Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,323
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 177
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 335
  • Total: 335

Covers, Διασκευές, Τracks (πχ μουσική από παιχνίδια) και άλλα "περίεργα" ακούσματα

Ξεκίνησε από Nikos Apomakros, Νοεμβρίου 09, 2011, 10:23:00 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Nikos Apomakros

Κι όμως...

17 χρόνια μετά, από το 1995 που το άκουσα τελευταία φορά, το βρήκα διασκευασμένο μόλις απόψε
στο youtube. Συνεχίζω να προτιμώ την "original" έκδοση παρά την κακή ποιότητα ήχου που έχει,
ίσως επειδή νιώθω ιδιαίτερα δεμένος με αυτήν. Ήταν άλλωστε το κομμάτι που με ώθησε στη
προσπάθεια σύνθεσης μουσικής μέσω υπολογιστή (μέθοδο tracking). Εννοείται ότι επικροτώ την
επιλογή προς διασκευή, την όλη προσπάθεια και το πολύ καλό αποτέλεσμά της.

Όταν τελειώνει η διασκευή με την ηλεκτρική κιθάρα, κάπου στα 3,5 λεπτά, μπορείτε να ακούσετε
και την original μελωδία.

Το κομμάτι γράφτηκε το 1989 από τον Frederic Hahn του cracking/demo group "Ackerlight".
Η πορεία του συγκεκριμένου group τερματίστηκε το 1989 όταν και συνελήφθησαν. Παρόλα αυτά
δύο μήνες μετά κυκλοφόρησε το τελευταίο τους demo, το "The Last Sun" με την μουσική επένδυση
που ακολουθεί.

Τα κομμάτια τότε ήταν τετρακάναλα, δηλαδή μέχρι 4 ήχοι μπορούσαν να παίζουν ταυτόχρονα,
ενώ η ποιότητα των samples (των ηχογραφημένων οργάνων) είναι στα 8Khz και 8-bit. Είχαν
ευρεία αποδοχή μιας και δεν υπήρχε εναλλακτικός/καλύτερος τρόπος για μουσικές επενδύσεις
στους υπολογιστές, τόσο σε παιχνίδια όσο και στα λεγόμενα demo (επίδειξη προγραμματιστικής
και αρτιστικής ικανότητας). Αυτού του είδους η "μουσική τεχνολογία" επικράτησε μέχρι περίπου
το 1997 στην Ελλάδα, κυρίως λόγω του μικρού μεγέθους των μουσικών αρχείων. Κατόπιν έσβησαν
σιγά σιγά αφήνοντας την θέση τους στην πολύ ποιοτικότερη συμπίεση mp3, αφού και οι ταχύτητες
μεταφοράς αρχείων αλλά και οι χώροι αποθήκευσης μεγάλωσαν δραματικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το αρχικό κομμάτι (το οποίο μπορείτε να ακούσετε από το 3,5' και μετά)
είχε μέγεθος 105kb, δηλαδή ~0,1mb , ενώ ένα σχετικά ποιοτικό Mp3 κομμάτι κυμαίνεται από 3-6mb.

Τέλος η Ιστορία. Αύριο διαγώνισμα.

Nikos Apomakros

Nikos Apomakros

Και καληνυχτίζω με έναν τίτλο που εκφράζει κάτι το οποίο ο καθένας μας έχει σκεφτεί :
"Somebody that I used to know"

Πολύ καλή ιδέα, πολύ καλή επιλογή, πολύ καλή εκτέλεση. Ευχαριστώ.

pixie

[quote user="Nikos Apomakros" post="366349"]Αξιολάτρευτος. Καταχάρηκα τη μουσική αλλά και γέλασα.[/quote]

Παθιασμένος ο τύπος! Είχε και μια εσωτερική αγωνία με τα ρούχα στην αρχή... Καλός! :mrblue:

pixie

Κι επειδή ακούω Gotye και το συγκεκριμένο κομμάτι μου είναι πολύ οικείο, έψαξα και για άλλες διασκευές. Βρήκα αρκετά ενδιαφέρουσες και τις παρακάτω:

Nikos Apomakros

Το πρώτο βίντεο μου άρεσε πολύ. Και η χροιά/τονικότητα/συγχρονισμός/λιτότητα αλλά και
η όλη "ενορχήστρωση".

Στο δεύτερο βίντεο η τύπισσα σχεδόν καθόλου :(. Ένιωθα λες και υπήρχε μια διαρκής
ελάχιστη διαφορά στη τονικότητα. Αυτό δεν θα με πείραζε αν δεν έκανε και μια συνεχή
επιτηδευμένη εναλλαγή χροιάς αλλά και σάλτσας από νότες, σχεδόν σε κάθε σημείο
που της δινόταν η ευκαιρία.

Έχω ακούσει πολλά cover. Κάποια είχαν echo ή/και reverb, ή ιδιαίτερη ενορχήστρωση,
ή παιχνίδια με την χροιά κτλ. Νομίζω ότι η μελωδία του συγκεκριμένου τραγουδιού
φτάνει στο ζενίθ της μόνο μέσα από την απλότητα. Χωρίς echo, reverbs, πολυσυνθέσεις,
effects, προσθήκες, εναλλαγές. Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσα από το σε ποιά cover
"κόλλησα" κυριολεκτικά στο "replay".

Η τύπισσα παρακάτω είχε μπόλικο echo και reverb σε όλη σχεδόν την διάρκεια,
εκτός από το ρεφραίν όπου μειώνονται αισθητά. Δεν έχει κάτι το φοβερό η φωνή της,
πέραν του ότι ακολουθεί ικανοποιητικά τη σχετικά δύσκολη μελωδία,  της οποίας και
διατήρησε την όλη απλότητα, διαφορετικά ενδέχεται να μην άκουγα όλη τη προσπάθεια.

Αυτά φυσικά είναι θέμα γούστου. Αναφέρω τον τρόπο με τον οποίο εγώ τα αντιλήφθηκα.

την απλότητα

pixie

Το ζήλεψα... υπέροχη η συνεργασία του πατέρα με τα παιδιά του...

pixie

jcdenton

Θυμάστε το κινούμενο σχέδιο Saber Rider (ελληνικός τίτλος νομίζω πως ήταν "Σερίφης του διαστήματος");

Βρήκα αυτό και μ' άρεσε (ως γνήσιος χεβιμεταλάς):

Ακτιβιστής δεν είναι αυτός που λέει ότι το ποτάμι είναι βρώμικο.
Ακτιβιστής είναι αυτός που καθαρίζει το ποτάμι.
Ross Perot (1930 - ...)

Rizla

απιστευτη φατσα..
τωρα δεν ειμαι σιγουρος αν ειναι διασκευη "το χει" σιγουρα!

pixie

Nikos Apomakros

Το κάτωθι αποτελεί την πρώτη μου προσπάθεια μοντάζ την οποία μόλις ολοκλήρωσα.
Οι σκηνές είναι από την ταινία Constantine, ενώ το κομμάτι (που πρόσφατα είχα
δημοσιεύσει αλλού στο φόρουμ) είναι από Awolnation και λέγεται Sail.

Δεν αποτελεί ακριβώς διασκευή αφού το τραγούδι ουσιαστικά είναι άθικτο, αλλά
δεν ήξερα σε ποιά άλλη κατηγορία θα ταίριαζε περισσότερο να μπει αυτό το βίντεο.

pixie

335 Επισκέπτες, 0 Χρήστες