Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 626
  • Total: 626

Γιατί κοιμόμαστε???

Ξεκίνησε από titica, Απριλίου 17, 2010, 06:51:41 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

titica

Σαράντα περίπου λεπτά πριν από τον ύπνο η θερμοκρασία του σώματος αρχίζει να πέφτει και αγγίζει το χαμηλότερο σημείο τέσσερις ώρες μετά. Δηλαδή, στην πιο έντονη φάση του λεγόμενου «ύπνου REM», κατά την οποία και ονειρευόμαστε. Tο ξύπνημα, αντίθετα, αντιστοιχεί σε μια εκτίναξη του υδράργυρου προς τα πάνω. Η θερμοκρασία του σώματος είναι πλέον τόση, ώστε περνάμε  απότομα στην εγρήγορση. Ο κύκλος ύπνου-εγρήγορσης και οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας βαδίζουν χέρι χέρι και ρυθμίζονται από ένα μυστικό σκηνοθέτη: το βιολογικό ρολόι. Αυτό εποπτεύει επίσης και τις καρδιοαγγειακές λειτουργίες, την απελευθέρωση της ορμόνης της ανάπτυξης (σωματοτρόπος ορμόνη) και της κορτιζόλης (μια ορμόνη που συνδέεται με τη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης). Το βιολογικό ρολόι βρίσκεται σε μια περιοχή του εγκέφαλου που ονομάζεται «υπερχιασματικός πυρήνας».


Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, ο χρόνος ανάπαυσης χρησιμεύει στον οργανισμό ως ένα είδος γενικής συντήρησης. Κατά τη διάρκεια του ύπνου εκκρίνονται σημαντικές ορμόνες, όπως αυτή της ανάπτυξης. Oι νευροφυσιολόγοι έχουν ανακαλύψει ότι ο ύπνος χρησιμεύει στον εγκέφαλο για τη «συγκρότησή» του. Η δραστηριότητα των νευρώνων στη διάρκεια του ύπνου REM ή παράδοξου ύπνου (φάση κατά την οποία ονειρευόμαστε) διεγείρει το σχηματισμό εγκεφαλικών κυκλωμάτων και ενεργοποιεί αρκετές δομές του εγκεφαλικού φλοιού, οι οποίες παραμένουν αδρανείς κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης.

O ύπνος φαίνεται να παίζει αποφασιστικό ρόλο και στη μνήμη. Δοκιμάστε να ρωτήσετε κάποιον: «Ποιος εικονίζεται στο παλιό χαρτονόμισμα των εκατό δραχμών;». O ερωτηθείς θα προσπαθήσει νʼ ανασύρει την πληροφορία από τη μνήμη του, «σαρώνοντας» το προσωπικό νοητικό του αρχείο. Λίγο πολύ αυτό κάνουμε κατά τη διάρκεια του ύπνου REM (ακροστοιχίδα των λέξεων Rapid Eye Movement), κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι οι γρήγορες κινήσεις των ματιών. Αυτές θα πρέπει να σχετίζονται με την αναζήτηση και την επεξεργασία των πληροφοριών που συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια της μέρας και είναι απαραίτητες στη δημιουργία των ονείρων. Tα όνειρα, με τη σειρά τους, ίσως χρησιμεύουν στην αποκρυστάλλωση αυτών των πληροφοριών στη μνήμη.

Tο βέβαιο είναι ότι ο ύπνος αποτελεί μια ζωτικής σημασίας λειτουργία. H σύγχρονη έρευνα αποκαλύπτει ότι κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου μάλιστα απελευθερώνεται σημαντική ποσότητα αυξητικής ορμόνης, η οποία αναζωογονεί τα κύτταρά μας. Όμως πόσο ακριβώς πρέπει να κοιμάται κάποιος; Ο αριθμός των ωρών ύπνου είναι υποκειμενικός απαντούν οι ειδικοί. Yπάρχουν άνθρωποι που με τρεις ώρες ύπνο τη νύχτα ξυπνούν ξεκούραστοι. Kι άλλοι, αντίθετα, που νιώθουν ερείπιο συμπληρώνοντας οχτώ ώρες ύπνου. Αυτοί πλήττονται περισσότερο από τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής. Όμως ανάμεσα στα δύο άκρα υπάρχει και ο μέσος όρος: η ανάγκη για ύπνο ενός ενηλίκου κυμαίνεται γύρω στις εφτά ώρες τη νύχτα.


Μια χαρά δεν μας τα λέει το focus?  ;-)

Ας το συνεχίσουμε λοιπόν αυτό το αρθράκι.
 

Aϋπνία!

Οι ειδικοί αναγνωρίζουν τουλάχιστον τρεις τύπους αϋπνίας: την περιστασιακή, την παροδική και τη χρόνια. Η τελευταία μπορεί να υπάρχει εκ γενετής. H περιστασιακή σχετίζεται συχνά με κάποιο συμπτωματικό γεγονός -ένα δυσάρεστο συμβάν, μια επικείμενη δοκιμασία ή ένα χρέος. Μόλις ξεπεραστεί το πρόβλημα, εξαφανίζεται. Αντίθετα, η παροδική αϋπνία μπορεί να σχετίζεται μʼ ένα συμπτωματικό γεγονός, αλλά διαρκεί πολύ περισσότερο, τουλάχιστον για μερικές βδομάδες. H παροδική αϋπνία πρέπει νʼ αντιμετωπίζεται χωρίς αναβολές, γιατί αν την παραμελήσουμε μπορεί να εξελιχθεί στην απαρχή ενός φαύλου κύκλου ο οποίος θα οδηγήσει σε μονιμότητα της διαταραχής  

Απλοί κανόνες για τέλειο ύπνο!

Oι ειδικοί ισχυρίζονται ότι συχνά αρκεί να τηρούνται κάποιοι απλοί κανόνες «υγιεινής του ύπνου». Ένα ποτήρι γάλα, ένα καλό βιβλίο μάς βοηθούν στη χαλάρωση. Πρέπει οπωσδήποτε να πέφτουμε στο κρεβάτι και να ξυπνάμε την ίδια πάντα ώρα. Αν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, δεν πρέπει να μένουμε ξαπλωμένοι αλλά να σηκωνόμαστε και νʼ ασχολούμαστε με κάτι ευχάριστο μέχρι να μας έρθει ύπνος. Δεν πρέπει να τρώμε ή να βλέπουμε τηλεόραση στο κρεβάτι. Οποιαδήποτε δραστηριότητα-εκτός από τη σεξουαλική- απομακρύνει τον ύπνο. Η καφεΐνη και η νικοτίνη πρέπει θα πρέπει νʼ αποφεύγονται το απόγευμα ή το βράδυ. Μετά το δείπνο αντενδείκνυται το γυμναστήριο, γιατί η θερμότητα του σώματος μας εμποδίζει νʼ αποκοιμηθούμε. Δεν πρέπει να τρώμε πολύ αργά για βράδυ -ο ύπνος κατά τη διάρκεια της πέψης είναι από τους πιο ταραγμένους- και προπαντός προσοχή στο αλκοόλ. Στην αρχή μετριάζει το άγχος, μετά όμως ευνοεί τα νυχτερινά μικροξυπνήματα ή ένα πρόωρο ξύπνημα.


Χρήσιμες οι πληροφορίες νομίζω.................... :smile:

titica

Το φυσιολογικό και ολοκληρωμένο βέβαια ερώτημα θα ήταν.............................

Γιατί κοιμόμαστε εδώ μέσαααααααα??? :mryellow:  :evil:


Τέλος πάντων, δεν θέλω να σας ταράξω πάνω στη φάση της αφασίας!!!
Δεν το κατέω και πολύ το θέμα.


Καληνύχτα, παιδιά!!!  :cool:   :lol:   :lol:  :lol:  


 

katinaki

για να μην κάψουμε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα  :mrgreen:

pixie

Γιατί ο ύπνος θρέφει τα παιδιά κι ο ήλιος τα μοσχάρια... ;-)  :mrblue:  :mrviolet:

tziger




..και εγώ που κοιμάμαι,και μου αρέσει ο ήλιος..είμαι μικρό μοσχαράκι.. :razz:

pixie

[quote user="tziger" post="336590"]
..και εγώ που κοιμάμαι,και μου αρέσει ο ήλιος..είμαι μικρό μοσχαράκι.. :razz:[/quote]

'Αχου, το καλό μου, λιάζεται κιόλας εκτός των άλλων γαστρίμαργων δραστηριοτήτων...  ;-)   :grin:  :lol:

eloy

Μα για να ονειρευτούμε φυσικά!

kuria

μα για να δραπετευουμε φυσικα!
εκεί που τα θέλω εκτοπίζουν τα πρέπει...

pixie

Νομίζω επίσης ότι κοιμόμαστε για να δικαιώσουμε την καταγωγή μας και το κοινό σημείο μας με τα ζώα!  ;-)


Πουλιά, σκυλιά, γατιά, χελώνες... ακόμα και νυχτερίδες και άνθρωποι [ :razz: ], χαλαρώνουν, κοιμούνται, ξεκουράζονται, προάγοντας έτσι τη μακροζωία...

Ο ύπνος, λοιπόν, μάλλον αυξάνει την αποδοτικότητα των ζώων! :razz:  :mrblue:

626 Επισκέπτες, 0 Χρήστες