Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 227
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 266
  • Total: 267
  • cuba

Der Untergang (eng: The Downfall) Ελλ: Η πτώση

Ξεκίνησε από heinrich, Οκτωβρίου 30, 2007, 12:10:23 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

heinrich

Οποιος υποψιασμένος πήρε το Βήμα της κυριακής ας μη πετάξει το cd με την συγκεκριμένη ταινία για πολλούς και διάφορους λόγους.

1) Είναι η πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου που Γερμανός ηθοποιός (Bruno Ganz) υποδύεται  τον Χίτλερ και μάλιστα με τόσο μεγάλη πειστικοτητα.
2) Η ταινια είναι βασισμένη στην μαρτυρία της Traudl Junge  γραμματέως του Χίτλερ από το 1942 έως το τέλος του η οποία αποφάσισε να δώσει αυτή την συνεντευξη το 2002
http://youtube.com/watch?v=cOOmjQUI3Ys&mode=related&search=
λίγο πριν πεθάνει.
3) Το φιλμ είναι ένα είδος δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ καθώς πολύ λίγες περιγραφές και διάλογοι ξεφευγουν από την πραγματικότητα. Η μοναδική σκηνή η οποία είναι προιόν φαντασίας αλλά με μεταφορική έννοια  είναι η διάσωση της ίδιας της Junge από ένα αγόρι, αφού στην πραγματικότητα η ίδια  μαζί με τους υπόλοιπους βρέθηκε σε ένα κελλάρι, αιχμαλωτίστηκε, βιάστηκε επαναλλειλημένα  και κρατήθηκε ως προσωπική αισχμάλωτος για ένα χρόνο.
4)  Η ταινία δημιούργησε ένα  σάλο διότι κατηγορήθηκε πως παρουσιάζει τον Χίτλερ με κάποια συμπάθεια και με ένα ανθρωπινο προσωπείο στις τελευταίες  δραματικές στιγμές του ιδίου αλλά και ενός έθνους. Η εικόνα ενός σκυφτού και τρεμάμενου Χίτλερ που ουρλιάζει πως δεν τον νοιάζει η τύχη του γερμανικού λαού και διατάζει έμμεσα την θανάτωση του ενός μετά του άλλου προδοτών, όπως και η εμμονή του στους δαρβινικούς νόμους της φύσης περί επικράτησης του ισχυροτέρου δεν  τον καθιστά διόλου συμπαθή. Εξάλου ο σκηνοθέτης φρόντισε να αναφερθεί και στο Εβραικό ζήτημα αφού προσθεσε στην ταινία το ουσιασικότερο μέρος της πολιτικής Διαθήκης του Χίτλερ που αναφέρεται, που αλλου?, στους Εβραίους. Οι κριτικοί και ο κόσμος  είχαν συνηθίσει έως τώρα να παρακολουθούν ταινίες μέσα από τις οποίες δαιμονοποιέιται και καταδικάζεται ο Ναζισμός. Η Πτώση αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στις τελευταίες 10 μέρες του καταφυγίου και των κατοίκων του, στο πλήρους χάους που επικρατούσε (κάπνιζαν και έπιναν μπροστά στο Χίτλερ), σε προδοσίες, σε φανατικές φιλίες, σε όρκους, σε φρικώδεις πράξεις, σε ίντριγκες,  σε ύστατους αποχαιρετισμούς και αυτό είναι που κάνει την ταινία να ξεχωρίσει από όλες όσες έχουν γυριστεί, με θέμα τον Ναζισμό, έως σήμερα
5) Στην ταινία εμφανίζεται και ο τελευταίος εώς σήμερα επιζών του Καταφυγίου ο Rochus Misch (ο ασυρματιστής) ο οποίος ακόμα και σήμερα επισκέφθεται το σημείο όπου υπήρχε το καταφύγιο και μιλάει με τα γκρουπ των τουριστών για τις τελευταίες εκείνες ημέρες. Τον ψιλοκυνηγάνε βέβαια διότι μιλάει για όλα αυτά με κάποια συμπάθεια. Νομίζω πως ηταν ο Τελλογλου εκείνος που προ μηνών του είχε πάρει συνεντευξη και το παρουσίασε με τίτλο «ο τελευταίος υπασπιστής του Χίτλερ»
6) Διότι έχει ΦΟΒΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ και κάνω εκκληση στην Izabella να μου μεταφράσει το γερμανικό amazon για να παραγείλω το soundtrack

το βιβλίο με ολόκληρη την μαρτυρία
Traudl Junge,  Until The Final Hour: Hitler's Last Secretary
(New York: Arcade Publishing, 2003), 245 pages

«...φυσικά αυτά τα φριχτά πράματα που άκουσα στην Δίκη της Νυρεμβέργης για τα 6 εκατομμύρια Εβραίων και τους ανθρώπους των άλλων φυλών που σκοτώθηκαν με συγκλόνισαν βαθύτατα. Αλλά δενμπορούσαν να δω το συσχετισμό με το δικό μου παρελθόν. Ημουν ικανοποιημένη που δεν έφταιγα προσωπικά και που δεν γνώριζα αυτά τα πράματα. Δεν γνώριζα την έκταση. Μια μέρα πέρασα όμως μπροστά από το μνημείο της Σόφι Σολ και είδα πως ήταν γεννηένη την ίδια ημερομηνία με εμένα και πως εκτελέστηκε την ίδια χρονιά που άρχισα να δουλευω για τον Χίτλερ. Εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκα πραγματικά πως δεν αποτελεί δικαιολογία πως ήμουν μικρή και πως θα μπορούσα να έχω καταλάβει».

isabella

Παράθεση από: "heinrich"Οποιος υποψιασμένος πήρε το Βήμα της κυριακής ας μη πετάξει το cd με την συγκεκριμένη ταινία για πολλούς και διάφορους λόγους.

εγω αγορασα την αφημεριδα μονο για την ταινια της..

...Διότι έχει ΦΟΒΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ και κάνω εκκληση στην Izabella να μου μεταφράσει το γερμανικό amazon για να παραγείλω το soundtrack

να δω τι θα εκανες χωρις εμενα.
περιμενω σοκολατακια για το ευχαριστω 8)

heinrich

θυμήθηκα που ειχα πάει την πρεμιέρα της ταινίας σε μια μεγάλη αιθουσα η οποία ήταν κατάμεστη από ανθρώπους άνω των 50 ετών.

Anonymous

10 περίπτερα γύρισα για να την βρω... (καιρό είχε να βάλει έντυπο καλή ταινία)
...και στο τέλος το dvd player μου πάλι με έβγαλε μαυροπρόσωπη...(δεν παίζει αντεγραμμένα)

Pappas10

Όντως φοβερή ταινία...

Την ιστορία την γράφουν οι Νικητές... Μ' αρέσει όμως και η ιστορία των ηττημένων...

Ενίοτε είναι πολύ πιο αντικειμενική...
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13
Πίτα γύρο κοτόπουλο, μαρούλι μαγιονέζα.

heinrich

o Bruno Ganz είναι ελβετός παναθεμα με....

266 Επισκέπτες, 1 Χρήστης