Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 579
  • Online ever: 1,080 (Ιουλίου 01, 2025, 10:00:42 ΜΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες

Γονιδιακή θεραπεία η λύση για την καρδιακή ανεπάρκεια

Ξεκίνησε από Teo, Μαΐου 18, 2004, 05:12:29 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Teo

Σε σοβαρό πρόβλημα έχει εξελιχθεί τα τελευταία 25 χρόνια η καρδιακή ανεπάρκεια που οδηγεί στο θάνατο πολλούς ασθενείς. Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι μία κατεξοχήν γενετική νόσος και το ποσοστό εμφάνισής της στα άτομα της ίδιας οικογένειας ανέρχεται στο 55-60%. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι εάν ένας γονιός φέρει την παθολογική μετάλλαξη του γονιδίου, υπάρχει πιθανότητα 50% να φέρει τη μετάλλαξη του γονιδίου κάθε παιδί. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους για την αντιμετώπισή της στη γονιδιακή θεραπεία καθώς η συμβατική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων της μηχανικής υποβοήθησης της καρδιάς και της χειρουργικής παρέμβασης, δεν έχει αποδειχτεί αποτελεσματική σε ασθενείς με πολύ σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.

 
 Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα των ερευνών

Η γονιδιακή θεραπεία εφαρμόζεται πειραματικά στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ ελπίδες ζωής στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια αναμένεται να δώσει μια νέα μέθοδος που βασίζεται στη γενετική και αφορά στη χρήση των αρχέγονων κυττάρων. Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι ενθαρρυντικά και ενδέχεται τα επόμενα δέκα χρόνια η νέα μέθοδος να αρχίσει να εφαρμόζεται ευρέως στην κλινική πράξη.

Τα παραπάνω στοιχεία ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στο ΑΠΘ, Ιωάννης Στυλιάδης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 4ου Βορειοελλαδικού Καρδιολογικού Συνεδρίου που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Καρδιολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος από τις 20 έως τις 22 Μαΐου.

Σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει στην Α’ καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης εξωτερικό ιατρείο ασθενών που πάσχουν από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Στο ιατρείο, εκτός από τις συμβατικές εξετάσεις, θα γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα αιμοληψία για γενετικό προσδιορισμό.

540 Επισκέπτες, 2 Χρήστες