Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 793
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 770
  • Total: 771
  • Leon

Μίκης, Δραγώνα και "έγχρωμος" φασισμός

Ξεκίνησε από Gerogriniarhs, Ιανουαρίου 15, 2010, 06:46:56 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Gerogriniarhs

Η επιστολή της Δραγώνα:
2 Ιανουαρίου 2010

Αγαπητέ Μίκη Θεοδωράκη,

Κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες στο διαδίκτυο επιστολή σας προς τον Στέφανο Ληναίο με πολύ απαξιωτικά σχόλια για το πρόσωπό μου και παραθέματα από το δημοσιευμένο έργο μου που είναι όλα παντελώς ψευδή και κατασκευασμένα.
Σας ενημερώνω ότι δεν είμαι ιστορικός και δεν γράφω ιστορικά βιβλία. Λόγος σαν «Η ελληνική ταυτότητα δεν υπήρχε πριν από το 19ο αιώνα. Δημιουργήθηκε έξωθεν σε μια εποχή εθνικισμού, αποικιοκρατίας και επεκτατικού ιμπεριαλισμού. Κοντολογίς κάποιοι από το εξωτερικό μας είπαν τον 19ο αιώνα ότι είμαστε Έλληνες κι εμείς το δεχθήκαμε για να κονομήσουμε (!!!) πουλώντας το παραμύθι ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων», δεν βρίσκεται πουθενά στο δημοσιευμένο έργο μου και δεν χαρακτηρίζει την πανεπιστημιακή και κοινοβουλευτική μου πορεία. Τέτοιου είδους κατασκευάσματα είναι μιας συκοφαντικής εκστρατείας εναντίον μου.
Είμαι κοινωνική ψυχολόγος, ερευνώ και γράφω πάνω στις κοινωνικές ταυτότητες έχω δώσει μεγάλο μέρος της ζωής μου για την υπεράσπιση των αρχών της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης σε αυτόν τον τόπο.
Σας στέλνω μέρος των δημοσιεύσεων μου για να κρίνετε εάν όσα παρατίθενται στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Εάν διαπιστώσετε ότι είναι κατασκευασμένες φράσεις, σας παρακαλώ πολύ να βρείτε μια ευκαιρία να το δηλώσετε.
Σας γράφω επειδή θαυμάζω την αστείρευτη δημιουργικότητά σας και τους αγώνες σας για τη δημοκρατία και είμαι σίγουρη ότι η αναζήτηση της αλήθειας και η προάσπιση των δημοκρατικών αρχών έχει πρώτιστη σημασία για σας.
Με εκτίμηση
Θάλεια Δραγώνα

Σας επισυνάπτω και 2 πρόσφατες συνεντεύξεις μου όπου θα βρείτε και όλα τα παραποιημένα παραθέματα
====================================

Απάντηση Μίκη

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Επιφανους 1
117 42, Αθήνα
τηλ. 210-9214863
fax 210-9236325
e-mail: mikisthe@otenet.gr

Προς την κ. Θάλεια Δραγώνα
Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας
Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην προσχολική ηλικία
του Εθνικού και Καποδστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ναυαρίνου 13, 10680 Αθήνα
Αθήνα, 10.1.2010


Αγαπητή κυρία Δραγώνα,
Έλαβα την επιστολή και τα βιβλία σας και σας ευχαριστώ. Διάβασα επίσης στο «Βήμα» και τα «Νέα» τις συνεντεύξεις σας, οι οποίες όμως κινούνται μονάχα γύρω από δυο-τρεις φράσεις που σας αποδόθηκαν εδώ και πολύ καιρό, για να διαψευσθούν ύστερα από μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
Οι συνεντεύξεις αυτές και η μεγάλη προβολή τους (σε συνδυασμό με την φίμωση των αντιθέτων απόψεων) δεν πετυχαίνουν τίποτε άλλο παρά να αποκαλύπτουν στον ελληνικό λαό τους πανίσχυρους φίλους σας στα ΜΜΕ αποδεικνύοντας το εύρος και τα ερείσματα αλλά και τον συντονισμό της προσπάθειας που εξυφαίνεται με στόχο την αλλοίωση της εθνικής-ελληνικής μας ταυτότητας. Καθώς και τον τρόμο που δημιουργεί η αυξανόμενη παλλαϊκή αντίδραση στις απόψεις σας, που ακυρώνει την αρχική σας προσπάθεια να εκμεταλλευθείτε την αντίδραση του κ. Καρατζαφέρη βαφτίζοντας όσους διαφωνούν «ακροδεξιούς».
Τρόμος που φτάνει σε σημείο να προκαλεί συμπτώματα της «Λύσσας-Σόρος» σε υποταχτικούς κονδυλοφόρους όπως σʼ αυτόν τον δυστυχή κ. Χάρη σε σημερινό (9.1.10) ένθετο αθηναϊκής εφημερίδας.
Επειδή τυχαίνει να είμαι ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της εκστρατείας για την ενημέρωση του ελληνικού λαού με ρίζες βαθειές στην αληθινή ελληνική Αριστερά από την εποχή του ΕΑΜ, θα ήμουν ο τελευταίος που θα επέτρεπα στον οποιονδήποτε να καπηλευτεί την λέξη και την έννοια «πατρίδα».
Το ΕΑΜ και το τότε ΚΚΕ κατέκτησε την εμπιστοσύνη του 70% του λαού μας για την πίστη του και τους αγώνες του για τη Λευτεριά της ελληνικής πατρίδας και την αναγέννηση του ελληνικού έθνους. Με την πεποίθηση ότι υπηρετούμε τα ιδεώδη των Ελλήνων για την ελευθερία και την δημοκρατία από τα βάθη των αιώνων και φτάνοντας ως το «Ελευθερία ή θάνατος» του Κολοκοτρώνη, ορθώσαμε το ανάστημά μας και αναμετρηθήκαμε με το όπλο στο χέρι, με την πιο φονική δύναμη που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα: την χιτλερική Βέρμαχτ, τα ναζιστικά Ες-Ες και την Γκεστάπο, με αμέτρητες θυσίες σε αίμα, βασανισμούς και διώξεις. Ενώ παράλληλα και μέσα σ΄ εκείνες τις σκληρές συνθήκες τιμούσαμε και τρεφόμαστε με τον ελληνικό πολιτισμό για τον οποίο είμαστε περήφανοι και συγχρόνως οραματιζόμαστε τη μελλοντική κοινωνία της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της «πανανθρώπινης λευτεριάς».
Αυτή υπήρξε ως σήμερα η γνήσια και μοναδική Αριστερά, όπου οι λέξεις «έθνος» και «πατρίδα» ήταν για μας δόξα και τιμή και όχι ντροπή όπως τις κατάντησαν χτες και σήμερα ορισμένα γκρουπούσκουλα και ομάδες «διανοουμένων» που στο όνομα της Αριστεράς ντροπιάζουν με τις «ιδέες» και τα καμώματά τους, τους αγώνες και τις θυσίες μας, ενώ δηλητηριάζουν την ανύποπτη νεολαία μας, που η νικήτρια και θριαμβεύουσα ακόμα και σήμερα εθνικοφροσύνη κρατάει στα σκοτάδια, έχοντας καταδικάσει σε λήθη τη σύγχρονη ιστορία μας.
Όμως η ακτινοβολία εκείνων των ηρωικών χρόνων αψηφώντας όλα τα εμπόδια εξακολουθεί να εμπνέει το λαό μας, γιʼ αυτό και η αντίθεση στην συστηματική απόπειρα που επιχειρείται εδώ και καιρό με στόχο την ουσιαστική ανατροπή της ελληνικής ιστορίας, είναι καθολική και δεν συνδέεται με την α΄ ή την β΄ πολιτική παράταξη αλλά με το σύνολο των Ελλήνων, που γαλουχήθηκε με μια συγκεκριμένη και βαθειά ριζωμένη άποψη για το τι είναι πατρίδα, τι είναι Ελλάδα, τι είναι ιστορία, τι είναι ελληνικός λαός και ελληνικό έθνος.
Κι ακόμα γνωρίζει καλά -γιατί τα βιώνει, ποια είναι τα βασικά ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία που μας διέπλασαν από το ΄21 έως σήμερα.
Αρνούμενοι και κατεδαφίζοντας όλα αυτά που μας έκαναν αυτούς που είμαστε χτες, προχτές και σήμερα,με το πρόσχημα μιας δήθεν επιστημονικής αναθεώρησης της ιστορικής πραγματικότητας, όπως αποδεικνύεται σε κάθε σελίδα του βιβλίου σας «Τι είν' η Πατρίδα μας;» στην ουσία αμφισβητείτε ο,τιδήποτε θετικό έπραξε ο λαός αυτός σε όλους τους τομείς του εθνικού μας βίου κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων.
Με το βιβλίο σας αποδομείτε τις ιδέες, πεποιθήσεις, τα «πιστεύω», σε σχέση με το ελληνικό έθνος και τις ρίζες του, δηλαδή όλα αυτά που ενέπνευσαν και παρακίνησαν τον λαό μας. Όμως αν στις αρχές του 19ου αιώνα δεν υπήρχαν οι ιδέες για τη συνέχεια του ελληνικού έθνους και όλα τα «πιστεύω» που εσείς σήμερα απορρίπτετε ως άνευ ουσιαστικού περιεχομένου και εκτός ιστορικής πραγματικότητας, τότε δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν η Επανάσταση του ΄21, το κίνημα του Φιλελληνισμού, το δημοκρατικό κίνημα του Μακρυγιάννη, η αποπομπή του Όθωνα, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, η Εθνική Αντίσταση. Δεν θα υπήρχε ο Άρης Βελουχιώτης. Και όχι μονάχα αυτός, γιατί σύμφωνα με κείνα που επιχειρείτε να διδαχθούν τα παιδιά μας, δεν θα υπήρχε ούτε ένας αντάρτης, μιας και ΟΛΟΙ πήραν τα όπλα για την Ελλάδα και την Πατρίδα. Ενώ αν είχαν τα μυαλά τα δικά σας, δηλαδή εξέταζαν το «επιστημονικώς ορθόν», θα τα βρίσκανε μια χαρά με τους Γερμανούς που εξ άλλου το μόνο που ζητούσαν από μας ήταν να τους παραχωρήσουμε την άδεια χρήσης των λιμανιών και των αεροδρομίων μας.
Κατά τον ίδιο τρόπο δεν θα υπήρχαν οι δημοκρατικοί αγώνες και η Αντίσταση κατά της χούντας. Δεν θα υπήρχαν ο Σολωμός, ο Κάλβος, ο Παλαμάς, ο Καβάφης, ο Καλομοίρης,ο Καζαντζάκης, o Σικελιανός, ο Σεφέρης, ο Ρίτσος, ο Τσαρούχης, ο Ελύτης, ο Χατζιδάκις, ο Εγγονόπουλος,ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, ο Παρθένης, ο Καμπανέλλης, ο Γεωργουσόπουλος, ο Κουν, ο Μινωτής, ο Κακογιάννης, ο Αγγελόπουλος. Όπως δεν θα υπήρχαν οι διανοητές, οι φιλόσοφοι, οι μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες από τον Τρικούπη και τον Βενιζέλο ωε τον Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν θα υπήρχαν τα μεγάλα κινήματα όπως των δημοτικιστών και των φοιτητών. Δεν θα υπήρχε το κίνημα για την Κύπρο ούτε οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τα σημερινά θύματα του επιθετικού ιμπεριαλισμού, την Γιουγκοσλαυία, την Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Και δεν θα συνέβαιναν προ παντός εκείνες οι πράξεις, που αποδεικνύουν την ιδιαιτερότητα του λαού μας, που τόσο επίμονα σαρκάζετε, όπως το ΟΧΙ το 1940 και η μάχη της Κρήτης, καθώς και το ότι ανάμεσα σε όλους τους ευρωπαίους, μονάχα η Ελλάδα αρνήθηκε να ντύσει τα παιδιά της με την στολή της Βέρμαχτ και να τα στείλει στο ανατολικό μέτωπο. Χάρη στις μοναδικές μέσα στην κατεχόμενη Ευρώπη παλλαϊκές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας με χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και εκτοπισμένους σε στρατόπεδα θανάτου.
Κι αυτό γιατί οι εθνικοί και δημοκρατικοί μας αγώνες, καθώς και τα πνευματικά έργα και οι πολιτικές πράξεις των προσώπων αυτών, διαπνέονταν από την πεποίθηση ότι η σύγχρονη Ελλάδα έχει επηρεαστεί βαθειά από μια βαρειά κληρονομιά, απέναντι στην οποία θα πρέπει να φανούμε δημιουργικά αντάξιοι.
Για όλα αυτά έχετε να πείτε μια μόνο λέξη: εθνοκεντρισμός, δηλαδή ότι είναι ασυγχώρητη υπερηφάνεια για ένα λαό να θαυμάζει τα επιτεύγματά του, φτάνοντας στο σημείο να προτείνετε να εκλείψει από τα σχολικά βιβλία, γιατί αυτό επιτάσσει η σύγχρονη επιστήμη για την αναθεώρηση της ιστορίας. Με άλλα λόγια επιχειρείτε έναν γενικευμένο ευνουχισμό σε ό,τι πολυτιμότερο και πιο ελληνικό πέτυχε ο λαός μας έως τώρα, με τελικό αποτέλεσμα την μετατροπή μας σε έναν άλλο λαό, προσαρμοσμένο στις συνταγές του καμουφλαρισμένου αφελληνισμού, που κοσμούν κάθε σελίδα του εν λόγω βιβλίου σας.
Κι αυτό γιατί διαφωνείτε με την ύπαρξη και την αξία των βασικών πυλώνων πάνω στους οποίους στηρίχθηκαν οι ιδέες, οι πράξεις, οι αγώνες, οι θυσίες και τα έργα, πνευματικά και άλλα.
Βαφτίζετε εθνοκεντρισμό την ξεχωριστή πίστη, ακόμα και θαυμασμό που μπορεί να έχει ένας λαός για την ιστορία και τον εαυτό του. Τις ξένες επεμβάσεις, που αλλοίωσαν την εθνική μας ζωή, τις θεωρείτε σχεδόν ανύπαρκτες και πρόσχημα για να καλύψουμε τις δικές μας -υπαρκτές βεβαίως- αδυναμίες.
Την ιδιαιτερότητα των αγώνων μας, ειδικά στον β΄ παγκόσμιο πόλεμο την αποκαλείτε σωβινισμό, πράξη εχθρική προς τους άλλους και την θεωρείτε γενεσιουργό αιτία ξενοφοβίας.
Την υπερηφάνεια μας για τα κατορθώματα των αρχαίων Ελλήνων την βαφτίζετε στείρο εθνικισμό και ιστορική αυταπάτη. Δηλαδή θέλετε σώνει και καλά να αποδείξετε ότι κακώς πιστεύαμε ως τώρα όσα πιστεύαμε για την καταγωγή, τις παραδόσεις, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, πράξη που στην ιατρική επιστήμη ονομάζεται «ευνουχισμός». Και οχυρωμένη πίσω από ηχηρά ονόματα ξένων επιστημόνων βαλθήκατε με την βοήθεια ισχυρών πολιτικών και οικονομικών κύκλων, μιας και είναι πολύ δύσκολο να ευνουχίσετε έναν ολόκληρο λαό κατεδαφίζοντας τα σύμβολα και τους μύθους του, να ξεκινήσετε το θεάρεστο έργο σας από τα τρυφερά και ανύποπτα παιδιά μας.
Όπως το επιχείρησε χθες η φίλη σας κ. Ρεπούση -ανεπιτυχώς- ενώ σήμερα, με τον αέρα μάλιστα της κρατικής συμπαράστασης το επεκτείνετε εσείς με νέα έφοδο για τον ευνουχισμό της μαθητικής μας νεολαίας από κρατικό μάλιστα πόστο!
Γνωρίζετε κυρία Δραγώνα, ότι δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί σας, όπως γνωρίζετε ότι θα σας ήταν λίγο δύσκολο να με βαφτίσετε κι εμένα … ακροδεξιό. Προς το παρόν μπορείτε εσείς και οι φίλοι σας να με φιμώσετε. Όμως σʼ αυτό είμαι συνηθισμένος και μάλιστα θα σας έλεγα ότι όποιοι και όσοι στο παρελθόν κατά καιρούς επεχείρησαν να φιμώσουν τις ιδέες αλλά και την μουσική μου, είχαν … κακά γεράματα. Όπως ίσως ξέρετε ή θα έχετε ακούσει, η ζωή και το έργο μου στηρίχθηκε επάνω σε τρεις λέξεις: Ελλάδα, Πατρίδα, Ελευθερία. Και όλοι μου οι αγώνες έγιναν μόνο και μόνο για να τις υπερασπίσω με κάθε θυσία. Το ίδιο κάνω και τώρα.
Σήμερα εσείς και οι φίλοι σας, με διαφορετικό τρόπο απʼ ό,τι οι προηγούμενοι, επιχειρείτε να κατεδαφίσετε τις ιδέες, τις πράξεις και τα έργα που συμβολίζουν αυτές οι τρεις λέξεις, που όπως είπα, ενέπνευσαν και στήριξαν όλες τις γενιές των νεοελλήνων, για να γίνουμε αυτό που είμαστε σήμερα.
Μια κορυφαία στιγμή στην νεότερή μας ιστορία υπήρξε και η Εθνική μας Αντίσταση, τότε που έλαμψαν αυτές οι τρεις λέξεις οδηγώντας τα νιάτα εκείνης της εποχής σε ανυπέρβλητες θυσίες. Χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες τα θύματα. Τι μας οδηγούσε τότε; Όλα αυτά που καταδικάζονται σε κάθε σελίδα του βιβλίου σας, για να ανοίξει ο δρόμος σε μια γενικευμένη αλλοίωση του εθνικού μας χαρακτήρα ξεκινώντας με δήθεν επιστημονικό τρόπο από τα τρυφερά μας νιάτα.
Άλλωστε αυτή η προσπάθεια που γίνεται μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, έχει αφετηρία γνωστά σε όλους διεθνή κέντρα, που επιδιώκουν την διάλυση των εθνών-λαών με εθνικές ιδιαιτερότητες, συμφέροντα και «αρχές» που οδηγούν σε αντιστάσεις μπροστά στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης και γιʼ αυτό με τη διάλυση των εθνών επιδιώκουν την μετατροπή των ανθρώπων σε ανυπεράσπιστες μονάδες χωρίς μνήμη και ενοχλητικές ιδιαιτερότητες.
Eίναι δυνατόν να επιτραπεί να γίνει κάτι τέτοιο; Να γιατί με βρίσκετε και θα με βρίσκετε πάντοτε αντίθετο, γιατί πιστεύω ότι η γενιά η δική μου έχει αποδείξει στην πράξη, με έργα και όχι μόνο με λόγια, ότι σʼ αυτή τη γωνιά της γης κατοικούν άνθρωποι που είναι Έλληνες με όλη την ιστορική σημασία αυτής της λέξης και τίποτε -απολύτως τίποτε- δεν μπορεί να αμαυρώσει και πολύ περισσότερο να αλλοιώσει.

Τέλος οφείλω να σας πω ότι:
Από την ανάγνωση του βιβλίου σας «Τι είν' η Πατρίδα μας;» έχω συναγάγει ορισμένα συμπεράσματα, που πιστοποιούν θεμελιακές διαφορές από τις απόψεις σας. Θα αρκεστώ προς το παρόν σε μερικά παραδείγματα:
«Η κυρίαρχη αντίληψη για το έθνος και την εθνική ταυτότητα, με βάση την οποία οι πολιτικές εξουσίες στην Ευρώπη αλλά και έξω από αυτήν οργανώνουν το διαπαιδαγωγητικό ρόλο του σχολείου, είναι ακόμη σήμερα σε μεγάλο βαθμό η αντίληψη που κληρονόμησε ο ρομαντισμός του 19ου αιώνα, σύμφωνα με την οποία το έθνος αποτελεί οικουμενική, «φυσική» οντότητα, ανεξάρτητη από το χρόνο και το χώρο, και η εθνική ταυτότητα, αυτονόητη και αναλλοίωτη αποτύπωση κοινωνικής ομοψυχίας και συνοχής. Οι εθνικές ιστοριογραφίες προέρχονται από αυτή την παράδοση και δίνουν έμφαση στη συνέχεια της ιστορίας και του πολιτισμού της εθνικής ομάδας, στις αντιστάσεις της απέναντι στις εξωτερικές επιβουλές, στην ομοιογένειά της. Στο σχολείο η ιστορία καλείται να διδάξει τα κατορθώματα των προγόνων και να σφυρηλατήσει την εθνική υπερηφάνεια και ενότητα, ενώ η γλώσσα και η γεωγραφία επιβεβαιώνουν την εθνική συνέχεια στο χρόνο και στο χώρο». (σελ. 31)
Είναι φανερό ότι θεωρείτε ότι το έθνος και η εθνική ταυτότητα είναι «κληρονομιά του ρομαντισμού του 19ου αιώνα [και δεν] αποτελεί «φυσική» οντότητα ανεξάρτητη από τον χρόνο και τον χώρο, αυτονόητη και αναλλοίωτη αποτύπωση εθνικής ομοψυχίας και συνοχής».
Φαίνεται ακόμη ότι δεν είσθε σύμφωνη με την έμφαση που δίνεται στο σχολείο «στη συνέχεια της ιστορίας και του πολιτισμού της εθνικής ομάδας, στις αντιστάσεις της απέναντι στις εξωτερικές επιβουλές, στην ομοιογένειά της». Καθώς και στο γεγονός ότι «η ιστορία καλείται να διδάξει τα κατορθώματα των προγόνων και να σφυρηλατήσει την εθνική υπερηφάνεια και ενότητα., ενώ η γλώσσα και η γεωγραφία επιβεβαιώνουν τη συνέχεια στο χρόνο και στον χώρο».
Θα ήθελα ειλικρινά να μου λέγατε, αν η παράγραφος αυτή αναφέρεται θετικά ή αρνητικά στον τρόπο που το σχολείο αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτά. Μιας και δεν το λέτε φανερά. Όμως αφήνετε να υπονοηθεί, ότι όλες αυτές οι ιδέες περί έθνους και εθνικής ταυτότητας αποτελούν σύμπτωμα που μας επιβλήθηκε από την «ρομαντική αντίληψη της ιστορίας στο τέλος του 19ου αιώνα. Άρα ξεπερασμένες και αντιεπιστημονικές σύμφωνα με την οπτική γωνία τη δική σας και των υπολοίπων συνεργατών σας που συμμετέχουν στην συγγραφή του εν λόγω βιβλίου.
Να όμως που τόσο εγώ όσο και οι γενιές των παππούδων μου αλλά και των συμμαχητών και συνοδοιπόρων μου στους δρόμους των εθνικών αγώνων και στις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας ελληνικής τέχνης διαπνεόμεθα σε κάθε μας βήμα και προσπάθεια από αυτές ακριβώς τις ιδέες που καταγγέλλετε ως ξεπερασμένες και ευτελή ως φαίνεται προϊόντα μιας ξεπερασμένης πια ρομαντικής αντίληψης. Και μόνο μʼ αυτή την παράγραφο, μου ζητάτε να απαρνηθώ τον εαυτό μου, τη ζωή μου, τις ιδέες και το έργο μου. Και όχι μόνο από εμένα αλλά όπως αποδεικνύεται από τις πράξεις και τα έργα τους, ΟΛΟΥΣ σχεδόν τους νεοέλληνες, ανώνυμους και επώνυμους που από το 1821 έως σήμερα πίστεψαν ακριβώς σʼ αυτά που θεωρείτε ότι κακώς διδάσκονται σήμερα στο ελληνικό σχολείο. Άλλωστε αμέσως μετά διευκρινίσατε ότι «στις σύγχρονες κοινωνικές επιστήμες για το εθνικό φαινόμενο η ρομαντική αντίληψη για το έθνος έχει γίνει αντικείμενο κριτικής… Οι σύγχρονες θεωρήσεις (…) συγκλίνουν στην παραδοχή ότι η έννοια του έθνους είναι σχετικά πρόσφατη, αλλάζει μέσα στο χρόνο» και παρακάτω αποκαλείτε «φανταστική κοινότητα» του έθνους που στηρίζεται στη νέα νοηματοδότηση (ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω τον όρο) υπαρκτών κοινών χαρακτηριστικών» και όλα αυτά τα προσφέρει «η εθνική ταυτότητα» (που ήρθε) «να αντικαταστήσει το κενό που δημιούργησε η κατάλυση των παραδοσιακών μορφών κοινωνικής οργάνωσης».
«Καθώς διευρύνεται το σχετικά πρόσφατο ενδιαφέρον των κοινωνικών επιστημών για το εθνικό φαινόμενο, η ρομαντική αντίληψη για το έθνος έχει γίνει αντικείμενο κριτικής τα τελευταία χρόνια. Οι σύγχρονες θεωρήσεις, παρά τις σημαντικές διαφορές τους ως προς την προέλευσή τους, συγκλίνουν στην παραδοχή ότι η έννοια του έθνους είναι σχετικά πρόσφατη, αλλάζει μέσα στο χρόνο και μπορούμε επομένως να κάνουμε την ιστορία της: πιο συγκεκριμένα η έννοια του έθνους όπως χρησιμοποιείται σήμερα διμορφώθηκε ιστορικά τα τελευταία διακόσια χρόνια και συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία των εθνών-κρατών (Noiriel 1991). Η εθνική ταυτότητα ήρθε να αντικαταστήσει το κενό που δημιούργησε η κατάλυση των παραδοσιακών μορφών κοινωνικής οργάνωσης και να προσφέρει στα μέλη των σύγχρονων κοινωνιών νέα βάση κοινωνικής συνοχής μέσα από τη δημιουργία της «φαντασιακής κοινότητας» του έθνους, που στηρίζεται στη νέα νοηματοδότηση υπαρκτών κοινών πολιτισμικών χαρακτηριστικών». (σελ. 31)
Γιατί τάχα πολύπλοκες εγκεφαλικές αναλύσεις για αυτονόητα γεγονότα, όπως είναι η συνεχής ανανέωση των μορφών της κοινωνικής συγκρότησης, για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το έθνος αποτελεί μια «φανταστική κοινότητα»; Αλήθεια, τι θα πει αυτό; Το έθνος σε σχέση με την κοινωνία είναι η ψυχή σε σχέση με το σώμα. Κι εδώ είναι πιστεύω, το λάθος της σύγχρονης κοινωνικής επιστήμης, που επαγγέλλεσθε. Γιατί επιχειρεί να αναλύσει και να εξηγήσει μορφές και λειτουργίες που αφορούν την κοινωνία-σώμα και όχι το έθνος-ψυχή. Που δεν αναλύεται ούτε εξηγείται, γιατί όπως και τα φαινόμενα της θρησκείας και της τέχνης, ανάγεται στην μεταφυσική και στην υπέρβαση. Στο υπερλογικό και ανεξήγητο.
Αν και για τη συνέχεια του ελληνικού έθνους, πέραν του γεγονότος ότι για την παμψηφία θα έλεγα των νεοελλήνων -ανωνύμων και επωνύμων- δεν αποτελούσε και αποτελεί μόνο ένα είδος θρησκευτικής πίστης (άκρως αντιεπιστημονικής βεβαίως για σας) υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι ορισμένοι βασικοί άξονες του πνευματικού κόσμου των αρχαίων Ελλήνων κατάφεραν να διατηρηθούν και να φτάσουν ως τις μέρες μας. Λ.χ. είναι πασίγνωστη η διάρκεια της ελληνικής γλώσσας. Δεν είναι όμως γνωστή η διάρκεια της αρχαίας ελληνικής μουσικής μέσω των βασικών μουσικών κλιμάκων, που παρέμειναν αναλλοίωτες, καθώς οι αρχαίοι μουσικοί τρόποι πέρασαν ατόφιοι στη Βυζαντινή μουσική με το νέο όνομα «ήχοι» κι από κει δια μέσου της αραβικής μουσικής και με καινούριο όνομα, «δρόμοι», δημιούργησαν το ρεμπέτικο τραγούδι από το οποίο προήλθε τόσο η σύγχρονη λαϊκή μας μουσική όσο και η έντεχνη-λαϊκή μουσική, μέσα στην οποία συνενώθηκε η μουσική με την ποίηση. Δηλαδή το φαινόμενο που χαρακτήριζε την αρχαία μουσική, δεδομένου ότι τότε με τον όρο «μουσική» εννοούσαν αποκλειστικά την σύζευξη Μουσικής και Λόγου.
Ένα άλλο σημαντικό δημιούργημα των αρχαίων, υπήρξε ως γνωστόν και η Δημοκρατία και μάλιστα η άμεση Δημοκρατία. Μετά την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους και σχεδόν έως σήμερα στην Ευρώπη κυριάρχησαν συστήματα συγκεντρωτικά, βασιλείες αυτοκρατορίες, δικτατορίες, σοσιαλιστικές εξουσίες. Η χώρα μας κατακτήθηκε για τέσσερις αιώνες από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Εν τούτοις και κάτω από αυτές τις καταλυτικές συνθήκες οι ελληνικές κοινότητες, μέσα και έξω από τον γεωγραφικό μας χώρο, κυβερνήθηκαν με δημοκρατικό τρόπο. Οι κάτοικοι λ.χ. ενός χωριού εξέλεγαν τακτικά με καθολική ψηφοφορία την διοικητική και τη δικαστική τους εξουσία. Κι αυτό αντανακλάται στο Σύνταγμα της Επιδαύρου, μέσα στο οποίο ρητώς αναφέρεται ότι απαγορεύονται οι «τίτλοι ευγενείας». Άλλωστε αυτό το δημοκρατικό φρόνημα μπορούμε να πούμε ότι παραμένει έως σήμερα βασικό γνώρισμα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Κι αυτό σε πείσμα των προσπαθειών των ξένων δυνάμεων να επιβάλουν τις γνωστές δυναστείες των Βαυαρών και των Γλύξμπουργκ. Γεγονός που αρνείσθε πεισματικά να παραδεχτείτε. Δηλαδή το γεγονός των συνεχών παρεμβάσεων των ξένων στην χώρα μας, που υπήρξαν πρόξενοι των μεγαλυτέρων εθνικών μας καταστροφών. Όπως της Μικρασιατικής, του Εμφυλίου, της Κύπρου και τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας.
Συμφωνώ μαζί σας στην παράγραφο της σελ. 33, ότι τα κριτήρια με τα οποία ορίζεται ένα έθνος είναι πολιτισμικού χαρακτήρα: καταγωγή, γλώσσα, θρησκεία και παραδόσεις, μύθοι, ιστορίες, μνήμες.
«Όπως χαρακτηριστικά δείχνουν οι παραπάνω έρευνες, τα κριτήρια με τα οποία ορίζεται το έθνος είναι πολιτισμικού χαρακτήρα: καταγωγή, γλώσσα, θρησκεία και παραδόσεις, μύθοι, ιστορικές μνήμες. Τα πολιτισμικά αυτά κριτήρια, που θεωρούνται κοινά, προσδιορίζουν τον συμβολικό και τον φυσικό χώρο του έθνους. Οτιδήποτε διαφορετικό θεωρείται ότι βρίσκεται έξω από το έθνος και συνήθως απορρίπτεται. Έτσι τα έθνη έχουν προσδιοριστεί ιστορικά κατά κύριο λόγο μέσα από τις διαφορές τους από και σε σύγκριση με άλλα έθνη. Αυτή τη συνεχής διαδικασία ετεροπροσδιορισμού συμβάλλει στην αέναη αναπαραγωγή της εθνικής ταυτότητας ως μοναδικής και ομοιογενούς και στηρίζει την τάση της να αρνείται τόσο τις ομοιότητες με καθετί έξω από αυτήν όσο και τις διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της».
Όμως διαφωνώ με την άποψή σας πως «ό,τι είναι διαφορετικό, θεωρείται ότι βρίσκεται έξω από το Έθνος, συνήθως απορρίπτεται». Και ακόμα ότι «η συνεχής διαδικασία ετεροπροσδιορισμού συμβάλλει στην αέναη αναπαραγωγή της εθνικής ταυτότητας ως μοναδικής και ομοιογενούς και στηρίζει την τάση της να αρνείται τόσο τις ομοιότητες με κάθε τι έξω από αυτήν όσο και τις διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της».
Χωρίς ίσως να το θέλετε, φορτώνετε με αρνητικές ιδιότητες το Έθνος και την εθνική ταυτότητα, μιας και για να υπάρξουν κατά τη γνώμη σας, πρέπει πρώτον να ετεροπροσδιορισθούν και δεύτερον να «απορρίψουν» δηλαδή να κλειστούν στο καβούκι τους. Συμφωνούν άρα γε αυτές οι διαπιστώσεις με το ελληνικό έθνος; (Για να αρκεστούμε στη δική μας ιστορική εμπειρία). Γιατί όλα τείνουν να αποδείξουν ότι ο,τιδήποτε καλό και θετικό έγινε ως τώρα, οφείλεται στο γεγονός ότι είχαμε και έχουμε ανοιχτές θύρες (τουλάχιστον ως προς τον πολιτισμό) και προς Ανατολάς και προς Δυσμάς όπως και προς Βορρά. Έτσι ό,τι υπήρξε και ό,τι υπάρχει, αποτελεί δημιουργική πρόσμιξη διαφόρων ιδεών και πολιτισμών, ακόμα και τρόπων ζωής.
Ήμαστε πάντοτε ανοιχτοί κατά το παράδειγμα του Ρήγα Φεραίου, που ενώ σάλπιζε την επανάσταση των Ελλήνων, οραματιζόταν την μεγάλη οικογένεια των Βαλκανικών λαών. Το ίδιο που κάναμε κι εμείς στην Εθνική Αντίσταση, που αγωνιζόμαστε όχι μόνο για την δική μας ελευθερία αλλά και για την «πανανθρώπινη τη λευτεριά». Και μη μου πείτε ότι επηρεάστηκαν από την ρομαντική άποψη περί έθνους οι φουστανελάδες αγράμματοι ως επί το πλείστον Έλληνες επαναστάτες, όταν το Σύνταγμα της Επιδαύρου στα 1822 διακήρυσσε την ανασύσταση του ελληνικού έθνους αποτελώντας παράλληλα το δημοκρατικότερο Σύνταγμα όλων των εποχών, μιας και είχαν ανοιχτά τα μυαλά τους στις επιρροές της Γαλλικής και της Αμερικανικής ακόμα επανάστασης. Για να ετεροπροσδιοριστούμε θα πρέπει να είμαστε ανίκανοι να αυτοπροσδιοριζόμαστε κάθε στιγμή (ακόμα και σήμερα), ενώ η εθνική μας ταυτότητα υπήρξε και είναι τόσο ισχυρή, ώστε να μην έχουμε ούτε να θέλουμε να έχουμε εχθρούς, για να είμαστε αυτοί που είμαστε. Άλλωστε η βασική εξωτερική μας πολιτική ως τώρα υπήρξε και είναι αμυντική με εξαίρεση την τυχοδιωκτική εκστρατεία στην Τουρκία, που μας κόστισε τόσο ακριβά.
Και γιατί δεν ρωτάτε και μας (όσους επιζήσαμε), που περάσαμε μέσα από το καμίνι της ξένης κατοχής, να σας πούμε από πού αντλούσαμε τη δύναμη και το θάρρος να αναμετρηθούμε ίσος προς ίσον με την τερατώδη Χιτλερική μηχανή θανάτου; Μονάχα με την σκέψη ότι στο βάθος είμαστε ανώτεροι από αυτούς! (Εξ άλλου σ' αυτό μας βοηθούσε η μετατροπή των εχθρών μας σε μια συμπαγή μάζα αιμοδιψών βαρβάρων). Γιατί; Γιατί ανήκαμε σε ένα Έθνος πολύ ανώτερο απ' αυτούς στον πνευματικό και πολιτισμικό κυρίως χώρο από τον Αισχύλο και τον Πλάτωνα έως τον Σολομό, τον Παλαμά και τον Καβάφη. Και όσοι είμαστε μορφωμένοι, το ηθικό μας ανάστημα έπαιρνε συνειδητά δύναμη απ' αυτούς. Όσο για τους αμόρφωτους αλλά γενναίους, αντλούσαν δύναμη όπως οι αγωνιστές του ΄21 από τα «μάρμαρα». Αν όλα αυτά είναι «παραμύθια», τότε ό,τι υπήρξε θετικό και ξεχωριστό ως τώρα, ας πούμε ότι ήταν και είναι «παραμύθι». Τότε για ποιον λόγο θέλετε να το κατεδαφίσετε; Δεν ξέρετε ότι έτσι σκοτώνετε την ψυχή μας; Χάρη στην οποία είσθε κι εσείς σήμερα ελεύθερη;
Όπως ασφαλώς καταλαβαίνετε, για μένα προσωπικά δεν υπάρχει καν ερώτημα «Τι είν' η πατρίδα μας;». Για όλους όσους αφιέρωσαν το έργο και κυρίως τη ζωή τους ολόκληρη σʼαυτή την πατρίδα -και είναι χιλιάδες, εκατομμύρια Έλληνες, επώνυμοι ή ανώνυμοι, νεκροί ή ζωντανοί, δεν υπάρχουν τέτοια ερωτήματα, γιατί αυτοί οι ίδιοι είναι η πατρίδα…
Γι' αυτό σας παρακαλώ και εύχομαι να λάβετε σοβαρά υπ' όψιν την μαρτυρία ενός ελεύθερου Έλληνα και να σταματήσετε αυτή την εκστρατεία, που μόνο δεινά μπορεί να φέρει στον ήδη δοκιμαζόμενο λαό μας.

Σας χαιρετώ,

Μίκης Θεοδωράκης

ΥΓ. Επειδή θεωρώ ότι με την απάντησή μου αυτή μου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω ορισμένα ουσιαστικά επιχειρήματα στην προσπάθειά μου να διαφωτίσω όσο γίνεται πληρέστερα τον ελληνικό λαό για τα κίνητρά μου στον αγώνα που ξεκίνησα και συνεχίζω, είμαι υποχρεωμένος να την δημοσιεύσω στο διαδίκτυο, όπως έκανα έως τώρα, δεδομένου ότι τα ισχυρά ΜΜΕ προς το παρόν αποφεύγουν ακόμα και να αναφερθούν στις απόψεις μου καταφεύγοντας ως συνήθως σε ύβρεις…Αυτό θα πει ελευθερία τύπου!

Τε, 13 Ιανουαρίου 2010
ΠΗΓΗ

larus audouinii

ειχα διαβάσει στα ΝΕΑ σήμερα και μια απάντηση προς τον κ Θεοδωράκη από στήλη δημοσιογράφου  
Ντροπή , για την κατάντια μας γενικότερα
Και άσχετο Κάπου παλαιότερα είχε πάρει το μάτι μου ένα κονδύλι απο την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θυμάμαι καλά 170 εκατ ευρώ για την εκπαίδευση των Μουσουλμάνων στην Ελλάδα, χρήματα που σαφώς σύμφωνα με την ανακοίνωση  η διαχείρησή τους αποκλειστικά ανήκε στην κ Δραγώνα (εκτός και αν πρόκειται για πλήρη συνωνυμία)  και μια άλλη κυρία που ξεχνάω το ονομά της, αλλά αν δεν απατώμαι αρθρογραφεί επίσης στα ΝΕΑ..από τις καλές πένες  Καλώς όλα, αλλα τι έργο έχουν παράγει τα 170 εκατ ευρω, γνωρίζει κανείς ;  :roll:

Και πάλι άσχετο.....Αν αυτές τις μέρες έγινε ένα θαύμα και σώθηκε ένας άνθρωπος κάτω απο τα ερείπια, δεν οφείλεται σε κονδύλι του κράτους, ή σε υπέρβαση της γραφειοκρατίας, αλλα σε ιδιώτες, δωρητές και εθελοντές Το αεροπλάνο με το υπολοιπο υλικό, έμψυχο και ιατροφαρμακευτικό δεν εχει ξεκινήσει ακόμη

larus audouinii

edit

[quote user="larus audouinii" post="333735"]ειχα διαβάσει στα ΝΕΑ σήμερα και μια απάντηση προς τον κ Θεοδωράκη από στήλη δημοσιογράφου  
Ντροπή , για την κατάντια μας γενικότερα
Και άσχετο Κάπου παλαιότερα είχε πάρει το μάτι μου ένα κονδύλι απο την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θυμάμαι καλά 17 εκατ ευρώ για την εκπαίδευση των Μουσουλμάνων στην Ελλάδα, χρήματα που σαφώς σύμφωνα με την ανακοίνωση  η διαχείρησή τους αποκλειστικά ανήκε στην κ Δραγώνα (εκτός και αν πρόκειται για πλήρη συνωνυμία)  και μια άλλη κυρία που ξεχνάω το ονομά της, αλλά αν δεν απατώμαι αρθρογραφεί επίσης στα ΝΕΑ..από τις καλές πένες  Καλώς όλα, αλλα τι έργο έχουν παράγει τα 17 εκατ ευρω, γνωρίζει κανείς ;  :roll:

Και πάλι άσχετο.....Αν αυτές τις μέρες έγινε ένα θαύμα και σώθηκε ένας άνθρωπος κάτω απο τα ερείπια, δεν οφείλεται σε κονδύλι του κράτους, ή σε υπέρβαση της γραφειοκρατίας, αλλα σε ιδιώτες, δωρητές και εθελοντές [/quote]

Οφείλω τη διόρθωση
αλλά και επιβάλλεται,
για το μεγάλο λάθος στους αριθμούς Δεν το θυμόμουν συνειρμικά σωστά από ότι αποδείχτηκε
Ζητώ συγνώμη

KostasD33

Αν είχαν δώσει 170μύρια ευρά για τους μουσουλμάνους ακόμα και να μασούλαγε μπόλικα, η κάθε κυρία Δραγώνα, μπορεί και να λέγαμε φέρε κι άλλους

Με 17μυριάκια όλα κιόλα, μιά στο λαδί μιά στο ξύδι μιά στη γούνα και μερικά στην Πόρσε την Καρέρα δεν έμεινε τίποτα για το ελλαδίτσα.......

NoName

Έχουν γραφτεί πολλά με βασικό ενορχηστρωτή το ΛΑΟΣ για την Δραγώνα και τις «αποδείξεις ανθελληνισμού» της.
Όλες μα όλες οι κατηγορίες αντιγράφουν η μια την άλλη αναπαράγοντας ένα κείμενο και αποσπάσματα υποτίθεται δικά της από το βιβλίο της τα οποία όμως δεν είναι όπως τα παρουσιάζουν. Συχνά η διατύπωση του πρότυπου κειμένου της ιδίας έχει την αντίθετη άποψη απ αυτή που της αποδίδουν.
Αξίζει τον κόπο νομίζω πριν αποκτήσουμε τελική κρίση να έχουμε την αρχική πηγή ανάγνωσης και όχι τις παραποιήσεις.

Παραθέτω ένα από το πιο εμπεριστατωμένο και αναλυτικό κατά την γνώμη μου, σχετικό άρθρο . Η πηγή είναι  
http://jungle-report.blogspot.com/2010/01/blog-post.html

**********************************************

Αναζητήσαμε αυτές τις «αποδείξεις» σε πάμπολλες ιστοσελίδες (εθνικιστικές και μη), και εκπλαγήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι ΟΛΕΣ, αντιγράφοντας η μία την άλλη, αναπαράγουν το ίδιο ακριβώς κείμενο. Αντιγράφουμε εδώ ένα μέρος του, στο οποίο άλλωστε βρίσκεται και όλη η «επιχειρηματολογία» του:

[cell class=spoiler]
«Μας έκαναν Έλληνες ενώ δεν ήμασταν!

Ας δούμε τώρα μερικά απ΄ όσα γράφει στο κακογραμμένο βιβλίο της «Τι είν΄ η Πατρίδα μας;» η νέα βουλευτίνα Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Θάλεια Δραγώνα:

1) Η Ελληνική Εθνική Ταυτότητα δεν υπήρχε πριν από τον 19ο αιώνα. Δημιουργήθηκε έξωθεν σε μια εποχή έντονου εθνικισμού, αποικιοκρατίας και επεκτατικού ιμπεριαλισμού (σελ. 16). Κοντολογίς, κάποιοι από το εξωτερικό μας είπαν τον 19ο αιώνα ότι είμαστε Έλληνες κι εμείς το δεχτήκαμε για να τα κονομήσουμε, πουλώντας το παραμύθι ότι είμαστε απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων.

2) Όποιος αξιολογεί τους Πολιτισμούς σε κατωτέρους και ανωτέρους είναι ρατσιστής και δεν το ξέρει! (σελ. 16). Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με όποιον θεωρεί ανεπιθύμητους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες (σελ. 20).

3) Εξίσου ρατσιστής είναι και όποιος αποσιωπά την σημασία, την τεράστια δύναμη, την έκταση και το κύρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας! Επίσης, όποιος αρνείται τις τουρκικές επιρροές στον Νεοελληνικό μας Πολιτισμό (σελ. 81), κι όποιος ισχυρίζεται ότι ο τουρκικός πολιτισμός έχει επιδράσει αρνητικά στους Έλληνες!... (σελ. 82).

4) Ένδειξη ρατσισμού και στείρου εθνοκεντρισμού είναι και ο ισχυρισμός ότι οι Έλληνες ήσαν πάντα οι αδικημένοι της Ιστορίας (σελ. 84) κι ότι για τις ήττες και τις καταστροφές που υποστήκαμε, φταίνε πάντα οι Μεγάλες Δυνάμεις.

5) Κλασική ένδειξη ρατσισμού είναι και η γνωστή ρήση «Όταν εμείς φτιάχναμε Παρθενώνες, αυτοί τρώγανε βελανίδια!» (σελ. 85). Ψιλορατσιμός είναι επίσης το να ισχυρίζεσαι πως είμαστε οι συνεχιστές του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού.

6) Κατά την κ. Θάλεια Δραγώνα, εθνικιστικές τάσεις κρύβει και η επιθυμία να διδάσκεται στην μέση εκπαίδευση η αρχαία Ελληνική Γλώσσα (σελ. 86), ενώ το να μιλάμε για απόλυτη ομοιογένεια του πληθυσμού της Ελλάδος και να αποσιωπούμε την ύπαρξη χιλιάδων Εβραίων στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις επί 450 χρόνια είναι καθαρός ρατσισμός! (σελ. 95).

7) Ρατσιστικό είναι και το να ανησυχούμε για την ύπαρξη πολλών ξένων μεταναστών στην χώρα μας, ή το να λέμε ότι «σε λίγο θα ψάχνουμε να βρούμε Έλληνα στην Ελλάδα», ή ότι «πρέπει να κρατήσουμε την εθνική μας ομοιογένεια και να μην διαβρωθούμε εθνολογικά»! (σελ. 96).
Εξίσου ρατσιστικό είναι το να λέμε ότι το κέντρο της Αθήνας αλβανοκρατείται ή ότι «οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές»! (σελ. 9. Το ίδιο συμβαίνει κατά την κ. Δραγώνα, αν τολμήσουμε να πούμε πως με την είσοδο των Ξένων Μεταναστών στην Ελλάδα αυξάνεται η εγκληματικότητα και η ανεργία των Ελλήνων! (σελ. 100). Στην σελίδα 105, η αυριανή βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ μας προειδοποιεί ότι ο εθνικισμός εύκολα μπορεί να γλιστρήσει στην ξενοφοβία, στον ρατσισμό και στην μισαλλοδοξία.

Το ελληνικό αίμα γίνεται και νερό»
«Περιττεύει να συνεχίσουμε να καταγράφουμε τα αντιρατσιστικά «πιστεύω» της κ. Θάλειας Δραγώνα, όπως τα έχει εκφράσει πριν 10 χρόνια στο βιβλίο της «Τι είν΄ η Πατρίδα μας;». Η γυναίκα αυτή θέλει να μας πείσει ότι είναι ρατσιστικό και μόνο το να δηλώνουμε Έλληνες. Κι όμως: Σε λίγες ημέρες θα είναι βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ και ασφαλώς θα διαπρέψει στους αντιρατσιστικούς αγώνες εντός και εκτός Βουλής.»[/cell]

Αυτό που μπορούμε όμως, και οφείλουμε να κάνουμε, είναι να ελέγξουμε την αξιοπιστία του. Πήραμε λοιπόν το βιβλίο «Τι είναι η Πατρίδα μας» και πήγαμε στα επίμαχα άρθρα της Δραγώνα. Διαπιστώσαμε αυτό που υποψιαζόμασταν: Ο συγκεκριμένος γραφιάς που επιτίθεται στη Δραγώνα είναι ένας απατεώνας λασπολόγος.

Πάμε να συγκρίνουμε ένα προς ένα αυτά που αποδίδει ο γραφιάς στη Δραγώνα, με την πραγματική διατύπωση του βιβλίου, στη σελίδα που παραπέμπει.

[cell class=spoiler]1) Η Ελληνική Εθνική Ταυτότητα δεν υπήρχε πριν από τον 19ο αιώνα. Δημιουργήθηκε έξωθεν σε μια εποχή έντονου εθνικισμού, αποικιοκρατίας και επεκτατικού ιμπεριαλισμού (σελ. 16). Κοντολογίς, κάποιοι από το εξωτερικό μας είπαν τον 19ο αιώνα ότι είμαστε Έλληνες κι εμείς το δεχτήκαμε για να τα κονομήσουμε, πουλώντας το παραμύθι ότι είμαστε απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων.
[/cell]

Λέει όντως αυτά στη σελίδα 16; Μάλλον όχι. Αντιγράφω τη σχετική παράγραφο:

«Σε ένα άλλο επίπεδο, οι αναπαραστάσεις για το έθνος δεν είναι στατικές και αλλάζουν μέσα στο χρόνο. Στην ελληνική περίπτωση πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η «αναζήτηση» της «νεοελληνικής» ταυτότητας υπήρξε μια μακρά διαδικασία συγκρότησης επιχειρημάτων, που οδήγησε σε έναν ορισμό του «ελληνισμού» με κριτήρια ταυτόχρονα ανθρωπολογικά-φυλετικά και ιστορικά-πολιτισμικά (Βελουδής 1982, 84). Έτσι στη συγκυρία του 19ου αιώνα, που διεξαγόταν η πάλη για την οριστικοποίηση των εθνικών συνόρων σε μια εποχή επεκτατισμών, αποικιοκρατίας και των αντίστοιχων ιδεολογιών που νομιμοποιούσαν αυτές τις πολιτικές, η ελληνική εθνική ταυτότητα θεωρήθηκε ανεπαρκής και κατώτερη σε σχέση με το ένδοξο παρελθόν των αρχαίων προγόνων (Σκοπετέα 1988)».
Ακολουθεί η σελίδα 16 για να ελέγξετε και μόνοι σας:

[albumimg]12168[/albumimg]

[cell class=spoiler]2) Όποιος αξιολογεί τους Πολιτισμούς σε κατωτέρους και ανωτέρους είναι ρατσιστής και δεν το ξέρει! (σελ. 16).[/cell]
Ο γραφιάς εδώ λέει βέβαια ψέματα, τέτοια πρόταση δεν υπάρχει. Η σχετική παράγραφος στη συγκεκριμένη σελίδα λέει:
«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι στη σημερινή συγκυρία της ευρωπαϊκής ενοποίησης αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα ο κυρίαρχος σε μεγάλες και ευρωπαϊκές χώρες ιδεολογικός λόγος, ο οποίος παρά τον εκμοντερνισμό και την εκλέπτυνσή του εξακολουθεί έμμεσα, δίπλα στον μαχητικό αντίλογο, να αξιολογεί τους λαούς και τους πολιτισμούς σε «ανώτερους» και «κατώτερους» και υποτιμά τις λεγόμενες νότιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τις λεγόμενες νότιες περιοχές των βόρειων χωρών της κατατάσσοντας τους αντίστοιχους λαούς και πολιτισμούς στην «ανατολή», τόσο με τη γεωγραφική όσο και με την πολιτική σημασία του όρου».

[albumimg]12169[/albumimg]   [albumimg]12170[/albumimg]

Εδώ η Δραγώνα ασκεί κριτική στη στάση των βορειοευρωπαίων απέναντι στους νότιους (οι οποίοι ας θυμηθούμε ότι αποκαλούν τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες «PIGS»: Portugal, Italy, Greece, Spain). Ενώ, δηλαδή, έχουμε μια παράγραφο που κριτικάρει την προκατάληψη των βόρειων απέναντί μας (με την οποία θα συμφωνούσε κι ο τελευταίος χρυσαυγίτης!), ο γραφιάς την παρουσίασε με μία ασαφή μορφή, που να υπονοεί απλά ότι η Δραγώνα είπε κάτι κακό!
[cell class=spoiler]Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει [δηλ. είναι ρατσιστής και δεν το ξέρει] με όποιον θεωρεί ανεπιθύμητους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες (σελ. 20).[/cell]
Κι εδώ ψέματα. Πουθενά δεν λέει η Δραγώνα κάτι τέτοιο. Στην σχετική παράγραφο της σελ. 20, γίνεται απλά παρουσίαση της δουλειάς μιας συγγραφέας στο συλλογικό τόμο:
«Στη συνέχεια η Νέλλη Ασκούνη αναλύει το λόγο των εκπαιδευτικών, σε δύο ανοιχτές ερωτήσεις του ερωτηματολογίου, όπου από το μεγαλύτερο ποσοστό των απαντήσεων προβάλλουν «δύο αντιθετικές μορφές του εθνικού άλλου», οι ισχυροί και επίφοβοι Ευρωπαίοι και οι ανεπιθύμητοι μετανάστες και πρόσφυγες».

[albumimg]12171[/albumimg]

[cell class=spoiler]3) Εξίσου ρατσιστής είναι και όποιος αποσιωπά την σημασία, την τεράστια δύναμη, την έκταση και το κύρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας! Επίσης, όποιος αρνείται τις τουρκικές επιρροές στον Νεοελληνικό μας Πολιτισμό (σελ. 81) [/cell]
Το κείμενο συγκεκριμένα, και χωρίς χαρακτηρισμούς, λέει:

«Αυτή η στρατηγική [της άρνησης] είναι ιδιαίτερα προφανής στις αποσιωπήσεις και παραλήψεις ιστορικών γεγονότων, που εντοπίζονται στα σχολικά εγχειρίδια. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αποσιώπηση της σημασίας, της τεράστιας δύναμης, της έκτασης και του κύρους της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αντίστοιχη είναι και η πλήρης απουσία οποιασδήποτε μνείας στον πολιτισμό, τα γράμματα και τις τέχνες της οθωμανικής αυτοκρατορίας-και του τουρκικού κράτους από το 1908 και ύστερα». […] [Α]ντίστοιχη άρνηση επικρατεί στον ισχυρισμό των μελών του δείγματος ότι «ούτε η τουρκική ούτε η μεσανατολική ούτε η βαλκανική κουλτούρα έχουν επιδράσει στη διαμόρφωση των σύγχρονων Ελλήνων και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού».

Εγώ, πάντως, αυτούς δε θα τους χαρακτήριζα ρατσιστές, απλά ανιστόρητους.

[albumimg]12172[/albumimg]

[cell class=spoiler][Ρατσιστής είναι] κι όποιος ισχυρίζεται ότι ο τουρκικός πολιτισμός έχει επιδράσει αρνητικά στους Έλληνες!… (σελ. 82).[/cell]
Ψέματα κι εδώ. Η Δραγώνα παρουσιάζει απλά ένα από τα αποτελέσματα της έρευνας, βάσει ερωτηματολογίου σε εκπαιδευτικούς:

«Παραμένει ωστόσο το ερώτημα κατά πόσο η άρνηση στην οποία καταφεύγουν οι εκπαιδευτικοί είναι πράγματι αποτελεσματική, διότι όταν τους τέθηκε άλλη ερώτηση, «με ποιο τρόπο κατά τη γνώμη [τους] έχει επιδράσει ο τουρκικός πολιτισμός επί του ελληνικού», η απάντησή τους στη συντριπτική πλειοψηφία ήταν ότι «έχει επιδράσει αρνητικά»».

[albumimg]12173[/albumimg]

[cell class=spoiler]4) Ένδειξη ρατσισμού και στείρου εθνοκεντρισμού είναι και ο ισχυρισμός ότι οι Έλληνες ήσαν πάντα οι αδικημένοι της Ιστορίας (σελ. 84) κι ότι για τις ήττες και τις καταστροφές που υποστήκαμε, φταίνε πάντα οι Μεγάλες Δυνάμεις.[/cell]
Το κείμενο γράφει:
«Στα σχολικά εγχειρίδια είναι συχνή η έμμεση ή άμεση αναφορά της καλύτερης τύχης για την οποία ήταν προορισμένος ο ελληνικός λαός. Οι Έλληνες, σύμφωνα με τα βιβλία ιστορίας και γλώσσας, συστηματικά εμφανίζονται αδικημένοι σε σημαντικές γιʼ αυτούς ιστορικές στιγμές. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις φέρονται να έχουν πάντα λειτουργήσει με βάση ίδια πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά συμφέροντα»

[albumimg]12174[/albumimg]

Εδώ, δηλαδή, δε λέει τίποτα που να μη γνωρίζουν όσοι πήγαν σε ελληνικό σχολείο και διδάχτηκαν τα συγκεκριμένα μαθήματα. Και για όσους πιστεύουν ότι οι Έλληνες δεν υπήρξαν ποτέ θύτες, κι ήταν πάντα οι καλοί κι αδικημένοι της υπόθεσης, ας παραθέσουμε ένα μεζεδάκι από τα ανδραγαθήματα του ελληνικού στρατού και των καλών χριστιανών, τις πρώτες μέρες της απόβασής του στη Σμύρνη το 1919:

«Ήδη από την πρώτη μέρα, η παρουσία του ελληνικού στρατού στην Ιωνία σημαδεύτηκε από βιαιοπραγίες σε βάρος του άμαχου πληθυσμού. Με αφορμή κάποιους πυροβολισμούς που ρίχτηκαν εναντίον των αγημάτων που παρήλαυναν στην προκυμαία της Σμύρνης, έλληνες στρατιώτες κι ένοπλοι ντόπιοι χριστιανοί επιδίδονται σʼ ένα διήμερο όργιο βίας, φόνων, βιασμών κι εκτεταμένων λεηλασιών στις μουσουλμανικές συνοικίες της πόλης, με περισσότερους από 200 νεκρούς μεταξύ των κατοίκων. Περίπου 2.500 μουσουλμάνοι συνελήφθησαν και κακοποιήθηκαν (ανάμεσά τους μικρά παιδιά κι ολόκληρες τάξεις μαθητών με τους δασκάλους τους), ενώ στόχος επιθέσεων έγινε επίσης η εβραϊκή κοινότητα της πόλης, με λεηλασία των καταστημάτων της και μερικούς νεκρούς» (Τ. Κωστόπουλος, Πόλεμος και Εθνοκάθαρση, εκδ. Βιβλιόραμα, σελ. 98-9. Για τις πληροφορίες αυτές ο συγγραφέας δίνει μισή σελίδα πηγών και παραπομπών).

[cell class=spoiler]5) Κλασική ένδειξη ρατσισμού είναι και η γνωστή ρήση «Όταν εμείς φτιάχναμε Παρθενώνες, αυτοί τρώγανε βελανίδια!» (σελ. 85). Ψιλορατσιμός είναι επίσης το να ισχυρίζεσαι πως είμαστε οι συνεχιστές του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού.[/cell]
Το πραγματικό κείμενο όμως αναφέρει πάλι πορίσματα της έρευνας:
«Χαρακτηριστικές είναι και οι απαντήσεις εκπαιδευτικών στην ανοιχτή ερώτηση που ακολουθεί το κείμενο το σχετικό με τους κινδύνους που απειλούν την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση […] Άλλος εκπαιδευτικός επαναλαμβάνει αυτάρεσκα τη γνωστή ρήση πολιτικού προσώπου, που φαίνεται άγγιξε μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού : “…όσο για τον πολιτισμό μας, όταν αυτοί τρώγανε βελανίδια, εμείς φτιάχναμε παρθενώνες”».

[albumimg]12175[/albumimg]

Η φράση «Ψιλορατσιμός είναι επίσης το να ισχυρίζεσαι πως είμαστε οι συνεχιστές του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού» είναι κατασκευασμένη από τον απατεώνα γραφιά εκ του μηδενός. Εγώ πάλι θα πρόσθετα ότι δεν είναι «ψιλορατσιμός», αντίθετα έχει πολλή πλάκα, ειδικά όταν το διαβάζουμε στο ίντερνετ (και ειδικότερα στα greeklish) από εθνικοβαρεμένα τρολ, που νομίζουν ότι μελετώντας Πλεύρη, Βελόπουλο (και σε πιο hardcore περιπτώσεις Λιακόπουλο), έμαθαν κάτι για την ιστορία και τον εαυτό τους.


[cell class=spoiler]6) Κατά την κ. Θάλεια Δραγώνα, εθνικιστικές τάσεις κρύβει και η επιθυμία να διδάσκεται στην μέση εκπαίδευση η αρχαία Ελληνική Γλώσσα (σελ. 86)[/cell]
Ο τρόπος που σερβίρει ο γραφιάς την «παραπομπή» του, διαστρεβλώνει το ίδιο κείμενο, το οποίο λέει:
«Τα μέλη του δείγματος ταυτίζονται με το εξιδανικευμένο παρελθόν, το οποίο στη συνείδησή τους μεγαλοποιείται και εξυψώνεται. Έτσι ένα ιδιαίτερο ποσοστό δηλώνει, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, ότι “εν όψει της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, θα πρέπει να καλλιεργείται, ήδη από το δημοτικό, η γνώση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας”, κι ακόμη ότι με “με στόχο τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη, θα έπρεπε πρωτίστως να διδάσκεται η αρχαία ελληνική γραμματεία στο πρωτότυπο ”, ενώ χαμηλότερα απʼ όλα ιεραρχείται η διδασκαλία “της ιστορίας του νεοελληνικού κράτους και του νεοελληνικού λαϊκού πολιτισμού”».

[albumimg]12176[/albumimg]

[cell class=spoiler]Ενώ το να μιλάμε για απόλυτη ομοιογένεια του πληθυσμού της Ελλάδος και να αποσιωπούμε την ύπαρξη χιλιάδων Εβραίων στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις επί 450 χρόνια είναι καθαρός ρατσισμός! (σελ. 95).[/cell]
Το κείμενο πάλι λέει:
«Αυτή η φαντασίωση της ομοιογενούς κοινότητας προβάλλεται τόσο στα σχολικά βιβλία όσο και στο λόγο των εκπαιδευτικών. […] Πολύ χαρακτηριστική της έμμεσης κατασκευής της απόλυτης ομοιογένειας του πληθυσμού είναι και η πλήρης αποσιώπηση για ολόκληρη την ιστορία από το Μεσαίωνα μέχρι σήμερα της ύπαρξης Ελλήνων Εβραίων όπως και κάθε άλλης αλλόθρησκης ομάδας, με εξαίρεση την αναφορά στους Βενετούς, όπου μνημονεύεται πολύ θετικά η αφομοίωσή τους από τους Έλληνες…».

[albumimg]12177[/albumimg]

[cell class=spoiler]7) Ρατσιστικό είναι και το να ανησυχούμε για την ύπαρξη πολλών ξένων μεταναστών στην χώρα μας, ή το να λέμε ότι «σε λίγο θα ψάχνουμε να βρούμε Έλληνα στην Ελλάδα», ή ότι «πρέπει να κρατήσουμε την εθνική μας ομοιογένεια και να μην διαβρωθούμε εθνολογικά»! (σελ. 96).[/cell]
Η φράση «ρατσιστικό είναι και το να ανησυχούμε για την ύπαρξη πολλών ξένων μεταναστών στην χώρα μας» δεν υπάρχει πουθενά στο βιβλίο, παρά βγήκε κι αυτή από την κεφάλα του απατεώνα γραφιά. Τα υπόλοιπα στην πραγματικότητα είναι απλή καταγραφή των πορισμάτων της έρευνας:
«Ο φόβος των εκπαιδευτικών είναι πολύ χαρακτηριστικός ως προς την αλλοίωση της ομοιογένειας που θεωρούν, ότι θα επιφέρει η μετανάστευση: “Συνεχίζοντας με τον ίδιο ρυθμό, σε λίγο θα ψάχνουμε να βρούμε Έλληνα στην Ελλάδα”, “η εγκατάσταση των ξένων στην Ελλάδα αλλοιώνει την ομοιογένεια του πληθυσμού της”, “πρέπει ως χώρα να κρατήσουμε την ομοιογένειά μας και να μη διαβρωθούμε εθνολογικά”».
Ακολουθούν οι σελίδες 96-97 (ο γραφιάς έκανε λάθος -διαστρέβλωσε παράγραφο της σελ. 97 και έγραψε "σελ. 96"):

[albumimg]12178[/albumimg]    [albumimg]12179[/albumimg]

[cell class=spoiler]Εξίσου ρατσιστικό είναι το να λέμε ότι το κέντρο της Αθήνας αλβανοκρατείται ή ότι «οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές»! (σελ. 9[8]). [/cell]
Το κείμενο λέει:
Η αύξηση των κρουσμάτων βίας, εγκληματικότητας και παραπτωματικότητας αποτελεί σύνηθες μοτίβο και στις απαντήσεις στην ανοιχτή ερώτηση: “Πράξεις βίας και κλοπής και το φαινόμενο παίρνει διαστάσεις επιδημίας. Είναι καιρός να ληφθούν δραστικά μέτρα. Το κέντρο της Αθήνας αλβανοκρατείται”.

[albumimg]12180[/albumimg]

Εδώ αξίζει να προσέξετε κι ένα αστείο: Ο γραφιάς αντί να γράψει «σελ. 98», κατά λάθος έγραψε «σελ. 9», μία άσχετη δηλ. σελίδα, που παρουσιάζει τους συντελεστές. Και φυσικά όλοι αντέγραψαν το ίδιο λάθος, ζητώντας ταυτόχρονα να πιστέψουμε, ότι έχουν διαβάσει το βιβλίο της Δραγώνα και το γνωρίζουν!

[cell class=spoiler]Το ίδιο συμβαίνει κατά την κ. Δραγώνα, αν τολμήσουμε να πούμε πως με την είσοδο των Ξένων Μεταναστών στην Ελλάδα αυξάνεται η εγκληματικότητα και η ανεργία των Ελλήνων! (σελ. 100). [/cell]
Ο γραφιάς εδώ σκόπιμα βάζει τη φράση «αν τολμήσουμε», υπονοώντας ενδεχόμενο εκφοβισμό και λογοκρισία στην αντίθετη άποψη. Για να πάρετε μία ακόμα γεύση από γκαιμπελισμό, συγκρίνετε την παραπάνω πρόταση με την πραγματική διατύπωση της Δραγώνα, η οποία γράφει:
«Η γραμμική σχέση μεταξύ της εισόδου των νόμιμων ή παράνομων μεταναστών στη χώρα και της αύξησης της εγκληματικότητας ή της μείωσης των θέσεων εργασίας, που σε άλλη περίπτωση θα έμεναν σε ντόπια χέρια, δεν έχει εμπειρικά αποδειχθεί ή αντίστοιχα απορριφθεί, ούτε στην ελληνική ούτε σε οποιαδήποτε άλλη κοινωνία. Πρόκειται για πεποιθήσεις οι οποίες δεν στηρίζονται σε στοιχεία. Πρόσφατη ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας αποκαλύπτει ότι η επίδραση των μεταναστών στις αμοιβές και τα εισοδήματα των ντόπιων εργατών καθώς και στο βαθμό της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό ή το βαθμό της ανεργίας είναι ιδιαίτερα μικρή και σε μερικές περιπτώσεις αντίστροφης κατεύθυνσης (Borjas 1994, Friedberg και Hunt 1995). Άρα δηλώσεις όπως “με την είσοδο στην Ελλάδα ξένων από φτωχότερες χώρες αυξάνεται η εγκληματικότητα ή χάνονται θέσεις εργασίας για τους Έλληνες ” δεν φέρουν καμία αποδεικτική αξία. Ωστόσο τέτοιες δηλώσεις διαθέτουν ψυχολογική και κοινωνική εγκυρότητα, διότι αντικατοπτρίζουν τη φύση των διομαδικών σχέσεων στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

[albumimg]12181[/albumimg]   [albumimg]12182[/albumimg]

[cell class=spoiler]Στην σελίδα 105, η αυριανή βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ μας προειδοποιεί ότι ο εθνικισμός εύκολα μπορεί να γλιστρήσει στην ξενοφοβία, στον ρατσισμό και στην μισαλλοδοξία.»[/cell]
Εδώ ο γραφιάς δεν παραποιεί και πολύ το κείμενο, το οποίο λέει:
«Και έτσι μέσα από αρχαϊκούς ψυχολογικούς μηχανισμούς, ο εθνικισμός φθάνει στο σημείο να αλλοιωθεί ως προς την πολιτική του διάσταση και να μετατραπεί σε ανάγκη αναγνώρισης μιας υποτιθέμενης εθνικής ομοιογένειας, ώσπου τελικά να γλιστρήσει στην ξενοφοβία, το ρατσισμό ή άλλοτε και στην εθνική μισαλλοδοξία».

[albumimg]12183[/albumimg]

Αναρωτιέται όμως κανείς τι το «ανθελληνικό» υπάρχει σʼ αυτή την πρόταση. Προφανώς ο γραφιάς θα παίρνει σα δεδομένο ότι ένας εθνικιστής δεν μπορεί ποτέ να γίνει ρατσιστής ή μισαλλόδοξος, κι όποιος διαφωνεί μʼ αυτό είναι ανθέλληνας!


Όσο για το τι θεωρεί «ρατσιστικό», η ίδια η Δραγώνα είναι πολύ προσεχτική στη διατύπωση

«Ο ρατσισμός με την κλασική του έννοια περιλαμβάνει μια βαθιά εδραιωμένη άποψη ως προς την εγγενή, βιολογική κατωτερότητα φυλών άλλων από τη δική μας. Ωστόσο η σύγχρονη χρήση του όρου είναι πολύ πιο διευρυμένη, πάει πέρα από το γενετικό καθορισμό και περιλαμβάνει την οποιαδήποτε έκφραση απέναντι σε μια ομάδα ή μέλη της ομάδας σαν να ήταν δεδομένη η φυλετική διαφορά. Πρόκειται για τη συμβολική και πολιτισμική διάκριση μιας κοινωνίας που είναι συστηματικά οργανωμένη γύρω από την καταπίεση μιας ομάδας και την κυριαρχία μιας άλλης. Για παράδειγμα, ο πολιτισμικός ρατσισμός παραπέμπει στην άποψη ότι η πολιτισμική κληρονομιά μιας κοινωνικής ομάδας είναι ανώτερη από μιας άλλης. Με αυτή την έννοια υπάρχει μεγάλη συνάρτηση μεταξύ ρατσιστικού και εθνικιστικού λόγου. Όπως η εθνική κατηγοριοποίηση έτσι και η φυλετική προσδιορίζουν ταυτόχρονα την ένταξη και τον αποκλεισμό. Αναγνωρίζουν και οι δυο όρια τα οποία, ενώ είναι κοινωνικά κατασκευασμένα, διαχωρίζουν την ανθρωπότητα σε διακριτές ομάδες σαν όρια φυσικά που τις εμφανίζουν φύσει διάφορες μεταξύ τους. Κι στις δύο περιπτώσεις τα κριτήρια διαχωρισμού μπορεί να εφευρεθούν ή να επινοηθούν, και στις δύο περιπτώσεις κυριαρχεί η φαντασίωση της διατήρησης μιας ενιαίας, ομοιογενούς και «αμόλυντης» από άλλους κοινότητας» (σελ. 94-5).


Ο συγκεκριμένος απατεώνας γραφιάς, ακολουθώντας την (πολύ γνωστή και οικεία σε μας) μέθοδο του γερο-ναζιστή Πλεύρη, έκοψε, έραψε, και πρόσθεσε και τα δικά του, για να μεταμορφώσει τη μισητή εχθρό στον μπαμπούλα που ήθελε.

Διαβάστε οπωσδήποτε και τον, ευφυή και με καυστικό χιούμορ, σχολιασμό ολόκληρου του γκαιμπελο-κειμένου από κάποιο μέλος φόρουμ του Ολυμπιακού (!). Τα δικά του ξεβρακωτικά σχόλια είναι αυτά με τα κόκκινα γράμματα: http://www.thrylos-fans.net/forum/showpost.php?p=656733&postcount=510

Διαβάστε επίσης τον πολύ καλό και νηφάλιο σχολιασμό του Γ. Πίττα, ο οποίος όμως κάνει το λάθος να θεωρεί ειλικρινή τον απατεώνα-γραφιά, και να πιστεύει ότι όντως αυτά τα είπε η Δραγώνα. Ακροδεξιός και ειλικρινής; Αυτό είναι ανέκδοτο!

Ποιοι πήραν αυτό το γκαιμπελογράφημα στα σοβαρά; Η απάντηση είναι: υπερβολικά πολλοί, μεταξύ των οποίων και η Ακαδημία Αθηνών! Αρκεί να γκουγκλάρετε κάποιες από τις φράσεις κλειδιά, και θα δείτε πλήθος γνωστών και άγνωστων ιστοσελίδων να αναπαράγουν το ίδιο κείμενο.

Πάρτε μια γεύση: google σχετική αναζήτηση
****************************************
η συνέχεια στην πηγή
****************************************
Ήταν κούραση και μόνο να το αντιγράψω, ελπίζω να σας κούρασε λιγότερο η ανάγνωση του. Αφορά φυσικά μόνο όσους ενδιαφέρει μια πιο σφαιρική περιγραφή γεγονότων από την μερική, ακόμα κι αν δεν είναι το διαζύγιο της κάθε τιβί περσόνα

larus audouinii

noname άξιζε η αναφορά στο θέμα όσο μακροσκελής και αν είναι
Όταν θα έχω χρόνο θα το διαβάσω

Προς το παρόν επιφυλάσσομαι στο γεγονός πως η πολιτική και πολιτικοί  εμπλέκονται με την ιστορία Απαράδεκτο
Εκπαιδευτικός, ιδιαίτερα όταν επωμίζεσαι την ευθύνη και το λειτούργημα να γράψεις ένα βιβλίο που διδάσκει όλα τα παιδιά, ιδιαίτερα την  ιστορία, να αφήσεις τις προσωπικές ιδεολογίες στο ράφι
Το πιθανότερο φυσικά είναι η συγγραφέας εν μέρη να έχει δίκιο αλλά χάνεται
Να είσαι αντικειμενικός, πολυ προσεκτικός, να μην προκαλεί, ούτε εργολαβικά βέβαια,  αλλά το κυριότερο να κάνεις να αγαπηθεί η ιστορία σαν μάθημα, είναι από τα μαθήματα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, να ανάγει  και να μην επιφέρει το ίδιο το βιβλίο αντιπαλότητες που τις χρεώνονται τα παιδιά στο τέλος
Να προωθεί ιδέες που έχουν πράγματι έχουν να διδάξουν πέρα από την ίδια στείρα ιστορία
Δεν υπάρχει η ενότητα του Ελληνικού έθνους από την αρχαιότητα ως σήμερα και δημιουργήθηκε                                  από ανάγκη; Οι παππούδες μου στη μικρασία είχαν απο καταβολής 2500 χρόνια εθνική συνείδηση  Έλεος πια σε κάθε προδευτικό ανεγκέφαλο που πουλάει μούρη για να μπει σε κάποια θεσούλα
Για να υπάρχουν τόσες αντιδράσεις, από ΝΔ, ΛΑΟΣ κλπ , άρα υπάρχει φωτιά και μάλιστα όχι μικρή
Και ας μην ξεχνάμε πως υπάρχει το πρόσφατα κακό παρελθόν στην μνήμη, των ξένων κέντρων και ήδη έχει αποσυρθεί ένα βιβλίο ιστορίας Ξανά ίδιο θέμα ; Και ξανά απαράδεκτοι
Στο τέλος τέλος, έχω γίνει και κάπως δικαιολογημένα επιφυλακτική και με τις προσλήψεις και απολύσεις κατά το δοκούν με κριτήριο τα πολιτικά ανά τετραετία στα διάφορα υπουργεία, όπως και στις θέσεις της στρατιωτικής ηγεσίας κλπ
Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου

Pappas10

Έγραφα ολόκληρη απάντηση αλλά άργησα και με πέταξε έξω. Και έχασα και την απάντηση.

Ρε Κώστα... έλεος ρε φίλε με αυτή τη μαλακία. Όταν πρέπει να μείνει ανοιχτή κλείνει και όταν πρέπει να κλείσει μένει ανοιχτή και την διαβάζουν αυτοί που δεν πρέπει....  :razz:  :razz:  :razz:

Τέλος πάντων, η Δραγώνα είναι μία "Κοινωνική Ψυχολόγος" που ερευνά τις "Κοινωνικές Ταυτότητες" κατά τη δική της δήλωση.  Από την δήλωση αυτή και μόνο καταλαβαίνει κανείς σε τι παπαρολόγους δίνονται τα οφίτσια. Λες και η Κοινωνία ή οι κοινωνίες χαρακτηρίζονται από συλλογική ψυχολογία και ομαδικές ταυτότητες. Προφανώς για την κυρία Δραγώνα, το "έθνος" είναι μια έννοια εξηγήσιμη μόνο μέσα από το κοινωνιολογικό πρίσμα.

Ουδεμία σχέση δηλαδή με την Ιστορικότητα και την πολιτισμική και πολιτιστική συνέχεια που χαρακτηρίζουν το "Ομόαιμο, Ομόγλωσσο, Ομόδοξο και Ομότροπο" Έθνος, και δη το Ελληνικό.

Το να εξετάζει κανείς τις κοινωνιολογικές αφορμές του "Εθνους" είναι εκ των ουκ άνευ και ανάξιο συζήτησης. Σαν να καλείς έναν γεωλόγο να σου εξηγήσει γιατί δεν πιάνει η Βερικοκιά δάκο.

Τι; Αυτό είναι θέμα ΓΕΩπόνου και όχι ΓΕΩλόγου; Ε και; Και οι δύο με την γη ασχολούνται... αφού και οι Γεωπόνοι κάνουν γεωλογικα μαθήματα...

Το ίδιο ισχύει κι εδώ. Προφανώς και υπάρχει κοινωνιολογική διάσταση στην ανάπτυξη των λαών, των εθνών κ.ο.κ. Το να καταλήγεις όμως σε ολοκληρωτικά συμπεράσματα περί ύπαρξης ή ανυπαρξιας του έθνους προμετρώντας ΜΟΝΟ την - υποκειμενική και χρονικα περιορισμένη... η σχέση με την κοινωνία είναι διαδραστική και διαρκώς μεταβαλλόμενη - κοινωνική παράμετρο, πέρα από αντιεπιστημονικό είναι και λανθασμένο.

Το ερώτημα "Τι είναι η Πατρίδα μας" δεν είναι κοινωνιολογικό. Επειδή δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, πόνημα, έρευνα ή τι σκατά είναι τέλος πάντων, της Δραγώνα δεν μπορώ να εκφέρω άποψη.

Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι στοιχειώδη μόρφωση αν έχει δεν θα πρέπει να δημοσιεύει κανένα καταλλητικό συμπέρασμα γιατί η μηχανιστική κοινωνιολογική προσέγγιση που επιχειρεί (απ' όσα συμπεραίνω μέσα από τα αποσπάσματα του Θεοδωράκη και του / της Noname, του/της οποίας το κείμενο είναι πολύ κατατοπιστικό και τον / την ευχαριστώ)  δεν έχει την κατάλληλη μεθοδολογία για την παρουσίαση συμπερασμάτων. Το πολύ πολύ να καταθέτει τη γνώμη της - στην οποία όλοι έχουμε δικαίωμα.

Η όλη κουβέντα είναι εκ των ουκ άνευ ούτως ή άλλως. Πιστεύω ότι μετά την απάντηση του Θεοδωράκη (που στηρίζεται στην ανάγνωση του βιβλίου της και όχι στις παπαριές των "Ελληναράδων") καλό θα ήταν το βιβλίο της Δραγώνα να αντιμετωπιστεί μέσα στο πλαίσιο που ορίζει και ορίζεται.

Μία μονοδιάστατη κοινωνιολογική μελέτη με παντελή έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και σαφή ανικανότητα ορισμού του αντικειμένου.

Επαναλαμβάνω ότι δεν έχω διαβάσει το εν' λόγω βιβλίο, μελέτη, πόνημα ή τι σκατά είναι. Μπορεί λοιπόν και να την αδικώ την γυναίκα και να έχει κάνει στο ίδιο το βιβλίο τις απαραίτητες διευκρινησεις ως προς το τι εξετάζει και υπό ποίο πρίσμα.

Όπως και να έχει, δεν χρειάζομαι καμία "κοινωνική ψυχολόγο" με μελέτες στις "κοινωνικές ταυτότητες" να μου εξηγήσει τι είναι η πατρίδα μου και το έθνος μου.

Συγνώμη αλλά δεν με ενδιαφέρει η γνώμη του Γεωλόγου για τον Δάκο.
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13
Πίτα γύρο κοτόπουλο, μαρούλι μαγιονέζα.

Pappas10

Α.. και κάτι ακόμα.

Σε διαλόγους επί κοινωνικών επιστημών, η άρνηση της θέσης είναι πολύ πιο εύκολη από την απόδειξη αυτής. Κι αυτό γιατί μιλάμε για abstract - πως σκατά είναι Ελληνικά αυτό... "ανεικονικές" νομίζω - επιστήμες.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι πολλοί κοινωνιολόγοι αρέσκονται σε αρνήσεις του τύπου "δεν υπάρχει έθνος" , "δεν υπάρχει οικογένεια", "δεν υπάρχει πατρίδα" και λοιπές μαλακίες.

Ένα δεύτερο θέμα, είναι το "Παράδειγμα του κακού ιστορικού" που μου είπε κάποτε ένας ακαδημαϊκός. Ο "κακός ιστορικός" λοιπόν ξεκινάει τη "μελέτη" του από το συμπέρασμα και απλά προσαρμόζει τα στοιχεία που συλλέγει ούτως ώστε να το υποστηριζουν, αγνωώντας ή αποκρύπτοντας τα στοιχεία που δείχνουν το αντίθετο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έκθεση της  Επιτροπής Γουώρεν για την δολοφονία του Κένεντυ. Ξεκινήσαν από την παραδοχή ότι "Ο Όσβαλντ ήταν ο Μόνος δολοφόνος" και προσάρμοσαν όλα τα στοιχεία σ' αυτό, καταληγοντας στο συμπερασμα ότι ο Όσβαλντ ήταν μάλλον ο καλύτερος σκοπευτής του κόσμου.

Σε όσα αποσπάσματα του βιβλίου, έρευνας, πονήματος ή τι σκατά είναι, της Δραγώνα διάβασα, δεν είδα πουθενά αναφορές σε αντίθετες πηγές. Δεν είδα πουθενά ορισμό του "Έθνους" και εξέταση των στοιχείων που επιβεβαιώνουν ή απορρίπτουν την ύπαρξη του.

Μια κατάθεση άποψης είδα με επιλλεκτική συλλογή στοιχείων και εξαγωγή αστήρικτων "ιστορικών" συμπερασμάτων γενίκευσης. Επειδή δηλαδή τον 19ο αιώνα οι Ευρωπαίοι συνέλαβαν την έννοια του "Έθνους", το "Ομόγλωσσο, Ομότροπο κλπ" του 5ου αι. π.Χ. δεν υπήρξε ποτέ; Ούτε σαν ορισμός ούτε και σαν πραγματικότητα προς εξέταση;;;

Σεβαστή η άποψη του καθενός αλλά όλοι ξέρουμε με τι ομοιάζει.
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13
Πίτα γύρο κοτόπουλο, μαρούλι μαγιονέζα.

larus audouinii

Ζητώ συγνώμη για τα ορθογραφικά λάθη και παραλείψεις που έκανα στο παραπάνω ποστ μου !  :oops: Το έγραψα πολύ βιαστικά και δεν είχα χρόνο για διόρθωση
Λυπάμαι αλλά δεν τα πάω καλά με την πολιτική
Θλιβομαι μόνο που η ιστορία επαναλαμβάνεται....και από τους μεν και από τους δε κοκ
Αυτό καταλαβαίνω και μένει ως το συμπέρασμα σε μένα
Το ενδιαφέρον είναι πως το πληρώνουν άλλοι, και εν προκειμένω με την χρήση των βιβλίων
Ο παππούλης μου, αγράμματος,  γλύτωσε πολεμώντας στην αλβανία έχοντας τα ιδανικά του αλλα όλοι τους την "πολιτική" την "μούτζωναν"
Επειδή με ενδιέφερε ένα μέρος από το κείμενο noname,

«Ήδη από την πρώτη μέρα, η παρουσία του ελληνικού στρατού στην Ιωνία σημαδεύτηκε από βιαιοπραγίες σε βάρος του άμαχου πληθυσμού. Με αφορμή κάποιους πυροβολισμούς που ρίχτηκαν εναντίον των αγημάτων που παρήλαυναν στην προκυμαία της Σμύρνης, έλληνες στρατιώτες κι ένοπλοι ντόπιοι χριστιανοί επιδίδονται σʼ ένα διήμερο όργιο βίας, φόνων, βιασμών κι εκτεταμένων λεηλασιών στις μουσουλμανικές συνοικίες της πόλης, με περισσότερους από 200 νεκρούς μεταξύ των κατοίκων. Περίπου 2.500 μουσουλμάνοι συνελήφθησαν και κακοποιήθηκαν (ανάμεσά τους μικρά παιδιά κι ολόκληρες τάξεις μαθητών με τους δασκάλους τους), ενώ στόχος επιθέσεων έγινε επίσης η εβραϊκή κοινότητα της πόλης, με λεηλασία των καταστημάτων της και μερικούς νεκρούς» (Τ. Κωστόπουλος, Πόλεμος και Εθνοκάθαρση, εκδ. Βιβλιόραμα, σελ. 98-9. Για τις πληροφορίες αυτές ο συγγραφέας δίνει μισή σελίδα πηγών και παραπομπών)

Η μισή αλήθεια είναι έτσι, είναι άδικο  :cry:
Γκουγκλαρισα αυτό το όνομα, διάβασα αρκετές αναφορές και πονήματα του ιστορικού Και παλι πολιτική,,,
Το ονομα στη πρώτη σελίδα ήδη, βρίσκεται στην κεντρική του ουράνιου τόξου, στην σελίδα του Λιθοξόου, της Αυγής κλπ κλπ...
Για το συγκεκριμένο θέμα της ενότητας, υπάρχουν ενδιαφέρουσες και άλλες πηγές με αντκειμενικότητα, όχι με πολιτικά κριτήρια, όπως και για το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής και το μέλλον των βαλκανίων και της Ευρώπης...κάτι ε'ιχα διαβάσει  παλαιοτερα,  αλλά πιστεύω πως δεν έχει αξία να αναφερθούν

NoName

larus audouinii  θα συμφωνήσω μαζί σου σε κάτι σημαντικό. Ότι αξίζει τα βιβλία της ιστορίας να κάνουν τους μαθητές να την αγαπήσουν σαν μάθημα.

Από την άλλη όμως λες να είναι αντικειμενική και συγχρόνως να προωθεί ιδέες όπως και να μην επιφέρει αντιπαλότητες κλπ.
Πέραν από την καλή σου πρόθεση νομίζω πως αυτά είναι ασυμβίβαστα μεταξύ τους και  θα ήταν ένα ευχολόγιο των γεγονότων και όχι ιστορία αν γραφόταν έτσι. Μας αρέσει ή όχι η ιστορία όχι μόνο της Ελλάδας είναι γεμάτη από αντιπαλότητα και όταν ο ιστορικός προωθεί ιδέες (άρα και ιδεολογίες) τότε ξεφεύγει από το έργο της Ιστορίας και γίνεται προπαγανδιστής.
Σε σχέση με τους παππούδες σου, λες ότι είχαν από καταβολής 2500 χρόνια Εθνική συνείδηση στη Μικρασία επέτρεψε μου να αμφιβάλω. Έχουν περάσει δεκάδες φυλές της γης από εκεί. Ούτε για τους δικούς μου παππούδες είμαι σίγουρος για 2500 χρόνια τι εθνική συνείδηση είχαν στα Ιόνια νησιά. Μέχρι προπάππου ξέρω για πιο πριν χάθηκε η μπάλα.
Όσο για την ποσότητα αντιδράσεων από ΝΔ και ΛΑ'ΟΣ έχω να πω ότι ακόμα και αν ένα δισεκατομμύριο σκνίπες και μύγες πουν κάτι δεν σημαίνει ότι έχει βάση αυτό που λένε, μόνο από την ποσότητα τους. Νομίζω πως λογικά και εσύ, όπως και όλοι μας, επηρεαζόμαστε με την μία έμφυτη τάση, όταν βλέπουμε καπνό να θεωρούμε ότι υπάρχει και φωτιά (στον πρωτόγονο άνθρωπο δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμα τα καπνογόνα όποτε μας έμμεινε στο ΔΝΑ μας). Αυτό όμως το έμφυτο που έχουμε, το εκμεταλλεύτηκε συνειδητά και ο Γκεμπελ με την διατυπωμένη θεωρία «πες πες όλο κάτι θα μείνει στο τέλος»

Το βιβλίο Ιστορίας που αποσύρθηκε σωστά αποσύρθηκε διότι και μόνο η περιγραφή που κάνει για την Σμύρνη στο Λιμάνι ήταν μπούρδες.
Συμφωνώ και εγώ μαζί σου για την επιφυλακτικότητα σου για προσλήψεις κατά το δοκούν

***********************

Pappas10, τον/ο όπως δηλώνει και το σήμα που έχεις και εσύ δίπλα στο όνομα σου.
Ενδιαφέρον ο παραλληλισμός σου για Γεωπόνους Γεωλόγους. Σε μεγάλο βαθμό με βρίσκει σύμφωνο μαζί σου ειδικά αν τον συμπλήρωνες και με τους Γαιοσκώληκες που αφθονούν.
Θα συμφωνήσω και σε αρκετά από όσα γράφεις για την ουσία του Εθνικού ζητήματος και της έννοιας της πατρίδας αν και αρκετά σηκώνουν μεγάλη κουβέντα.
Το απόσπασμα κειμένου όμως που μετέφερα εγώ εδώ αφορά την παραποίηση από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους αποσπασμάτων ενός βιβλίου (της Δραγώνα) και όχι αν τα γραφόμενα της ίδιας είναι σωστά ή όχι.Παραποίηση συνειδητή επιλεκτική και με σκοπιμότητα
Αυτή την φορά ήταν στόχος η (άγνωστη σε εμένα) Δραγώνα αύριο θα είσαι εσύ κι εγώ
Η πλήρη εφαρμογή της θεωρίας πες πες κάτι θα μείνει στο τέλος.
Αυτό ήταν το πνεύμα της δικής μου παρέμβασης και όχι η υποστήριξη των θέσεων της Δραγώνα
Μια υποβόσκουσα φασιστική νοοτροπία που κάνει μουλωχτά βήματα αξιοποιώντας την δίκαιη αγάπη μας για την χώρα μας και τις δίκαιες ανησυχίες μας για το θέμα της μετανάστευσης. Τα πιάνουν τα οξύνουν τα σκαλίζουν τα υπερβάλουν τα παραποιούν και διαστρεβλώνουν

Pappas10

[quote user="NoName" post="334343"]Pappas10, τον/ο όπως δηλώνει και το σήμα που έχεις και εσύ δίπλα στο όνομα σου.
Ενδιαφέρον ο παραλληλισμός σου για Γεωπόνους Γεωλόγους. Σε μεγάλο βαθμό με βρίσκει σύμφωνο μαζί σου ειδικά αν τον συμπλήρωνες και με τους Γαιοσκώληκες που αφθονούν.
Θα συμφωνήσω και σε αρκετά από όσα γράφεις για την ουσία του Εθνικού ζητήματος και της έννοιας της πατρίδας αν και αρκετά σηκώνουν μεγάλη κουβέντα.
Το απόσπασμα κειμένου όμως που μετέφερα εγώ εδώ αφορά την παραποίηση από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους αποσπασμάτων ενός βιβλίου (της Δραγώνα) και όχι αν τα γραφόμενα της ίδιας είναι σωστά ή όχι.Παραποίηση συνειδητή επιλεκτική και με σκοπιμότητα
Αυτή την φορά ήταν στόχος η (άγνωστη σε εμένα) Δραγώνα αύριο θα είσαι εσύ κι εγώ
Η πλήρη εφαρμογή της θεωρίας πες πες κάτι θα μείνει στο τέλος.
Αυτό ήταν το πνεύμα της δικής μου παρέμβασης και όχι η υποστήριξη των θέσεων της Δραγώνα
Μια υποβόσκουσα φασιστική νοοτροπία που κάνει μουλωχτά βήματα αξιοποιώντας την δίκαιη αγάπη μας για την χώρα μας και τις δίκαιες ανησυχίες μας για το θέμα της μετανάστευσης. Τα πιάνουν τα οξύνουν τα σκαλίζουν τα υπερβάλουν τα παραποιούν και διαστρεβλώνουν[/quote]

Επειδή στον υπολογιστή της δουλειάς την ώρα που έγραφα δεν εμφανιζόταν το εικονίδιο, δεν ήξερα το φύλο σου. Συγνώμη.

Δυστυχώς τα φασιστάκια υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, όπως και οι Γκαιμπελικές τους μέθοδοι. Όπως και να έχει όμως, το γεγονός παραμένει ότι τα φασιστάκια βρίσκουν "πάτημα" σε "ιστορικά πονήματα" τύπου Δραγώνα. Είναι ένας φαύλος κύκλος προπαγάνδας και αντιπροπαγάνδας των άκρων που δεν επιτρέπει, πιστεύω, να επιρρίψεις μονομερώς την ευθύνη.

Αντίστοιχο παράδειγμα αλά "Δραγώνα" της άλλης Πλευράς ήταν το βιβλίο του Πλεύρη για την Χιτλερική Γερμανία. Τον είχε καλέσει ο Νάσος Αθανασίου σε εκπομπή και - χωρίς να έχει διαβάσει το βιβλίο - επιχείρησε να τον βγάλει υμνητή του Ναζισμού (όχι ότι δεν είναι... αλλά αυτό δεν εμφανιζόταν στο βιβλίο του).

Αποτέλεσμα... τον έκανε ο φασιστάκος γιό - γιό.

Τέλος πάντων...  το θέμα είναι ότι λείπουν νηφάλιες φωνές στην διδαχή της ιστορίας στην Ελλάδα και έχουμε γεμίσει παπαρολόγους των οποιων η όποια "επιστημονική" μελέτη και δημοσίευση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία μάσκα της ιδεολογικής τους προπαγάνδας.

Είτε αριστερός, είτε δεξιός ο Γκαίμπελς είναι Γκαίμπελς.
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13
Πίτα γύρο κοτόπουλο, μαρούλι μαγιονέζα.

larus audouinii

Εύστοχος ο πάππας !
Noname,δεν διαφωνώ οπωσδήποτε  
Ο πόλεμος είναι πόλεμος, και κανένας πόλεμος δεν είναι αγαθός
Η μικρασιατική εκστρατεία έχει ενδιαφέρον για μένα για την νεώτερη ιστορία
Αν κοιτάξει κανείς φωτογραφίες της εποχής, πόσες αναφορές.. από το αρχείο για παράδειγμα του Νικολέρη της 12ης μεραρχίας τότε σχηματίζει την γενικότερη εικόνα για το πρόσωπο της μικρασιατκής εκστρατείας Τα απομνημενευματα του πρίγγιπα Ανδρέα, του αντιστράτηγου της εκστρατείας ως ένα σημείο βέβαια....πόσα να αναφέρει κανείς Παρεπιμπτόντως με την ΕΜΣ έχω καλές σχέσεις το ομολογώ για να ξεκαθαρίζω και την θέση μου
Η αναφορά μου έχει να κάνει με φωτογραφίες που έχω δει, και απεικονίζουν χωρικούς που ανακρίνονται για τις βιαιοπραγίες που όντως έγιναν απο τους στρατιώτες με την ανοχή των αξιωματικών
Όμως συμφωνώ επιμένοντας, συλλογικά σε κάθε περίπτωση, όχι αποσπασματικά
Εθελοντές, Θράκες, Κρήτες και Μακεδονομάχοι αποτελούσαν κυρίως την μεραρχία παρεπιμπτόντως
Αποσπασματικά όμως όταν κάνει κάποιος λόγο για τις βιαιοπραγίες, συγκεκριμένα στο κείμενο που υπογράμμισα πιο πάνω ειναι επιεικώς λασπολόγος στην τελική  Σε  όποιους δεν γνωρίζουν, ειδικότερα στα νέα παιδιά

Οι ιδέες που αναφέρθηκα πιο πάνω, και που θα μπορούσε να μένουν συμπερασματικά.... ειναι οι επιπτωσεις των συγκρούσεων, με τίμημα τις μεγάλες ανισότητες του πλανήτη μας στην πείνα, στην φτώχεια, στις επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την οικονομική κρίση ..όταν πρωτεύουν οι πολιτικές ιδεολογίες και σκοπιμότητες που τρέφουν αντιπαλότητες
Για τους παππούδες μου  :grin:  έχω αποδείξεις ...(μην με πειράζετε χεχε) δεν το ανέφερα εκ του προχείρου Υπάρχουν εξάλλου πολλά πολιτιστικά παραδείγματα ανάλογα στον κόσμο, όπως και της Ελληνικότητας Δεν είναι κάτι πρωτότυπο
Θα αναφέρω μόνο πως η Καλόλιμνος, το σημερινο Ίμραλι, λόγω και της γεωγραφικής του θέσης,  η γη του ανήκε αποκλειστικά κυρίως σε Ϊωνες πολύ πιο πρίν από το Βυζάντιο έως και την μικρασιατική καταστροφή από γενιές σε γενιές ψαράδες, γεωργούς , εμπόρους κυρίως που συμβίωναν περίπου αρμονικά στην χώρα της Τουρκίας ανά τους αιώνες  Ακόμη και όταν το κατέλαβε ο πασάς στην εποχή του Βυζαντίου, που πήρε το ονομά του, ουσιαστικά το καθεστώς δεν άλλαξε Δεν μπαίνω σε περισσότερες λεπτομέρειες
Θα μπορούσαν εξάλλου στην τελική κάποιοι να μείνουν κρατώντας τις περιουσίες τους,θεωρητικά ως εκδοχή,  αλλά έφυγαν όλοι νεκρώνοντας εντελώς το νησι για δεκαετίες, οπότε εκμεταλλεύτηκε από την χώρα για τους γνωστούς λόγους

Pappas10

Αν και η αγαπημένη μου ιστορική περίοδος της ΝεοΕλληνικής ιστορίας είναι αυτή της αντίστασης και (ΚΥΡΙΩΣ) του εμφυλίου, όντας Μικρασιατικής καταγωγής έχω ασχοληθεί αρκετά και με την συγκεκριμένη περίοδο.

Ακρότητες γίναν επιβεβαιωμένα ΚΑΙ από τον Ελληνικό Στρατό. Άλλωστε και η Διδώ Σωτηρίου παραθέτει τον παρακάτω διάλογο στα περίφημα "Ματωμένα Χώματα της"

- Οι Τσέτες θα κάψουνε τη Σμύρνη
- Γιατί να την κάψουν; Αφού δική τους είναι... τι συμφέρον έχουν;;;
- Τι συμφέρον είχαμε εμείς που καίγαμε τα τουρκοχώρια στην υποχώρηση;

Μιλάμε όμως για μεμονομένες ακρότητες σε καιρό πολέμου και όχι γενικευμένη και διατεταγμένη γενοκτονία.

Επίσης, όταν κάποιος μελετά την Μικρασιατική εκστρατεία αλλά και την Ελληνική Επανάκτηση της Σμύρνης, καλό θα είναι να έχει λίγο στο πίσω μέρος του Μυαλού του τον ρόλο του Αριστείδη Στεργιάδη, ύπατου αρμοστή της Σμύρνης τον καιρό της Ελληνικής Κυριαρχίας, του οποίου ο ρόλος είναι σκοτεινός μέχρι σήμερα.

Όταν γύρισε ο παππούς με το παπόρι του Πλαστήρα...

... αυτά.  :roll:  :roll:  :roll:
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13
Πίτα γύρο κοτόπουλο, μαρούλι μαγιονέζα.

larus audouinii

Εκτός από τη πολιτική πρόσθεσε και την αντιπαθεια του ασθενές φύλου με τους πολέμους και ιδιαίτερα τους εμφύλιους  
του Πλαστήρα; ...
τι μαθαίνει κανείς!
θα ψάξω και θα σκανάρω, έχω την εντύπωση πως κάτι έχω δει σχετικά, και αν θα σου στείλω μετά χαράς Μιχάλη !
Έχεις πάει σε κείνα τα μέρη ;

Pappas10

[quote user="larus audouinii" post="334359"]Εκτός από τη πολιτική πρόσθεσε και την αντιπαθεια του ασθενές φύλου με τους πολέμους και ιδιαίτερα τους εμφύλιους  
του Πλαστήρα; ...
τι μαθαίνει κανείς!
θα ψάξω και θα σκανάρω, έχω την εντύπωση πως κάτι έχω δει σχετικά, και αν θα σου στείλω μετά χαράς Μιχάλη !
Έχεις πάει σε κείνα τα μέρη ;[/quote]

Σύμφωνα με τον Κλαούσεβιτς (αν θυμάμαι καλά) "... πόλεμος είναι η συνέχιση της διπλωματίας με άλλα μέσα..."   :mryellow:  :mryellow:  :mryellow:

Είναι αδύνατο να εξετάσεις έναν πόλεμο χωρίς να λάβεις υπ' όψιν σου τις πολιτκές αιτίες και προεκτάσεις του. Όπως κι αν αυτές ορίζονται (είτε σε επίπεδο γεωστρατηγικής, είτε σε επίπεδο εθνοαπελευθερωτικής ή αλυτρωτικής θέσης είτε σε επίπεδο οικονομικής επέκτασης).

Ο Εμφύλιος - κατά τη γνώμη μου - είναι το αρνητικότερο συμβάν της ΝεοΕλληνικής ιστορίας... Προσωπικά τον θεωρώ το τραγικότερο συμβάν μετά την ήττα του Ρωμανού Διογένη στο Ματζικέρτ απο τους Σελτζούκους.  Τελείως προσωπική και υποκειμενική άποψη.

Αυτά...
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13
Πίτα γύρο κοτόπουλο, μαρούλι μαγιονέζα.

770 Επισκέπτες, 1 Χρήστης