Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 601
  • Total: 601

Όταν η Αρχιτεκτονική ανεβάζει την οικονομία και παράγει πολιτική

Ξεκίνησε από KostasD33, Δεκεμβρίου 15, 2010, 04:47:02 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

KostasD33

Για άλλη μια φορά με το καλό ένδυμα της αρχιτεκτονικής γίνονται παιχνίδια που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία ακόμα και την πολιτική. [img align=right]http://www.e-pi.gr/wp-content/uploads/2010/12/Qatar_FIFA_World_Cup_2022.jpg[/img]

Το πολεμικό μέτωπο αυτή τη φορά είχε αρχικό πεδίο το ποδόσφαιρο στην πραγματικότητα όμως ήταν ένα μεγάλο φάσμα διαπλεκόμενων συμφερόντων.

Μεταφέρω αυτούσιο το άρθρο του Γιώργου Παυλόπουλου από την imerisia.gr και τα συμπεράσματα δικά σας.



Τι σχέση μπορεί να έχουν δύο κορυφαίοι και ανταγωνιστικοί κατασκευαστικοί όμιλοι με τη Μέρκελ, το Κατάρ και το Μουντιάλ του 2022; Οι εξελίξεις αυτής της εβδομάδας -που συνθέτουν ένα απίστευτο σίριαλ πολιτικής, οικονομικής, επιχειρηματικής και αθλητικής διαπλοκής- αποδεικνύουν όχι απλώς την ύπαρξη αυτής της σχέσης, αλλά και ότι είναι πολύ βαθιά.

Ο μυστικός αριθμός στην υπόθεση είναι το 30: Πρόκειται για το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της γερμανικής Hochtief που πρέπει να διασφαλίσει ο ισπανικός όμιλος ACS προκειμένου (σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η γερμανική νομοθεσία) να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για να αποκτήσει τον έλεγχό της. Μέχρι δε τις 6 Δεκεμβρίου, η ολοκλήρωση της συμφωνίας έμοιαζε να είναι τυπική υπόθεση, καθώς ο Φλορεντίνο Πέρεθ, αφεντικό της ACS αλλά και της ποδοσφαιρικής Ρεάλ Μαδρίτης, είχε ήδη στα χέρια του το 29,9% της Hochtief και ετοιμαζόταν για το τελικό χτύπημα.

Αντεπίθεση
Εκείνη την ημέρα, όμως, οι Γερμανοί εκδήλωσαν την αντεπίθεσή τους και μάλιστα μέσω… Κατάρ. Η μέθοδος ήταν απλή και αποτελεσματική: Το κρατικό επενδυτικό κεφάλαio Qatar Holding θα αποκτήσει, έναντι 400 εκατομμυρίων ευρώ, το 9,1% της Hochtief, μέσω μιας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε η διοίκηση του ομίλου, αποκλείοντας μάλιστα από τη διαδικασία τους υπάρχοντες μετόχους -άρα και την ACS! Με τον τρόπο αυτό, το μερίδιο των Ισπανών μειώνεται αυτομάτως στο 27% και τώρα είναι υποχρεωμένοι αφενός να διαθέσουν περισσότερα χρήματα (κάπου 200 εκατ., υπολογίζουν οι αναλυτές) προκειμένου να φτάσουν στο μαγικό 30% και, αφετέρου, να τρέξουν, καθώς η ισχύς της κατατεθείσας προσφοράς εκπνέει στις 29 Δεκεμβρίου.

Βεβαίως, η ACS διεμήνυσε την Πέμπτη ότι δεν προτίθεται να καταθέσει τα όπλα, όμως η αλήθεια είναι ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει. Πολύ περισσότερο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, το εμιράτο εμφανίζεται έτοιμο να αυξήσει περαιτέρω το μερίδιό του στη Hochtief -με άλλα λόγια, θα διαθέσει όσα χρήματα χρειάζεται προκειμένου να μην πέσει ο γερμανικός όμιλος στα χέρια των Ισπανών ανταγωνιστών του. Και όπως εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί, ο όγκος των πετροδολαρίων του Κατάρ μπορεί να υπερισχύσει των διαθεσίμων κεφαλαίων των Ισπανών, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την κρίση χρέους και τη δυσπιστία των ξένων δανειστών.

Τι έχουν, όμως, να κερδίσουν οι εμίρηδες του Κατάρ παρεμβαίνοντας τόσο δυναμικά σε ένα deal επί ευρωπαϊκού εδάφους; Σε αυτό ακριβώς το ερώτημα κρύβεται το πιο «ζουμερό» κομμάτι της υπόθεσης, το οποίο απαντά ταυτόχρονα την απορία που δημιουργήθηκε σε εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλους την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η FIFA έδωσε τη διοργάνωση του Μουντιάλ για το 2022 στο… Κατάρ. Ολως τυχαίως δε, τα έργα υποδομής για τη συγκεκριμένη διοργάνωση τα έχει αναλάβει η Hochtief!

Βοήθεια
Καλά καταλάβατε: Οι Γερμανοί, στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την ισπανική επέλαση, αναζήτησαν βοήθεια στη μία από τις δύο περιοχές του κόσμου (η άλλη είναι η Κίνα) όπου υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια: Στους Αραβες του πλούσιου σε πετρέλαιο Περσικού Κόλπου. Ως αντάλλαγμα, το Κατάρ ζήτησε τη βοήθεια του πανίσχυρου γερμανικού λόμπι στο χώρο του ποδοσφαίρου για να πάρει το Μουντιάλ, πετυχαίνοντας με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: Από τη μία, μια πρώτης τάξης προβολή του διεθνώς και, από την άλλη, τη διασφάλιση σημαντικής έκπτωσης για την κατασκευή των έργων υποδομής.

Είναι προφανές, άλλωστε, ότι τα 400 εκατ. με τα οποία «μπήκε» το Κατάρ στη Hochtief δεν είναι παρά η προκαταβολή για τα συμβόλαια που έχουν ήδη συναφθεί. Είπατε τίποτα;

Ο ρόλος της Μέρκελ
Οι Γερμανοί δεν χάνουν ευκαιρία να επιδεικνύουν τον οικονομικό τους πατριωτισμό. Εχουν δε αποδείξει ότι προστατεύουν με νύχια και με δόντια τα καμάρια της βιομηχανίας τους απέναντι σε όσους ξένους ανταγωνιστές επιχειρούν να τα «αλώσουν». Αυτό έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η Α. Μέρκελ, μόλις πληροφορήθηκε την εχθρική κίνηση των Ισπανών για την εξαγορά του γερμανικού κατασκευαστικού γίγαντα, έδρασε αστραπιαία: Λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της προσφοράς των Ισπανών, με δική της διαμεσολάβηση κλείστηκε ραντεβού του επικεφαλής της Hochtief με τον υπουργό Οικονομικών του Κατάρ. Εκεί, όπως όλα δείχνουν, κλείστηκε η συμμαχία, οι λεπτομέρειες της οποίας οριστικοποιήθηκαν στη συνέχεια. Ετσι, δύο 24ωρα αφότου οι Γερμανοί φρόντισαν να δοθεί το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ, οι εμίρηδες εκπλήρωσαν τη δική τους υπόσχεση και ανακοίνωσαν ότι μπαίνουν με 400 εκατ. ευρώ στη Hochtief. Πολιτική, οικονομία, επιχειρήσεις και αθλητισμός εις σάρκα μία…

Το χρονικό της «μάχης» για τον έλεγχο της Hochtief

    * 21-3-2007: Η ισπανική ACS αποκτά, έναντι 1,3 δισ. ευρώ, το 25,1% της Hochtief, διαβεβαιώνοντας ότι δεν επιδιώκει την εξαγορά του μεγάλου ανταγωνιστή της.
    * 22-8-2008: Πρώτες φήμες για επικείμενη εχθρική εξαγορά της Hochtief από τον ισπανικό όμιλο, ο οποίος στο μεταξύ ελέγχει το 29,98% των μετοχών της.
    * 16-9-2010: Ο Φλορεντίνο Πέρεθ το αφεντικό της ACS δημοσιοποιεί την πρόταση εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου έναντι 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
    * 15-10-2010: Η Α. Μέρκελ προειδοποιεί για την «πτώση» του κατασκευαστικού γίγαντα. Δέκα μέρες αργότερα, η καγκελάριος κανονίζει συνάντηση του υπουργού Οικονομικών του Κατάρ με τον CEO της Hochtief.
    * 1-12-2010: Η ACS καταθέτει επισήμως την προσφορά της. Δίνεται διορία ως τις 29 Δεκεμβρίου για να ολοκληρωθεί η εξαγορά.
    * 6-12-2010: Το Εμιράτο του Κατάρ αποκτά, αίφνης και στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, το 9,1% της Hochtief. Το ποσοστό αυτό δεν ακυρώνει την προσφορά της ACS, περιπλέκει όμως τα πράγματα για τους Ισπανούς.
    * 8-12-2010: Η ACS ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την προσπάθεια εξαγοράς της Hochtief, έστω κι αν οι γερμανικές εποπτικές αρχές την αναγκάσουν να καταβάλει μεγαλύτερο οικονομικό αντίτιμο.



[align=center]
[/align]

πηγή e-pi.gr

black_velvet

Να υπενθυμίσουμε στο φιλοθεάμον κοινό πως η Hochtief είναι η εταιρεία που κατασκεύασε το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος".
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

601 Επισκέπτες, 0 Χρήστες