Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 603
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 589
  • Total: 590
  • Leon

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν «δραχμές» στο «λόφο της Ράφα»

Ξεκίνησε από Gerogriniarhs, Ιανουαρίου 15, 2010, 05:55:48 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Gerogriniarhs

Με έκτακτη συνέντευξη Τύπου στη Ράφα της Γάζας, ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία «ανακάλυψε στο "λόφο της Ράφα", νότια της Λωρίδας της Γάζας, χίλια τριακόσια (1.300) παλιά νομίσματα, ασημένια, μικρά και μεγάλα», πολλά κομμάτια μαρμάρων και μαύρες πέτρες από βασάλτη, έναν σταυρό βαμμένο με κόκκινο χρώμα, και τμήματα τοιχωμάτων και καμαρών, που χρονολογούνται τις δύο πρώτες περιόδους του 320 π.Χ.
Σύμφωνα με τον Μουχάμαντ Αγα, τα 372 μεγάλα νομίσματα ζυγίζουν 17 γραμμάρια το καθένα και τα 928 μικρά 4,5 γραμμάρια. Φέρουν στη μια πλευρά χαραγμένη την όψη μιας κουκουβάγιας, που εξέφραζε την εποχή εκείνη τη σοφία του ελληνικού πολιτισμού. Η ανακάλυψη αυτή, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό της Χαμάς, «αντικατοπτρίζει το πόσο ισχυρό ήταν το ελληνικό κράτος εκείνη την εποχή. Τα νομίσματα -είπε- ονομάζονταν "δραχμή". Δίπλα στην όψη της κουκουβάγιας έχουν χαραχτεί τρία ελληνικά γράμματα. Στην άλλη πλευρά των νομισμάτων απεικονίζεται η θεά Αθηνά σε τρεις διαφορετικές μορφές, είτε φορώντας κράνος, είτε στέμμα, διακοσμημένο με φύλλα δάφνης». Ο Μουχάμαντ Αγα τόνισε ότι αυτή θεωρείται μέχρι τώρα «η μεγαλύτερη και σημαντικότερη ανακάλυψη της αρχαιολογικής και ιστορικής Παλαιστίνης για δεκαετίες, γεγονός που αντανακλά την ιστορική και πολιτιστική διάσταση της Παλαιστίνης και τη σημασία της γεωγραφικής της θέσης».


Του ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ
Τρ 12 Ιανουαρίου 2010

ΠΗΓΗ

larus audouinii

Είχα διαβάσει το άρθρο στο ξένο ειδησεογραφικό τύπο
Free gaza ...μη ξεχνιόμαστε  ;-)  :razz:  :idea:

rain


larus audouinii


rain

γαλιφιές είναι αυτά  :mryellow:  :mryellow:  :mryellow:




αλλά τώρα είδα αυτό
Παράθεσηέναν σταυρό βαμμένο με κόκκινο χρώμα, και τμήματα τοιχωμάτων και καμαρών, που χρονολογούνται τις δύο πρώτες περιόδους του 320 π.Χ.

απο πότε ρε σεις χρησιμοποιούσαν σαν διακοσμητικά σταυρό 320  χρόνια πριν από την σταύρωση του μεγάλου?
Μπας και έκανε γαλιφιές και ο ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ???

larus audouinii

θα μπορούσα να εξηγήσω την απορία για το σύμβολο ...
Πάντως στα σίγουρα, τις γαλιφιές μου..... ξέρω, πως τις μασάει σε αυτό τον κόσμο μόνο το ζωντανό τετράποδο που έχουμε στο σπίτι  :roll:  :grin:  :grin:

rain

καλά άσε το ζωντανό τώρα και ρίξε ένα αναλυτικό εξπλέην
χωρίς πηγές και ποτάμια

larus audouinii

μάλλον θα πρέπει να ανατρέξω σε διάφορες σημειώσεις  από βιβλία, σε ότι αφορά το αναλυτικό με περισσότερα στοιχεία...χαμενος κόπος rain, δεν υπάρχει λόγος  
Δεν βλέπω όμως και για ποιο λόγο θα πρέπει να κάνει εντύπωση....στοιχεία της Βίβλου..., ο συγκεκριμένος τόπος διακλάδωσης πολιτισμών, αιγυπτιακού κλπ Από ότι γνωρίζω όμως, το σχήμα του Σταυρού δεν ανήκει αποκλειστικά στην Χριστιανική πίστη και παράδοση, υπήρχε παλαιότερα (εδω αναφέρθηκα στις σημειώσεις)

rain

Αν ήταν διαδεδομένο σύμβολο ο σταυρός και 300 χρόνια πριν την σταύρωση πάω πάσο
Αλλά το διασταύρωση πολιτισμών η γάζα είναι άσχετο ρε συ με αυτά τα ευρήματα όπως τα λένε. Διότι πάνε πακέτο μαζί ιδία εποχή
Μπας είναι κι αυτό άλλο ένα δούλεμα?
Εκτός αν είναι γραμμένο στο ποδάρι το άρθρο και η πραγματική ανακάλυψη είναι πιο αναλυτική και να λέει αυτά εκεί και αυτή την περίοδο αυτά εκεί και την άλλη περίοδο
Αλλά είδαν ελληνικά νομίσματα και καμάρι σαν γύφτικο σκερπάνι έκαναν μια συνόψιση του  πέους

rain

[quote user="larus audouinii" post="333661"]
Δεν βλέπω όμως και για ποιο λόγο θα πρέπει να κάνει εντύπωση....[/quote] Γιατί μπορεί να γελάω σαν χάνος αλλά δεν χάφτω ότι μύγες μου πλασάρουν

larus audouinii

εγω πάλι επιμένω να μην βρίσκω ψεγάδια στο κείμενο
Ίσως να έχω επηρεαστεί λίγο, απο κάποια παλαιότερα σχόλια από τα συγγράμματα του Πλάτωνα, του Πλωτίνου  και του νεοπλατωνισμού γενικότερα Υπάρχουν και κάποιες κοινές δομές αυτής της φιλοσοφίας με τον Ιουδασιμό και τον Χριστιανισμό, όσο περίεργο και αν ακούγεται, όσο και μεγάλες διαφορές φυσικά

black_velvet

[quote user="rain" post="333654"]...
απο πότε ρε σεις χρησιμοποιούσαν σαν διακοσμητικά σταυρό 320  χρόνια πριν από την σταύρωση του μεγάλου?
Μπας και έκανε γαλιφιές και ο ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ???[/quote]

Δηλαδή rain ο σταυρός δεν χρησιμοποιούνταν πριν την σταύρωση; τότε τον ανακαλύψανε; μόνο και μόνο για τον "μεγάλο";

Δεεεε νομίζω!  ;-)
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

larus audouinii

....Ο Θεός έφτιαξε την αλήθεια με πολλές πόρτες για να δέχεται τον πιστό που τις χτυπάει...
Χαλίλ Γκιμπαρν

(μου άρεσε...)



Κάποια σημεία από την Βικιπαίδια  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%81%CF%8C%CF%82

Ιστορία της Λέξης
Ο σταυρός ήταν από τους αρχαίους χρόνους όργανο θανατικής εκτέλεσης το οποίο αρχικά χρησιμοποίησαν οι Ασσύριοι και κατόπιν, σταδιακά πέρασε στους βαβυλωνίους, Μήδους και Πέρσες.

Ομηρικά Έπη

Η λέξη απαντά για πρώτη φορά στα ομηρικά έπη (Ιλιάδα Ω 453, Οδύσσεια λ 11/9ος-8ος αιώνας Π.Κ.Χ.). Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, η λέξη αναφέρεται σε ευθύγραμμα τμήματα ξύλου (πόλους), προερχόμενα από κορμό ή κορμούς δένδρων (π.χ. έλατο), τα οποία, τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο και καρφωμένα στο έδαφος, χρησιμοποιήθηκαν σε κατασκευή κατοικίας.

Ευρεία χρήση του σταυρού ως σύμβολο του χριστιανισμού ξεκίνησε στα χρόνια μετά τους διωγμούς, επί Μεγάλου Κωνσταντίνου περίοδος όπου εφαρμόστηκαν διατάγματα ανεξιθρησκείας.

Το σύμβολο

Η ύπαρξη του σταυρού ώς συμβόλου ανάγεται στα βάθη της αρχαιότητας. Η χρήση του είχε και έχει τόσο καλλιτεχνικό (διακοσμητικό) όσο και έντονα θρησκευτικό και εθνικιστικό χαρακτήρα

Στην φωτογραφία που αναρτα η wiki εμφανίζεται ένας μαρμάρινος ιερός σταυρός  από το θησαυροφυλάκειο του ιερού της "Κνωσσού" 1600 π.κ Χ

Η ιστορία του σταυρού
O σταυρός Ανκχ (crux ansata) χρησιμοποιούνταν από την Αιγυπτιακή θρησκεία. Εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα σε τοιχογραφίες τάφων και σε άλλα καλλιτεχνήματα.

Για τους Ασσύριους, ο σταυρός συμβόλιζε την ηλιακή θεότητα καθώς και την θεότητα που ήλεγχε τις καιρικές συνθήκες. Συνήθως συμβολιζόταν με έναν σταυρό τύπου Μάλτας και τρεις δέσμες ηλιακών ακτινών τοποθετημένες σε σχήμα Τ ολόγυρα.

Διάφορες μορφές του σταυρού ανάγονται σε παγανιστικές θρησκείες της αρχαιότητας, όπως ο Ζωροαστρισμός, η Χαλδαϊκή/Βαβυλωνιακή θρησκεία, η Αιγυπτιακή θρησκεία, ο Βουδισμός, η Κελτική θρησκεία, κ.α.

Στιγμιότυπα σταυρών
    * Χριστιανικός σταυρός (έχει γενικά μεγαλύτερη έκταση προς τα κάτω) Ανισοσκελής σταυρός (ο ανάποδος σταυρός θεωρείται γενικά αντιχριστιανικό σύμβολο).
    * Το σχήμα του σταυρού, που τελούν πιστοί σε κάποια χριστιανικά δόγματα όταν προσεύχονται. Για παράδειγμα οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ενώνουν τα τρία δάκτυλα (αντίχειρα, δείκτη και μέσο) του δεξιού χεριού και τα φέρουν σε σχήμα σταυρού, από το μέτωπο στο κάτω μέρος του στήθους, κι από τον δεξιό ώμο στον αριστερό.
    * Ισοσκελής σταυρός (συνηθισμένο αρχαίο ελληνικό σύμβολο, όπως γενικά γεωμετρικά σχήματα σαν τους μαιάνδρους). Η Τετρακτύς αποτελούσε ιερό σύμβολο των Πυθαγόρειων και η αποκρυπτογράφηση του απέδιδε τα τέσσερα βασικά στοιχεία της φύσης (αέρας,φωτιά,νερό,γη). Οι Πυθαγόρειοι ορκίζονταν σε αυτόν καθώς είχε άμεση σχέση με την την βασική θεωρία τους περί της αρμονίας των αριθμών η οποία και αντικατόπτριζε την αρμονία του σύμπαντος.
(το παραπάνω η αφορμή για τον δικό μου συνειρμό)

Ο Σταυρός, ένα σύμβολο αρχαίο όσο και ο άνθρωπος

Από την Χάνθη http://nekthl.blogspot.com/2009/01/blog-post_31.html

Ο σταυρός, αυτό το σύμβολο-έμβλημα της Χριστιανικής θρησκείας που μπροστά του γονατίζουν και προσκυνούν τόσους αιώνες εκατομμύρια πιστών Χριστιανών, είναι στην πραγματικότητα ένα από τα αρχαιότερα γνωστά σύμβολα -αρχαιότερο ακόμα και του κύκλου- άμεσα συνδεδεμένο με τις αρχαίες θρησκείες και λατρείες της Μεγάλης Μητέρας Θεάς Γης, του Θεού Ήλιου και της Θεάς Σελήνης.

Τις πρώτες εικόνες σταυρού τις συναντάμε σε σπηλιές της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, που χρονολογούνται την Λίθινη εποχή

Ο Ελληνικός Σταυρός, γνωστός και ως Crux Immissa Quadrata
Ο απλός ισοσκελής και όρθιος σταυρός, έχει παραμείνει να λέγεται «ελληνικός σταυρός» και είναι αυτός που θεωρείται η μια από τις 3 αρχαιότερες μορφές σταυρού (μαζί με τον Πλάγιο Σταυρό και τον Ηλιακό Σταυρό).
Συμβολίζει τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (γη, νερό, αέρας, φωτιά) σε ισορροπία και σταθερότητα. Κατʼ επέκταση, συμβολίζει την αρμονία της φύσης. Συμβολίζει επίσης τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Τέλος, συμβολίζει την σχέση του Θείου (κάθετος άξονας) με τον Κόσμο (οριζόντιος άξονας).
Αργότερα στον Χριστιανισμό, ο απλός ισοσκελής σταυρός συμβόλισε τους 4 Ευαγγελιστές. Περαιτέρω, επειδή μπορεί να διαχωριστεί σε 13 κύβους, συμβολίζει τους 12 αποστόλους και, ο κύβος του κέντρου, τον Χριστό.Μια λιγότερο γνωστή παραλλαγή του ελληνικού σταυρού, είναι αυτή με γραμμένες τις λέξεις «ΦΩΣ» στον κάθετο άξονα και «ΖΩΗ» στον οριζόντιο, που όλο μαζί διδάσκει ότι μόνο με το Θεϊκό Φως (δηλαδή Σοφία και Αγάπη) μπορεί ο άνθρωπος να κερδίσει την αθάνατη Ζωή.
Στα μαθηματικά είναι το σύμβολο της πρόσθεσης και στην Κινεζική αρίθμηση είναι ο αριθμός 10.

Ο Λατινικός Σταυρός ή Χριστιανικός Σταυρός ή crux ordinaria ή crux immissa
Ο κοινά (πλέον) γνωστός μας ασύμμετρος σταυρός (δηλαδή με μεγαλύτερο τον κάθετο άξονα), προϋπήρξε του Χριστιανισμού αρκετούς αιώνες. Μέχρι τότε, ήταν γνωστός στην Αίγυπτο ως ο σταυρός των Θεών Όσιρι και Σέραπι. Εμφανίστηκε στην Χριστιανική θρησκεία μετά τον 3ο αιώνα μ.Χ. ως σύμβολο υπενθύμισης της μαρτυρικής θυσίας του Χριστού και την ανάστασή του. Μέχρι τα τέλη περίπου του 3ο αιώνα μ.Χ., η χρήση του σταυρού ήταν πολύ σπάνια, μια και υπήρξε κατακριτέα από τους περισσότερους Χριστιανούς, αφού ήταν παγανιστικό σύμβολο, κι επιπλέον διότι οι Γραφές ήταν απόλυτα σαφείς:

rain

βρε βρε βρε
είδατε τι μάθαμε για τον σταυρό για να είμαι εγώ περίεργος  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

larus audouinii

[quote user="rain" post="333842"]βρε βρε βρε
είδατε τι μάθαμε για τον σταυρό για να είμαι εγώ περίεργος  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:[/quote]

....για αλλον λόγο και για αλλού ήταν  όμως η προσπάθεια  ;-)  :mrgreen:

 
589 Επισκέπτες, 1 Χρήστης