Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 579
  • Online ever: 1,080 (Ιουλίου 01, 2025, 10:00:42 ΜΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες

Κληρονομικό το στρες;

Ξεκίνησε από Teo, Μαΐου 17, 2005, 09:30:56 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Teo

Μεγάλη θεωρούν την πιθανότητα να μεταβιβάζεται το άγχος από τις μητέρες στα νεογέννητα Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές, που μελέτησαν έγκυες οι οποίες έζησαν από κοντά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, τον Σεπτέμβριο του 2001. Σύμφωνα με έρευνες της Ιατρικής Σχολής του Mount Sinai στη Νέα Υόρκη και του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, τόσο τα βρέφη, όσο και οι μητέρες είχαν χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με το στρες, γεγονός που δείχνει πως έχουν επηρεαστεί από μετατραυματική αγχώδη διαταραχή (post traumatic stress disorder - PTSD). Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι η μητέρα που πάσχει από PTSD μπορεί να παρέχει έναν λιγότερο αποτελεσματικό ή και εντελώς διαφορετικό τρόπο προστασίας στο μωρό της, ή ενδεχομένως υπάρχει κάποιου είδους βιολογικό σημάδι, που στέλνεται στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Οι επιστήμονες σκοπεύουν να παρακολουθήσουν τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, ώστε να διαπιστώσουν αν τα επίπεδα κορτιζόλης αναπτυχθούν κανονικά ή αν παρουσιαστούν ψυχολογικές διαταραχές.





 
 Τραυματικές εμπειρίες από την μητέρα στο παιδί


Κατά τη διάρκεια των ερευνών, που διεξήχθησαν το 2002, οι επιστήμονες μελέτησαν 38 γυναίκες, που ήταν έγκυες και βρίσκονταν κοντά στους Δίδυμους Πύργους ή μέσα σε αυτούς. Οι μητέρες ρωτήθηκαν σε ποιό στάδιο της εγκυμοσύνης βρίσκονταν στις 9 Σεπτεμβρίου και πότε επιβεβαίωσαν ότι πάσχουν από PTSD. Ένα χρόνο μετά, εξετάστηκαν δείγματα σάλιου από τις μητέρες και τα μωρά τους.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι γυναίκες με PTSD είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης από το φυσιολογικό. Το ίδιο διαπιστώθηκε και στα μωρά τους, που εξετάστηκαν ακόμα και ένα χρόνο αργότερα. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι πως τα πιο χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης παρατηρήθηκαν στις μητέρες που διένυαν το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους την ημέρα της επίθεσης.

"Η έκθεση εγκύων σε αγχώδεις καταστάσεις δεν σχετίζεται μόνο με το PTSD, αλλά και με το βιολογικό του σημάδι (χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης στο σάλιο), που φαίνεται από πολύ νωρίς στα βρέφη", υποστήριξε ο δρ. Τζόναθαν Σεκλ από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Από την πλευρά της, η δρ. Ρέιτσελ Γιεχούντα, από την Ιατρική Σχολή του Mount Sinai, επεσήμανε πως "ο προγραμματισμός της κορτιζόλης ίσως ξεκινά πριν την γέννηση".

Σε παρόμοια συμπεράσματα είχε καταλήξει και μια έρευνα σε παιδιά που οι γονείς τους επέζησαν από το Ολοκαύτωμα, ωστόσο, οι επιστήμονες τα είχαν αποδώσει στις σχετικές ιστορίες που άκουγαν διαρκώς τα βρέφη.

Να σημειωθεί πως, η κορτιζόλη "απαντά" στο στρες αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ προκαλεί αλλαγές στην μνήμη και την διάθεση.

498 Επισκέπτες, 1 Χρήστης