Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 990
  • Online ever: 2,916 (Αυγούστου 28, 2025, 08:58:01 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες

Υδραργυρος και Φωτισμος.. (ΗΟΑΧ email)

Ξεκίνησε από Rakendytos, Μάρτιος 06, 2008, 01:58:36 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Rakendytos

..ενα ενδιαφερον αρθρο που μου εστειλε ο (ομορφος) αδελφος Τζεη Τι πριν απο λιγο..
Για δειτε το..

http]XXXXXX.net[/b][/color]

seagull

Μαύρο-όχι άλλο κάρβουνο-ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

Κινδυνεύω σοβαρά ως μη ειδικός ...

από το παραπάνω κείμενο, μου έμειναν πολλά κενά διαβάζοντας το με μια πρώτη ματιά, μια και φαινεται ότι αυτός που το γραφει έχει απωτερο σκοπό να παραπλανησει
και με έβαλε σε περαιτέρω σκέψεις...

Και επειδή μου αρέσει η αντικειμενικότητα και ειμαι κατα της όποιας πολιτικοποίησης από συμφέρον, λασπολόγησης και εκμετάλευσης της όποιας εθελοντικής  προσπάθειας  αναφέρω το λινκ παρακάτω με την ημερομηνία του κειμένου
(ανάρτησα την πρόσκληση πριν λίγο  καιρο και αναφέρονται όλοι οι επίσημοι)

http]Από σχετικό σαιτ των "ενεργων πολιτών"[/u]

Οι λαμπτήρες Από το ηλεκτρόδιο της καθόδου του λαμπτήρα εκπέμπονται ηλεκτρόνια μέσω της διαδικασίας της θερμιονικής εκπομπής (εκπομπή ηλεκτρονίων όταν ένα υλικό θερμαίνεται). Με την εκπομπή τους τα ηλεκτρόνια ιονίζουν τα άτομα του ευγενούς αερίου που υπάρχει στο σωλήνα, δημιουργώντας έτσι πλάσμα και αυξάνοντας την αγωγιμότητα. Λόγω της αυξημένης αγωγιμότητας, ακόμα περισσότερα ηλεκτρόνια επιταχύνονται προς την άνοδο και στην διαδρομή τους προσπίπτουν σε άτομα από τους ατμούς του υδραργύρου που υπάρχουν στο σωλήνα. Από την σύγκρουση, τα ηλεκτρόνια του ατόμου διεγείρονται και κατά την αποδιέγερση εκπέμπουν ένα φωτόνιο υπεριώδους ακτινοβολίας. Το φωτόνιο αυτό χτυπάει στην εσωτερική επιφάνεια του λαμπτήρα η οποία έχει επίστρωση από κάποιο φωσφορικό άλας. Τα άτομα της επίστρωσης απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία επανεκπέμποντας ακτινοβολία χαμηλότερης ενέργειας στο ορατό. Το γυαλί απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία και την εμποδίζει από το να διαφύγει.

Τέλος, σχετικά με την υπεριώδη ακτινοβολία που εκπέμπουν οι λαμπτήρες φθορισμού, σύμφωνα με μελέτη των Lytle et al. το ποσό της υπεριώδους ακτινοβολίας στην οποία εκτίθεται κάποιος που βρίσκεται επί 8 ώρες υπό το φως λαμπτήρα φθορισμού είναι ισοδύναμο με μερικά λεπτά έκθεση στο ηλιακό φως. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου η έκθεση σε φως από λαμπτήρες φθορισμού μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα και αυτό είναι αν κάποιος έχει κάποια παθολογική ευαισθησία όπως είναι η περίπτωση της ασθένειας του Λύκου. Ακόμα έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις πονοκεφάλων και ενοχλήσεων λόγω της περιορισμένης περιοχής συχνοτήτων που εκπέμπουν οι λαμπτήρες.

Κάθε λαμπτήρας περιέχει από 3 ως 46 mg ατμούς υδραργύρου, ανάλογα με το μέγεθός του και την τεχνολογία του. Οι σύγχρονοι λαμπτήρες συνήθως περιέχουν γύρω στα 10 mg, ενώ από το 2007 υπάρχει συμφωνία να περιέχεται σε κάθε λαμπτήρα ποσότητα μικρότερη από 4-6 mg.

Ο πραγματικός κίνδυνος από τους λαμπτήρες φθορισμού είναι ότι σε περίπτωση που κάποιος καινούριος λαμπτήρας σπάσει και απελευθερωθούν οι ατμοί υδραργύρου υπάρχει το ενδεχόμενο για δηλητηρίαση από υδράργυρο όποιου τους εισπνεύσει. Στις λάμπες που βρίσκονται κοντά στο τέλος της ζωής τους, το 99% του υδραργύρου έχει απορροφηθεί από την επίστρωση του λαμπτήρα.
[/i]

Σε ότι αφορά το προηγούμενο  κείμενο το φαινόμενο των λαμπτήρων φθορισμού μόνο καινούριο δεν είναι. Τέτοιοι λαμπτήρες χρησιμοποιούνται χρόνια στην Ελλάδα, από φωτισμό δρόμων, μέχρι φωτισμό σε γραφεία, επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και πάει λέγοντας.
Το ζήτημα της υποδομής και της ανακύκλωσης είναι σοβαρό και πρέπει να συζητηθεί.
Για τα δε προβλήματα υγείας που αναφέρονται, είναι απλά λόγω ευαισθησίας στις εκπεμπόμενες συχνότητες.

Από τα παραπάνω, μου δίνεται πάλι η αίσθηση ότι όποιος τα έγραψε φαντάζεται ότι στους λαμπτήρες περιέχεται κάποια τεράστια ποσότητα υδραργύρου και μάλιστα σε υγρή μορφή, πράγμα που δεν ισχύει. Αυτό που εμένα μου φαίνεται ως δόκιμο πάντως θα ήταν ο καλός αερισμός του χώρου στον οποίο έσπασε η λάμπα. Σίγουρα η γνώμη κάποιου πιο ειδικού στο θέμα θα ήταν χρήσιμη. Όπως θα ήταν καλό να μάθουμε και τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που σπάσει κάποιο θερμόμετρο υδραργύρου που περιέχει και 1000 φορές περισσότερο υδράργυρο

Παράθεση από: "Rakendytos"Έχουν ήδη παρουσιαστεί οι παρενέργειες σε σχέση με τη χρήση αυτών των λαμπτήρων. Πολλά άτομα υπέφεραν από ζαλάδες και πονοκεφάλους μέχρι τη στιγμή που τους κατήργησαν και τοποθέτησαν και πάλι συμβατικούς λαμπτήρες.

Εδώ και πάλι η αναφορά σε παρενέργειες έχει προφανώς σχέση με την σκληρότητα του φωτισμού και την ευαισθησία που προκαλεί αυτή στα μάτια.

Η δική μου εμπειρία βλ seagull ως  οπτικός(παρελθόν) επί 7 έτη, έχει δείξει πως μεγαλύτερες παρενέργειες έχει η λάθος εστίαση ενός φακού ή π.χ η παραμονή για πολύ ώρα  μπροστα σε μια οθόνη τηλεόρασης ή pc
Επίσης μου έχει πει κάποιος φίλος  που κατέχει πως συγκολήσεις από υδράργυρο υπάρχουν σε πολλές συσκευές που ζούμε με αυτές σε καθημερινη βάση

Παράθεση από: "Rakendytos"Πόσοι καταναλωτές τα γνωρίζουν αυτά; Τα κουτιά των λαμπτήρων δεν αναγράφουν καμία από τις επικίνδυνες 'δράσεις' τους, δεν προφυλάσσουν τον καταναλωτή και δεν γράφουν καν ότι οι χαλασμένοι λαμπτήρες πρέπει απαραιτήτως να τοποθετούνται σε κιβώτια ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να σπάσουν πριν την απόρριψή τους στην ανακύκλωση.
Κατά τα άλλα, με πρωτοστάτη τον Νομπελίστα πλέον Al Gore, η εξάπλωση της προώθησης αυτών των λαμπτήρων γίνεται όλο και πιο έντονη.
Στην Ελλάδα για ακόμη μια φορά η ανεπάρκεια των ειδημόνων μας εκθέτει σε κινδύνους οι οποίοι ενώ δεν είναι άγνωστοι, παραμένουν κρυμμένοι!
Οι αρμόδιο ετοιμάζονται να απαγορεύσουν οριστικά τη χρήση των συμβατικών λαμπτήρων και να επιβάλλουν σταδιακά τη χρήση των καινούριων.
Το ερώτημα είναι]

http://www.simerini.com/nqcontent.cfm?a_id=211197

http://www.chios-medical.gr/ydrargyros.htm

Από όλα τα παραπάνω, η ουσία κατά την γνώμη μου είναι ότι από τη στιγμή που γίνεται η προσπάθεια σε μεγάλη κλίμακα να έρθει περισσότερος κόσμος σε επαφή με αυτή τη «νέα τεχνολογία» θα πρέπει να γίνει και η κατάλληλη ενημέρωση. Και υπάρχουν σοβαρά ζητήματα για τα οποία πρέπει ν ενημερωθεί ο κόσμος, όπως είναι το θέμα της ανακύκλωσης των συσκευών, της σωστής διαχείρισής τους από τους ιδιώτες και το σημαντικότερο της ενημέρωσης για το τι πρέπει να συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος. Ίσως οι συσκευασίες θα πρέπει να έχουν αναλυτικές οδηγίες για το πώς πρέπει να γίνεται η απόρριψη ή ο καθαρισμός σε περίπτωση ατυχήματος ή ακόμα και να αναγράφεται το αν πρέπει να τηλεφωνήσει κάποιος σε κάποιο κέντρο δηλητηριάσεων ή να κάνει κάποιες εξετάσεις. Όλα αυτά θα ήταν χρήσιμα και όλα αυτά δυστυχώς συσκοτίζονται από την ανοησία αυτή που κυκλοφορεί μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Και επειδή η συζήτηση γίνεται συγκεκριμένα για την Philips (εδώ κολάει και πάλι κάθε επιφύλαξη για την φιλοσοφία κειμένων)
στην ιστοσελίδα της εταιρίας υπάρχουν ενδιαφέροντα και κατατοπιστικά άρθρα

πηγή http]

KostasD33

Με κάθε σεβασμό στους φίλους Rak και jT θα θελα να σας πληροφορήσω ότι το κείμενο που βάλατε κατά 99% είναι email HOAX
Δεν μπορώ να γνωρίζω τους λόγους και τα συμφέροντα από πού πρωτοξεκίνησε αλλά έχει πολλά λάθη.
Χωρίς να είμαι ειδικός σε θέματα λαμπτήρων ως μέλος του Τ.Ε.Ε. κι αν ήταν τόσο σοβαρό το όλο ζήτημα θα είχα λάβει ενημέρωση από το δεκαπενθήμερο ενημερωτικό δελτίο που λαμβάνουμε όλοι οι Μηχανικοί στην Ελλάδα.
Πάντα ο (επίσημα) Τεχνικός Επιστημονικός σύμβουλος του Κράτους (Τ.Ε.Ε.) μας ενημερώνει για τόσο σοβαρά τεχνικά ζητήματα άσχετο αν το Κράτος κωφεύει η ενημέρωση έρχεται.
Δεν θυμάμαι ανάλογο θέμα να έχει προκύψει τα τελευταία 5 τουλάχιστον χρόνια.

Επικουρικά θα θελα να πω ότι μόνο για την επικινδυνότητα του μόλυβδου (η οποία είναι σαφέστατα μικρότερη του υδράργυρου) έχει λάβει απόφαση η ευρωπαϊκή ένωση και έχει καταργηθεί σε όλα τα προϊόντα που παράγονται στην Ευρώπη. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι δεν επιτρέπεται πια ούτε οι κολλήσεις στα κυκλώματα να είναι με παράγωγο του μολύβδου.
Και όλες οι συσκευές που έχουμε σπίτι μας έχουν κυκλώματα.
Άρα δεν μπορώ να καταλάβω πως βιομηχανίες κολοσσοί (Philips κ.λ.π) που εκ του νόμου υποχρεούνται να ακολουθούν οδηγίες θα είχαν κατορθώσει να παράγουν εκατομμύρια λαμπτήρες με υδράργυρο και μόλυβδο σε επικίνδυνες ποσότητες.

Κάποια άλλα συμφέροντα κρύβονται πίσω από αυτό
Προσοχή στα HOAX εμαιλ, προσοχή στο παιχνίδι συμφερόντων μη διαδίδετε ποτέ με email μαζικά σε γνωστούς σας, αν έχετε λάβει email μαζικό.
Καλύτερα που μπήκε εδώ σε φόρουμ να μπορέσουμε και να το κρίνουμε.

Μεταφέρεται το θέμα από την ενότητα Ρεπορτάζ εδώ.
Σε περίπτωση που κάποιος πιο ειδικός ξέρει κάτι περισσότερο ας μας φωτίσει (κάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας)

υ.γ.
μπράδερ Ρακ σου έβαλα στο τίτλο το ΗΟΑΧ και ΧΧΧΧΧ στο link
αν μάθουμε κάτι άλλο το ξαναφιάχνουμε

Rakendytos

Γεγονος ειναι πως δεν γνωριζα τιποτα σχετικο για το θεμα Γλαρε..
το μυαλο μου ειναι καπου στην παραλια.. μεταξυ Ξανθης Κομοτηνης.. :D
στο Φαναρι..

Διαβασα το κειμενο και μου φανηκε ενδιαφερον.. Δεν γνωριζω την κυρια Στεφανου.. Θενκς για την ενημερωση..

seagull

καλημέρα ρακ  ]και ναυαγοσωστικής  [/size]Καλοκαιρακι και ο κόσμος με τις μπουρκες και τα μαξι στη θαλασσα ....ασε δε σε παιρνει κατα κει χεχε

...με βλέπω και βόλτα στα διάσπαρτα λόγω εκπομπής άσχετων ρύπων
:P

Rakendytos

Πεντε συνεχη χρονια εμενα στο Φαναρι για να παρακολουθησω το καρναβαλι της Ξανθης..
κι αλλες τοσες για τις εκδηλωσεις στην παλια πολη..
Στην Ξανθη μεσα δε θα το αντεχα..πολη τσικνα και ειμαι ευαισθητος..  :D

Καλημερα Γλαρε..

seagull

Η παλια πόλη είναι όλα τα λεφτα ..αν δεν φυγουμε για κοσοβο αυριο ξανθη ψηφισαμε για το τριημερο ..μας έχουν αφήσει κλειδια φίλοι εκει Πολύ ομορφος κόσμος ! , ανεξαρτητα από τα σχόλια
Οπως και η Νάουσσα  

cna

Και για να συμπληρωθεί το καρέ, από το 2011, ίσως και νωρίτερα, θα απαγορευθεί η παραγωγή λαμπτήρων πυρακτώσεως στην Ε.Ε. . Όπως είναι φυσικό θα αντικατασταθούν από λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας (a.k.a. φθορισμού).

black_velvet

Παράθεση από: "seagull"Η παλια πόλη είναι όλα τα λεφτα ..αν δεν φυγουμε για κοσοβο αυριο ξανθη ψηφισαμε για το τριημερο ..μας έχουν αφήσει κλειδια φίλοι εκει Πολύ ομορφος κόσμος ! , ανεξαρτητα από τα σχόλια
...  

Πραγματικά και κυριολεκτικά, ο καλύτερος!

Παράθεση από: "Rakendytos"Πεντε συνεχη χρονια εμενα στο Φαναρι για να παρακολουθησω το καρναβαλι της Ξανθης..
κι αλλες τοσες για τις εκδηλωσεις στην παλια πολη..
Στην Ξανθη μεσα δε θα το αντεχα..πολη τσικνα και ειμαι ευαισθητος..  ]

Και να σκεφτείται πως τα πρώτα 2-3 χρόνια του καρναβαλιού της Ξάνθης, παρακαλούσαμε φίλους και γνωστούς να έρθουν.  ]
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

Rakendytos

Μια και ξεφυγαμε του θεματος.. (ειμαι πολυ καλος σ αυτο) :D
περνοντας απο την Ξανθη και μιλωντας με φιλους στο Καταφυγιο (και γαμω τα μαγαζια) :thumright:
μου ειπαν με μια φωνη πως του χρονου τις μερες του καρναβαλιου θα οργανωσουν εκδρομη..θα φυγουν!
εχει κορεστει η κατασταση.. η ουρα των αυτοκινητων εφτανε Καβαλα..

741 Επισκέπτες, 1 Χρήστης