Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 579
  • Online ever: 1,080 (Ιουλίου 01, 2025, 10:00:42 ΜΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες

Ενδομητρίωση

Ξεκίνησε από Teo, Νοεμβρίου 30, 2004, 10:07:16 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Teo

ΛΥΣΤΕ ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ...      

            Πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς για την ενδομητρίωση. Ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν την αιτία της. Κι όμως, νέες μέθοδοι δίνουν ελπίδες στις γυναίκες που υποφέρουν από τα ενοχλητικά συμπτώματά της. Ας τις γνωρίσουμε.    

                       

            Αυτή η επίπονη αινιγματική ασθένεια, που μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει και σε στειρότητα, προσβάλλει ένα μεγάλο αριθμό γυναικών σε όλο τον κόσμο, που συνεχώς αυξάνεται. Τα ακριβή χαρακτηριστικά της ενδομητρίωσης είναι δύσκολο να καθοριστούν και γι' αυτό η ασθένεια δεν μπορεί να διαγνωστεί εύκολα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η διάγνωση της ασθένειας γίνεται αφού περάσουν κατά μέσο όρο εφτά χρόνια από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Ωστόσο, οι ερευνητές συνεχίζουν τις μελέτες τους και επιμένουν ότι, παρότι η ενδομητρίωση δεν μπορεί να θεραπευτεί, ωστόσο τα συμπτώματά της μπορούν να περιοριστούν.          

                       

            ΠΑΘΗΣΗ ΑΙΝΙΓΜΑ            

            "Η ενδομητρίωση είναι μία πάθηση αγνώστου, στην πραγματικότητα, αιτιολογίας. Πολλά έχουν γραφτεί για τα αίτια, αλλά τίποτα δεν έχει αποδεχτεί ακόμη", μας είπε ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας κ. Μάριος Καλογερόπουλος.      

            "Η ασθένεια προκαλείται όταν κύτταρα από το ενδομήτριο εισχωρούν στην κοιλότητα της πυέλου και προσκολλώνται στις ωοθήκες, την κύστη και το έντερο. Τα κύτταρα αυτά αιμορραγούν κάθε μήνα προκαλώντας φλεγμονή και σχηματισμό κυστών. Το φαινόμενο αυτό, που ονομάζεται "παλινδρομική εμμηνόρροια", συμβαίνει όταν κατά τη διάρκεια της περιόδου μικρά μέρη του εσωτερικού της μήτρας ταξιδεύουν μέσω των σαλπίγγων στη πύελο. Η παλινδρομική εμμηνόπαυση εμφανίζεται σε πολλές γυναίκες, ωστόσο δεν θα αναπτύξουν όλες ενδομητρίωση".          

            Ιδιαίτερο ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι παρακάτω παράγοντες:        

                       

            Η κληρονομικότητα: Οι γυναίκες των οποίων η αδερφή ή η μητέρα πάσχει από ενδομητρίωση έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν και οι ίδιες. Οι ερευνητές μελετούν οικογένειες στις οποίες δύο τουλάχιστον μέλη έχουν διεγνωσμένη ενδομητρίωση, προκειμένου να αναγνωρίσουνε τα γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο και να οδηγηθούν σε αποτελεσματικότερες θεραπείες.        

                       

            Βαριές και συχνές περίοδοι: Αυτός ο παράγοντας αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξει μια γυναίκα ενδομητρίωση, την οποία μάλιστα αποκαλούν "μοντέρνα ασθένεια των γυναικών". Οι σύγχρονες γυναίκες έχουν περισσότερες περιόδους απ' ό,τι οι προγιαγιάδες τους, που είχαν αμηνόρροια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αφού γεννούσαν και θήλαζαν πολλά παιδιά.  

                       

            ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΑΣΘΕΝΗΣ;  

            Στα συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνονται:    

                       

            Δυνατοί πόνοι περιόδου, που δεν υποχωρούν με απλά παυσίπονα.  

            Χρόνιος πόνος στη λεκάνη, συχνά σε όλη τη διάρκεια του κύκλου.  

            Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή.  

            Πόνος κατά την ούρηση ή την κένωση του εντέρου και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της περιόδου.  

            Η στειρότητα, που είναι ένα σύμπτωμα της προχωρημένης μορφής ενδομητρίωσης, μπορεί να εμφανιστεί αν έχουν πάθει βλάβη οι ωοθήκες ή οι σάλπιγγες. "Πέρα από τα κλινικά συμπτώματα, ο απώτερος φόβος είναι η δημιουργία ενδοπυελικών συμφύσεων, με αποτέλεσμα την απόφραξη των σαλπίγγων και τη στείρωση", μας είπε ο κ. Καλογερόπουλος. Το παράξενο σε αυτή την ασθένεια είναι ότι η ένταση του πόνου δεν αντανακλά απαραίτητα το στάδιο της ασθένειας.

                       

            ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ;      

            "Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος διάγνωσης αυτή τη στιγμή είναι η λαπαροσκόπηση" λέει ο κ. Καλογερόπουλος. Η διαδικασία είναι απλή: Ο γιατρός εισάγει στην κοιλότητα της πυέλου της γυναίκας ένα ευλύγιστο όργανο με οπτική ίνα, που ονομάζεται λαπαροσκόπιο. Το όργανο αυτό του επιτρέπει να εξετάσει τα εσωτερικά όργανα της γυναίκας και να διαγνώσει με ασφάλεια αν υπάρχει ενδομητρίωση ή όχι. Ωστόσο, επειδή η λαπαροσκόπηση είναι μία εξέταση που απαιτεί την αναισθησία της ασθενούς, γίνεται μόνο όταν υπάρχει σοβαρή υποψία ενδομητρίωσης.            

                       

            ΜΗΝ ΑΜΕΛΕΙΤΕ    

            Πολλές γυναίκες υποφέρουν χρόνια πριν γίνει η σωστή διάγνωση και δεν λαμβάνουν αρκετά σοβαρά υπόψη τους τα συμπτώματα που παρουσιάζουν. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στο 54% των γυναικών που παρουσίασαν ενδομητρίωση δεν είχε διαγνωστεί κάτι παθολογικό, ενώ στο 43% είχε δοθεί διάγνωση που δεν είχε σχέση με γυναικολογικά προβλήματα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις γυναίκες να κρατούν ημερολόγιο, όπου θα καταγράφουν λεπτομερώς όλα τους τα συμπτώματα, συμπεριλαμβάνοντας κάθε ενόχληση και κάθε πόνο του εντέρου. Έτσι, ο γιατρός θα έχει μία πιο σαφή εικόνα κατά την διάγνωση.      

                       

            ΠΟΙΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;            

            Παρά το γεγονός ότι η ενδομητρίωση δεν μπορεί να θεραπευτεί, μπορούμε να περιορίσουμε τα ενοχλητικά της συμπτώματα με τις παρακάτω μεθόδους:            

                       

            Φαρμακευτική αγωγή: γίνεται με μη στεροειδή και αντιφλεγμονώδη ή με φάρμακα που προκαλούν ψευδοεμμηνόπαυση ή ψευδοκύηση προκειμένου να σταματήσει η έμμηνος ρύση, η οποία και επιδεινώνει την ασθένεια. Ένας τρόπος είναι η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, υπό την επίβλεψη γιατρού, για τουλάχιστον τρεις μήνες. Ακολουθεί διακοπή για μία εβδομάδα, ώστε να επιτευχθεί περιστασιακή αιμορραγία.        

                       

            Σε περίπτωση που σχεδιάζετε να κάνετε παιδί, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας για άλλες  μορφές θεραπείας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν τρεις ομάδες φαρμάκων, η προγεστερόνη, η νταναζόλη και οι αναστολείς τα α-γοναδοτροπίνης, που απελευθερώνουν ορμόνες αποτελεσματικές στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.        

                       

            "Η θεραπείας συνίσταται στη χορήγηση νταναζόλης από το στόμα ή στη χορήγηση ενέσεων ανά μήνα για έξι μήνες" λέει ο κ. Καλογερόπουλος. "Και τα δύο έχουν σκοπό την αναστολή της περιόδου και την υποχώρηση των αιμορραγιών από τις εστίες της ενδομητρίωσης που υπάρχουν στα όργανα της πυέλου". Όλα όμως έχουν παρενέργειες και εναπόκειται στη γυναίκα να επιλέξει ποιο θα πάρει. Τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα που σχετίζονται με συγκεκριμένα φάρμακα μπορούν να εξαλειφθούν με τη θεραπεία υποκατάστασης ορμονών. Ωστόσο, μόνο στο 6% των γυναικών συνταγογραφείται τέτοια θεραπεία, κυρίως λόγω της δύσκολης διάγνωσης της πάθησης.            

                       

            Χειρουργική επέμβαση: Γίνεται σε σοβαρές μόνο περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα υπάρχουν μεγάλες κύστες ή όταν τα φάρμακα δεν φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν όλες οι άλλες μέθοδοι αποτύχουν, η υστερεκτομή μπορεί να είναι η λύση. Θα πρέπει όμως πραγματικά να είναι η τελευταία λύση.      

                       

            ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ  

            Πολλές γυναίκες αποφεύγουν τα φάρμακα και στρέφονται σε φυσικές θεραπείες για να απαλύνουν τα συμπτώματα της ασθένειας. Η σωστή διατροφή αλλά και η φυτοθεραπεία εκτός των άλλων βοηθούν τη γυναίκα να αισθάνεται καλά και να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής της.

                       

            ΔΙΑΤΡΟΦΗ  

            Η τροφή μπορεί να γίνει φάρμακο; Σίγουρα ναι. Οι διατροφολόγοι μάλιστα παροτρύνουν τις γυναίκες που υποφέρουν από ενδομητρίωση να προτιμούν τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά οξέα. Ο διαιτολόγος - διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας μας συμβουλεύει:  

                       

            Να καταναλώνουμε πολλά ωμά λαχανικά και φρούτα, προϊόντα ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς.      

            Να προτιμάμε την κατανάλωση ψαριών, άπαχων πουλερικών και οσπρίων.

            Να μην ξεχνάμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες Ε. Βοηθούν στην καλή λειτουργία των ορμονών και προστατεύουν από τον καρκίνο, όπως το ελαιόλαδο και οι ηλιόσποροι.

            Να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης, ζωικών λιπών, τις τροφές που περιέχουν συντηρητικά, τα fast foods, τα κόκκινα κρέατα, τα οστρακοειδή, τα ραφιναρισμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, το αλάτι και τη ζάχαρη.            

            Επίσης, η λήψη συγκεκριμένων διαιτητικών συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της ενδομητρίωσης σε περίπτωση που αυτή έχει διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο.            

                       

                       

            ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ          

                       

            Βιταμίνη Ε: Ξεκινήστε με δόση 400 IU ημερησίως και αυξήστε σταδιακά τη δόση στα 1.000 IU ημερησίως. Είναι απαραίτητη για την ορμονική ισορροπία.          

                       

            Συνδυασμό Ω-3 λιπαρών οξέων, λινολενικού και γάμα λινολενικού οξέος: Ξεκινήστε με μία ταμπλέτα ημερησίως και αυξήστε σταδιακά σε δύο ημερησίως. Είναι και αυτή απαραίτητη για την ορμονική ισορροπία.      

                       

            Βιταμίνη Κ: 200 mcg ημερησίως. Απαραίτητη για τη φυσιολογική πήξη του αίματος.          

                       

            ΑΡΚΕΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ      

            Απαραίτητα λιπαρά οξέα: 1.500 mg ημερησίως. Παρέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως γ-λινολενικό οξύ.            

                       

            Σίδηρος: Όπως θα καθορίσει τη δόση ο γιατρός. Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί κοινό γνώρισμα στις γυναίκες με ενδομητρίωση. Προσοχή όμως: Δεν θα πρέπει να παίρνετε συμπλήρωμα σιδήρου σε περίπτωση μη διαγνωσμένης αναιμίας.        

                       

            Συμπληρώματα βιταμίνης Β και επιπλέον συμπλήρωμα παντοθενικού οξέος (βιτ. Β5), απαραίτητο για τη φυσιολογική επινεφρίδιο λειτουργία, και πυριδοξίνη (βιτ. Β6), που βοηθάει στην αποβολή των υγρών του σώματος.            

                       

                       

            ΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ    

                       

            Η φαρμακοποιός Μαρία Μπατζακάκη μας μιλά για τα βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στην περίπτωση αυτή.    

            Λυγαριά (Vitex Agnus Castus). Διεγείρει και εξομαλύνει τις λειτουργίες της υπόφυσης και κυρίως της προγεστερόνης. Είναι ιδανικό στις περιπτώσεις δυσμηνόρροιας.      

            Capsella Bursa. Περιέχει τανίνες, φλαβονοειδή, αμινοφαινόλες. Το εκχύλισμα του φυτού προσφέρει σημαντική ανακούφιση στις περιπτώσεις δυσμηνόρροιας και μητρορραγίας.          

            Caulophyllium thalictroeides. Διαθέτει τονωτική και αντισπασμωδική δράση για τη μήτρα.    

            Χιλιόφυλλο (Achillia millefolium). Περιέχει τανίνες και αλκαλοειδή, που βοηθούν στη μείωση των θρομβώσεων, ενώ διαθέτει και αντισηπτική δράση.  

                       

            Οδηγίες: Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ρίχνετε μία κουταλιά από τους σπόρους του φυτού. Το αφήνετε να μουσκέψει περίπου για 15 λεπτά. Σουρώνετε και πίνετε ως ρόφημα έως τρία φλιτζάνια την ημέρα.

499 Επισκέπτες, 1 Χρήστης