Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 579
  • Online ever: 1,080 (Ιουλίου 01, 2025, 10:00:42 ΜΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 506
  • Total: 506

Φυσιολογική εγκυμοσύνη μετά από μεταμόσχευση ωοθήκης

Ξεκίνησε από Teo, Ιουλίου 07, 2004, 04:34:04 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Teo

Ελπίδα τεκνοποίησης σε χιλιάδες γυναίκες οι οποίες έχασαν αυτή την ικανότητα λόγω θεραπείας κατά του καρκίνου ή πρόωρης εμμηνόπαυσης δίνει η είδηση της εγκυμοσύνης μιας γυναίκας στο Βέλγιο, που υπεβλήθη σε μεταμόσχευση ωοθήκης. Να σημειωθεί ότι το μόσχευμα ήταν ωοθηκικός ιστός της ίδιας της γυναίκας, ο οποίος είχε αφαιρεθεί και καταψυχθεί πριν από επτά χρόνια. Η περίπτωση ήρθε στο φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γονιμότητας που διεξάγεται στο Βερολίνο. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται επιτυχής σύλληψη και εγκυμοσύνη έπειτα από μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού. Οι επιστήμονες δηλώνουν ενθουσιασμένοι από την εξέλιξη αυτή και κάνουν λόγο για μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα.

 Ελπίδα μητρότητας για χιλιάδες γυναίκες


Η 32χρονη, σήμερα, γυναίκα έμαθε το 1997 ότι πάσχει από καρκίνο του λεμφικού συστήματος σε προχωρημένη μορφή. Προτού υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, η οποία πιθανόν να την άφηνε στείρα, υπέστη σε μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση για να της αφαιρεθεί μέρος του υγιούς ωοθηκικού ιστού, ο οποίος και καταψύχθηκε. Στο σώμα της ασθενούς αφέθηκε η μία ωοθήκη.

Τον Απρίλιο του 2003, όταν η γυναίκα είχε πλέον θεραπευθεί από τον καρκίνο, της μεταμοσχεύτηκε ο ιστός ακριβώς από κάτω από την υπάρχουσα ωοθήκη. Έπειτα από τέσσερις μήνες είχε κανονική περίοδο και ωορρηξία, ενώ μέσα στο 2004 συνέλαβε.

Η γυναίκα, που παρακολουθείται από τους γιατρούς του Πανεπιστημιακού Καθολικού Νοσοκομείου Λουβέν στις Βρυξέλλες, είναι πλέον στην 25η εβδομάδα κύησης και όλα βαίνουν καλώς. Το μωρό είναι κοριτσάκι και αναμένεται να γεννηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Εντούτοις, οι επιστήμονες δεν μπορούν να μιλήσουν με σιγουριά για την προέλευση του ωαρίου που γονιμοποιήθηκε. Δηλαδή για το αν προήλθε από το υγιές μόσχευμα ή αν απλώς η υφιστάμενη ωοθήκη επαναλειτούργησε ανεξάρτητα.

"Σε ορισμένες γυναίκες η λειτουργία των ωοθηκών αποκαθίσταται από μόνη της, ωστόσο στην περίπτωση που αναφερόμαστε οι πιθανότητες να προήλθε ανάκτηση της γονιμότητας μετά τη μεταμόσχευση είναι σημαντικές" σχολίασε ο καθηγητής Κουτλουκ Οκτάι του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, ένας από τους πρωτοποριακούς ειδικούς του τομέα.

Η ιδέα της μεθόδου αφαίρεσης, κατάψυξης και επανεισαγωγής ωοθηκικού ιστού δεν είναι νέα. Παλαιότερα πειράματα σε πιθήκους υπήρξαν επιτυχή, μολαταύτα δεν είχε καταγραφεί ανθρώπινο παράδειγμα.

Οι γιατροί συμφωνούν, πάντως, πως νέοι ορίζοντες ανοίγονται. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας μπορούν πλέον να ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, γνωρίζοντας ότι το πρόβλημα της στειρότητας, επακόλουθο των αγωγών κατά του καρκίνου, μπορεί πια να υπερκεραστεί.
Εξάλλου, η μέθοδος μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη και σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση, αλλά και σε γυναίκες οι οποίες επιθυμούν να επεκτείνουν τη μητρότητα πέρα από τα φυσικά όρια της γονιμότητάς τους.
Σε αυτή τη τελευταία κατηγορία πιθανών περιπτώσεων οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη εσφαλμένη και αδόκιμη χρήση της μεθόδου και τονίζουν ότι τα στοιχεία για ασφαλή εφαρμογή της σε υγιείς γυναίκες δεν είναι επαρκή.

506 Επισκέπτες, 0 Χρήστες