Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 272
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 322
  • Total: 323
  • Leon

Νοημοσύνη... [ Συναισθηματική - Πνευματική ]

Ξεκίνησε από pixie, Ιουνίου 21, 2009, 10:58:39 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

rain

pixie

Θα αναφερθώ στο στοιχείο της απόγνωσης, σε άτομα που έχουν φτάσει στο σημείο της παραίτησης, υποτάσσονται στη ματαιότητα, στην έσχατη άρνηση της ζωής - όταν δεν βρίσκουν πουθενά ένα νόημα ή προοπτική και δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τίποτα!

Άλλοι πάλι κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας - αρνούμενοι να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής και των πράξεών τους, υποβιβάζουν το πνεύμα τους, αδιαφορούν για τον πόνο που προκαλούν στους άλλους...

Η αναφορά αυτή έγινε για να δείξει ότι και στις δυο περιπτώσεις έχουμε δείγματα χαμηλής πνευματικής νοημοσύνης! Είναι η αδυναμία να ανοίξει κάποιος τους ορίζοντές του πέρα από ένα καθηλωμένο παρόν και να εκτιμήσει τα πράγματα σε ένα ευρύτερο αξιολογικό πλαίσιο.

rain

ρε συ έχεις μια μανία, πέρα από το καθρέφτισμα, να βάζεις σε όλα ταμπέλες και αφορισμούς.
Απόγνωση
Παραίτηση
Υποταγή
Ματαιότητα
Έσχατη άρνηση ζωής
Πουθενά νόημα
Σε τίποτα ανταπόκριση
Αυτοκτονίες
Άρνηση ευθύνης
Υποβιβασμός πνεύματος
Αδιαφορία πόνου
Δείγματα χαμηλής νοημοσύνης
Χωρίς ορίζοντες
Καθηλωμένο παρόν (σε πολυθρόνα??)
Εκτίμηση σε αξιολογικά πλαίσια !!!
(όλα αυτά, σε ένα μόνο κειμενάκι δέκα αράδες)

Έλεος (δικό μου)
πάω να κόψω φλέβες. Να πάρω δέκα βαρβιτουρικά.
Να γίνω δωρητής σώματος γιατί από πνεύμα ότι είχα είναι άχρηστο πια.

pixie

Αααα... Και γιαυτό ανησυχείς? Έλα να σου κάνω μια ταχύρρυθμη!  :razz:  :mryellow:

Αλλά το θέμα αυτό, την Πνευματική Νοημοσύνη διαχειρίζεται, τι περιμένεις να διαβάσεις??  :roll:

rain

Άσε δεν θα πάρω ταχύρυθμη. Όταν αποφασίσω να αυτοκτονήσω θα πέσω σε γκρεμό. Παμ και κάτω. Μη πάω με ψυχοπλάκωμα στο παράδεισο και δεν με θέλουν εκεί οι γκόμενες.
Διόρθωση. Όχι σε γκρεμό, θα μου τσαλακώσει το χαμόγελο. Χαπάκια υπνωτικά μετά από ένα καλό πήδημα.
Για την ταμπακιέρα /ταμπελοποίηση όμως δεν είπες κάτι!!!

pixie

Δεν βάζω ταμπέλες, βρε συ rain, το διαπραγματεύομαι...  :grin:

'Αλλωστε η πνευματική νοημοσύνη είναι μια δυναμική που θεωρητικά διαθέτει κάθε άνθρωπος!
Είναι μια ενδογενής ικανότητα του εγκεφάλου μας, κι ο εαυτός μας συνεχώς οφείλει να εξελίσσεται. Επικοινωνούμε με το ''κέντρο'' μας, ερχόμαστε σε επαφή με μια ευρύτερη πραγματικότητα, με ουσιαστικά νοήματα, ολοκληρωνόμαστε.

Δεν αξίζει τον κόπο, λοιπόν, να κάνουμε μια προσπάθεια, ώστε να την προσεγγίσουμε?  :mrorange:  :roll:

Αν διακοπεί η δίοδος, ο διάλογος, ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην εξωτερική επιφάνεια του κόσμου και στον βαθύτερο εαυτό μας, δεν θα αισθανθούμε ένα αφόρητο κενό?

Προσωπικά θα ένιωθα σαν να έλειπε κάτι, σαν να είχα χάσει κάπου το μισό του εαυτού μου και σίγουρα θα έψαχνα τα διασκορπισμένα κομμάτια μου!

κώστας

σαν να είχα χάσει κάπου το μισό του εαυτού μου
Το πάνω ή το κάτω;
eLe

pixie

[quote user="κώστας" post="336003"]σαν να είχα χάσει κάπου το μισό του εαυτού μου
Το πάνω ή το κάτω;[/quote]

Δεν υπάρχει πάνω ή κάτω στο συνειρμικό ασυνείδητο, αγαπητέ...   :razz:

Σίγουρα πάντως δεν αναφέρομαι στο τμήμα της εγωϊκής περιφέρειας...
Και σίγουρα θεωρώ σημαντική πλευρά της νοημοσύνης τα κίνητρα κάποιου... εννοώντας τον συνδυασμό συνειδητού και ασυνείδητου... ;-)

κώστας

Δεν υπάρχει πάνω ή κάτω στο συνειρμικό ασυνείδητο
Γνωρίζεις και το ασυνείδητο;
Με τρομάζεις.
eLe

pixie

[quote user="κώστας" post="336014"]Δεν υπάρχει πάνω ή κάτω στο συνειρμικό ασυνείδητο
Γνωρίζεις και το ασυνείδητο;
Με τρομάζεις.[/quote]

'Οχι, όχι... ησύχασε! Μπορεί να μην υπάρχει πάνω - κάτω, υπάρχει όμως μέσα - έξω! ;-)  :mrorange:

322 Επισκέπτες, 1 Χρήστης