Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,323
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 278
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 864
  • Total: 864

τα ωραιότερα μάτια

Ξεκίνησε από joking, Αυγούστου 22, 2007, 04:50:35 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

joking



που έχω μέχρι αντικρύσει είναι αυτά]9781[/albumimg]




κυρίες/κύριοι:  ο ένας και μοναδικός Ντέμης  [size=9](της ψηλής)[/size]

joking

ΓΑΤΕΣ ΣΙΑΜ

Είναι από τις πιο όμορφες ράτσες που υπάρχουν, εύκολα αναγνωρίσιμες από τα σκούρα χαρακτηριστικά τους στα άκρα, και τα υπέροχα αμυγδαλωτά μπλε μάτια τους. Με σχεδόν αριστοκρατική εμφάνιση, η γάτα του σιάμ ήταν πασίγνωστη ήδη από πολύ παλιά, και κρατάει τα σκήπτρα στις πιο εντυπωσιακές γάτες μέχρι σήμερα, παρότι η εμφάνισή της έχει πάρει διάφορες μορφές και έχει υποστεί κάποιες αλλαγές.



ΙΣΤΟΡΙΑ

Κάποτε ήταν γνωστές ως «βασιλικές γάτες του Σιάμ». Την πανέμορφη και συναρπαστική αυτή γάτα που προέρχεται από το Σιάμ (νυν Ταϊλάνδη), την βρίσκουμε για πρώτη φορά στις βασιλικές κατοικίες και τους ναούς του Σιάμ. Το 1884, ο βασιλιάς του Σιάμ, χάρισε ενα ζευγάρι σιαμέζες γάτες στον βρετανό πρόξενο της Μπανγκόκ. Εκείνος τις πήρε μαζί του στην πατρίδα του, και έτσι έχουμε την πρώτη εμφάνιση σιαμέζας γάτας στην Αγγλία. Άρχισαν να εμφανίζονται σε αγγλικά σόου με γάτες, σχεδόν αμέσως, και σε αμερικάνικα σόου στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η ποικιλία με τα σκούρα καφέ – σχεδόν μαύρα – άκρα, και τα απαλά καστανόγκριζα σώματα, εξακολουθεί να είναι και η πιο γνωστή ποικιλία. Ενώ η ποικιλία, με πολύ ανοιχτόχρωμα σώματα και σοκολατί πόδια, ουρά, πρόσωπο και αυτιά εμφανίστηκε με τον καιρό, η ποικιλία «blue point» (δηλαδή με γαλάζια σημεία), έλαβε επίσημη αναγνώριση το 1934. Αυτή η ποικιλία έχει ένα γαλαζωπό-λευκό σώμα με γκριζογάλαζα σημεία. Η ποικιλία «chocolate point» (με σοκολατί σημεία) αναγνωρίστηκε μετέπειτα. Το 1955 ακολούθησε αναγνώριση της ποικιλίας «lilac point» (με λιλά σημεία), με την οποία ολοκληρώθηκε η ράτσα. Η τελευταία αυτή ποικιλία, έχει ροζ-γκριζωπά σημάδια με λευκό σώμα που κάνει τη γάτα να φαίνεται πιο αιθέρια και εκλεπτυσμένη στο χρώμα.

Οι γάτες του Σιάμ υπάρχουν πλέον παντού στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική.




ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΡΑΤΣΑΣ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Οι σιαμέζες γάτες είναι συναρπαστικά πλάσματα, τόσο στο ταπεραμέντο τους, όσο και στην εμφάνισή τους. Αναγνωρίζονται από την έντονη αντίθεση στα χρώματά τους (μπεζ σώμα με σκούρα καφέ άκρα), τα αριστοκρατικά κεφάλια τους, τρομερά έντονα γαλάζια μάτια σε αμυγδαλωτό σχήμα και το κοντό μεταξένιο τρίχωμά τους. Τα αυτιά τους είναι μακριά και μυτερά, με φαρδιά βάση. Οι σιαμέζες γάτες είναι πολύ χαριτωμένες, εύκαμπτες και αθλητικές. Τα πίσω πόδια τους είναι πιο ψηλά από τα μπροστινά. Οι πατούσες τους έχουν σχήμα οβάλ. Η ουρά τους είναι μακριά και λεπτή. Αυτή η ράτσα είναι μία από τις πιο γνωστές ράτσες αιλουροειδών στον κόσμο.

Και αυτή η ράτσα, όπως και άλλες έχει μεγάλο εύρος χρωματισμών από λιλά μέχρι σοκολατί, μαζί με σημάδια χρώματος τιγρέ ως και καστανόγκριζου χρώματος, ενώ υπάρχει και ποικιλία ταρταρούγας.

Είναι πανέξυπνες και πολύ αδιάκριτες, ενώ είναι γνωστές για τις μοναδικές κραυγές τους, που πολλοί άνθρωποι συγκρίνουν με τους ήχους που βγάζει ένα μωρό όταν κλαίει. Ένα από τα πιο σπουδαία χαρακτηριστικά της σιαμέζας γάτας είναι η φωνή της. Η φωνή της γάτας του Σιάμ είναι θρυλική. Μπορεί να γίνουν πολύ θορυβώδεις κάποιες φορές. Λέγεται, πως οι σιαμέζες μπορούν να μιλήσουν τόσο με τη φωνή τους, όσο και με το σώμα τους. Η ικανότητα επικοινωνίας τους, είναι ίσως η καλύτερη μεταξύ όλων των ειδών γάτας που υπάρχουν.

'Ερχονται κοντά άνθρωπο, φιλικές και στοργικές. Το σχετικά εξισορροπημένο επίπεδο δραστηριότητάς τους, κάνει πιο εύκολο για τις γάτες αυτές να ζήσουν σε διαμέρισμα. Προτιμούν καναπέδες ενώ σπανιότερα προτιμούν τις αγκαλιές.

Οι ποικιλίες που αναγνωρίζουμε, όχι βάσει του χρώματος, αλλά των αλλαγών που επήλθαν στην ράτσα με το πέρασμα των χρόνων, είναι τρεις. Παραδοσιακή, Κλασική και Μοντέρνα.








 8)   8)

joking

Η παραδοσιακή σιαμέζα
Οι παραδοσιακές σιαμέζες γάτες, που αποκαλούνται appleheads από το σχήμα του κεφαλιού τους (δηλαδή κεφάλι σε σχήμα μήλου) αποτελούν τον αυθεντικό τύπο σιαμέζας γάτας, επειδή ήταν το είδος που ανατράφηκε απο τον βασιλιά του Σιάμ και δόθηκε από αυτόν σα δώρο.

Αποτελεί μια από τις πιο παλιές οικόσιτες ράτσες γατών. Διατηρεί την αρχική μορφή της ράτσας περίπου όπως ήταν όταν πρωτοεισάχθηκε στην Ευρώπη από το Σιάμ. Είναι μυώδης, αθλητική με οβάλ κεφάλι και λαμπερά μπλε μάτια, με την έντονη αντίθεση μεταξύ των άκρων και του σώματος που χαρακτηρίζει τη ράτσα. Είναι ήρεμες και στοργικές, υγιείς και ζούν περίπου 15-20 χρόνια ή και περισσότερο.Είναι τόσο φιλικές προς τον άνθρωπο ώστε πολλοί πιστεύουν πως είναι πιο συντροφικές από πολλές άλλες ράτσες.

Οι παραδοσιακές σιαμέζες δεν είναι και τόσο λεπτεπίλεπτες, ενω είναι συνήθως πολύ υγιείς με πολύ καλές διατροφικές ορέξεις. Οι περισσότεροι εκτροφείς συνιστούν ξηρά τροφή υψηλής ποιότητας, και οι περισσότερες γάτες τρώνε όποτε θέλουν χωρίς να κινδυνεύουν να γίνουν υπέρβαρες. Οι μεσήλικες γάτες (μεταξύ 5-10 ετών) είναι αυτές που έχουν τα περισσότερα προβλήματα με το βάρος τους, το οποίο συνήθως ελέγχεται με την αλλαγή της διατροφής σε ένα πρόγραμα χαμηλής θερμιδικής αξίας.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση από την πλευρά του ιδιοκτήτη. Η γάτα από μόνη της είναι ικανότατη να φροντίζει την καθαριότητά της και να είναι σωστά περιποιημένη. Ωστόσο, πολλές γάτες απολαμβάνουν την αίσθηση του βουρτσίσματος, και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αφαιρεθεί το περιττό τρίχωμα και να μην καταλήξει σε ρούχα ή έπιπλα. Οι παραδοσιακές σιαμέζες γάτες, δεν έχουν υπερβολική αποβολή τριχώματος.

Οι περισσότερες σιαμέζες ωριμάζουν σεξουαλικά πολύ νωρίς. Είναι πολύ συνηθισμένο για μια θηλυκή σιαμέζα να έχει τον πρώτο της οίστρο σε ηλικία 5 μηνών. Η στείρωση μπορεί να γίνει σε ηλικία 6 μηνών ή και ακόμα νωρίτερα, προκειμένου το ζώο να βρει την ηρεμία του.



***********************************************************


Η «κλασική» σιαμέζα


Οι άνθρωποι συνήθως μπερδεύονται με τους όρους «παραδοσιακή» και «κλασική» σιαμέζα γάτα. Η κλασική σιαμέζα γάτα, είναι περίπου μια έκδοση μεταξύ της «παραδοσιακής» και «μοντέρνας» σιαμέζας γάτας, χωρίς τα ακραία χαρακτηριστικά καμίας εκ των δυο. Η «γέννηση» της κλασικής σιάμ τοποθετείται μεταξύ 1945 και 1970.

Αν και τα στοιχεία της ράτσας έχουν αλλάξει αρκετά μέσα στο χρόνο, η συγκεκριμένη ράτσα παραμένει σε υψηλή θέση σε δημοτικότητα για ανθρώπους που ψάχνουνε γάτες καλής ράτσας, είτε προτιμούν κλασική, παραδοσιακή ή μοντέρνα.

Γύρω στο 1986 δεν εμφανίζονταν παραδοσιακές και κλασικές σιαμέζες. Οι περισσότεροι σύγχρονοι εκτροφείς είχαν την άποψη ότι η Σιαμεζα πάντα έμοιαζε σαν την μοντέρνα έκδοση. Καθώς λοιπόν δεν μπορούσαν πλέον να κερδίσουν στις εκθέσεις γάτας, οι περισσότεροι εκτροφείς ρατσών σταμάτησαν την αναπαραγωγή αυτών των ειδών σιαμέζας. Αυτό οδήγησε στην δημιουργία συλλόγων παραδοσιακής και κλασικής σιαμέζας, που έκαναν ενέργειες προκειμένου να τις διασώσουν από την εξαφάνιση.



***********************************************************

Η μοντέρνα σιαμέζα

Στις αρχές του 1960 και μετά, η κλασική σιαμέζα άρχισε να χάνει την εύνοιά της, καθώς πολλοί ανατροφείς και κριτές, άρχισαν να ευνοούν ένα μακρύτερο και πιο λεπτό σώμα, και άρχισαν να ενθαρρύνουν την απομάκρυνση της ράτσας από την κλασική εμφάνιση, προς τον μοντέρνο τύπο που βλέπουμε σήμερα.

Οι λόγοι για αυτή την αλλαγή ποικίλουν. Πολλοί πιστεύουν ότι οι σιαμέζες ήτανε τόσο δημοφιλείς που οι τιμές στα μικρά γατάκια είχανε πέσει, και πολλοί εκτροφείς ενδιαφέρονταν να τις κάνουν πιο ξεχωριστές, ωστε ένα μακρύ και πιο εξωτικό λουκ θα έκανε τη ράτσα πιο δημοφιλή και πιο πολύτιμη. Άλλοι λένε πως ήτανε απλά μια ευρέως αποδεκτή άποψη ότι μικρότερες και πιο λεπτοκαμωμένες γάτες ήτανε πιο όμορφες. Επίσης, η ανάπτυξη διαφόρων εμβολίων για πολλές απο τις ασθένειες που αποτελούσαν κοινή αιτία θανάτου για πολλές γάτες, επέτρεψε την εκτροφή λιγότερο δυναμωμένων γατών, που χωρίς αυτά τα ιατρικά πλεονεκτήματα, δε θα επιζούσαν για να αναπαράγονται μέχρι σήμερα.

Πιθανότατα, ήταν ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων. Ωστόσο φτάνει να πούμε ότι τα στάνταρ της ράτσας αναθεωρήθηκαν για να ανταποκρίνονται στις αλλαγές του γούστου. Πράγματι, η πρωταρχική ράτσα, αντιγράφηκε και επαναπροσδιορίστηκε για να υποστηριχτεί η συνεχόμενη αλλαγή της ράτσας σε μικρότερες, πιο λεπτές και πιο μακριές γάτες, ακόμα κι αν αυτές οι γάτες τυπικά ζουν λιγότερο και είναι λιγότερο υγιείς από τους παραδοσιακούς προγόνους τους.

Οι μοντέρνες σιαμέζες γάτες έχουν μεσαίο μέγεθος, είναι μακριές και αδύνατες, αλλά ιδιαίτερα μυώδεις. Τα αρσενικά είναι πιο μεγάλα σε μέγεθος από τα θηλυκά. Έχουν κεφάλι που λεπταίνει στην άκρη κάνοντας γωνία, και επίπεδο κρανίο. Πολύ διακριτικά διαγώνια μάτια και μεγάλα τριγωνικά αυτιά. Ο λαιμός είναι πολύ μακρύς και αδύνατος. Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει ψηλά αδύνατα πόδια, με τα πίσω πόδια πιο ψηλά από τα μπροστά, οι πατούσες είναι μικρές και στρόγγυλες. Η ουρά είναι μακριά και λεπτή, λεπταίνοντας προς την άκρη.

Ενα διακεκριμένο χαρακτηριστικό τόσο της παραδοσιακής όσο και της μοντέρνας σιαμέζας γάτας ειναι το χαρακτηριστικό του τριχώματός της με τα χρωματισμένα άκρα. Κατά τη γέννηση, τα γατάκια είναι λευκά. Η ράτσα έχει ένα γονίδιο που είναι ευαίσθητο στη θερμότητα και τα σημεία που χρωματίζονται αναπτύσσονται σταδιακά στα πιο ψυχρά σημεία του σώματος της γάτας. Αυτά είναι το πρόσωπο, η ουρά και τα πόδια. Οι σιαμέζες γάτες συνήθως σκουραίνουν καθώς μεγαλώνουν σε ηλικία, καθώς όλο το σώμα αρχίζει και γίνεται πιο κρύο. Το τρίχωμά της είναι κοντό.

Δεν είναι αλήθεια πως οι μοντέρνες σιαμέζες γάτες είναι ψυχρές και απόμακρες, ή ότι διακατέχονται από υπερβολικό σνομπισμό. Μερικές το έχουν αυτό, όπως όλες οι ράτσες, αλλά είναι μεμονωμένες περιπτώσεις. Οι περισσότερες είναι στοργικές, και η περιέργεια είναι βασικό τους χαρακτηριστικό, αν και οι μοντέρνες τείνουν να είναι πιο ανεξάρτητες από τις παραδοσιακές.

Μερικές μοντέρνες σιαμέζες γάτες έχουν πολύ δυνατή φωνή και νιαουρίζουν συνεχόμενα. Αυτή η φωνή έχει συχνές μεταβολές στον τόνο και στην ένταση. Αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να πούμε ότι όλη η ποικιλία είναι υπερβολικά θορυβώδης.




*************************************************************




 8)

lucretia

Πηρες γατο, ψηλεγκω?

Να σου ζησει!!!!!!!!


Και οτι χρειαστεις, εδω ειμαστε εμεις... 8)

lucretia

Απο προσωπικες παρατηρησεις, οι πρωτες σιαμεζες γατες που ειχαν ερθει στην Ελλαδα, ηταν πολυ κακιες. Πολυ κακα ζωντανα, θυμαμαι κατι διαβολογατα σιαμ, πριν απο 30 χρονια, που πηγαινες επισκεψη και σου επιτιθοταν στα ματια η σιαμεζα της οικοδεσποινας! Αυτες οι γατες σιγα σιγα εξαλειφθηκαν, αφου ευτχως στην Ελλαδα δεν υπηρχε σοβαρη εκτροφη γατας.

Ευτυχως, οι σιαμεζες γατες που υπαρχουν σημερα, προερχονται απο αλλες γραμμες αιματος, κυριως απο Ουγγρικες εκτροφες, οι οποιες εχουν επιλεγει εκτος απο τα μορφολογικα τους χαρακτηριστικα, και με βαση τον χαρακτηρα τους. Οι σημερινες σιαμεζες, ειναι ιδιαιτερα ευφυεις και επικοινωνιακες, χαρακτηριστικο ειναι οτι "μιλανε", εννοω αυτο το νιαουρισμα λες και απαντανε οταν τους μιλας. Επισης εχω παρατηρησει οτι δενονται υπερβολικα με τον ιδιοκτητη τους, οπως για παραδειγμα να τον καταλαβαινουν οτι ερχεται στο σπιτι και να τον περιμενουν, να επηρεαζονται απο την συναισθηματικη του κατασταση και να υπακουουν σαν σκυλακια....

Εχω δει γατα Σιαμ που καθησε να της παρουμε αιμα χωρις ηρεμιστικο, γιατι η ιδιοκτητρια της της μιλουσε και την καθησυχαζε συνεχεια....


Οπως καταλαβατε, ειμαι cat-fan...

Pappas10

Εεεεε.. εγώ ξεκίνησα με 1 κοπρόγατα μαύρη, μετά πήρα μία 2η, μετά έμεινα με την Μαύρη σόλο, μετά έμεινα χωρίς γάτα και εδώ και κάνα μήνα έχω την Μαύρη, τον γκόμενο της και τα 4 ή 5 μικρά της (δεν μπορώ να ξεχωρίσω αν είνα ένα που το βλέπω συνέχεια ή 2).

Παρόλα αυτά δεν τις πολυχωνεύω τις γάτες... προτιμώ τους σκύλους.
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13
Πίτα γύρο κοτόπουλο, μαρούλι μαγιονέζα.

lucretia

Παράθεση από: "Pappas10"Παρόλα αυτά δεν τις πολυχωνεύω τις γάτες... προτιμώ τους σκύλους.

Παρε μια γρατσουνια, να μαθεις!!!!



 :evil:

Pappas10

Παράθεση από: "lucretia"[Παρε μια γρατσουνια, να μαθεις!!!!



 :evil:

Αυτό ακριβώς....  :D
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13
Πίτα γύρο κοτόπουλο, μαρούλι μαγιονέζα.

joking



όχι βρε ψιψίνα ... "δανεική" ήταν για μερικές ημέρες....


προς το παρόν έχω μόνο τον Συλβέστερ, το καναρίνι μου για να μιλάω όταν
μένω μόνη στο σπίτι ]

lucretia

Ενας φιλος μου ειχε αλλεργια με τους αρσενικους μονο γατους, που δεν ειχαν στειρωθει.

Ενας αλλος παλι, ειχε αλλεργια σε συγκεκριμενα γατια, οχι σε ολα!

Εξαρταται, προφανως  το αλλεργιογονο στο οποιο εσυ εισαι ευασθητοποιημενη δεν υπαρχει σε ολα τα γατια.

Συλβεστερ το καναρινι? Αν παρεις γατο, να τον βγαλεις Τουιτυ...  :lol:

joking



μπααα!! άμα πάρω γάτο (που υποθέτω ότι θα πάρω σε κάποια στιγμή της
ζωής μου - είναι ευκολότερα αποδεκτός σε διαμέρισμα από τα σκυλάκια )
λέω να τον πω ... Μπι-Μπιπ!!!  Μου αρέσει καλύτερα από το Τουϊτυ... ]

lucretia

Βρηκα την λυση για σενα, αλλα ειναι λιγο ακριβουτσικη...

Λατρεύετε τις γάτες, αλλά κάθε φορά που σας πλησιάζουν, παθαίνετε κρίσεις φταρνίσματος, και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις; Όχι πια! Οι επιστήμονες υπόσχονται σύντομα θεραπεία στην αλλεργία από γάτες. Στο μεταξύ μπορείτε να "παρηγορηθείτε" με τις  υποαλλεργικές γάτες που είναι πλέον διαθέσιμες για όσους φιλόζωους ταλαιπωρούνται από το φτέρνισμα.


Από το 2001 αμερικανικές εταιρίες βιοτεχνολογίας προσπάθησαν με διάφορες γενετικές τεχνικές να δημιουργήσουν υποαλλεργικές γάτες στοχεύοντας σε μια κατά τα φαινόμενα αναπτυσσόμενη αγορά. Το 2004 η εταιρεία Allerca προχώρησε αρκετά ώστε να προαναγγείλει την δημιουργία τέτοιων γατιών και την διάθεσή τους στην αγορά μέσα στο 2007 και άρχισε να δέχεται παραγγελίες από άτομα που αγαπούν τις γάτες αλλά είναι αλλεργικά.

Η είδηση, τότε, κινητοποίησε και τις οργανώσεις προστασίας των ζώων, οι οποίες ανέφεραν ότι έχει αρχίσει να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς η βιομηχανία δημιουργίας γενετικά τροποποιημένων κατοικίδιων.

Σήμερα η εταιρεία Allerca, με έδρα το Σαν Ντιέγκο, ανακοίνωσε ότι δημιούργησε με επιλεκτικές διασταυρώσεις τις πρώτες κατοικίδιες γάτες που δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στους ευαίσθητους ιδιοκτήτες τους και δέχεται παραγγελίες για τα γατάκια υψηλής τεχνολογίας, τα οποία κοστίζουν 3.950 δολάρια έκαστο.

Οι υποαλλεργικές γάτες δημιουργήθηκαν με την τεχνική της «γενετικής απόκλισης», αναφέρει η εταιρεία. Οι ερευνητές της ταυτοποίησαν τα γονίδια των πρωτεϊνών της γάτας που προκαλούν τις ελάχιστες δυνατές αντιδράσεις στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Κατόπιν, διασταύρωσαν πολλές γενιές των ζώων με το τελειότερο γενετικό προφίλ και έτσι προέκυψε μια νέα γενιά «σούπερ γάτων».

Οι υποαλλεργικές γάτες δημιουργήθηκαν με επιλεκτικές διασταυρώσεις και όχι με γενετική μηχανική. Είναι ασφαλείς για τα αλλεργικά άτομα επειδή δεν παράγουν την γλυκοπρωτεΐνη Fel d-1, η οποία φυσιολογικά υπάρχει στο σάλιο, το δέρμα και το τρίχωμά τους.

Η απουσία της Fel d-1 οφείλεται σε μια μετάλλαξη που υπάρχει σε μία γάτα ανά 50.000, εξηγεί ο Στίβ Μέι της Allerca. Η εταιρεία αρχικά εντόπισε γάτες με τη μετάλλαξη, τις διασταύρωσε για πολλές γενιές και επιβεβαίωσε ότι οι απόγονοι δεν παράγουν το αλλεργιογόνο.

Η πώληση αναμένεται να αρχίσει το 2007. Η εταιρεία Allerca, ευελπιστεί ότι μέχρι το 2009 θα μπορεί να εκτρέφει έως και 100.000 υποαλλεργικές γάτες το χρόνο.

Ο Αμερικανικός Σύλλογος κατά της Κακομεταχείρισης των Ζώων (APCA) είχε υποδεχθεί θετικά την ανακοίνωση, με την πρόβλεψη ότι θα οδηγήσει σε μείωση των αιλουροειδών που εγκαταλείπονται κάθε χρόνο στην τύχη τους. Εντούτοις, επισημαίνει ότι ο γενετικός χειρισμός των ζώων δεν πρέπει να έχει επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία των κατοικίδιων.

lucretia

Αλλεργικές οι γάτες... στους ανθρώπους!

Μέχρι σήμερα μιλούσαμε για αλλεργία των ανθρώπων στις γάτες. Σύμφωνα όμως με έρευνα Σκοτσέζων κτηνιάτρων μπορούμε πλέον να...μιλάμε για αλλεργία της γάτας στον άνθρωπο.

Αλλεργιογόνα όπως ο καπνός του τσιγάρου, η οικιακή σκόνη και η ανθρώπινη πιτυρίδα μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή στους πνεύμονες των αιλουροειδών που πάσχουν από άσθμα.

«Υπάρχει ένα ποσοστό από ασθματικές γάτες που το άσθμα τους ξεκίνησε από κάτι το οποίο προέρχεται από ανθρώπους ή ίσως από τους ίδιους τους ανθρώπους», ανακοίνωσε σε συνέδριο η καθηγήτρια Niki Reed, από το Νοσοκομείο Μικρών Ζώων στο Εδιμβούργο της Σκοτίας.
«Γάτες με σύνδρομο του άσθματος των αιλουροειδών μπορούν να χειροτερέψουν αν ζουν σε σπίτια όπου οι άνθρωποι καπνίζουν ή υπάρχουν άλλα δυνητικά αλλεργιογόνα», προσέθεσε η καθηγήτρια.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα αυτού του είδους στη Βρετανία και η ομάδα της καθηγήτριας Reed προγραμματίζει να εξετάσει 50 γάτες, ώστε να διαπιστώσει αν το βακτήριο Μυκόπλασμα, που εντοπίζεται σε ανθρώπους με άσθμα, εντοπίζεται επίσης στη νόσο των αιλουροειδών.

Αν διαπιστωθεί η ύπαρξη του βακτηρίου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να αναπτυχθούν φάρμακα για μια νόσο πολύ κοινή στις γάτες, καθώς ένα στα 200 από τα ζώα αυτά υποφέρει από βήχα, φτέρνισμα και δύσπνοια που οφείλεται στο άσθμα.

joking


και το κρίμα στο λαιμό σου!!!!!!

beba

τα ωραιοτερα ματια ειναι του μωρου μου... :oops:

864 Επισκέπτες, 0 Χρήστες