Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 579
  • Online ever: 1,080 (Ιουλίου 01, 2025, 10:00:42 ΜΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες

Φόβοι για τον ιό κοξάκι

Ξεκίνησε από Teo, Μαΐου 23, 2005, 10:04:20 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Teo

Επείγουσα επιδημιολογική μελέτη διέταξε το Υπουργείο Υγείας μετά την καταγραφή 15 περιστατικών αιφνίδιων θανάτων στη Θεσσαλία από το Σεπτέμβριο του 2004 έως το Μάρτιο του 2005. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛ στη νεκροτομή των ατόμων αυτών διαπιστώθηκε εικόνα μυοκαρδιοπάθειας και οι ιστολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις εντοπίστηκε εντεροιός κοξάκι Β-3. Οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί και ερευνούν τώρα αν για τους θανάτους ευθύνεται αποκλειστικά ο ιός κοξάκι ή αν τα περιστατικά, που καταγράφηκαν στη Θεσσαλία, αποτελούν τυχαία στατιστική παρατήρηση. Ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας και πως οι έρευνες που θα γίνουν θα αποκαλύψουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας Ρουμπίνη Λεονταρή από την πλευρά της, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, ενώ διέψευσε ότι σημειώθηκαν "ύποπτοι θάνατοι" στη Θεσσαλία αποδιδόμενοι στον ιό κοξάκι.

"Δεν υπάρχει συσχέτιση"


Όπως επισήμανε η ιατροδικαστής, το θέμα αφορά τις περιπτώσεις 13 θανάτων ατόμων των ηλικιακών ομάδων 25 έως 45 ετών, οι οποίοι ωστόσο αποδίδονται σε συγκεκριμένες αιτίες, πλην ενός περιστατικού, όπου διαπιστώθηκε αλλοίωση οργάνων από τον ιό κοξάκι Β-3. Βεβαίως, συμπλήρωσε, σε όλα τα προηγούμενα περιστατικά ανιχνεύτηκε στο αίμα ιός κοξάκι, χωρίς ωστόσο ο θάνατος των συγκεκριμένων ασθενών να οφείλεται σ' αυτόν.
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε η κ. Λεονταρή, επειδή αρχικώς υπήρξαν υποψίες, τα αρμόδια εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέτασαν επανειλημμένως τα όργανα των νεκρών, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει συσχέτιση.
 
Στο μεταξύ, το ΚΕΕΛ σε ανακοίνωση του, επισημαίνει ότι η σχέση ιών με μυοκαρδίτιδα - περικαρδίτιδα και διατατική μυοκαρδιοπάθεια είναι γνωστή από πολλών ετών, γι' αυτό και δεν χρειάζεται να ανησυχεί το κοινό.
Παράλληλα, τονίζει ότι τα συμπτώματα που δίνουν οι εντεροϊοί δεν είναι πάντα ξεκάθαρα, καθώς περιορίζονται κυρίως μόνο στον πυρετό, ενώ πλήττουν κυρίως νεαρά άτομα και μεταδίδονται μέσω της παρεντερικής οδού, δηλαδή από την επαφή που έχουν τα χέρια κυρίως με το στόμα. Το ΚΕΕΛ αναφέρει στην ανακοίνωση ότι η πρόληψη για τους εντεροϊούς περιορίζεται στους απλούς κανόνες καθημερινής υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και η υγιεινή των χώρων.
 
Σημειώνεται ότι εδώ και πέντε μήνες βρίσκονται σε εξέλιξη επιδημιολογικές μελέτες σε όλη τη χώρα, του υπουργείου Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, μετά τον αιφνίδιο θάνατο ενός τρίχρονου αγοριού στη Λάρισα τον περασμένο Δεκέμβριο από τον ιό κοξάκι Β-3.

507 Επισκέπτες, 1 Χρήστης