Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 590
  • Online ever: 1,080 (Ιουλίου 01, 2025, 10:00:42 ΜΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες

"Αραγε εχει καμία σημασία αν είναι αλήθεια ή ψέμα?"

Ξεκίνησε από Enia, Σεπτεμβρίου 14, 2006, 05:47:01 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Enia

Ένα θέμα για τις μεταξύ μας σχέσεις... και 'μεταξύ μας' εννοω τη μικρή μας κοινότητα στον α33...

Πόση σημασία έχει να είμαστε ειλικρινείς ο ένας με τον άλλον?

Με ποιον τρόπο μας επιρεάζει ένα ψέμα -μικρό ή μεγάλο, αθώο ή κακεντρεχές- ?

Πόσο εμπιστευόμαστε ό,τι μας 'σερβίρει' ο κάθε χρήστης, ή πόσο υποψιασμένοι είμαστε?

Κι αν κάποιος μας έχει δώσει λανθασμένη εικόνα, ψευδή στοιχεία?! Το παραβλέπουμε? Το συγχωρούμε? Μήπως το τιμωρούμε? Μήπως θα έπρεπε να τιμωρούμε?! κι αν ναι, πως...?

Πολλά ερωτήματα... Περιμένω τις γνώμες σας...

riaghul

σημασία έχει μεν, αλλά εχει και το δικαίωμα ο καθένας να εκφράζεται όπως έχει ανάγκη και ανάλογα με τους προσωπικούς του στόχους
της παρουσιας του στο σαϊτ

όποιος κι αν είναι ο βαθμός του ή η ιδοτητά του..προσωπικά δεν με απασχολεί..θεωρώ πως έχω τη δυνατότητα να επεξεργάζομαι ότι διαβάζω
και να δέχομαι ή να απορρίπτω. Οπως όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο ή εφημερίδα...μας επηρεάζει ότι παραμορφωμένο,μυθομανές ή ειλικρινές και δίκαιο περιέχει?

Πόσο εμπιστευόμαστε ό,τι μας 'σερβίρει' ο κάθε χρήστης, ή πόσο υποψιασμένοι είμαστε?
Α! να σου πω! και στο εστιατόρειο που ίσως πάω ή στο ταβερνάκι δεν εμπιστεύομαι αυτό που με σερβίρουν..αλλά δεν κλείνομαι πάντα μέσα.
Υποψιασμέν(η)οι για την ποιότητα σερβιρίσματος κάνω τη βόλτα μου και ανταλάσσω δυό λόγια οπου και όποτε μπορώ.

Κι αν κάποιος μας έχει δώσει λανθασμένη εικόνα, ψευδή στοιχεία?!
εδώ με εκάνες να αναλογισθώ λίγα απο τη ζωή μου..
Ομολογώ ότι ήταν κάποιες φορές που εκτίμησα λάθος καταστάσεις...
Ε! δεν έγινε και τίποτα...κρατώ ..την εμπειρία...και το μάθημα..
Αν τύχει να φτάσω σε αυτό το αποτέλεσμα κι εδω...με τις υγείες μου...
'Οσο για αυτόν που δίνει αυτή την εντύπωση...χμ!!! δικό του θέμα...

Το παραβλέπουμε?
σαφώς...δεν θα ασχοληθουμε περισσότερο  μαζί του...
εκτός κι αν πιστεύουμε μεχρι θανάτου ότι εμείς είμαστε οι ειλικρινείς , οι δίκαιοι και οι σωστοί κι έχουμε τη διάθεση και την αγάπη εκείνη , την ανιδιοτελή να βοηθήσουμε τον κάθε συνανθρωπό μας, οπότε έχουμε και το τρόπο να προσεγγίσουμε την όποια ύπαρξη....

Το συγχωρούμε?
Αλλοίμονο!! Σκέφθείτε πόσες φορές μας έχουν συγχωρήσει !!! κάποιες, δεν μπορεί..."ουδείς αλανθαστος"

Μήπως το τιμωρούμε?
Η τιμωρία ποτέ δεν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα!
Μπορεί η θύμηση της να σου φέρνει συναισθήματα περίεργα, αλλά το αποτέλεσμα είναι αμφισβητούμενο.

Μήπως θα έπρεπε να τιμωρούμε?!
Καλύτερα να παραθέσω ένα παραδειγμα:)
Κάποτε σε μια προχωρημένη τάξη είπα ως τιμωρία ότι "οποιος μαθητής δεν κάνει........(αυτό).....θα βάζει 50 λεπτά σε  αυτό το μπώλ επάνω στο γραφείο.
-και τι θα κάνετε ,κυρία ,αυτά τα χρήματα?
-Χμ! θα πάρουμε ένα παγωτό να το φάμε, (κι αμέσως σκέφτηκα ότι αυτό θα τους άρεσε και θα ξεχνούσαν ότι είχα πεί, και προσθέτω) αλλά όποιος έχει τα περισσότερα χρήματα βάλει, θα γραψει 5 εκθέσεις, οδεύτερος 3...κλπ γνωρίζοντας βέβαια ότι τα παιδιά ατιπαθούν το γράψιμο πάντα..
    Το συστημα δούλεψε , έτσι για την ιστορία..
Μικρότερος όμως μαθητής με ρωτά
_γιατί κυρία είναι αυτό το μπώλ εδώ?
- του εξηγώ το λόγο
-"Ευτυχώς που έχω χρήματα στο κουμπαρά μου."
Είδατε? Δεν σκέφτηκε να συμμορφωθεί...σκέφτηκε ότι μπορει να εκπληρώσει την τιμωρία...Ετσι συμβαίνει  πάντα..
κι αν ναι, πως...?
........................
Προσέγγιση

Πολλά ερωτήματα... Περιμένω τις γνώμες σας...
τις δικές μου :P ..τις άκουσες???

Jezebell

Παντα θεωρουσα,μωρο μου, πως το ψεμα ειναι βαρετο και σε σωζει προσωρινα.
Θεωρω πως το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να εισαι ειλικρινης εις εαυτον και περιγυρο.
Οποιος επιλεγει να κρυφτει πισω απο μια οθονη το κανει και στη ζωη του.
Νομιζω ομως πως καμια φορα οι αλλοι επιλεγουν να μη δουν και ακουσουν την αληθεια σου κι εκει ειναι το διλλημα οταν ο αλλος δεν εννοει να καταλαβει...τοτε εχεις 2 επιλογες...να του δειξεις την αληθεια σου οσο πιο ωμα γινεται η να τον αφησεις στο ψεμα του.
Με εκτιμηση και για σενα προσωπικη αγαπη
Σταυρουλα

orxidea

Η αλήθεια καθενός είναι ο δρόμος του
Είναι ο Σταυρός και το δικό του το βουνό
Η αλήθεια καθενός είναι το ψέμα του
Που το έφτιαξε να μοιάζει αληθινό

Δεν υπάρχει μια αλήθεια στη ζωή
Είναι ένα ψέμα
Ο καθένας ξεκινάει για να βγει σε κάποιο τέρμα
Που ορίζει το μυαλό του κι η ψυχή

Σαν δυο μαχαίρια μοιάζει η αλήθεια στη ζωή και με τρομάζει
Σαν δυο μαχαίρια μοιάζει η αλήθεια στη ζωή
Το ένα κόβει και μοιράζει το ψωμί και το άλλο σφάζει
Το ένα δίνει συμφορά, το άλλο πνοή

seagull

Παράθεση από: orxideaΗ αλήθεια καθενός είναι ο δρόμος του
Είναι ο Σταυρός και το δικό του το βουνό
Η αλήθεια καθενός είναι το ψέμα του
Που το έφτιαξε να μοιάζει αληθινό

Είναι ένα ψέμα
Ο καθένας ξεκινάει για να βγει σε κάποιο τέρμα
Που ορίζει το μυαλό του κι η ψυχή

Σαν δυο μαχαίρια μοιάζει η αλήθεια στη ζωή και με τρομάζει
Σαν δυο μαχαίρια μοιάζει η αλήθεια στη ζωή
Το ένα κόβει και μοιράζει το ψωμί και το άλλο σφάζει
Το ένα δίνει συμφορά, το άλλο πνοή

να σαι καλά..μου θύμησες να το ξετρυπώσω
είναι κάποια τραγούδια που κολλάς μαζί τους με το στίχο
όχι απαραίτητα και με τις νότες που συνήθως ακούς

Nikos28

Αν μου πει ψέμματα κάποιο άτομο που μου είναι αδιάφορο, δε μου καίγεται καρφί.

Αν μου πει ψέμματα κάποιο άτομο που με ενδιαφέρει και το νοιώθω κοντά μου, θα σκεφτώ το γιατί μου είπε ψέμματα...
Αν κρίνω οτι μου είπε ψέμματα απο ανασφάλεια, θα προσπαθήσω να το βοηθήσω να βελτιώσει την εικόνα που έχει για τον εαυτό του. Δε θα το απορρίψω, με την έννοια του να κόψω τα πάρε-δώσε.
Θα το απορρίψω μόνο στην (ακραία) περίπτωση που μου πει ψέμματα με δόλο,  για να επωφεληθεί σε κάτι εις βάρος μου.

Enia

Βρε Νικολή.. ντιν ντον, ντιν ντον! Για το site λέω... Ποια νομίζετε πως είναι (ή θα έπρεπε να είναι) η στάση μας σαν σύνολο, απέναντι σε κάποιον που επί τούτου δίνει κάποια λανθασμένη και παραπλανητική πληροφορία είτε για το άτομό του, είτε για κάποιον/κάποιους τρίτους, ή κάποια γεγονότα -που άμεσα ή έμμεσα- μας αφορούν σαν κοινότητα...

Nikos28

Μα για το site γράφω κι εγώ βρε Λιλάκι...  :)

seagull

Παράθεση από: "Enia".. ντιν ντον, ντιν ντον! Για το site λέω...

καμπανάκι...κάτι ξέρεις εσύ
που μάλλον ακούστηκε για να φύγουν κακά πνεύματα
εννοείται πως συμφωνώ με ότι γράφετε αλλά ...
''.που επί τούτου δίνει κάποια λανθασμένη και παραπλανητική πληροφορία είτε για το άτομό του, είτε για κάποιον/κάποιους τρίτους, ή κάποια γεγονότα -που άμεσα ή έμμεσα- μας αφορούν σαν κοινότητα..''

αναρωτιέμαι για πιο σοβαρό λόγο να μπαίνει κάποιος σε τέτοιες διαδικασίες σε τέτοιους χώρους ..

Enia

Παράθεση από: "seagull"αναρωτιέμαι για πιο σοβαρό λόγο να μπαίνει κάποιος σε τέτοιες διαδικασίες σε τέτοιους χώρους ..

έλα ντε...  :roll: ίσως είναι απλά και μόνο ανασφάλεια που είπε ο Νίκος. Άμυνα, μην τυχόν και αφεθούν, μην τυχόν και προδώσουν κάτι προσωπικό τους σε κάτι που -κατά την ταπεινή μου γνώμη λανθασμένα- θεωρείται τόσο απρόσωπο όσο ένα κομπιούτερ...
Δεν το καταλαβαίνω, κι ούτε νομίζω πως θα το καταλάβω ποτέ το γιατί. Τόσο σαν άνθρωπος, όσο και μέσα από τη δουλειά μου έχω μάθει κι έχω βάλει θεμελιώδη αρχή στη ζωή μου να είμαι αληθινή με τον εαυτό μου και να ψάχνω, να βρίσκω και να προβάλω τη δική μου αλήθεια.
Όμως ξέρω πως δεν είναι όλοι έτσι. Ακόμα κι αν δεν μπορέσω να τους καταλάβω, θα ήθελα να μπορώ να ξέρω πως μπορώ να ζήσω με αυτό το ψέμμα...

Συμφωνώ με τη Ρία-Μαρία στην τακτική 'φιλτράροντας προχωράω', και ναι, ούτε εγώ θα καθόμουν να σκάσω αν το ψέμμα προέρχεται από κάποιον που σαν άνθρωπος μου είναι αδιάφορος... αλλά δεν παύω να θέλω να αλλάξω τον κόσμο! Γιατί όταν πρόκειται για την δική μου κοινωνία, μετά από το να είμαι εντάξει εγώ με τον εαυτό μου οφείλω να βοηθήσω και τον διπλανό μου να γίνει καλύτερος άνθρωπος... Και με ενοχλεί ο εκούσια κακός συνάνθρωπος!

(Με έχει πιάσει το ιδεολογικό μου...  :roll: )

Ίσως ένας παράγοντας σε αυτή μου την επιμονή είναι η αφέλειά μου. Αφού αδυνατώ να το αναγνωρίσω, τουλάχιστον όταν το ξέρω προσπαθώ να το αντιμετωπίσω. Στο 'δίλλημα' που θέτεις Σταυρούλα βλέπω μόνο μια διέξοδο, αφού αφήνοντας κάποιον στο ψέμμα του γίνομαι κι εγώ συνένοχος... Απλά το ψάχνω ακόμα μπας υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, λιγότερο ψυχοφθόροι...  :roll:

Nikos28

Εγώ, πάλι, κατανοώ τα άτομα που λένε ψέμματα. Διότι, τις περισσότερες φορές, ψεύδονται για να εντυπωσιάσουν ή να τραβήξουν την προσοχή.

Αυτό δε σημαίνει οτι είναι κακοί ή ανήθικοι: Απλώς, σε μια εποχή που η ''αλήθεια'' σχετίζεται περισσότερο με την ένταση της φωνής παρά με τα όσα μεταφέρει αυτή η φωνή στους άλλους, είναι λογικό κάποιοι να συναγωνίζονται για το ποιός θα τραβήξει πρώτος (ή περισσότερο) την προσοχή των υπολοίπων.

Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την προσοχή (κάποιων) άλλων, όπως και οι γυναίκες έχουν ανάγκη απο στοργή και προδέρμ... :wink:
Κι όταν δε μπορούν να την εξασφαλίσουν διαφορετικά, την εξασφαλίζουν φωνάζοντας, φουσκώνοντας τα θετικά τους και κρύβοντας επιμελώς τα αρνητικά τους.

Όλα αυτά είναι μια εξήγηση αυτής της συμπεριφοράς και όχι δικαιολόγησή της.

Και, βέβαια, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά για εκείνους που ψεύδονται με σκοπό να κάνουν κακό σε κάποιον άλλο!

See_Me

Δε ξέρω αν μπορείς να βάλεις όρια, έστω ποσοτικά, σε θέματα όπως η ειλικρίνεια. Ούτε φυσικά μπορείς να έχεις τη ψευδαίσθηση ότι πάντα χρησιμοποιείς την ίδια ποσότητα ειλικρίνειας στο κάθε ή ακόμα και στο ίδιο άτομο. Η σημασία είναι βασισμένη σε καθαρά υποκειμενικές βάσεις που είναι ]

Ψέμα]

Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που κερδίζεται. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να γνωρίσεις/μιλήσεις αρκετά με τον άλλον. Δυστυχώς ή ευτυχώς, έχουμε βιώσει αρκετά στη ζωή μας και έχουμε καταφέρει να ξεχωρίζουμε (τουλάχιστον τις περισσότερες φορές) το τι ακριβώς μας πλασάρουν. Λίγο τα σκάνδαλα που έχουν βγει στην τηλεόραση, λίγο η μεγαλύτερη επαφή μας με το διαδίκτυο, βοηθάει στο ξεσκαρτάρισμα.
 Θέλω να θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά διορατικό, σε σημείο που δεν είναι ευκολόπιστος , ούτε καν ανυποψίαστος. Βέβαια, ποτέ δε μπορείς να είσαι σίγουρος, αλλά μέχρι τώρα δεν έχω μπερδευτεί σε άσχημο βαθμό από κάποιον άλλο χρήστη.

Κι αν κάποιος μας έχει δώσει λανθασμένη εικόνα, ψευδή στοιχεία?!

Λανθασμένη εικόνα ή ψευδή στοιχεία, είναι πιστεύω 2 διαφορετικά πράγματα. Εμείς κρίνουμε την εικόνα του άλλου, από όσα πιστεύουμε ότι αποκωδικοποιούμε από το χαρακτήρα του, μιλώντας του ή διαβάζοντας όσα γράφει στο φόρουμ. Ποτέ δε μπορείς να γνωρίσεις τόσο καλά κάποιον ώστε να μη βρεθείς προ εκπλήξεως. Οπότε η λανθασμένη εικόνα καθορίζεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από τη δική μας ανάλυση των στοιχείων του άλλου.
 Τα ψευδή στοιχεία είναι άλλο θέμα. Ψευδή στοιχεία δίνει κάποιος για πολλούς προσωπικούς του λόγους, που έχουν ήδη αναφερθεί σε προηγούμενες απαντήσεις. Συνήθως, σε ιστοσελίδες γνωριμιών, δίνουν ψευδή στοιχεία οι δεσμευμένοι/αρραβωνιασμένοι/παντρεμένοι/χωρισμένοι με παιδιά..κι αυτό γίνεται για να έχουν ευκαιρίες με το αντίθετο φύλλο. Ψευδή στοιχεία επίσης δίνονται όσον αφορά εξωτερικές εμφανίσεις, μόρφωση, κατοικία, ηλικία. Αυτά συνήθως δίνονται για αυτοπροστασία ή λόγω προβλήματος αυτοεκτίμησης (ή υπερεκτίμησης).
 Αν θεωρείς ότι κάποιος σου έχει δώσει λανθασμένη εντύπωση (και σε ενδιαφέρει σαν άτομο), προσπάθησε να τον/ην γνωρίσεις καλύτερα.
 Αν σου έχει δώσει ψευδή στοιχεία (και πάλι αν σε ενδιαφέρει), δοκίμασε να ψάξεις το αίτιο για το ψέμμα.
 Γενικά όμως δεν είναι καλή βάση για μια γνωριμία το ψέμμα σε οποιαδήποτε μορφή.

Το παραβλέπουμε?

Δε πιστεύω ότι μια λανθασμένη εικόνα είναι τόσο μεμπτή όσο κάποια ψευδή στοιχεία.
 Αλλά και πάλι Ένια μου, το τι μπορείς να παραβλέψεις και τι πραγματικά σε ενοχλεί, είναι στην προσωπική σου κρίση.
 Εγώ τη λανθασμένη εικόνα προσπαθώ (αν με ενδιαφέρει) να τη ξαναφτιάξω γνωρίζοντας το άτομο, ενώ τα ψευδή στοιχεία τα αποφεύγω...όπως σου είπα, το ένα ψέμμα φέρνει το άλλο και σε λίγο χάνεις το μπούσουλα.

Το συγχωρούμε?

Αν αξίζει ο άνθρωπος, δώσε μια ακόμα ευκαιρία. Αλλά να είσαι πιο επιφυλλακτική. Τουλάχιστον έτσι αντιδρώ εγώ. Δε το συγχωρώ, απλά το βάζω στην άκρη προς το παρόν, μέχρι να ξαναεμφανιστεί (αν εμφανιστεί) το ίδιο θέμα.

Μήπως το τιμωρούμε? κι αν ναι, πως...?

Το τιμωρούμε με τον τρόπο μας]

Μήπως θα έπρεπε να τιμωρούμε?

Το αν θα έπρεπε είναι κάτι που πρέπει να απαντήσουμε μόνοι μας, όταν συμβεί αυτή η κατάσταση. Εγώ δεν είμαι υπέρ της τιμωρίας, γιατί θεωρώ πως ό,τι μας κάνουν, το ίδιο θα συμβεί και σε εκείνους σε κάποια μελλοντική στιγμή, οπότε γιατί να γίνω η "κακιά τιμωρός" που θα πρέπει να μιμηθώ τις μεθόδους τους (άρα να τους μοιάσω) απλά και μόνο για να τους δώσω ένα μάθημα που δε θα καταλάβουν?

Σε κάλυψα Ενιάκι μου ]

8)

kuria

τι ψαχνετε ωρε;
το δεκαρικο καταργηθηκε πριν γινει πολυγωνικο...
εκεί που τα θέλω εκτοπίζουν τα πρέπει...

fistiki

προσωπικα δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι πολλοί στο σάιτ.Το ένα ή δύο ατομα που μιλαω πιο συχνά θέλω να με σέβονται όπως τα σέβομαι.(με τον χρόνο καταλαβαίνω τι καπνο φουμάρουν -πςςςςς-)
Η υπόθεση όμως εμπλέκεται όταν υπάρξει γνωριμία απο κοντά.
αν κάποιος μου πει ψέματα κ το πίστεψα,μαγκιά του! δεν κατάφερε κάτι!απλά απέδειξε το πόσο καλος ηθοποιός είναι
όλα είναι απρόσωπα κ ο καθένας δίνει οτι καταλαβαίνει κ ο άλλος το δέχεται όπως μπορει!
αν ομως σου κάνει ζημια,σκέτη απογοήτευση είναι! :(

barby

[size=24][/size]ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΜΜΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

579 Επισκέπτες, 1 Χρήστης