Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 579
  • Online ever: 1,080 (Ιουλίου 01, 2025, 10:00:42 ΜΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 514
  • Total: 514

Οι μεγάλοι εχθροί της παιδικής υγείας

Ξεκίνησε από Teo, Ιουνίου 23, 2004, 02:23:14 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Teo

Σημαντικά στοιχεία για τους παράγοντες που κοστίζουν τις ζωές 100.000 παιδιών και εφήβων κάθε χρόνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο φέρνει στην επιφάνεια μεγάλη έκθεση που παρουσιάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO). Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία θα τεθούν υπόψη των Υπουργών και των εκπροσώπων 52 χωρών που συνέρχονται από τις 23 έως τις 25 Ιουνίου στη Βουδαπέστη, για τις εργασίες συνεδρίου του WHO σχετικά με το περιβάλλον και την υγεία, πέντε παράγοντες ευθύνονται για το ένα τρίτο των παιδικών θανάτων ετησίως. Αυτοί είναι οι μόλυνση της ατμόσφαιρας εκτός και εκτός σπιτιού, το ακατάλληλο νερό, η έκθεση σε μεγάλες συγκεντρώσεις μολύβδου και οι τραυματισμοί.

Παιδική θνησιμότητα και περιβάλλον


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφει την έκθεση, που δημοσιεύεται στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση "The Lancet", ως τον πρώτο μεγάλο απολογισμό των συνολικών επιπτώσεων του περιβάλλοντος στην παιδική υγεία.

Στην έρευνα, την οποία διεξήγαγαν δύο ιταλικά ινστιτούτα, αναφέρεται ότι το 34% των θανάτων των παιδιών και των εφήβων στην Ευρώπη, αποδίδεται στους πέντε προαναφερθέντες παράγοντες.

Οι ερευνητές χώρισαν την ευρωπαϊκή επικράτεια σε τρεις ζώνες βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων: στην ευημερούσα "παλιά" Ευρώπη, στα αναπτυσσόμενα Βαλκάνια και στην τουρκική ζώνη, και στη ζώνη των κρατών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Τα ατυχήματα χαρακτηρίζονται ως η βασική αιτία για 75.000 θανάτους κάθε χρόνο. Για την περιοχή της δυτικής Ευρώπης οι μοιραίοι τραυματισμοί προκαλούνται κατά κύριο λόγο σε τροχαία. Μάλιστα όσο μεγαλώνουν τα παιδιά και περνούν περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού, τόσο αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που αφήνουν την τελευταία τους πνοής στην άσφαλτο.

Σε άλλα μέρη της ευρωπαϊκής ηπείρου (στα οποία η έρευνα περιλαμβάνει και τις περιοχές του Κιργιστάν, με τις όμορες χώρες) οι φωτιές, οι πνιγμοί και οι δηλητηριάσεις καταγράφονται ως ιδιαίτερα συχνές αιτίες θανάτου.

Αυτό που είναι όμως το πιο συγκλονιστικό είναι ο αριθμός των παιδιών που χάνονται ετησίως στις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης, επειδή αναπνέουν μολυσμένο αέρα μέσα ή έξω από το σπίτι, εκτίθενται σε μεγάλες συγκεντρώσεις μολύβδου, ή ζουν σε συνθήκες ελλιπούς υγιεινής και πίνουν ακατάλληλο νερό.

Η έκθεση εκτιμά ότι 9.000 παιδιά θα γλίτωναν το θάνατο ετησίως εάν οι οικογένειες τους δεν χρησιμοποιούσαν κάρβουνο για τη θέρμανση του σπιτιού. Τα μικρά παιδιά που περνούν πολλές ώρες μέσα στο σπίτι αναπνέουν τις βλαβερές αναθυμιάσεις και αρρωσταίνουν.

Η εξωτερική μόλυνση, αν και υπήρξε δύσκολο να γίνουν σχετικές εκτιμήσεις, θεωρείται ότι σκοτώνει από 4.000 έως 14.000 παιδιά και εφήβους κάθε χρόνο.

Παράλληλα οι άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό ανέρχονται σε τουλάχιστον δύο εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι αναγκαστικά τα παιδιά που καταναλώνουν νερό που δεν έχει υποστεί καθαρισμό, πλήττονται από διάρροιες που συχνά αποβαίνουν μοιραίες γι' αυτά.
"Αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Σε μερικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης το νερό πολλές φορές δεν είναι κατάλληλο ούτε στα σχολεία, ενώ υπολογίζουμε ότι το 20% των νοικοκυριών δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό" σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Tamburlini.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πιστεύει ότι αυτά τα στοιχεία θα βοηθήσουν σημαντικά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ούτως ώστε να αναλάβουν δράση και να θέσουν σωστά τις προτεραιότητες τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

514 Επισκέπτες, 0 Χρήστες