Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 272
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 322
  • Total: 323
  • Leon

Νοημοσύνη... [ Συναισθηματική - Πνευματική ]

Ξεκίνησε από pixie, Ιουνίου 21, 2009, 10:58:39 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

κώστας

Η κατακλείδα της δικής μου συλλογιστικής
που δεν με έχεις πείσει ότι μπορείς να αγγίξεις
συνοψίζεται στην εξής ερώτηση:

Σε τι αποσκοπεί η χρήση του όρου "bhakti";

και στην απάντηση που τυχόν δώσεις.
eLe

pixie

:grin:  :grin:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Λοιπόν, μου αρέσει περισσότερο η ανέπαφη επαφή!

Οπότε λέω να παραμείνει η σκοτεινή εκκρεμότητα...  :razz:  :mrgreen:

'Η - πολύ πιθανόν - να γίνει ένα νέο θέμα προς συζήτηση [ ανασκουμπώσου, βάλε τ' άρματα κι εμπρός στον αγώνα]!!! :mrgreen:  :grin:

κώστας

Δεν σκοπεύω στο να "σκοτώσω" τον "αντίπαλο".
Αυτά, ανήκουν στην λογική του "άλλου"
που απορρίπτω...
...για να μην με περιορίσω.
eLe

pixie

Σωστά... Μην οριοθετείσαι, αφέσου ελεύθερα, ναυαγοσωστικά δεν υπάρχουν...  ;-)  :smile:

Και χωρίς παρεξήγηση, σου χαρίζω το τραγούδι: ''Αυτός ο ''άλλος'' που σε πήρε από μένα...''  :mrgreen:

κώστας

eLe

pixie

'Εχω μπρατσάκια...  ;-)

:grin:  :grin:  :grin:  :grin:

Και επί του θέματος...

Λοιπόν, εγώ αναφέρθηκα στην Υπέρβαση, εννοώντας την πάντα ως ιδιότητα της πνευματικής διάστασης.
Για έναν ιερέα πχ. το ''υπερβατικό'' είναι το αυτονόητο δηλ. ο Θεός! 'Η τέλος πάντων θεωρητικά είναι κάτι που βρίσκεται πέρα από τον φυσικό κόσμο των φαινομένων.

Λογικά, το υπερβατικό είναι αυτό που έχει τη δύναμη να μας μεταφέρει πέρα από τα όρια του γνωστού, πέρα από τον σημερινό εαυτό μας, πέρα από τα βιώματά μας, είναι μια εξωχρονική στιγμή κι ένα πέρασμα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ίσως ακαθόριστο και αφάνταστο ακόμα.

Υπερβατική επίσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια μυστικιστική εμπειρία, ο αισθησιασμός της φύσης [κι εδώ αναφέρομαι στο ιχθυοσαυρικό εγώ], οτιδήποτε ασυνήθιστο πέρα από σχήμα ή καθετί που μας τυλίγει με την αίσθηση του άπειρου, οι ασκούμενοι στον διαλογισμό, η πνευματική εκδοχή του φαινομένου Καζιμίρ των Φυσικών, το Τάο των σοφών της Ανατολής...
Ακόμη και ένα απλό όνειρο!

Κι έρχομαι σ' αυτή την, υποτίθεται συγκλονιστική, υπόθεση του Crick, περί της συμπεριφοράς των μορίων και των νευρικών κυττάρων που πλέον φαίνεται εντελώς πεπερασμένη, από τη στιγμή που τουλάχιστον ένα 70% των ανθρώπων - κι αυτό βάσει έγκυρων στοιχείων Ψυχολόγων - έχει εμπειρίες υπέρβασης, σαν αυτές που ανέφερα παραπάνω.

κώστας

Εγώ λέω σήμερα να κάνω παρέα
στον σημερινό εαυτό μου,
όπως έκανα χτες με τον χτεσινό
και όπως θα κάνω αύριο με τον αυριανό.
Τι φιλαράκια είμαστε άλλωστε;

...Θεούλη μου...
τίγκα συντηρητικούρα και μιζέρια.
eLe

pixie

Ας ξανασυνδεθούμε με το θέμα...
'Εχουν γίνει οι εξής αναφορές:

1η εκδοχή : Οι πληροφορίες προέρχονται από τις αισθήσεις ή τα αντανακλαστικά [άρα μιλάμε για εξωτερικά ερεθίσματα].
'Ερχεται ο Crick και λέει μια ανάλογη εκδοχή πως ότι αισθανόμαστε, οι μνήμες μας, ακόμα και η αίσθηση της προσωπικής ταυτότητας και της ελεύθερης βούλησης, δεν είναι τίποτα άλλο από αντιδράσεις νευρικών κυττάρων, οπότε ενδογενής συνείδηση δεν υπάρχει και είναι κάτι που ένας επιστήμονας θα μπορούσε ακόμα και να το αγνοήσει! Αν είναι δυνατόν, πήρε και Νόμπελ γιαυτό.

Και πάμε στην ανατροπή! Οι Pare-Llinas αποδεικνύουν:
2η εκδοχή : Η συνείδηση υπάρχει ενδογενώς! Κι όχι μόνο στους ανθρώπους, αλλά και στα θηλαστικά! Και μάλιστα υφίσταται αφ΄εαυτής, ασφαλώς μπορεί να τροποποιηθεί από τα ερεθίσματα του εξωτερικού κόσμου, και χαρακτήρισα υπερβατική την διαδικασία της συνειδητότητας από τη στιγμή που μας οδηγεί σε μια πραγματικότητα πολύ πιο βαθιά από την απλή δόνηση μερικών νευρικών κυττάρων!

Στο σημείο αυτό υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη μου όπως και κάθε εσωτεριστής υποστηρίζει.

pixie

Δεν ξέρω κατά πόσον ο δυτικός πολιτισμός ασχολείται με τη βελτίωση ή ακόμα και με την επιβίωση της πνευματικής νοημοσύνης.

Είναι φορές πάντως που σκέφτομαι πως όλα περιστρέφονται γύρω από έναν εγωκεντρικό μηχανισμό - συμφέρον, υλισμό, απουσία ουσίας - τόσο που νιώθω πως ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ζει σε πνευματικό λήθαργο!

Αν ήμασταν λίγο πιο έντιμοι και υπεύθυνοι με τον εαυτό μας, αν δίναμε μεγαλύτερη βαρύτητα στο θέμα της αυτοσυνείδησης, αν αφήναμε πίσω την επιφανειακή μας πλευρά αναζητώντας τη βαθύτερη έννοια πίσω από τα φαινόμενα... αν ξεφεύγαμε από σκοπούς απόκτησης και κατανάλωσης... θα αναγνωρίζαμε την πνευματική διάσταση μέσα μας και γύρω μας...

κώστας

Είναι φορές πάντως που σκέφτομαι πως όλα περιστρέφονται γύρω από έναν εγωκεντρικό μηχανισμό...
eLe

pixie

Καλημέρα... :grin:

Το θέμα είναι ότι ο δυτικός πολιτισμός είναι πνευματικά καθηλωμένος!

Και πώς προκύπτει αυτό? Μα η καθημερινότητα, έτσι όπως είναι δομημένα τα πράγματα από το σύστημα, σπάνια μας βοηθά να φτάσουμε στο όριο της εσωτερικής μας ανάπτυξης και ενόρασης, στο προσωπικό όριο για τον καθένα μας και να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας επί της ουσίας.
Να τον σεβαστούμε με αυτοσυνείδηση!

Συνεχώς μας κανακεύει με πρόχειρες λύσεις, με εξωτερικούς στόχους, με τη μορφή της ετοιματζίδικης ψυχαγωγίας, με φασόν καταναλωτικούς μηχανισμούς σκέψης... πράγματα γνωστά και οικεία βέβαια που απλά κουκουλώνουν.

Και μην μου πεις ότι ο δυτικός τρόπος και πολιτισμός - στο σύνολό του - προσφέρει ζωτικά πνευματικά οράματα, γιατί θα γελάσω! :razz:  :mryellow:

Γιαυτό ακμάζει η αγορά των μελλοντολόγων και των χαρτοριχτών! Γιατί κάποιοι ψάχνουν το αληθινό ανθρώπινο δυναμικό τους και το ψάχνουν αλλού και με λάθος τρόπο! :sad:

κώστας

σαφώς προσφέρει ζωτικά πνευματικά οράματα.

Τώρα το τι κάνει η κάθε αγορά είναι άλλο θέμα.
Και, εν πάση περιπτώσει, το μερικό δεν μπορεί
να μιλά στο όνομα του όλου.
Το μερικό είναι όλο στα πλαίσια του μερικού μόνο.

Και στο κάτω-κάτω, εσύ που έβαζες τέτοια ποστ
με χαρτορίχτρες και ζώδια και αστρολογίες
διαπιστώνω ότι ζώντας στον δυτικό πολιτισμό
βοηθιέσαι στη σωστή αναζήτηση
ζωτικών πνευματικών (πλέον) οραμάτων.[/color]
eLe

pixie

[quote user="κώστας" post="333214"]Και να τον σεβαστούμε με αυτοσυνείδηση![/b] Τον εαυτό μας, εννοείται... ;-)  

[quote user="κώστας" post="333214"][size=13]Και στο κάτω-κάτω, εσύ που έβαζες τέτοια ποστ
με χαρτορίχτρες και ζώδια και αστρολογίες
διαπιστώνω ότι ζώντας στον δυτικό πολιτισμό
βοηθιέσαι στη σωστή αναζήτηση
ζωτικών πνευματικών (πλέον) οραμάτων.
[/quote]

Η λέξη τουρλομπουρλοκούκι σου λέει τίποτα? Ούτε κι εμένα! :razz:
Ε, ακριβώς αυτή τη σχέση έχω κι εγώ με τα οράματα του δυτικού πολιτισμού...  ;-)

κώστας

[size=13]Δευτερευόντως,
το αν σπάνια μας βοηθά το σύστημα
είναι κάτι που πρέπει να μένει έξω
από την αυτο-συνείδηση.
Άλλωστε, αν γυρίσει το σύστημα
και σου παραπονεθεί ότι
σπάνια το βοηθάς [που δεν θα το κάνει αλλά λέμε τώρα]
τι θα του πεις;
ότι δεν το βοηθάς επειδή δεν σε βοηθάει;
[/size]
eLe

pixie

:mrblue:

Το τι θα πω στο σύστημα, κάτω απ' τη γλώσσα το έχω... ;-)  :razz:

Μάλλον όμως είναι και γενικότερα ευνόητο πως ένα τέτοιο σύστημα διαστρεβλώνει τα προσωπικά μας κίνητρα! Και να θέλαμε να ψάξουμε την πραγματικότητα πίσω από καθετί το επιφανειακό, υπάρχει η προγραμματισμένη, συμβατική πορεία που δύσκολα το επιτρέπει.

Κοινωνικές πιέσεις... οικονομικές πιέσεις... υποχρεώσεις... υλικές ανάγκες... αλλοτρίωση...

Μοιραία, λοιπόν, η αυτοσυνείδηση - βασικός παράγοντας για μια υψηλή πνευματική νοημοσύνη - φτάνει να θεωρείται δυστυχώς ασήμαντη!
Κίνητρα, ουσία, όνειρα, φαντασία δεν είναι ελεύθερα... βαρύτητα δίνεται κυρίως στην απόκτηση ύλης.

322 Επισκέπτες, 1 Χρήστης