Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 227
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 238
  • Total: 238

Αυτός ο υπέροχος Λόγος !

Ξεκίνησε από pixie, Σεπτεμβρίου 25, 2009, 04:15:34 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

black_velvet

Υπέροχο είναι μόνον ότι μας κάνει να νιώθουμε υπέροχα.

Όλα τ' άλλα είναι... κοινές οδοντόπαστες!  :razz:  :lol: [albumimg]12134[/albumimg]
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

pixie

Ο λόγος, στα χείλη εκείνων που διατηρούν μέσα τους το σποράκι της έντιμης και αληθινής επικοινωνίας, είναι όχι μόνο υπέροχος, αλλά συγκινητικός και μαγικός!

Δυστυχώς γίνεται δηλητήριο στα χείλη των κακεντρεχών ή των ανόητων.

Αυτών που ανοιγοκλείνουν μηχανικά ένα στόμα με κατάλευκο χαμόγελο - δείγμα άριστης λεύκανσης, αλλά όχι απαραίτητα καθαρότητας - χωρίς να δηλώνουν τίποτα ή μάλλον ναι, την θλιβερή κενότητά τους...

Συνηθισμένο καθημερινό φαινόμενο... ειδικά στα παράθυρα των τηλεοράσεων!

pixie

Κι επειδή θεωρώ ότι αυτό το ποστ, με θέμα τον Λόγο εννοώ, έχει τις φιλοσοφικές εκζητήσεις του και μπορούν να δοθούν περαιτέρω επεκτάσεις, τοποθετείται στην ενότητα της Φιλοσοφίας.

Και λέω να σταθούμε λίγο στο γνωστό λατινικό γνωμικό: scripta manent, verba volant.

Μέσα στα verba ωστόσο, συμπεριλαμβάνονται και οι λόγοι ουσίας οι οποίοι ίσως είναι οι μόνοι που παραμένουν! 'Οσο για τα scripta, πολλές φορές δεν είναι παρά υπομνηματικά και μόνο, εννοώντας πράγματα της υλικής ζωής - βιβλιάρια καταθέσεων, λογιστικά βιβλία κλπ.

Γιατί αυτό το κακό έχει ο γραπτός λόγος: να μοιάζει με τη Ζωγραφική!

Και θα πάω στον Φαίδρο που αναφέρει τα εξής: ''Κι αυτής [της Ζωγραφικής] δα τα έργα στέκονται μπροστά σου σαν να είναι ζωντανά, αν όμως τα ρωτήσεις, σιωπούνε με πολλή σοβαροφάνεια.
Το ίδιο λοιπόν κάνουν και οι γραμμένοι λόγοι: πας δηλ. να πιστέψεις πως έχουνε νόηση και μιλάνε, αν όμως τους ρωτήσεις κάτι για εκείνα που λένε - γιατί θέλεις να το καταλάβεις - δηλώνουν ένα μονάχα πράγμα, το ίδιο πάντοτε.''

Michael_Design

[quote user="pixie" post="338388"]Και λέω να σταθούμε λίγο στο γνωστό λατινικό γνωμικό: scripta manent, verba volant.[/quote] :roll: Με το παρδόν μαντάμ, αλλά επειδή με τα λατινομπουρδουκλέ δεν τα πάω και πολύ καλά, μήπως σου είναι εύκολο να ρίξεις και καμιά μετάφρα;;;
Αν γουστάρεις ασφαλώς... :cool:

pixie

Ευχαρίστως, να το μεταφράσω, αν και είμαι σίγουρη ότι το γνωρίζεις! :grin:

scripta manent, verba volant:  τα γραπτά μένουν, τα λόγια πετούν!

Σημαντική η λατινική αντίληψη... ασχέτως αν διαφωνώ με το παρόν γνωμικό... ;-)

Michael_Design

[quote user="pixie" post="338394"]Ευχαρίστως, να το μεταφράσω, αν και είμαι σίγουρη ότι το γνωρίζεις! :grin: [/quote]Γι' αυτό μ' αρέσεις... γιατί είσαι σίγουρη για όλα... :cool:

[quote user="pixie" post="338394"]scripta manent, verba volant:  τα γραπτά μένουν, τα λόγια πετούν![/quote]Σωστόςςςς ο λατίνοςςςς... ρε μηπως ν' αρχίσω κάνα φροντηστήρι λατινέ...? :cool:

[quote user="pixie" post="338394"]Σημαντική η λατινική αντίληψη... ασχέτως αν διαφωνώ με το παρόν γνωμικό... ;-)[/quote]Διαφώνα όσο θες, μόνο μη μου ζητήσεις να πληρώσω... :cool:

pixie

:mryellow:  :mryellow:  :mryellow:

Ως προς αυτό που σχολίασα σχετικά με τη λογογραφία και γενικά με τον γραπτό λόγο, γνώμη μου είναι πως ναι, είναι κατώτερος από τον προφορικό!

Κι αυτό γιατί ο προφορικός λόγος είναι αυθόρμητος, πραγματικός, ζωντανός, έμψυχος... άρα και με τεράστια υπεροχή.
Λογικότατα, ο γραπτός, σωστό θα ήταν να θεωρείται ομοίωμα!

Ακόμα και τα σπουδαιότερα συγγράμματα του κάθε στυλίστα του είδους ή τα δοκίμια των μεγάλων φιλοσόφων, είναι αδύναμα από μόνα τους να διδάξουν την αλήθεια, αφού είναι ακίνητα και αμίλητα. ;-)

Michael_Design

Κι Οι Λέξεις Φλέβες Είναι
Μέσα Τους Αίμα Τρέχει
Όταν Σμίγουν Οι Λέξεις
Το Δέρμα Του Χαρτιού Ανάβει Κόκκινο
Όπως Την Ώρα Του Έρωτα
Το Δέρμα Του Άντρα Και Της Γυναίκας.

Γ.Ρίτσος

;-)

pixie

Ο Λόγος κατά Λιαντίνη...

Ο Heidegger σημειώνοντας τον άμεσο δεσμό της γλώσσας με την αλήθεια ονομάζει τη γλώσσα κατοικία του Είναι και τους ποιητές φύλακες της αλήθειας.

Πρόκειται για μια φιλοσοφική θέα αφορμησμένη απο τα μυστικώτερα βάθη του όντος.

Ο Holderlin, ο αγαπημένος ποιητής της θεάς Παραφροσύνης, που κατέβηκε ως την άτρεμη διαύγεια του βάθους, είδε στη γλώσσα τη χαρισματική πρωτοδύναμη, που της έχει ταχθεί ν' ανασέρνει το ον από τη χαοτική άβυσσο της αοριστίας στη φωτερή μονιμότητα της μορφής.

["Χάσμα Σεισμού : ο φιλοσοφικός Σολωμός", σελ. 16].

pixie

Κάποιοι θεωρούν ότι η δυνατότητα έκφρασης της σκέψης είναι χάρισμα ή ένα είδος ταλέντου.
Το θέμα του Λόγου όμως δεν είναι επιφανειακό ούτε έχει μηχανική μορφή.

Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου έτσι! Πρωτεύει η διαμόρφωση της σκέψης - δλδ. ανάπτυξη και εξέλιξη των νοητικών μηχανισμών - η γνώση, αλλά κατά κύριο λόγο είναι και το πάθος για αναζήτηση της αλήθειας! Είναι ακόμα οι βασικές δυνατότητες της επικοινωνίας και της μετάδοσης.

black_velvet

Χάρισμα είναι η έκφραση της σκέψης διά του λόγου χωρίς να θίγει το αντικείμενο (του λόγου). Τότε είναι πραγματικό χάρισμα. Και ουσιαστική ελευθερία.

Δυστυχώς, είναι απειροελάχιστοι οι εναπομείναντες με αυτό το χάρισμα. Σήμερα όλοι έχουμε την εντύπωση πως εκφράζουμε αλήθειες ελεύθερα αλλά είμαστε δέσμιοι των παθών μας. Δεν έχω δει ούτε έναν πραγματικά ελεύθερο. Ποτέ. Και πουθενά.
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

pixie

Κοίτα, εγώ την άποψή μου την είπα ήδη: δεν θεωρώ τον Λόγο χάρισμα! Η διαμόρφωση και έκφραση της σκέψης είναι διαδικασία ολόκληρη, μέσα στην οποία βασικό ρόλο παίζουν τα στοιχεία της προσωπικότητάς μας και το σύνολο των εμπειριών μας.

Η ατομική ελευθερία είναι θέμα συνειδητότητας και είναι για όλους. Δεν είναι για τους λίγους κι εκλεκτούς, είναι το υπέρτατο δώρο της ύπαρξης και είναι για όλους κι ας μην μπορούν όλοι να κατανοήσουν την τεράστια ευθύνη που κάθε ελευθερία συνεπάγεται.

Είχα την τύχη να συναντήσω ελεύθερους ανθρώπους και υπήρχε εκείνη η ευτυχισμένη αυτόνομη δυνατότητα στο βλέμμα τους, η παλλόμενη αναλαμπή της πραγματικής ζωής μακριά από καθημερινές προσκολλήσεις ή καταπιεσμένες παρορμήσεις και ανέφικτα όνειρα...

Ανάμεσα σ' αυτά, τα αινιγματικά κι αντισυμβατικά αλλά τόσο γενναιόδωρα και μεστά άτομα, ήταν κι ο πατέρας μου...

κώστας

Δεν έχω δει ούτε έναν πραγματικά ελεύθερο. Ποτέ. Και πουθενά.
Και δεν χαίρεσαι;
Σημαίνει ότι δεν έχεις δει
έναν ακόμη δυστυχισμένο άνθρωπο.
Διότι αν θεωρούμε την ελευθερία ευτυχία [ή μήπως όχι;]
τότε ο πραγματικά ελεύθερος
χάνει ένα όραμα ευτυχίας.
Δεν προσδοκά ελευθερία
δεν προσδοκά ευτυχία.
Ποιος ο λόγος να προσδοκά;
eLe

κώστας

Η ατομική ελευθερία είναι θέμα συνειδητότητας και είναι για όλους. Δεν είναι για τους λίγους κι εκλεκτούς, είναι το υπέρτατο δώρο της ύπαρξης και είναι για όλους κι ας μην μπορούν όλοι να κατανοήσουν την τεράστια ευθύνη που κάθε ελευθερία συνεπάγεται.
Ναι, μόνο που εγώ τώρα είμαι μαζοχιστής
έρχεσαι εσύ να μου κάνεις το υπέρτατο δώρο της ύπαρξης
και ας μην το κατανοώ, δεν πειράζει...
...ελευθέρωσέ με, ναι, ναι
κι άλλο
κι άλλο μη σταματάς.
Κάνε με λίγοοοοο κι εκλεκτόόόόόόό.
eLe

pixie

[quote user="κώστας" post="343276"]Δεν έχω δει ούτε έναν πραγματικά ελεύθερο. Ποτέ. Και πουθενά.
Και δεν χαίρεσαι;
Σημαίνει ότι δεν έχεις δει
έναν ακόμη δυστυχισμένο άνθρωπο.
Διότι αν θεωρούμε την ελευθερία ευτυχία [ή μήπως όχι;]
τότε ο πραγματικά ελεύθερος
χάνει ένα όραμα ευτυχίας.
Δεν προσδοκά ελευθερία
δεν προσδοκά ευτυχία.
Ποιος ο λόγος να προσδοκά;[/quote]

Τα έχεις πεδικλώσει, απλά!  :roll:  
Δεν έχω χρόνο τώρα, θα επανέλθω...

238 Επισκέπτες, 0 Χρήστες