Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 602
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 575
  • Total: 575

ΑΕΚ <ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ,ΥΜΝΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ......>

Ξεκίνησε από fortune, Νοεμβρίου 16, 2011, 09:10:24 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

fortune

Καποιοι λενε οτι το ποδοσφαιρο ειναι το σπουδαιοτερο πραγμα απο τα δευτερευοντα...Προσωπικα πιστευω οτι ο ανθρωπος πρεπει να παιρνει μια γευση απ ολα στην ζωη του και να εκφραζεται ελευθερα αρκει αυτη η εκφραση του να μην βλαπτει τον πλησιον του...
Ετσι ελευθερα το 1924 εκφραστηκε και μια ομαδα προσφυγων με κοινη καταγωγη την Κωνσταντινουπολη και δημιουργησε την Αθλητικη Ενωση Κωνσταντινουπολεως,την  ΑΕΚ δηλαδη...!

Περασαν πολλα χρονια απο τοτε...Η ΑΕΚ συνεχιζει να υπαρχει και μαζι της να υπαρχουν  και οι θυμμισες εκατομμυριων προσφυγων της Μικρας Ασιας και της Κωνσταντινουπολης για τις χαμενες Πατριδες....

Σε αυτο εδω το θεμα θα ηθελα λοιπον να εκφραζουμε τα της ΑΕΚ....

Ξεκινω σημερα με ενα τραγουδι,..ενα τραγουδι ,που πριν καποια χρονια η διοικηση Νικολαιδη παρουσιασε και τραγουδηθηκε απο την τοτε ποδοσφαιρικη ομαδα....Σε επομενο ποστ θα δουμε και τον υμνο της ομαδας...
Ας απολαυσουμε ομως το τραγουδι αυτο ,που διεγειρει το συναισθημα των πανταχου ΑΕΚΤΖΙΔΩΝ καθως εικονες απο την Πολη  ,παλαιων στελεχων της ομαδας καθως και του γηπεδου της Ν ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ  το συντροφευουν...

ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ... :smile:



KostasD33

χανουμάκι ε....

μ αρέσουν οι ιστορίες και ειδικά οι εχοντες ανθρώπινη βάση

fortune

:roll:  :roll:  :roll:

Kωστη ,μου δινεις <πασα>,να αναφερω καποια πραγματα ,που ισως πολυς κοσμος δεν τα ξερει...
Πραγματα σχετικα με τους προσφυγες ,αλλα και τα συμβολα της ομαδας γενικοτερα...

Παμε λοιπον να δουμε γιατι η ΑΕΚ εχει σαν συμβολο τον Δικεφαλο Αετο(Αυτον με τα φτερα σε πληρη ανοιγμα,καθως ο Δικεφαλος του ΠΑΟΚ εχει τα φτερα ενωμενα στα πλευρα).
Ο Δικεφαλος λοιπον σαν συμβολο της ομαδας σημαινει τα παντα!Σημαινει την προσκολληση στις Παραδοσεις καθως οι προσφυγες εχουν μια τρελλα με την Παραδοση...Σημαινει τις θυμισες της ιστορικης συνεχειας...Σημαινει το αιτημα για Αναγεννηση...

Ο Δικεφαλος Αετος σαν συμβολο υιοθετηθηκε απο τον αυτοκρατορα Ισαακιο Κομνηνο.Απο εκει και μετα εγινε εμβλημα της Βυζαντινης Αυτοκρατοριας και οταν το 1453 ο Κων/νος Δραγατσης Παλαιολογος αντιμετωπισε στην πτωση της Πολης τους τουρκους στην πυλη του Ρωμανου,ο Δικεφαλος Αετος συνοδεψε τον υπερ Πιστεως και Πατριδος αγωνα του αυτοκρατορα και των συμπολεμιστων του για να μην πεσει η Πολη στα χερια τους.
Αυτος ο αγωνας εκεινες της ωρες , μας συγκλονιζει ολους  συναισθηματικα και ηθικα...

Ο Δικεφαλος με τις δυο κεφαλες την μια στραμμενη στην Δυση και την αλλη στην Ανατολη ,συμβολιζει την κυριαρχια του Βυζαντιου απο την Ρωμη εως την Κωνσταντινουπολη.Ο Σταυρος απο την μια πλευρα συμβολιζει την Θρησκευτικη εξουσια του Αυτοκρατορα και η Σφαιρα απο την αλλη πλευρα συμβολιζει την Κοσμικη του εξουσια.

Για τα χρωματα τωρα της ομαδας..γιατι κιτρινομαυρο?
Το κιτρινο λοιπον συμβολιζει την ελπιδα για το μελλον(το κιτρινο ειναι το χρωμα του ηλιου,οταν ανατελλει το πρωι μια καινουργια μερα ξεκινα ,οι ελπιδες αναπτερωνονται καθως η διαδοχη της μερας απο τη νυχτα υποδηλωνει την αλλαγη για κατι καλυτερο).
Το μαυρο συμβολιζει τον πονο για την Εθνικη καταστροφη.

Παμε τωρα να ακουσουμε ενα ομορφο τραγουδακι για τον ΑΕΤΟ απο τον Θεμη Αδαμαντιδη.
Θα δειτε οτι καποιοι οπαδοι της ΑΕΚ στον χωρο ,που ηταν το γηπεδο της ομαδας στην Ν Φιλαδελφεια σχεδιαζουν το 2009  ενα Δικεφαλο για να δειξουν αυτο ,που ολοι οι ΑΕΚΤΖΙΔΕΣ εχουν μεσα στην ψυχη τους.Οτι δηλαδη  γηπεδο και ομαδα πανε μαζι..και η Δυναμη της Ενωσης τους,αποκτα τεραστια Βαρυτητα μονο στην Νεα Φιλαδελφεια...!
Οι παραδοσεις ,που προανεφερα βλεπετε ειναι βαθεια προσκολλημενες μεσα στις ψυχες των προσφυγων....

Φορτσουν.



fortune

Θυμαμαι καποτε μικρος σαν ημουν...στις γιορτες τα σπιτια των γιαγιαδων μου ηταν παντα ανοιχτα για ολους και γεματα γλυκα και εδεσματα!!!
Οταν καποτε ρωτησα την γιαγια <γιατι ολες αυτες οι ετοιμασιες και τοσα πολλα φαγητα?Μου απαντησε :<Mα ειμαστε Μικρασιατες προσφυγες παιδι μου....>...
Μεγαλωνοντας καταλαβα οτι το να εισαι προσφυγας δημιουργει μεσα σου καποιες αναγκες...
Την αναγκη του να φιλοξενεις και να φιλευεις!!Αυτο μαλλον προερχεται απο τον τροπο ,που εκδιωχθηκαν οι προσφυγες απο την Μικρασια και την Πολη..

Τοτε η Μητερα Ελλαδα τους αγκαλιασε γιατι ηταν δικα της παιδια.Αυτοι προσαρμοστηκαν γρηγορα και ανταπεδωσαν με την ενεργητικοτητα τους ,την πιστη στις αξιες ,την  δικαιοσυνη και την εργατικοτητα τους.
Ειχαν μια πλουσια κουλτουρα ποτισμενη με γνωση και παραδοσεις και τα μετεδωσαν αυτα και στην υπολοιπη Ελλαδα.Ηταν πολυ καλοι εμποροι αφου τοσο στην Πολη οσο και στην Μικρα Ασια ειχαν οι περισσοτεροι επιχειρησεις και ηταν οικονομικα ευποροι.Με τον ξεριζωμο βεβαια τα αφησαν ολα πισω....
Ηρθαν στην Μητερα Ελλαδα και αρχισαν να δημιουργουν απ την αρχη.
Εχουν λογω της αδικιας ,που υποστηκαν πολυ ανεπτυγμενο το συναισθημα της Δικαιοσυνης.

Αν γνωρισετε παιδια με προσφυγικη καταγωγη και δεν εχουν  τα παραπανω στοιχεια...μαλλον δεν ειναι προσφυγες...

Αυτο με την δικαιοσυνη δεν μπορει να μην αντικαθρεφτιζεται και στην ομαδα της ΑΕΚ...Και πραγματι..ΑΕΚ σημαινει να εισαι υπερηφανος ,που δεν ανηκεις στι κατεστημενο και ας αδικεισαι συνεχως.. :smile:
Μονο  ένα αθλητικό σωματείο με την κουλτούρα της Α.Ε.Κ. θα είχε το σθένος να επισκεφθεί το 1999 το φλεγόμενο ,απο τις βομβες του ΝΑΤΟ, Βελιγράδι που σε απόλυτη αλληλεγγύη προς τους ομόθρησκους Σέρβους ταξίδεψε με πούλμαν ως εκεί ,προκειμένου μέσω του ποδοσφαιρικού αγώνα που ακολούθησε να διαμηνύσει προς το ΝΑΤΟ την παύση του πυρός.

Οικονομικα η ομαδα τελευταια παει απο το κακο στο χειροτερο...Δεν απελπιζομαστε ομως...
Γι΄ αυτό  είναι τελείως διαφορετικό να είσαι Α.Ε.Κ. γιατί όπως έχει πει και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος:
<<Η Α.Ε.Κ. είναι κυρίως ιδέα και αι ιδέαι δεν αποθνήσκουν>> :smile:

Νομιζω ομως οτι ηρθε η ωρα να δουμε πως χορευεται το ζειμπεκικο απο τους Μικρασιατες...
Γιαυτο και προσκαλω στην πιστα τον Μιχαλη(Pappa 10 ) και την Στελλα (Larous)... :smile:  :smile:

Συγχωρηστε με οι υπολοιποι Κωνσταντινουπολιτες και Μικρασιατες καθως για τα δυο παιδια ,που προανεφερα...ξερω οτι κρατουν απ τα μερη μας....



papadia

......κιεγω παιδι της Πολης ειμαι fortune
...οσο μπορω...οταν μπορω...

fortune

:roll:  :roll:

Ε...αιντε ωρε Λεννιω...!!Τι περιμενεις..ανεβα και εσυ στην πιστα!!! :smile:  :smile:

papadia

...οσο μπορω...οταν μπορω...

fortune


fortune

Ηρθε νομιζω η στιγμη η μεγαλη!!

Θα ακουσουμε τον υμνο της ΑΕΚ!!

Για την ιστορια να πουμε οτι ακουγεται να τραγουδα ο Μιμης Παπαιωαννου,ενας απ τους μεγαλυτερους ποδοσφαιριστες ,που περασαν ποτε απο το Ελληνικο ποδοσφαιρο!!
Δεν ειναι ομως μονο αυτο....
Τους στιχους τους εχει γραψει ο Χρηστος Κολοκοτρωνης και την μουσικη ο μεγαλη φωνη του Ελληνικου Λαου,ο προσφυγας απ την Μικρα Ασια :Στελιος Καζαντζιδης!!!

Οταν ο υμνος ακουγεται απο τα μεγαφωνα στο γηπεδο...Ολοι οι φιλαθλοι μας ορθιοι τον τραγουδουν ,παιζοντας παλαμακια!! :smile:



fortune

Και συνεχιζουμε με το δευτερο μερος της ιστοριας της ομαδας μας!!...



fortune

:roll:  :roll:  :roll:

Και συνεχιζουμε...

                    <<ΑΕΚ σημαινει προσφυγια ξεριζωμενη>> ετσι λεει το μοτο των πανταχου ΑΕΚτζηδων...
Παμε ομως να ακουσουμε τι τραγουδα ο Παντελης Θαλασσινος για το Αιβαλι...μεσα απ τα <<σμυρνεικα του τραγουδια>>




fortune

Κανεις προσφυγας δεν ξεχασε...ουτε θα ξεχασει ποτε...
1.300.000 περασαν τοτε στην Μητερα Πατριδα!!
Και επειδη οι μνημες πρεπει να μενουν ασβεστες....Το 1922 ειναι χρονος ,που παντα θα το θυμομαστε σαν αποφραδα ημερα...σαν το 1453....

Δειτε το βιντεακι με την καταστροφη της Σμυρνης...και πολλες συνταρακτικες εικονες..



papadia

.....κ για τους Κωνσταντινοπολιτες η αποφραδα μερα fortune  ειναι ο σεπτεμβρης του 1955

     νωπες πολυ νωπες μνημες....ξεριζωμος  που ακολουθησε αλλη μαι αποφραδα χρονια το 1964

     νωπες μνημες κ ασβεστη νοσταλγια!!!!!!
...οσο μπορω...οταν μπορω...

rain



Ιστορία
Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως ιδρύθηκε το 1924 στην Αθήνα. Η ιδρυτική συνέλευση έλαβε χώρα στις 30 Μαίου 1924. Η ιστορία της ΑΕΚ ξεκινά πολύ πιο πριν, από την Κωνσταντινούπολη, η οποία στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου συγκέντρωνε μεγάλη πληθυσμιακή κοινότητα Ελλήνων, όπως και η Θεσσαλονίκη και η Σμύρνη, εκτός του τότε ελληνικού κράτους. Τομείς όπως το εμπόριο, η ναυτιλία, η βιοτεχνία, ο πολιτισμός, η μουσική βρίσκονταν σε μεγάλη ακμή. Ο αθλητισμός δεν μπορούσε να ξεφύγει από τον κανόνα αυτό με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αθλητικοί σύλλογοι με πρωτεύον άθλημα το στίβο. Το ποδόσφαιρο δεν είχε μπει ακόμη στη ζωή των Ελλήνων αφού περίμενε τους ποιμένες του (Άγγλοι) να το διαδώσουν μέσω των ναυτικών που προσέγγιζαν το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Άλλωστε το ίδιο σκηνικό είχε διαδραματιστεί και σε άλλες χώρες. Το ποδόσφαιρο αγαπήθηκε από τους Έλληνες της Πόλης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι. Τα κυριότερα ομογενειακά αθλητικά σωματεία ήταν η «Ένωση Ταταύλων», το «Πέρα Κλουμπ», ο «Ερμής» του Πέραν, ο «Μέγας Αλέξανδρος» Βαθυρύακος, ο «Ήφαιστος», το αθλητικό τμήμα της Ροβερτείου Σχολής κ.λπ. Έμβλημα της ΑΕΚ είναι ο δικέφαλος αετός και τα χρώματα της είναι το κίτρινο και μαύρο.


Ίδρυση
Η απόφαση για τη δημιουργία της Α.Ε.Κ. είχε παρθεί στο πατάρι του μαγαζιού αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου, που βρισκόταν στην τότε στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου. Τα ιδρυτικά μέλη του νεοσύστατου σωματείου ήταν πάνω από 40, ανάμεσα στους οποίους οι: Αιμίλιος Ιωνάς, Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (πρώτος πρόεδρος της Α.Ε.Κ., διετέλεσε υπουργός και βουλευτής του Ελ. Βενιζέλου), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης (σπουδαίος σκιτσογράφος για δεκαετίες στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ), Κων/νος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης, Γιάννης Χρυσαφίδης, Κώστας Χρυσόπουλος, Βασίλης Φρυδάς, Φίλιππος Φλωρίδης, Αλέξανδρος Στρογγυλός, Λευτέρης Παξιμαδάς, Χρίστος Αλεξανδρίδης. Η επιλογή ως προς το όνομα δεν έγινε τυχαία, αφού ο σύλλογος ιδρύθηκε από Έλληνες με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη.

από wikipedia
και μία μικρή παραλλαγή της ίδιας ιστορίας

Λίγα λόγια για την ιστορία της Α.Ε.Κ.

Η ιστορία της ΑΕΚ είναι ξεχωριστή και την διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες ομάδες. Εκπροσωπεί την προσφυγιά, τις χαμένες πατρίδες, την περηφάνια των Ελλήνων της Σμύρνης. Η ΑΕΚ υπερηφανεύεται για τις καταβολές της, τις τιμά και τις μεταφέρει παντού μέσω του εμπνευσμένου από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία εμβλήματός της. Μέσω του Δικέφαλου Αετού που ατενίζει σε Ανατολή και Δύση και φυσικά μέσω των χρωμάτων της. Του κίτρινου και του μαύρου. Ιδρύθηκε το 1924 από Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και κάθε άλλης γωνιάς της Μικράς Ασίας, οι οποίοι μετά την Μικρασιατική καταστροφή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Χιλιάδες κόσμου έφυγαν από τα παράλια της Μικράς Ασίας, όπου ανθούσε ο Ελληνισμός, και επέστρεψαν στην μάνα Ελλάδα. Ανάμεσά τους ήταν και οι άνθρωποι που εμπνεύστηκαν τη δημιουργία ενός συλλόγου που θα πρεσβεύει τις αξίες των προσφύγων, της Πόλης, θα τιμά τον πολιτισμό και τα γράμματα και θα παράγει ήθος.

Πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ ήταν ο δημοσιογράφος - μετέπειτα βουλευτής και υπουργός στην κυβέρνηση Βενιζέλου - Κώστας Σπανούδης, αντιπρόεδρος ο καθηγητής Νίκος Ελεόπουλος και μέλη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου οι Τιμολέων Τάγαρης, Μενέλαος Καροτσιέρης, Μίλτος Ιερεμιάδης και βέβαια οι Ιωνάς (αργότερα διετέλεσε και πρόεδρος) και Δημόπουλος. Το έτος 1929 ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος έδωσε την άδεια να παραχωρηθεί στην Ένωση η έκταση, όπου μέχρι και το 2003 βρισκόταν το Στάδιο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Τις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα το μπάσκετ έκανε τα πρώτα του βήματα στη χώρα μας και το πρώτο πρωτάθλημα διοργανώθηκε το 1928 με τη συμμετοχή και της ΑΕΚ. Πάντως, ως έτος – σταθμός στην ιστορία των πρωταθλημάτων θεωρείται το 1929, στο οποίο έλαβε μέρος και η ομάδα μας. Τα χρόνια πέρναγαν και η ομάδα μας σιγά – σιγά στελεχωνόταν από παίκτες που στη συνέχεια έγραψαν το όνομα τους με χρυσά γράμματα στη «βίβλο» του ελληνικού μπάσκετ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μεταπολεμικά στις αρχές της δεκαετίας του 1950 λειτούργησε για σύντομο χρονικό διάστημα και τμήμα γυναικείου μπάσκετ, αλλά γρήγορα διαλύθηκε.

575 Επισκέπτες, 0 Χρήστες