας κακογραμμένης αλήθειας (για το ίδιο γεγονός) τι θα προτιμούσες ??

Teo

......ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΗ Η ΟΧΙ!

galileo001

Παράθεση από: "Teo"......ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΗ Η ΟΧΙ!

εγώ θα διάλεγα το όνειρο

την ψεύτικη αλήθεια

το όνειρο είναι μια αλήθεια που ποτέ δεν είναι αληθινή.

έχω δικαίωμα στα όνειρα

και αν η πραγματικότητα με προσγειώνει τότε βρίσκω λίγο χρόνο κλείνω τα ματια και ονειρεύομαι

Teo

......ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΑΙ, ΟΥΤΗ ΝΑ ΠΛΑΘΕΙΣ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΣΟΥ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ, ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΤΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.......

tristana

Φυσικά και θα επέλεγα το καλογραμμένο, όμορφο, περίτεχνο ψέμα
και όχι την αλήθεια -τόσο σχετική έννοια- που στο όνομά της διαπράττονται σληρότητες, βαναυσότητες και πληγώνονται άνθρωποι επειδή κάποιοι αποφασίζουν να είναι "ειλικρινείς".

"What is the truth? We both have truths."

Τάδε έφη Πόντιος Πιλάτος.

Από την ροκ όπερα "Jesus Christ Super Star"[size=18][/size]

tristana

Για την ΑΤΜΑ... 'Εχω την υποψία ότι και ο 'Οσκαρ τον ΑΤΟΜΑΝΤ
θα επέλεγε και όχι εσένα. ΧΕΧΕΧΕ! Να και μία "ασεβής" αλήθεια![size=18][/size]

Lenia

Ποιος είναι άραγε ο απόλυτος ορισμός της αλήθειας ??
Του ψέματος (ο ορισμός) είναι εύκολος, αλλά συγχρόνως και άτοπος αν δεν έχουμε τον προηγούμενο

Pappas10

Παράθεση από: "Lenia"Ποιος είναι άραγε ο απόλυτος ορισμός της αλήθειας ??
Του ψέματος (ο ορισμός) είναι εύκολος, αλλά συγχρόνως και άτοπος αν δεν έχουμε τον προηγούμενο

Η αναζήτηση της όποιας "αλήθειας" είναι περισσότερο υπαρξιακό παρά "φυσικό" ερώτημα.

Ακριβώς λοιπόν επειδή η ύπαρξη δεν είναι απόλυτη (υπάρχει και σχετικό μήνυμα), δεν νομίζω ότι υπάρχει απόλυτη αλήθεια ή ορισμός της.

Σε τελική ανάλυση, αν 2 άνθρωποι δίνουν την περιγραφή ενός περίπλοκου αντικειμένου από διαφορετικές πλευρές, ενώ και οι 2 θα λένε την αλήθεια, είναι πολύ πιθανό να περιγράφουν εντελώς διαφορετικά το αντικείμενο.

Προσωπικά θεωρώ ότι αλήθεια είναι ό,τι πιστεύω. Και αυτό θα έδινα σαν ορισμό της, "αλήθεια είναι ό,τι πιστεύει ο καθένας" χωρίς φυσικά να είμαι απόλυτος.

Μπορεί να λέω και αρλούμπες.

Με εκτίμηση

Παππάς10
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13
Πίτα γύρο κοτόπουλο, μαρούλι μαγιονέζα.

riaghul

"Αληθεια"
Α+ ΛΗΘΗ...ειναι δηλαδη ολα αυτα που δεν περιπιπτουν στη ληθη..στη λησμονια..Γιαυτο η αληθεια ειναι παντα εδω εκει παντου. Ακομα και ψευτικοι να ειμαστε ..αυτοι ειμαστε..κι αυτο ειναι η αληθεια...
Μενει σα μας να κατανοησουμε ποσο αληθινοι ειμαστε. Ποσο ταιριαζει αυτο που λεμε με αυτο που ζουμε..

Truth is out there....you just try to discover it...

LaStDrIvE

opws lene : yparxoune psemata synthikis kai psemata kat anagkis.

dialexteeeeeee:))))

energizer

το ψεμα ειτε κατ'αναγκη ειτε κατα συνθηκη εχει την ιδια εκβαση....
περιπλεκει την πραγματικοτητα ειτε συνηδειτα ειτε ασυνειδητα!αν μαλιστα προσθεσετε εδω την σχετικοτητα της Αληθειας(=ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ,αλλιως την αντιλαμβανεται εκαστος!)...μπορειτε να κατανοησετε σε τι χαος επικοινωνιακο οδηγουμαστε...με συνανθρωπους αλλα & με τον εαυτο μας!
αλλωστε οι ψυχολογοι-νευρολογοι-ψυχιατροι αυξανουν το πελατολογιο τους χαρη στον συγχρονο νεο κοσμο μας!πολιτικως ορθοι & δυστυχως οχι ΑΛΗΘΕΙΣ(εστω & υποκειμενικα!)...δυστυχως η πραγματικοτητα οπως την αντιλαμβανομαστε δεν ταυτιζεται με την "αντικειμενικη" αληθεια...με την παραποιηση της δε,μπορειτε να φανταστειτε την αλλοιωση που δημιουργειτε καθως & την μεγεθυνση της συγκρουσης ΟΤΑΝ & ΑΝ ερθει/συμβει!
...ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ-ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ! :D

196 Επισκέπτες, 1 Χρήστης