Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 862
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 753
  • Total: 754
  • Leon

Ήθη και έθιμα

Ξεκίνησε από Calma, Ιουνίου 06, 2008, 02:17:09 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Calma

Έχω ακούσει πολλά έθιμα για γάμο και βάπτιση ! ανά πόλη της Ελλάδος και νέα έθιμα που όσο περνά ο καιρός και εκλείπουν!
Βοηθήστε με και εσείς να βρω και να καταγράψω όσο το δυνατόν περισσότερα!

Υ.γ. παρακαλώ να είναι αληθή αυτά που θα γράφετε
(70seas μην αρχίσεις να γράφεις βλακείες με έθιμα της Λόρνας)

alfabrera

[quote user="Calma" post="296574"]Έχω ακούσει πολλά έθιμα για γάμο και βάπτιση ! ανά πόλη της Ελλάδος και νέα έθιμα που όσο περνά ο καιρός και εκλείπουν!
Βοηθήστε με και εσείς να βρω και να καταγράψω όσο το δυνατόν περισσότερα!

Υ.γ. παρακαλώ να είναι αληθή αυτά που θα γράφετε
(70seas μην αρχίσεις να γράφεις βλακείες με έθιμα της Λόρνας)[/quote]
Tora sothikes file calma...O Murunolados tha su grapsi gia ethima ton 7 thalasson!!

Calma

ma kala kaneis den exei yp opsin toy kanena topiko e8imo ti eiste eseiw re!

sevenseas

ΡΕ

Ο ΚΛΑΜΑΣ
ΛΑΟΓΡΑΦΟΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΚΛΑΜΑ
ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΜΕ ΤΟ ΣΕΝΤΟΝΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΑΚΟΥΣΤΑ ?

Ε ΞΕΧΝΑ ΤΟ

Calma

χα χα αυτό με το σεντόνι το εχω ξεχάσει τωρα και αρκετα χρόνια!
μα καλα δεν σου ειπα να μην απαντ. εσυ? γιατι την ειπες πάλυ την βλακεια σου?
τεσπα! ναι ειπα να γενω λαογράφος αλλα οχι τωρα μόνο! αυτα τα  κραταω τωρα και 7 χρονια !!!(απο οταν ανοιξα το μαγαζι)
αντε αν ακουσεις κανα έθιμο πες το! :roll:

katinaki

τα παραξυπνήματα (ροδίτικο ανάλογο του σεντονιού. Έχει εκλειψει φυσικά!)

τα πεμπάμενα (ροδίτικο). Δωρα που αποστέλουν οι συγγενείς των νεονύμφων στους νεόνυμφους μόλις δώσουν λόγο.
Τα στέλνουν όλοι μαζί, με τα αυτοκίνητά τους. Φαση έχει...

sevenseas

εγω ειμαι παιδι της πολης
και δεν ξερω από εθιμα της υπαιθρου
τς τς τς τς

εχω ακουσει ομως
από διαφορους χωρικους καποια εθιμα

ενα απο αυτά ειναι

η προικα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
σπουδαιο εθιμο

sevenseas

[quote user="Calma" post="296771"]χα χα αυτό με το σεντόνι το εχω ξεχάσει τωρα και αρκετα χρόνια!
μα καλα δεν σου ειπα να μην απαντ. εσυ? γιατι την ειπες πάλυ την βλακεια σου?
τεσπα! ναι ειπα να γενω λαογράφος αλλα οχι τωρα μόνο! αυτα τα  κραταω τωρα και 7 χρονια !!!(απο οταν ανοιξα το μαγαζι)
αντε αν ακουσεις κανα έθιμο πες το! :roll:[/quote]
μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ
παροξυπνηματα

προφανως από το ρημα παιρνω

και στην ενεργητικη του μορφη
την πηρα χθες βραδυ

και στην παθητικη του
τον πηρα χθες βραδυ

τωρα το κυπνηματα , τι ρολο παιζει?

προαφνως εννοουνται οι κατουροφαυλες
οι πρωινες στυψεις δηλαδη

Calma

katinaki σε ευχαριστώ πάρα πολύ
τα παραξυπνήματα το ειχα ακουσει αλλα για τα πεμπάμενα δεν το ειχα ξαναακουσει!
όμορφο εθιμο! και μαλιστα βρηκα οτι την παλια εποχη στη ρόδο τα δωρα ηταν κεντητα και ....... οπου τα μετεφεραν ολοι μαζι στα άλογα του χωριού και όχι στα γαϊδουρια για να τονίσουν την επισημότιτα του εθίμου!
κατι σαν να λεμε σημερα οτι τα μεταφερουν με μερσεντες!
πολυ καλο σε ευχαριστώ εαν βρώ την ρίζα του εθίμου και περισσοτερες πληροφορίες θα σου στειλω και σε εσενα κατινακι!
οσο για σενα ελεηνε προικοφαγε τι να σου πω ?φτου ρε ! σοβαρέψουυυυυυυυυ

Enia

Δεν ξέρω πόσο σχετικό ή χρήσιμο θα σου φανεί...

Στην Κίμωλο, είναι κανόνας το πρώτο παιδί αν είναι αγόρι να παίρνει το όνομα του παππού από την πλευρά του πατέρα, αν όμως είναι κορίτσι παίρνει το όνομα της γιαγιάς από την πλευρά της μητέρας του. Αν το σκεφτέι κανείς είναι απόλυτα λογικό, γιατί έτσι διασφαλίζεται η συνέχεια του ονόματος. Είναι όμως τόσο δεδομένο στην περιοχή, που κανείς δεν ρωτάει το όνομα του πρώτου παιδιού... απλά, το ξέρουν!

Όσο για έθιμα του γάμου, έχουμε όπως και σε άλλα μέρη:
-το παστέλι, που το σερβίρει η νύφη στους καλεσμένους, και
-τις γαμοκουλούρες, κουλούρια με περίτεχνα διακοσμητικά σχέδια, δώρο σε κάθε καλεσμένο μαζί με την μπομπονιέρα.

koukoutso

εγω θες να σου πωωωωωωωωωωωω??????? :razz:  :razz:  :razz:  :mrorange:  :mrgreen:  :mrblue:  :mricy:  :mrviolet:  :mryellow:

lucretia

Στην Θράκη, όταν ετοιμάζεται η νύφη, κάποιος της κλέβει το παπούτσι και προσπαθούν οι φίλες της νύφης (οι ανύπαντρες κοπέλες που την βοηθούν στο ντύσιμο) να το βρούν. Όποια το βρει, θεωρείται ότι θα παντρευτεί πρώτη.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα συνήθως γράφουν κάτω από το παπούτσι της νύφης τα ονόματα των ανύπαντρων κοριτσιών. Οποιας το όνομα  σβηστεί πρώτο,σημαίνει ότι θα παντρευτεί πρώτη.

Μετά το μυστήριο,  δύο μητέρες θα υποδεχτούν τους νεόνυμφους στο καινούργιο τους σπίτι με μέλι και καρύδια, που θα τους τα προσφέρουν με ασημένια κουτάλια. Έχουν διαλεχτεί τα καρύδια γιατί σπάνε σε τέσσερα μέρη, συμβολίζοντας το γαμπρό, τη νύφη και τις δύο οικογένειες.

Το ζευγάρι μπαίνει στο νέο τους σπίτι αφού πρώτα πατήσουν επάνω σε ένα σιδερένιο αντικείμενο, (πχ κλειδί) ώστε να στεριώσει ο γάμος και το σπίτι τους.
Το έθιμο που ο γαμπρος παίρνει την νύφη στα χέρια είναι μάλλον ξενόφερτο.

katinaki

[quote user="Calma" post="296825"]katinaki σε ευχαριστώ πάρα πολύ
τα παραξυπνήματα το ειχα ακουσει αλλα για τα πεμπάμενα δεν το ειχα ξαναακουσει!
όμορφο εθιμο! και μαλιστα βρηκα οτι την παλια εποχη στη ρόδο τα δωρα ηταν κεντητα και ....... οπου τα μετεφεραν ολοι μαζι στα άλογα του χωριού και όχι στα γαϊδουρια για να τονίσουν την επισημότιτα του εθίμου!
κατι σαν να λεμε σημερα οτι τα μεταφερουν με μερσεντες!
πολυ καλο σε ευχαριστώ εαν βρώ την ρίζα του εθίμου και περισσοτερες πληροφορίες θα σου στειλω και σε εσενα κατινακι!
οσο για σενα ελεηνε προικοφαγε τι να σου πω ?φτου ρε ! σοβαρέψουυυυυυυυυ[/quote]

ναι δεν κάνεις καθόλου λάθος! από bmw και πάνω χρησιμοποιούν για να τα "πέμψουν" και επισης ο γαμπρός λαμβάνει σα δώρο ένα τέτοιο καλό αυτοκίνητο, μαζί με την υπόλοιπη προίκα, που σίγουρα περιλαμβάνει ένα πλήρως εξοπλισμένο σπίτι.

* Το ίδιο συμβαίνει και με τις ξενόφερτες νύφες.

** ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΡΟΔΙΤΙΣΣΑ! :lol:

katinaki

[quote user="Enia" post="296836"]Δεν ξέρω πόσο σχετικό ή χρήσιμο θα σου φανεί...

Στην Κίμωλο, είναι κανόνας το πρώτο παιδί αν είναι αγόρι να παίρνει το όνομα του παππού από την πλευρά του πατέρα, αν όμως είναι κορίτσι παίρνει το όνομα της γιαγιάς από την πλευρά της μητέρας του. Αν το σκεφτέι κανείς είναι απόλυτα λογικό, γιατί έτσι διασφαλίζεται η συνέχεια του ονόματος. Είναι όμως τόσο δεδομένο στην περιοχή, που κανείς δεν ρωτάει το όνομα του πρώτου παιδιού... απλά, το ξέρουν!

Όσο για έθιμα του γάμου, έχουμε όπως και σε άλλα μέρη:
-το παστέλι, που το σερβίρει η νύφη στους καλεσμένους, και
-τις γαμοκουλούρες, κουλούρια με περίτεχνα διακοσμητικά σχέδια, δώρο σε κάθε καλεσμένο μαζί με την μπομπονιέρα.[/quote]

Το έθιμο για το όνομα του κοριτσιού, ισχύει πιστεύω στα περισσότερα νησιά. Και στη Ροδο στο γάμο μοιράζουν παστέλια, αλλά και μαζί με την πρόσκληση δίνουν πάντα παστέλι - "Μελεκούνι".

Calma

sas eyxaristv para poly eiste polytimoi !
kata topoys telika yparxoyn para polla euima poy me ton kairo an kapoios deb ta dhmosiopoihsei 8a ekleicoyn!
ean akoysete opoiodipote alo e8imo sas parakalw min me ksexasete!
loipon 8a diastayrosv ola osa moy exete pei kai 8a sas pv kai egv meta polla e8ima poy exome epae sthn krkth!

753 Επισκέπτες, 1 Χρήστης