Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 272
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 334
  • Total: 334

που οδηγουν τα μεγαλα παθη????

Ξεκίνησε από papadia, Αυγούστου 17, 2011, 08:47:51 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

vencedor

....στον γολγοθα, φορτωμενος με το σταυρο κ το αγκαθινο στεφανι... ;-)

...κ τωρααα με αλλονε περνααααας.... της εκλλησιας την ΠοΡτα.

saliara

[quote user="vencedor" post="353332"]:arrow: εκει που δειχνει το αβαταρ μου[/quote]

Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα!!! :P  :lol:

papadia

.......ναχεις ενα παθος ....κ να κανεις τα παντα γι αυτο.....αφεντικο....
       ειχα παθος με τον πηλό αφεντικο...αλλα με ενοχλουσε πολυ αυτο το δαχτυλο...ε κ τοκοψα.....

....ναχεις ενα παθος σκεφτηκα ...κ να κανεις τα παντα γιαυτο....ναι αυτο θα πει εισαι ζωντανος.....

απο τον Ζορμπα του Καζαντζακη
...οσο μπορω...οταν μπορω...

vencedor

Nikos Apomakros

στο να κοιτάς τα πάντα αργότερα με πλήρη απάθεια

titica

[quote user="Nikos Apomakros" post="359154"]στο να κοιτάς τα πάντα αργότερα με πλήρη απάθεια[/quote]

Εννοείς αφού τα ζήσεις τα πάθη σου; 'η είναι αρκετό που τα έχεις φανταστεί; ;-)

Pappas10

[quote user="Nikos Apomakros" post="359154"]στο να κοιτάς τα πάντα αργότερα με πλήρη απάθεια[/quote]

Κάτι σαν "... το αντίθετο της αγάπης δεν είναι το μίσος αλλά η αδιαφορία..." που λέει και ο Μπουσκάλια δηλαδή.
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13
Πίτα γύρο κοτόπουλο, μαρούλι μαγιονέζα.

Nikos Apomakros

[quote user="titica" post="359155"][quote user="Nikos Apomakros" post="359154"]στο να κοιτάς τα πάντα αργότερα με πλήρη απάθεια[/quote]

Εννοείς αφού τα ζήσεις τα πάθη σου; 'η είναι αρκετό που τα έχεις φανταστεί; ;-)[/quote]

Είχα κατά νου τόσο την απογοήτευση όσο και την ίδια την πραγματοποίηση ως πηγές κορεσμού.
Κι ο κορεσμός είναι αυτό που θα οδηγήσει σε απάθεια.

Κατά τη γνώμη μου τα ανεκπλήρωτα μεγάλα πάθη (μιλώντας για διαπροσωπικές σχέσεις και μόνο),
στα οποία δεν συνέβη κάτι ώστε να επέλθει απογοήτευση, είναι και αυτά που θα αντέξουν περισσότερο
στον χρόνο. Σε κάθε άλλη εκδοχή νομίζω επέρχεται κάτι παρόμοιο της απομυθοποίησης.

papadia

......αυτο θα πει λευτερια, συλλογιζομουν.

Ναχεις ενα παθος να μαζευεις χρυσες λιρες

και ξαφνικα να νικας  το παθος κ να σκορπας

ολο το εχει σου στον αγερα!!!

Να ελευθερωθεις απο ενα παθος,

υπακουοντας σένα αλλο υψηλοτερο.

Μα μηπως κ αυτο δεν ειναι σκλαβια?

Να θυσιαζεσαι για μιαν ιδεα, για τη ρατσα σου, γιατο θεο?

Εγω αφεντικο θυσιασα το δαχτυλο μου

ναι ναι αυτο το δαχτυλο που βλεπεις

το εκοψα αφεντικο γτ με ενοχλουσε

γτ ειχα παθος με το πηλο

κ λευτερωθηκα...

ετσι να ...απλα το εκοψα

αποσπασμα απο τον ζορμπα του καζαντακη
...οσο μπορω...οταν μπορω...

Pappas10

Τί χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη αξιοσύνη; Να πραγματοποιείς χίλιες επιθυμίες σου ή να τιθασεύεις μία;

Ερώτημα από ένα βιβλίο "Ζεν" .... πραγματικά δεν έχω καταφέρει να απαντήσω ακόμα.
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

Nikos Apomakros

[quote user="Pappas10" post="359185"]Τί χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη αξιοσύνη; Να πραγματοποιείς χίλιες επιθυμίες σου ή να τιθασεύεις μία;

Ερώτημα από ένα βιβλίο "Ζεν" .... πραγματικά δεν έχω καταφέρει να απαντήσω ακόμα.[/quote]

Εξαρτάται ίσως από το τι επιθυμείς...

Το πραγματικό μπέρδεμα πάντως αρχίζει όταν επιθυμείς να τιθασεύεις επιθυμίες. Αυτοαναιρείται.

Pappas10

[quote user="Nikos Apomakros" post="359187"][quote user="Pappas10" post="359185"]Τί χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη αξιοσύνη; Να πραγματοποιείς χίλιες επιθυμίες σου ή να τιθασεύεις μία;

Ερώτημα από ένα βιβλίο "Ζεν" .... πραγματικά δεν έχω καταφέρει να απαντήσω ακόμα.[/quote]

Το πραγματικό μπέρδεμα πάντως αρχίζει όταν επιθυμείς να τιθασεύεις επιθυμίες. Αυτοαναιρείται.[/quote]

Αδικείς τον εαυτό σου με μία τόσο επιφανειακή προσέγγιση. Κανένας άνθρωπος δεν χαρακτηρίζεται από μία μόνο επιθυμία ώστε να ισχύει η αυτοαναίρεση που επικαλείσαι. Και στο Ζεν - αλλά και στον βουδισμό γενικότερα, τον οποίον ΔΕΝ ασπάζομαι στο σύνολο του -με τον όρο "επιθυμία" δεν νοούνται πνευματικά αλλά υλικά και σωματικά "θέλω".  

Τέλος πάντων... βαριέμαι αυτήν την κουβέντα. Θα πάει μακριά και δεν έχω χρόνο... συγνώμη. Απλά, θεωρώ ότι το ερώτημα είναι μία "απάντηση" στο θέμα της ανάρτησης και τίποτα περισσότερο.
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

Nikos Apomakros

[quote user="Pappas10" post="359190"][quote user="Nikos Apomakros" post="359187"][quote user="Pappas10" post="359185"]Τί χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη αξιοσύνη; Να πραγματοποιείς χίλιες επιθυμίες σου ή να τιθασεύεις μία;

Το πραγματικό μπέρδεμα πάντως αρχίζει όταν επιθυμείς να τιθασεύεις επιθυμίες. Αυτοαναιρείται.[/quote]

Αδικείς τον εαυτό σου με μία τόσο επιφανειακή προσέγγιση. Κανένας άνθρωπος δεν χαρακτηρίζεται από μία μόνο επιθυμία ώστε να ισχύει η αυτοαναίρεση που επικαλείσαι. Και στο Ζεν - αλλά και στον βουδισμό γενικότερα, τον οποίον ΔΕΝ ασπάζομαι στο σύνολο του -με τον όρο "επιθυμία" δεν νοούνται πνευματικά αλλά υλικά και σωματικά "θέλω".  

Τέλος πάντων... βαριέμαι αυτήν την κουβέντα. Θα πάει μακριά και δεν έχω χρόνο... συγνώμη. Απλά, θεωρώ ότι το ερώτημα είναι μία "απάντηση" στο θέμα της ανάρτησης και τίποτα περισσότερο.[/quote]

Δεν αδικώ τον εαυτό μου. Με την έννοια ότι αν όντως είναι επιφανειακή προσέγγιση, τότε όντως
το προσέγγισα επιφανειακά. Μπορεί να μην με "τιμά", ωστόσο δεν παύει να με αντιπροσωπεύει.

Θα επιμείνω στο "εξαρτάται ίσως από το τι επιθυμείς". Γιατί αν τιθασεύσεις την επιθυμία σου
να φας ένα παστάκι, πιθανότατα αυτό να μην χαρακτηρίζεται από αξιοσύνη σε σχέση με την
πραγματοποίηση άλλων επιθυμιών. Μερικές φορές η συγκεκριμενοποίηση είναι απαραίτητη.
Δεν είχα σκοπό να μειώσω κάποιο βαρυσήμαντο ερώτημα. Απάντησα σε αυτό που διατύπωσες
χωρίς να ξέρω τι είχε προηγηθεί του ερωτήματος από τον συγγραφέα. Κάτι που ίσως τελικά
να παίζει και καθοριστικό ρόλο ως προς τις εκδοχές.

Δεν είμαι και τόσο φαν της τιθάσευσης επιθυμιών. Είμαι περισσότερο υπέρ του εξαρχής να μην
επιθυμήσεις κάτι, που θα έπρεπε κατόπιν να τιθασεύσεις.
Ωστόσο σαφώς δέχομαι ότι έστω και καθυστερημένα είναι σίγουρα θετική η όποια αυτοσυγκράτηση
κι επιβολή της νόησης επί της όποιας επιθυμίας ή και ανάγκης.

KostasD33

[cell class=spoiler][align=center]που οδηγουν τα μεγαλα παθη???? [/align][/cell] στα μεγάλα λάθη...

πάρε παράδειγμα τον παππαβάζελο...

τόσο hi IQ που έχει κι όμως είναι φανατίλας οπαδός... και μάλιστα του Βάζελου.....
οπότε είναι σε μόνιμο και χρόνιο πρόβλημα ...

pixie

Ναι... Άλλο πράγμα η επιθυμία που συνιστά κάτι εύθραυστο και άλλο η πραγματική βούληση!

Αδέσμευτη και απόλυτη, επιρρεπής στα μεγάλα πάθη, τα ζούσα παρορμητικά και τα κυνηγούσα μπορώ να πω, ως το σημείο που κατάλαβα την έννοια της σπατάλης...
'Ηταν τρόπος ζωής... ήταν κι η ομορφιά κάθε ''αμαρτίας''... σήμερα όλα αυτά μου φαίνονται αυταπάτη και χάσιμο χρόνου... ;-)

334 Επισκέπτες, 0 Χρήστες