Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 276
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 299
  • Total: 300
  • Leon

Στα ίχνη του Ιερού της Αφροδίτης

Ξεκίνησε από kuria, Απριλίου 19, 2005, 08:44:39 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

kuria

Στα ίχνη του Ιερού της Αφροδίτης, που οικοδομήθηκε σε ανάμνηση της νίκης του Θεμιστοκλή στη Σαλαμίνα κοντά στις Ηετιώνειες Πύλες του Πειραιά, βρίσκεται η αρχαιολογική έρευνα στη Δραπετσώνα.
 
Ο Αριστοφάνης στην «Ειρήνη» του αναφέρει πως σε έναν από τους τρεις κλειστούς λιμένες του Πειραιά, στον Κάνθαρο, όπου το αρχαίο φρούριο και οι Ηετιώνειες Πύλες, υπήρχαν εξήντα νεώρια, το Αφροδίσιο και πέντε στοές. Τα μνημεία αυτά με την ίδια διαδοχή αναφέρονται και σε αρχαία επιγραφή.

«Το Αφροδίσιο συνδέεται στενότατα με την ιστορία του λιμανιού», υποστηρίζει ο ανασκαφέας της περιοχής έφορος Πειραιά Γ. Σταϊνχάουερ. «Ο Παυσανίας αναφέρει ότι το ιερό ίδρυσε κοντά στη θάλασσα ο Κόνων σε ανάμνηση της νίκης του στην Κνίδο. Επρόκειτο δηλαδή κατά πάσαν πιθανότητα για ιερό της Αφροδίτης Ευπλοίας». Και ίσως ήταν το ίδιο που αναφέρεται από παλαιότερες γραπτές πηγές ότι ιδρύθηκε για τη νίκη του Θεμιστοκλή στη Σαλαμίνα.

Μετά την αποκατάσταση και ανάδειξη της αρχαίας οχύρωσης της Ηετιωνείας κατά την τετραετία 1997-2001, με την οικονομική υποστήριξη του Ο.Λ.Π., ο αρχαιολόγος εστίασε το ενδιαφέρον του στην ανεύρεση αυτού του μνημείου. Κι όπως σημειώνει στο βιβλίο του «Η Οχύρωση και η Πύλη της Ηετιωνείας», που παρουσιάστηκε χθες από το δήμαρχο Δραπετσώνας Γ. Αραβιάδη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά Γιάννη Πολυχρονόπουλο και τον καθηγητή του ΑΠΘ Μιχ. Τιβέριο, θα μπορούσε ίσως να ταυτιστεί με το Αφροδίσιο ένα οικοδομικό συγκρότημα που ήρθε στο φως μετά τον καθαρισμό του λόφου της Ηετιωνείας (βόρεια της τάφρου). Βρίσκεται σε απόσταση 55 μ. από το τείχος στο σκάμμα ενός λατομείου.

Είναι ένα μακρόστενο οικοδόμημα 23 μ. x 6 μ. με τρία δωμάτια, εκ των οποίων το κεντρικό είχε κατώφλι που οδηγούσε σε μια μεγάλη αυλή (πλάτους 15 μ.). Υπάρχει και μια σειρά από τέσσερις λάκκους στους οποίους ενδεχομένως ήταν φυτεμένα τα δέντρα της αυλής. Ηταν ο κήπος, ο ευωδιαστός, που συνοδεύει συχνά τα Ιερά της Αφροδίτης, για τις ώρες αναμονής και αναψυχής των ανδρών. Ο χώρος του λόφου καλυπτόταν από θεμέλια σπιτιών. Από την ανασκαφική έρευνα δεν βρέθηκε κανένα από τα νεώρια της παραλίας της Ηετιωνείας, ενώ τα λατομεία φαίνεται πως εκτείνονταν σε μεγάλο μέρος εντός του φρουρίου και κοντά στους δύο πύργους του και χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του τείχους από τον Θεμιστοκλή.

Οι αστικές πύλες του Πειραιά σχεδιάστηκαν για να φυλάσσουν και να εξυπηρετούν την είσοδο και έξοδο των κατοίκων και των εμπορευμάτων, ενώ η Ηετιώνεια Πύλη έγινε για την προστασία τής από ξηράς προσπέλασης του λιμανιού. Το όνομά της το πήρε από έναν μάλλον άσημο ήρωα, τον Ηετίωνα, που κατά την παράδοση πρώτος κατοίκησε τη βραχώδη αυτή άκρη του κεντρικού λιμανιού του Πειραιά.

 

Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ






ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/04/2005
εκεί που τα θέλω εκτοπίζουν τα πρέπει...

balland

αντε με το καλο να το βρουν κ να το φερουν στο φως,ωστε να μας βαζουν να πληρωνουμε εισητηρια προκειμενου να δουμε την ιστορια μας...

299 Επισκέπτες, 1 Χρήστης