Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 338
  • Total: 338

Υποχρεώσεις και δικαιώματα των σχέσεων

Ξεκίνησε από forest48, Οκτωβρίου 15, 2007, 07:32:41 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

forest48

Στη βάση της κοινωνικής διαταραχής που εκφράζεται στον ψυχισμό των σύγχρονων ανθρώπων και στην ποικιλία των νοσηρών τους συμπεριφορών, βρίσκεται η ανισόρροπη αντίληψη που έχουμε για τις υποχρεώσεις σε σχέση με τα δικαιώματά μας.
Το «εγώ» του σύγχρονου πολίτη είναι υπερτροφικό.
Με την έννοια αυτή, σηματοδοτώ τις υπερβολικές απαιτήσεις του καθένα από τη ζωή του, την κοινωνία και τη μερική ή πλήρη άρνησή του να προσφέρει αυτό που οφείλει στους άλλους.
Η λειτουργία της ευθύνης στα κοινά προβλήματα έχει μειωθεί και συρρικνωθεί. Νομίζουμε ότι έχουμε δικαίωμα να παίρνουμε αυτό που θέλουμε χωρίς καμία θυσία, κανένα αντάλλαγμα από μας.
Στη σύγχρονη πρόθεση του ανθρώπου να είναι σωστός και δίκαιος, το πολύ πολύ αυτό που σκέφτεται είναι «εγώ δεν ενοχλώ κανέναν και θέλω μόνο την ευτυχία και την καλοπέραση και την καλή μας ζωή».
Ακόμα και σε πράξεις που δεν έχουν πονηριά ή σκοπιμότητα, η σύγχρονη ηθική των ατόμων τους έχει στερήσει την υποχρέωση της προσφοράς.
Το μικρό παιδί μαθαίνει να ζητά να ικανοποιεί τον ναρκισσισμό του, να «ορίζει» με τρόπο εκβιαστικό τις απαιτήσεις του χρησιμοποιώντας την ενοχή και την αγάπη των γονέων.
Η υποχωρητικότητα του προϊσταμένου μιας υπηρεσίας που μπορεί ίσως να είναι καλοσύνη, ανθρωπιά ή κατανόηση, γίνεται η αιτία να σχηματίζουν οι υφιστάμενοι την εντύπωση ότι είναι δικαίωμά τους να αγνοούν τις υποχρεώσεις τους να τις αποφεύγουν και να φέρονται με ασυδοσία.
Κάθε προσπάθεια να πειθαρχηθεί ένα σύνολο σε κανόνες και συμπεριφορές ευπρεπείς, μέσα στο κλίμα χαλάρωσης που υπάρχει, εκφυλίζεται και παρεξηγείται. Η σχέση που προαναφέραμε ανάμεσα στην υποχρέωση και τα δικαιώματα είναι σαφώς διαταραγμένη.

KostasD33

Νομίζω πως το «εγώ» δεν είναι υπερτροφικό μόνο στον σύγχρονο πολίτη και πρέπει να είναι μια διαχρονική κατάσταση του Homo Sapiens, απλά με τις σύγχρονες δυνατότητες ενημέρωσης γίνεται πιο εμφανές.
Φυσικά στο θέμα σου ανοίγεις και πολλούς άλλες παραμέτρους που επιφύλασσε να πω την γνώμη μου

Nikos28

Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει σήμερα κανένα θέμα υπερτροφίας του εγώ. Απο μια άποψη, ισχύει το εντελώς αντίθετο!

Πόσες φορές έχουμε κάνει την απλή σκέψη ''εγώ θα σώσω τον κόσμο;'' που μεταφράζεται σε χίλιες δυο παραλείψεις ή και προφάσεις εν αμαρτίαις;
Το να αισθάνεται όμως κανείς οτι είναι μια αφανής συνιστώσα ενός απρόσωπου και μαζικού πλήθους, κάθε άλλο παρά αίσθηση του ''εγώ'' δείχνει...

Το πρόβλημα σήμερα είναι περισσότερο μια ελλιπής αίσθηση του εγώ, μια ισοπεδωτική αίσθηση οτι είμαστε ένα απλό γρανάζι σε μια απρόσωπη μηχανη.

Η πλήρης ανάπτυξη ενός ''εγώ'' (μιας αυτόνομης προσωπικότητας που γνωρίζει τι πράττει, ποιές είναι οι συνέπειες των όσων πράττει και τι ευθύνες απορρέουν για την ίδια την προσωπικότητα απο τις συνέπειες αυτές) φαίνεται χαρακτηριστικώτατα στη συλλογιστική που χρησιμοποίησε ο Σωκράτης για να υπεραμυνθεί της απόφασής του να μη δραπετεύσει (ενώ είχε τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο) αλλά να πεθάνει στη φυλακή...

Αλλά αυτό είναι άλλο, ξεχωριστό θέμα.

Brasidas

ME MIA KALOUTSIKI ANAGNOSI SE FORUM, ANAKALIPTEIS YPERTROFIKA "EGW" SE BA8MO APOGNOSIS. EIDIKA OTAN KSEXILIZEI ME KITARITIDA  APO THN YPETROFIA KAI TO AGIMNASTO TOU NOY.
SIXNA H EPI8ETIKI EPIDIKSI ENOS YPERTROFIKOU 'EGW' BOI8AEI NA KRIFTOUN TERASTIES ANASFALIES KAI PROSOPIKA DRAMATA H' ELIPSEIW POY EXEI O KA8ENAS KAI KOYBALAEI MESA TOU.
LEITOYRGEI KAI SAN DIKLIDA ASFALIAS NA MH TRELA8EIS O IDIOS OTAN TRELENEIS TOYS ALLOUS ME TO 'EGW' SOU.
SINI8OS DEN TO PERNEI XAMPARI KAN OTAN TO KANEI ALLA TO KATALABENEI OTAN BLEPEI NA TO KANOYN OI ALLOI.
AN DEN TO KATALABENEI OYTE AYTO, TOTE H PERIPTOSH AFORA TA BAREA KAI EPIKINDINA EPAGGELMATA

κώστας

Nikos28,
μόνο και μόνο η φράση "εγώ θα σώσω τον κόσμο;" υποκρύπτει ένα υπέρμετρο 'εγώ', που απλά καλύπτεται μέσα από την έννοια του αδύνατου να πραγματοποιηθεί γεγονότος.
Όσα δε, αναφέρεις στη συνέχεια, κάλλιστα θα μπορούσε να είναι οι αιτίες ανάπτυξης των υπερτροφικών 'εγώ'.

Επίσης, brasidas,
να προσθέσω ότι η επίδειξη ενός υπερτροφικού 'εγώ' δεν είναι μόνο επιθετική αλλά και ΑΜΥΝΤΙΚΗ.
eLe

joking

επίσης ένα υπερτροφικό "εγώ" μπορεί να κρύβεται και πίσω από την εμμονή
κάποιων να γράφουν σε greeklish (κρίμα τους αγώνες που κάνουν κάποιοι
από εμάς να διατηρήσουμε την γλώσσα μας ζωντανή, βρε παιδιά...) και
κεφαλαία (=φωνάζω), γράφοντας στα παλιά τους υποδήματα τους κανονισμούς της
ιστοσελίδας που μας φιλοξενεί και τις διαμαρτυρίες των λοιπών μελών???

]

κώστας

Η ενθυλάκωση ξενικών σημείων στίξης είναι περισσότερο επικίνδυνη από ένα ομοιογενές κείμενο σε greeklish...ή κάνω λάθος[size=18]?[/size]

(Η επικινδυνότητα έχει να κάνει με το ότι το ομοιογενές είναι σαφές ενώ το ανομοιογενές, δισυπόστατο.)
eLe

joking

χμμμ.... μόνο που το "ομοιογενές" προσφέρεται για έντεχνη συγκάλυψη ενώ
στην "ανομοιογένεια" μπορείς εύκολα να διακρίνεις το αλλότριο στοιχείο

(επίσης η ανομοιoγένεια μπορεί, μερικές φορές, να χρησιμοποιηθεί για να
τονίσει αυτό ακριβώς το στοιχείο, από κάποιον που έχει πλήρη γνώση και
κατάλληλες δεξιότητες ....)

8)

gon

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις συνθέτουν τις έννομες σχέσεις μεταξύ προσώπων.

Brasidas

TI EIPE TWRA AUTO??

KWSTA
KAI AMINTIKI KAI KENTRO KAI DEKSI ME ARISTERO EXTREM. DIALEGEIS KAI PERNEIS

κώστας

Σκέφτομαι να το γυρίσω στο μπάσκετ]
eLe

jasper

Παράθεση από: "κώστας"Η ενθυλάκωση ξενικών σημείων στίξης είναι περισσότερο επικίνδυνη από ένα ομοιογενές κείμενο σε greeklish...ή κάνω λάθος[size=18]?[/size]

(Η επικινδυνότητα έχει να κάνει με το ότι το ομοιογενές είναι σαφές ενώ το ανομοιογενές, δισυπόστατο.)

Xρησιμοποιώ το ? όχι γιατί μ' αρέσει να παίζω επικίνδυνα...
Απλά όποτε χρησιμοποιούσα το ; οι αγγλομαθείς το μετέφραζαν σαν άνω τελεία και όχι μόνο απάντηση δεν έπαιρνα αλλά περίμεναν και την συνέχεια...

Θέλω στο πληκτρολόγιό μου την άνω τελίτσα καθώς επίσης και την υπογεγραμμένη μου  :evil:

Επίσης να πω πως γενικώς θεωρώ την ανομοιογένεια ως μία ύστατη προσπάθεια να ξεχωρίσεις σ' έναν κόσμο γεμάτο ρεπλίκες...

κώστας

"Θέλω στο πληκτρολόγιό μου την άνω τελίτσα καθώς επίσης και την υπογεγραμμένη μου"
Για την άνω τελεία· μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον συνδυασμό πλήκτρων "Alt + 0183".
(Κρατάς πατημένο το "Alt" ενόσω πληκτρολογείς τον αριθμό στο αριθμολόγιο, δεξιά).
Για την υπογεγραμμένη δεν το έχω πρόχειρο αυτή τη στιγμή...θα επανέλθω.

Τώρα, σχετικά με την ομοιογένεια, δεν εννοώ να είμαστε όλοι το ίδιο αλλά αυτό που είναι ο καθένας να είναι αυτούσιο κι ομοιογενές.
eLe

jasper

σ' ευχαριστώ    :D   ·····   :D

έτσι όπως το έθεσες για την ομοιογένεια συμφωνώ (περιμένω και μια υπογεγραμμένη για!!!  :P )

samorc

νομιζω οι διαφημισεις και τα περιοδικα προσπαθουν να μας κανουν υπερκαταναλωτικα οντα προς οφελος των μεγαλων κεφαλιων..

για την απληστια..ο ανθρωπος ηταν απληστος απο τοτε που εμφανιστηκε στη γη..οποτε και πιστευω δεν θα παψει ποτέ να ειναι..

για τα ατομα που τους αρεσει να επιδυκνυοντε αυτο ειναι στον χαρακτηρα καθε ανθρωπου νομιζω..

338 Επισκέπτες, 0 Χρήστες