Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 500
  • Total: 500

η σημασια των βλακων στον συγχρονο κοινωνικο βιο

Ξεκίνησε από sevenseas, Μάρτιος 19, 2008, 06:23:55 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

sevenseas

υπήρξε καποτε καποιος διανοουμενος νομικός , δεξιός κατα το φρονημα , με μυαλο ανοιχτο και προχωρημενες απόψεις
ισως ήταν πρωτοπόρος σε αυτο , που λεμε κοινωνιολογική ερευνα στην εποχή του .
λεγόταν Λεμπεσης
από τα δοκιμια του δύο ειναι αυτά, τα οποια ειναι τα πλεον αναγνωρισιμα
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΚΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΒΙΟ
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΜΑΖΑ
γραμμενα το 1949 και δημοσιευμενα στην ΕΕΝ (επιθεώρηση ελληνων νομικων)

χθες επ΄ευκαιρία καποιου βλακικού ατόμου, προσέτρεξα στο πρωτο, προκειμενου διαπιστώσω , αν ο Λεμπεσης στο δοκιμιο του αυτό , ειχε σε προηγουμενη εποχή εντοπισει τα χαρακτηριστικά των βλακών του σημερα.
ναι ειχε πεσει μεσα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
όπως και ο Λαζόπουλος ειχε αναφωνήσει καποτε , ότι οι βλακες ειναι αήττητοι, ετσι κι ο Λεμπεσης ειχε συγκεντρωσει ολα τα χαρακτηριστικά τους
αλλα ο τελευταίος ειχε προχωρήσει και περαν του αηττήτου των βλακών και στην αναλυση των ευεργετικων ιδιοτήτων τους στον συγχρονο βιο

ετσι συνελοντι ειπειν , θα υπήρχαν εξυπνοι, χωρις τους βλακες ?
ε, όχι βεβαια
-ο βλαξ ως κυριο χαρακτηριστικό του , κι ως μη εχων ιδιαν προσωπικότητα , εχει την αναγκη να δρα σε αγελες .
ετσι ενεργεί με τον οχλο κι οχι μεμονωμενα, αποκρυπτων την βλακικη του φυση
-δεν εκφραζει απόψεις.
  χασκων κι απορων αμα , δεν τοποθετειται σε εκφρασμενες αποψεις αλλων  .

το δικο μου motto ειναι
Η ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΒΛΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΥΒΡΙΣ ΚΑΙ Ο ΚΕΝΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΓΩΙΣΜΟΣ

Υ.Γ. τα πολυ διδακτικά δοκιμια του Λεμπεση ,εχουν εκδοθεί κι ως αναλεκτα, αλλα και ξεχωριστες εκδόσεις
θα τα βρείτε σιγουρα σε βιβλιοπωλεία
αλλα μπορειτε ευκολα να διακρινετε τα βλακικα ατομα και να εξαγετε μονοι σας τα κοινα χαρακτηριστικα τους

7~

πέραν της οικογενείας μου , ευχαριστω για την βοηθεια στην συγγραφή του άρθρου αυτου και τους απανταχου βλακες και την συγκεκριμενη μαλιστα , η οποια υπηρξε μοντελο μου

7~

κώστας

Εγώ να συμφωνήσω αλλά θέτω και μία ακόμη διάσταση στο πόνημα:
για έναν βλάκα, ο έξυπνος θεωρείται βλάκας, επομένως, πώς θα βγουν ασφαλή συμπεράσματα στο ερώτημα "ποίος εστί(ν) βλάκας;"
eLe

katinaki

με τη σύμφωνη γνώμη των περισσότερων, μάλλον , που ίσως έχουν τεστάρει το IQ τους :?

xhmeia

ενιοτε, υποκειμενικη η βλακεια & η ευφυια
ενιοτε, υποκειμενικη κι η γνωμη

jasper

Για να χαρακτηρίσεις κάποιον βλάκα... θα πρέπει ασφαλώς να θεωρείς τον εαυτό σου έξυπνο ή τουλάχιστον "μη βλάκα"...

Επειδή όμως ένας βλαξ δεν γνωρίζει οτι είναι βλαξ (αλλιώς τι σόι βλαξ θα ήταν;) συμπεραίνουμε οτι ένας βλαξ -λογίζοντας εαυτόν έξυπνο- θεωρεί οτι κατέχει τις απαιτούμενες νοητικές δεξιότητες ώστε να αναγνωρίσει και να επισημάνει τον βλάκα...

Επίσης θα ήθελα να επισημάνω οτι ένας αυθεντικός βλαξ αισθάνεται μονίμως την ανάγκη να διαχωρίζει τη θέση του από τους "βλάκες" διατυμπανίζοντας την εξυπνάδα του... σε αντίθεση με τους έξυπνους που απλά είναι...

riaghul

........απλά είμαι....... :P  :lol:

katinaki

δεν το διατυμπανίζω... [size=18]απλά[/size] φαίνεται!  :lol:

Pappas10

Εγώ είμαι βλάκας.. το έχω δηλώσει πολλές φορές. Δεν χρειάζομαι κανένα πόνημα ή δοκίμιο ελιτιστικής προσέγγισης για να μου το επιβεβαιώσει.  Άλλωστε ως βλάκας δεν ξέρω κατά πόσο θα ήμουν σε θέση να καταλάβω την ευφυία ενός τέτοιου πονήματος. Όπως και ως βλάκας δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος έξυπνος να χρειάζεται την επιβεβαίωση ενός πονήματος για την εξυπνάδα του... ή έστω την βλακεία των άλλων.

Κάτσε να δεις πως το είπε ο άλλος βλάκας... εν είδα ότι ουδέν οίδα... κάπως έτσι.

ΡΕ ΤΙ ΦΟΥΤΣΑ ΦΑΓΑΜΕ ΕΧΘΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ.

ΠΑΝΑΘΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑαααααααα

Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης.
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13
Πίτα γύρο κοτόπουλο, μαρούλι μαγιονέζα.

jasper

Παράθεση από: "riaghul"........απλά είμαι....... :P  :D

Παράθεση από: "katinaki"δεν το διατυμπανίζω...

:knee: :24::24::24:

βλακικό άτομο όπως λέμε παπικό άτομο;  :roll:

Παράθεση από: "Pappas10"Εγώ είμαι βλάκας..
ο βλάκας είπαμε οτι δεν γνωρίζει και πολύ περισσότερο δεν παραδέχεται οτι είναι βλάκας...
μη κλέβεις λοιπόν τα βλακοστέφανα που από ξένα κεφάλια  :wink:

Pappas10

Παράθεση από: "jasper"
Παράθεση από: "Pappas10"Εγώ είμαι βλάκας..
ο βλάκας είπαμε οτι δεν γνωρίζει και πολύ περισσότερο δεν παραδέχεται οτι είναι βλάκας...
μη κλέβεις λοιπόν τα βλακοστέφανα που από ξένα κεφάλια  :wink:

Το ότι το είπαμε δεν σημαίνει ότι το αποδεχόμαστε ως αξίωμα. Είπαμε... ο βλάκας δύσκολα αποδέχεται το ότι είναι βλάκας, άρα δύσκολα δέχεται ότι κάτι έξυπνο που έχει ειπωθεί είναι έξυπνο.

Κάθε τι διαβάζεται κι ανάποδα. Κάθε τι μπορεί κάποιος/α να το αντιληφθεί διαφορετικά. Αν δεν είσαι ανεγκέφαλος ή θύμα διανοητικής πάθησης, πάντα αντιλαμβάνεσαι κάτι που σου επικοινωνήται. Το θέμα είναι κατά πόσο το λαμβάνεις ως δέκτης κατά τον τρόπο που θέλει να στο μεταδώσει ο πομπός.

Φαντάσου τους ανθρώπους σαν ασυρμάτους... κάποιος ασύρματος μπορεί να έχει πρόβλημα στο ακουστηκό.. άρα είναι δύσκολο για τον χρήστη του να καταλάβει τι του λέει ο συνομιλητής του και θεωρεί ότι ο συνομιλητής του δεν μπορεί να μιλήσει σωστά. Κάποιος άλλος ασύρματος μπορεί να έχει πρόβλημα στο μικρόφωνο. Άρα ο συνομιλιτής θα νομίζει ότι ο χρήστης του ασυρμάτου έχει πρόβλημα.

Εγώ και δεν ακούω καλά και κεκεδίζω.. ενίοτε... οπότε και ως πομπός και ως δέκτης έχω ένα ψιλοπρόβλημα που περιορίζει τόσο την ιδίαν ικανότητα αντίληψης όσο και την δυνατότητα μου να κάνω τους άλλους να με αντιληφθούν. Τι είναι ο άνθρωπος που δεν μπορεί να καταλάβει και που οι άλλοι δεν τον καταλαβαίνουν με μία λέξη;

ΒΛΑΚΑΣ.

ΡΕ ΤΙ ΦΟΥΤΣΑ ΦΑΓΑΜΕ ΕΧΘΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ...

ΠΑΝΑΘΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ...

Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης.
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13
Πίτα γύρο κοτόπουλο, μαρούλι μαγιονέζα.

jasper

Η βλακεία είναι πνευματική αναπηρία...
Το χαλασμένο ακουστικό μου, ή το κεκέδισμά μου μπορούν να δημιουργήσουν σύγχιση και παρεξηγήσεις... αλλά αυτές εύκολα λύνονται αν πάρω χαρτί και μολύβι, εκτός αν είμαι και κουλή κι ο άλλος και γκαβός (οπότε μόνο ένας Αγ.Παντελεήμονας μας σώζει):P

Αλλά αφού τόσο πολύ επιμένεις στον τίτλο... τι να πω; χαλάλι σου!  :P
κι αν κάνεις κλαμπ σφύρα μου πότε θα αρχίσουν οι εγγραφές  :D

sevenseas

απαντωντας στην αμεσως ανωτερω τοποθετηση
ερχομαι να πω και να διαφωνήσω αμα
οι βλακες δεν ειναι πνευματικα αναπηροι
ειναι οι εκλεκτοι του Θεου

................. μακαριοι οι πτωχοι τω πνευματι..................

Argiro

Εγώ δεν νομίζω πως υπάρχουν έξυπνοι και βλάκες, απλώς άνθρωποι που αξιοποιούν ή δεν αξιοποιούν το μυαλό που τους έδωσε η φύση, γιατί σε όλους το ίδιο έχει δώσει και κανένας, ούτε καν ο Αϊνστάιν, δεν το χρησιμοποίησε ποτέ όλο. Εκτός των περιπτώσεων με εγκεφαλικές παθήσεις, είναι επιλογή του καθενός αν και πόσο θα χρησιμοποιήσει από το μυαλό του. Το να δρα κανείς ως αγελαίο ον δεν νομίζω πως δείχνει βλακεία, πιθανόν να δείχνει ανασφάλειες, αν συνοδεύεται όπως αναφέρθηκε με έλλειψη προσωπικότητας. Πιθανόν να μην εμπιστεύεται τον εαυτό του λόγω μη κατάλληλης διαπαιδαγώγησης. Σίγουρα δεν έχουν όλοι τις ίδιες ικανότητες, αν όμως ο καθένας διακρίνει και καλλιεργήσει αυτές που διαθέτει δεν νομίζω πως υπάρχει περίπτωση να υστερεί σε πνευματικά προσόντα. Κι εδώ πάλι η διαπαιδαγώγηση παίζει ρόλο. Για να διαπαιδαγωγήσουν όμως οι γονείς σωστά το παιδί τους πρέπει να διαθέτουν και οι ίδιοι την κατάλληλη παιδεία και είναι πάρα πολύ λίγοι αυτοί που είχαν την τύχη να την αποκτήσουν από τους δικούς τους γονείς ή από δασκάλους που διέθεταν οι ίδιοι πραγματική και σωστή παιδεία.

cna

Αν και δεν μου αρέσουν οι αφορισμοί, δεδομένης της επιστημονικής εμπειρίας η οποία καταδεικνύει ότι τελικά το iq συνδέεται με την ποσοτική χρήση του εγκεφάλου, το οποίο σημαίνει ότι όσο περισσότερο το εξασκείς τόσο αυτό βελτιώνει τον τρόπο λειτουργίας του, τότε το μόνο ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι η βλακεία είναι το αποτέλεσμα της τεμπελιάς. Από την άλλη όμως και το να "τρως από τα έτοιμα", ήτοι τον πνευματικό κόπο όλων αυτών που εξασκούν τις ικανότητές τους, έχει μια δόση εξυπνάδας. Τέλος πάντων, χάριν της συζήτησης θα προσθέσω μόνο ότι και η ποιότητα της νοητικής νοημοσύνης έχει βαθμίδες, απλώς η διαφορά για εμένα έγκειται στο ότι κάποιοι καταναλώνουν λιγότερο χρόνο για να βρουν τη λύση σε κάποιο πρόβλημα, σε αντίθεση με εμάς, τους κοινούς θνητούς, οι οποίοι θα κοπιάσουμε λίγο παραπάνω. Τελικά, όμως, αν δεν αναπαυθούμε στο ανάκλιντρό μας, όλοι θα φτάσουμε στη λύση.

xhmeia

Παράθεση από: "Argiro"Για να διαπαιδαγωγήσουν όμως οι γονείς σωστά το παιδί τους πρέπει να διαθέτουν και οι ίδιοι την κατάλληλη παιδεία και είναι πάρα πολύ λίγοι αυτοί που είχαν την τύχη να την αποκτήσουν από τους δικούς τους γονείς ή από δασκάλους που διέθεταν οι ίδιοι πραγματική και σωστή παιδεία.

γονεις με παιδεια, εννοεις να ειναι κι οι ιδιοι μορφωμενοι, με πτυχια κλπ?
?

500 Επισκέπτες, 0 Χρήστες