Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,323
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 177
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 297
  • Total: 298
  • Leon

μουγκοτσαγαλο

Ξεκίνησε από sevenseas, Νοεμβρίου 18, 2013, 04:12:05 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

sevenseas

Περπατώντας  μια νύχτα του Μαΐου ,σε κάποιο δάσος της Κυνουρίας μέσα στα μυρωδάτα φυτά και τα αναπεπταμένα φύλλα των δέντρων αντίκρισα ένα φυτό παράξενο κι αλλόκοτο, με μπλε καρπούς που ξεφύτρωναν από πρασινωπά φύλλα ενός χαμηλού  θάμνου σε σήμα αυγού.
Σχεδόν άπειρος στο να ξεχωρίζω  τα είδη των φυτών και την ποικιλία ένοιωσα αμήχανος. Αλλά διάολε τέτοιο φυτό δεν είχα ματαδεί. Το περιεργάστηκα όσο η αδύναμη όραση μου και το ελάχιστο φως του φεγγαριού κατάφερνε  να εισδύσει στις φυλλωσιές του  δάσους,
Κατέληξα στο συμπέρασμα , ότι ήταν κάτι τουλάχιστον περίεργο
Αποκαμωμένος από την πορεία ,με πήρε ο ύπνος αμέσως  σαν έφτασα στο σπίτι.
Δεν παίρνω όρκο, αλλά το φυτό αυτό ήρθε στον ύπνο μου με ανθρώπινη μορφή και προσπάθησε να μου μιλήσει, πλην όμως , δεν έβγαζε φωνή αλλά τον ήχο που βγάζουν τα φύλλα όταν τα διαπερνά ενός δυνατός άνεμος, σαν μια στριγκλιά απόγνωσης κι απελπισίας, σαν το επίμονο τσίριγμα ενός μουγκού
ρώτησα τις επόμενες μέρες τους ντόπιους να μου πουν τι σοι φυτό είναι αυτό
Θα' φταίγε μάλλον η αδυναμία της περιγραφής μου, το ότι θέλω να περιγράφω το αρχίζω από το τέλος και φτάνω στην αρχή, έτσι που με κοιτάνε με απορία .
Ρωτώντας έφτασα στον μπάρμπα Βούλγαρη απόμαχο της αγροτιάς.
Τυφλός και γέρων ο μπάρμπα Βούλγαρης έδειξε  ενδιαφέρον στην περιγραφή μου
Ίσως με λυπήθηκε , σκέφτηκα,
Τελειώνοντας όσα εξιστόρησα με στεντόρεια φωνή, χωρίς κανένα ενδοιασμό, απεφάνθη ως ειδήμων
-Είναι το μουγκοκοτσάγαλο !!!!!!!!!!
Σούφρωσα τα χείλη μου ,απορών
Και συνέχισε.
Αυτό το φυτό δεν είναι ντόπιο , το έχουν φέρει οι νεράιδες από της γης.
Όποιος φάει τον καρπό του χάνει την λαλιά του, όπως είχε πάθει ο τρελλοΣωτήρος, κι άρχισε να μου διηγείται την ιστορία του  Σωτήρη, που έφαγε τον καρπό , μουγκάθηκε και λωλάθηκε ο πανταβός,.....................
Άνοιξα την πόρτα της καλύβας του μπαρμπαΒούλγαρη κι έφυγα.
Τα βήματα μου με οδήγησαν στο δάσος, ψάχνοντας βρήκα το φυτό  της  χθεσινής βραδιάς ,κι ήταν εύκολο να το βρω μιας κι βρισκόταν καμιά εικοσαριά μέτρα μέσα στο δάσος, απ κει που τέλειωνε το μονοπάτι της μουγκής
Και  να , το βρήκα, μα δεν είχε παρά δυο μόνο καρπούς, .............
Έκανα να  φύγω οταν είδα δυο πουλιά να ερωτοτροπούν στα κλαδιά λίγο  πάνω από το φυτό.
Τα τρόμαξα ως φαίνεται και πέταξαν
Καμιά λαλιά δεν έβγαζαν ,παρότι είχαν ανοιχτό τα ραμφη σε μια προσπάθεια να τιτιβίσουν......................

Σ.σ. στην περιοχή είναι διαδεδομένες οι ιστορίες με νεραΐδες
Θυμάμαι να μου διηγούνται ότι προπάππους μου ο Σαράντος ένα βράδυ που πήγε να πάρει νερό από την πηγή Λουτσίτσα βρήκε μια χρυσή χτένα. Έκανε το λάθος να την πάρει μαζί του, Το επόμενο βράδυ άκουσε πολλές γυναικείες φωνές, που τις απέδωσε σε νεράιδες να του φωνάζουν
Σαράντο φέρε την χτένα στην Λουτσίτσα για θα πάθεις μέγα κακό

297 Επισκέπτες, 1 Χρήστης