Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,323
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 177
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 401
  • Total: 401

Ο κόσμος του Καφέ

Ξεκίνησε από pixie, Ιανουαρίου 31, 2010, 10:41:16 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie

Ο καφές ανακαλύφθηκε τυχαία από ένα Αιθίοπα Μουσουλμάνο βοσκό τον KALDI που η περιέργεια του τον έκανε να δοκιμάσει και αυτός τα κεράσια ενός δένδρου που έτρωγαν τα γίδια του και χοροπηδούσαν.

Δοκιμάζοντας τα λοιπόν, διαπιστώνει μια υπερδιέγερση την οποία αμέσως διέδωσε και στους άλλους και έτσι άρχισε η καλλιέργεια του καφέ για δική τους χρήση.

Με το μουσουλμανικό επεκτατισμό μεταξύ 11ου και 16ου αιώνα οι Άραβες οικειοποιήθηκαν τον καφέ και κράτησαν μυστική την παραγωγή και την καλλιέργεια του.

Στην Ευρώπη ήρθε το 1615 από τους Βενετούς. Από τους Ευρωπαίους οι Ολλανδοί πρώτοι καλλιέργησαν τον καφέ το 1699 στην αποικία τους JAVA

Το 1714 ο Γάλλος GABRIEL DE CLIAU φύτεψε ένα φυτό στην MARTINIQUE. Στην συνέχεια διαδόθηκε στην Γαλλική GUINEA. Από εκεί ο Βραζιλιάνος FRANCISCO DE MELLO PALHETA το 1727 φύτεψε στην περιοχή PARA την πρώτη φυτεία.

*

Οι πιό γνωστές χώρες παραγωγής καφέ είναι οι παρακάτω:

 ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ..
Η χώρα αυτή είναι γνωστή για την ποικιλία JAVA με χαμηλή οξύτητα, πικάντικο άρωμα, βαρύ σώμα, και κρεμώδη γεύση
Η χώρα παράγει επίσης και ROBUSTA χαμηλής όμως ποιότητας

 ΙΝΔΙΑ..
Η Ινδία είναι γνωστή για τις ROBUSTA ποικιλίες οι οποίες ευρέως χρησιμοποιούνται στα χαρμάνια και είναι από τους πλέον αρωματικούς καφέδες στον κόσμο.

 ΑΙΘΙΟΠΙΑ..
Η χώρα όπου γεννήθηκε ο ARABICA παράγει ποικιλίες με εξωτική, πλούσια γεύση, έντονη οξύτητα, πολύ βαρύ σώμα και πικάντικο άρωμα. Η καλύτερη ποικιλία θεωρείται ο HARRAR όπου διακρίνεται σε LONGBERRY και SHORTBERRY ανάλογα με το μέγεθος του σπυριού.
Γνωστές επίσης ποικιλίες είναι ο DJIMMAH και SIDAMO που πλησιάζουν σε ιδιότητες τον MOKA.

ΚΕΝΥΑ..
Η Κένυα είναι γνωστή για την υψηλή ποιότητα ARABICA που παράγει. Η Κένυα θεωρείται η καλύτερη και συνήθως η τιμή του καφέ βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από τους υπόλοιπους καφέδες. Ο καφές χαρακτηρίζεται από πολύ γλυκιά γεύση, ευχάριστο σώμα και έντονο άρωμα.

 ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ..
Η μικρή αυτή χώρα καθώς και άλλες χώρες της Αφρικής είναι γνωστή για τις ROBUSTA ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στα χαρμάνια κυρίως για οικονομικούς λόγους έχοντας μια ουδέτερη γεύση.

 ΒΡΑΖΙΛΙΑ..
Η Βραζιλία είναι η σημαντικότερη καφεπαραγωγική χώρα συμμετέχοντας στην παγκόσμια παραγωγή κατά 30%. Η χώρα παράγει κυρίως ARABICA ενώ το SANTOS της θεωρείται από τις καλύτερες ποικιλίες. Λόγω της μεγάλης παραγωγής υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση ποιότητας μεταξύ των ποικιλιών και των περιοχών. Ο καφές Βραζιλίας χαρακτηρίζεται από μέτριο σώμα, ήπια οξύτητα, ισορροπημένο άρωμα και μια γεύση γλυκιά που διαρκεί.

 ΚΟΛΟΜΒΙΑ..
Είναι η δεύτερη σε παραγωγή χώρα μετά την Βραζιλία. Οι κυριότερες ποικιλίες είναι οι SUPREMO και EXCELSIOR
Με μεγαλύτερο σπυρί να εμφανίζεται στις SUPREMO ποικιλίες. Ο καφές χαρακτηρίζεται από μέτριο σώμα , πλούσιο άρωμα και μέτρια οξύτητα.

 ΤΖΑΜΑΙΚΑ..
Η Τζαμάικα παράγει από τους πλέον ευγενής καφέδες αλλά σε πολύ μικρή ποσότητα. Ο BLUE MOUNTAIN είναι η πιο γνωστή ποικιλία και ιδιαίτερα ακριβή με απαλή πλούσια γεύση και άρωμα.

 ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ..
Η χώρα αυτή είναι η κυριότερη από της χώρες της Κ. Αμερικής στην παραγωγή καφέ. Ο καφές ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ διακρίνεται με βάση την σκληρότητα του. Όσο μεγαλύτερο το υψόμετρο τόσο σκληρότερο το σπυρί και τόσο υψηλότερη η ποιότητα. Ο καφές χαρακτηρίζεται από σκληράδα, έντονη και πλούσια γεύση που από πολλούς αποφεύγεται ως πολύ δυνατός ενώ από άλλους προτιμάται για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

 ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ..
Οι ARABICA ποικιλίες της χώρας καλλιεργούνται κυρίως στις κεντρικές και νότιες περιοχές ταξινομώντας τον καφέ με βάση τα υψόμετρα καλλιέργειας. Μεγάλα υψόμετρα προσδίδουν στον καφέ έντονη οξύτητα , μέτριο σώμα και ευχάριστη πικράδα.

 ΜΕΞΙΚΟ..
Ο καφές Μεξικού είναι από τους πλέον ελκυστικούς σε ποιότητα και ανταγωνίζεται τις καλύτερες ποικιλίες στον κόσμο όσον αφορά στο σώμα και στη γεύση.


Πηγή: Cook.idx.gr

401 Επισκέπτες, 0 Χρήστες