Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 261
  • Total: 262
  • Leon

Η καλλιέργεια του εναλλακτικού φυτού Kenaf

Ξεκίνησε από reporter345, Οκτωβρίου 19, 2007, 06:20:16 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

reporter345

Στην περιοχή Βαλτοχωρίου Θεσσαλονίκης, σε έκταση 20 στρεμμάτων, κοντά στο εργοστάσιο της χαρτοβιομηχανίας ΜΕΛ, καλλιεργείται -πειραματικά- ένα φυτό, ικανό να απορροφά τριπλάσιο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι τα δέντρα και να προσφέρει την πρώτη ύλη για την παραγωγή οικολογικού χαρτιού, υφασμάτων, εξαρτημάτων επίπλων και αυτοκινήτων, μονωτικών, βιομηχανικών ελαίων, καλλυντικών και ροφημάτων. Πρόκειται για το κενάφ (kenaf), που χάρη σε μια σημαντική ελληνοαμερικανική συνεργασία θα αποδώσει το Νοέμβριο την πρώτη συγκομιδή του, από την πειραματική καλλιέργεια στο αγρόκτημα «Ζάννας» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής (AFS), στη Θεσσαλονίκη.
Εντός πενταετίας, και εφόσον η σχετική μελέτη βιωσιμότητας δώσει το οριστικό «πράσινο φως», θα μπορούσε να ξεκινήσει κανονικά η παραγωγή χαρτόμαζας από κενάφ στην Ελλάδα και να ανοίξει ο δρόμος για την εμπορική αξιοποίησή του, με την απορρόφηση της πρώτης ύλης από τη ΜΕΛ.

Η πρωτοβουλία για τη διερεύνηση της αξιοποίησης στην Ελλάδα του φυτού KENAF ξεκίνησε το Αμερικανικό Προξενείου Θεσσαλονίκης διά του πρόξενου, κ. Hoyt Yee, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) πριν από 10 περίπου μήνες. Σκοπός είναι η αξιοποίηση του φυτού κενάφ προς όφελος των Eλλήνων καλλιεργητών, ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, αλλά και της συμβολής του στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η πρώτη αυτή φάση αφορά στη διερεύνηση και την καταγραφή όλων των εφαρμογών του φυτού σε διεθνές επίπεδο και των παραμέτρων που σχετίζονται με την καλλιέργειά του, με περαιτέρω σκοπό τη σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας της αγροτικής-βιομηχανικής εφαρμογής του φυτού στην Ελλάδα, τόσο για την ενίσχυση της γεωργίας όσο και της παραγωγής καινοτόμων εξαγώγιμων προϊόντων.

Παρόλο που διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες και έρευνες για την αξιοποίηση του φυτού, αυτές είχαν παντού ένα στενό ορίζοντα, που περισσότερο αφορούσε στη γεωργική παραγωγή, ενώ η προσέγγιση του ΣΕΒΕ καινοτομεί σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει όλες τις πιθανές βιομηχανικές εφαρμογές και την εξεύρεση ενδιαφερόμενων βιομηχανιών για την υιοθέτησή τους στην Ελλάδα και μέσω αυτού να δημιουργηθεί η υπεραξία, που θα επιτρέψει την προσδοκία υψηλότερων αποδόσεων στον αγρότη. Η προσπάθεια ξεκινά δηλαδή πρώτα από την εξεύρεση των προϊόντων μεταποίησης και της αγοράς που θα τα απορροφήσει και κατόπιν θα προχωρήσει στην αγροτική ανάπτυξη.
Η δράση αυτή εντάχτηκε στη στρατηγική ενότητα του ΣΕΒΕ, που αφορά στην ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου της χώρας μας σε βάθος χρόνου και με τη δημιουργία καινοτόμων ανταγωνιστικών προϊόντων, που όμως χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν.

gavrina


261 Επισκέπτες, 1 Χρήστης