Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 506
  • Total: 506

Σεισμός στο Αιγαίο

Ξεκίνησε από katinaki, Μαΐου 14, 2009, 12:52:24 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

katinaki

μικρούλης ήταν, αλλιώς δε θα 'μουν εδώ ν' ανοίγω θέμα  ]GFZ Potsdam   >>  GEOFON   >>  Global Seismic Monitor     
     
GFZ Potsdam - Earthquake Bulletin
Region:    Dodecanese Islands, Greece
Time:    2009-05-14 09:13:42.4 UTC
Magnitude:    4.7
Epicenter:    27.06°E   35.95°N
Depth:    97 km
Status:    automatic

gfz2009jjnu location map



Disclaimer: Unless revised by a geophysicist, automatically determined earthquake locations may be erroneous!

Show epicenter location in Google Maps

List of phase arrivals

This is a product of the GEOFON Extended Virtual Network (GEVN) and credit belongs to all involved institutions. This page is also suitable for display on handheld devices.
[/b]

Gerogriniarhs


sevenseas

βρε βρε
σεισμος εγινε στην φιεστα του Ολυμπιακου

οχι στο Αιγαιο !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

και βεβαια στην δεύτερη και μεγαλυτερη φιεστα
οπου ο κατακοκκινος Ολυμπιακος επισκέφθηκε το Μαυσωλείο του συντροφου Χο στο Βιετναμ

Ολυμπιακος/Μ.Λ.

larus audouinii

αν παρατηρήσει κανείς καθημερινά και καταγράφει την σεισμική δραστηριότητα στον κόσμο ή και στη χώρα μας θα έβλεπε πως αυτό είναι κάτι το συνηθισμένο και σε φυσιολογικά πλαίσια...με την έννοια πως πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαινει συχνά Η φύση έχει αιώνες τους δικούς της νόμους
Το νότιο Αιγαίο από αρχαιοτάτων χρόνων είναι συνδεμένο με ανάλογα φαινόμενα, δεν είναι κάτι το νέο οπωσδήποτε λοιπόν και οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι ανάλογα φαινόμενα αποτελούν αναπόσπαστο κομάτι από τη ζωή μας  
Από τους χιλιάδες που συμβαίνουν εξάλλου κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, ελάχιστες περιπτώσεις έχουν επιπτώσεις στις κατασκευές και οι περισσότεροι γίνονται ελάχιστα αισθητοί ή δεν τους καταλαβαίνουμε και καθόλου

Το ζητούμενο είναι εγώ ως ενεργός πολίτης να είμαι πάντα ενημερωμένος, ψύχραιμος, να ξέρω τι θα πρέπει να κάνω τουλάχιστον στις βασικές οδηγίες,  αλλά και να παίρνω από πριν τα απαραίτητα μέτρα ώστε στην δομή της πρόληψης και αντιμετώπισης που είναι και το βασικότερο, να είμαι εξασφαλισμένος
Διεθνείς οργανισμοί έχουν συντάξει πρωτόκολλα οδηγιών σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού, όπως το σεταπ, τι θα πρέπει να κάνω και τι να αποφεύγω, για μένα και την οικογένεια μου  Οι εκπαιδευτικές διαδικασίες που γίνονται κατά καιρούς στους πολίτες και στους μαθητές, είναι ακόμη μια ευκαιρία... συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των επιπτώσεων

Οι εμπειρίες έχουν δείξει πως στους πολύ μεγάλους σεισμούς οι περισσότεροι τραυματισμοί σημειώθηκαν όχι τόσο από το ίδιο το φαινόμενο, όσο εξαιτίας του πανικού και ενδεχομένως από την άγνοια (λόγου χάρη την συντήριση και κατασκευή των κτηρίων και άλλους λόγους)
Ως πολίτες μιας χώρας με υψηλά στατιστικά στον παγκόσμιο χάρτη και στην ευρώπη οφείλουμε αυτό το σημείο να το προσέξουμε...ενημερωμένος πολίτης είναι ο ψύχραιμος πολίτης

Gerogriniarhs

Άει μαρή Κατινούλα,θά βγάλεις δελτίο τύπου καί γιά τούς δικούς μας ή θά φωνάξω τήν Πετρούλα;  :razz:

katinaki

Gerogriniarh φώναξε την Πετρούλα.  :mryellow:

sevenseas

ορρυ παιδες
αλλα το ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ
δεν ειναι ειδησεογραφικο

υπαρχουν αλλες ενοττηες για ειδησεις

katinaki

σιγά την είδηση μωρέ...  ]

kuria

[quote user="sevenseas" post="317257"]ορρυ παιδες
αλλα το ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ
δεν ειναι ειδησεογραφικο

υπαρχουν αλλες ενοττηες για ειδησεις[/quote]

μα και η μανδαμ Πετρουλα ειναι επι-στημενη...
εκεί που τα θέλω εκτοπίζουν τα πρέπει...

Gerogriniarhs

Νεώτερα γιά τόν Κορινθιακό.

Προβληματισμένος από τη σεισμική δραστηριότητα στο Ξυλόκαστρο εμφανίζεται ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Εντονο πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στις τάξεις των σεισμολόγων το ξύπνημα του ρήγματος του Ξυλοκάστρου, το οποίο τις τελευταίες ημέρες καθημερινά «χορεύει» τους κατοίκους των γύρω περιοχών στους ρυθμούς των Ρίχτερ! Προχθές, μάλιστα, σε λιγότερο από ένα 24ωρο το συγκεκριμένο ρήγμα έδωσε δύο ασθενείς σεισμικές δονήσεις. Στις 14.59 της Κυριακής 4,5 Ρίχτερ, ενώ στη 01.39 τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας οι σεισμογράφοι κατέγραψαν στην ίδια περιοχή 4,2 Ρίχτερ.
Πολλοί επιστήμονες έσπευσαν να καθησυχάσουν λέγοντας ότι πρόκειται για συνηθισμένες σεισμικές δονήσεις στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού κόλπου, τονίζοντας μάλιστα ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό των Αλκυονίδων, που το Φεβρουάριο του 1981 είχε δώσει τα 6,7 φονικά Ρίχτερ.
Ωστόσο, από την πλευρά του ο δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, δήλωσε «αρκετά προβληματισμένος» για την ανησυχία που παρατηρείται στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνοντας: «Δεν επιτρέπεται να γίνουν εδώ τα λάθη που έγιναν στη Λ' Ακουίλα της Ιταλίας».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, το ρήγμα του Ξυλοκάστρου έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του τις τελευταίες δύο εβδομάδες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο έχουν εκδηλωθεί περισσότερες από δεκαπέντε σεισμικές δονήσεις με μεγέθη από 2,5 έως 4,5 Ρίχτερ. «Η μεγαλύτερη σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και ακολούθησε άλλη μία με μέγεθος 4,2 Ρίχτερ» σημείωσε και πρόσθεσε: «Οταν παρατηρείται επιμονή του Εγκέλαδου σε μια συγκεκριμένη περιοχή, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα ήσυχοι. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Είμαι προβληματισμένος... Χρειάζεται λεπτομερέστατη καταγραφή και παρακολούθηση του φαινομένου, που αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν υπάρχει. Το κεντρικό σεισμογραφικό δίκτυο που παίρνουμε τα δεδομένα δεν είναι επαρκές».
Μάλιστα, όπως τόνισε ο επιστήμονας, θεωρείται αναγκαίο στην περιοχή να τοποθετηθούν φορητά σεισμικά όργανα τα οποία θα καταγράφουν κάθε «ανάσα» του ρήγματος. «Στη Λ' Ακουίλα της Ιταλίας κουνούσε επί τρεις μήνες και όλοι οι σεισμολόγοι έλεγαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Και έπειτα έγινε το κακό με τόσους νεκρούς» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε με νόημα: «Τα λάθη που έγιναν εκεί δεν πρέπει να γίνουν και εδώ. Χρειάζεται προσοχή. Προσωπικά δεν μπορώ να είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αυτό που συμβαίνει στο ρήγμα του Ξυλοκάστρου δεν είναι προ-σεισμοί. Δεν μπορώ να το βεβαιώσω»

Το ιστορικό και ο εφιάλτης των Αλκυονίδων

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Ξυλοκάστρου έχει ξυπνήσει εφιάλτες στους κατοίκους της περιοχής, που φοβούνται τα χειρότερα καθώς κανείς τους δεν έχει ξεχάσει το φονικό σεισμό των Αλκυονίδων το 1981.
Τόσο το ρήγμα των Αλκυονίδων όσο και αυτό του Ξυλοκάστρου φαίνεται πως έχουν βγει από τη χειμερία νάρκη τους. Οι κάτοικοι του οικισμού Βένιζα στα Βίλια Αττικής νιώθουν καθημερινά τους τελευταίους μήνες τη γη να τρέμει κάτω απ’ τα πόδια τους από ασθενείς δονήσεις που προέρχονται από το ανατολικό τμήμα της ζώνης του Κορινθιακού, που το 1981 έδωσε το σεισμό των Αλκυονίδων.
Με την ίδια αγωνία ζουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες και οι κάτοικοι της Κορινθίας, μιας και το ρήγμα του Ξυλοκάστρου έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς. «Το συγκεκριμένο ρήγμα έδωσε το 1402 σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ, ενώ το 1888 6,6 Ρίχτερ» σημείωσε ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Τα δύο ρήγματα έχουν σχέση μεταξύ τους, καθώς το ένα είναι συνέχεια του άλλου. Γι' αυτό χρειάζεται προσοχή και μελέτη».

«Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα»

Για μικροδιέγερση ρήγματος του Ξυλοκάστρου έκανε λόγο ο κ. Μανόλης Σκορδίλης, επίκουρος καθηγητής Σεισμολογίας του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Οπως ανέφερε ο κ. Σκορδίλης, «όντως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, όπου εκδηλώνονται μικροσεισμοί. Δεν γνωρίζουμε αν οι δονήσεις εστιάζονται σ’ ένα μεγάλο ρήγμα ή σε μικρότερα. Παρακολουθούμε το φαινόμενο» τόνισε και πρόσθεσε: «Είναι νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Πρέπει όμως να πούμε ότι η εκδήλωση μικρών σεισμών σε συγκεκριμένες περιοχές αποτελεί συχνό φαινόμενο και συνεπώς δεν μας ξαφνιάζει».
Πάντως, «οι τελευταίες σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν δυτικότερα από την περιοχή που έδωσε το σεισμό των Αλκυονίδων το 1981», τόνισε ο ίδιος και κατέληξε λέγοντας: «Η περιοχή του Κορινθιακού είναι η δεύτερη υψηλότερη σε σεισμικότητα μετά τα Ιόνια νησιά και πάντα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων.


Πού'σαι μαρή Πετρούλααα...

black_velvet


Λέτε να ξυπνήσει και το ρήγμα της Αταλάντης;  ]
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

Gerogriniarhs

Δέν γνωρίζω τά περί αφυπνήσεως ρηγμάτων,απευθύνσου στό Κατινάκιον.Αλλά μπορώ νά σέ πληροφορήσω ότι τά σκυλιά,αλυχτάνε 3-4 ημέρες συνέχεια...  :shock:

katinaki

[quote user="Gerogriniarhs" post="317351"]Δέν γνωρίζω τά περί αφυπνήσεως ρηγμάτων,απευθύνσου στό Κατινάκιον.Αλλά μπορώ νά σέ πληροφορήσω ότι τά σκυλιά,αλυχτάνε 3-4 ημέρες συνέχεια...  :shock:[/quote]

Εκείνο το ταξίδι που 'λεγες πότε θα το κάνεις τέλος πάντων?  ] Τα υπόλοιπα ... ασχολίαστα...[/b]

larus audouinii

αξίζει προσοχής πάντως το σχόλιο του κ Σκορδίλη που είναι και ένας από τους εγκυρότατους επιστήμονες με την ομαδα του Αριστοτέλειου στην Ελλάδα

506 Επισκέπτες, 0 Χρήστες