Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 607
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 682
  • Total: 683
  • Leon

Συνταγές με κοτόπουλο/ γαλοπούλα

Ξεκίνησε από Ntama, Ιουλίου 14, 2005, 01:08:57 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Ntama

ΕΣΚΑΛΟΠ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ  



4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
1 ασπράδι αυγού
10 κουτ. της σούπας ψίχα από ψωμί ολικής άλεσης
1 1/2 κουτ. του γλυκού ψιλοκομμένο φασκόμηλο
αλάτι και πιπέρι
2 1/2 κουτ. της σούπας καρυδέλαιο (θα το βρούμε σε καταστήματα υγιεινής διατροφής)
1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά
2/3 φλιτζανιού άπαχο γιαούρτι
1 1/4 κουτ. της σούπας πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
2 1/2 κουτ. της σούπας κοπανισμένη καρυδόψιχα
φετούλες λεμονιού και λίγη ακόμη ψιλοκομμένη καρυδόψιχα για τη διακόσμηση


1. Ξεπλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα φιλέτα του κοτόπουλου. Χτυπάμε το ασπράδι του αυγού με ένα πιρούνι μέχρι να ετοιμάσουμε αφρώδες, αλλά υγρό μίγμα, και αλείφουμε με αυτό τα φιλέτα του κοτόπουλου από όλες τις μεριές.
2. Βάζουμε την ψίχα ψωμιού σε ρηχό πιάτο και την ανακατεύουμε με το φασκόμηλο. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Βουτάμε ένα ένα τα φιλέτα πρώτα στο χτυπημένο ασπράδι και κατόπιν στο μίγμα με την ψίχα, πιέζοντάς τα με τις παλάμες μας για να καλυφθούν τελείως.
3. Ρίχνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι ή μεγάλη και ρηχή κατσαρόλα και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά τα φιλέτα για 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Τα τοποθετούμε κατά μέρος, διατηρώντας τα ζεστά.
4. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: αναμιγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από αυτά του γαρνιρίσματος) σε ένα μικρό μπολ, χτυπώντας καλά με το σύρμα.
5.Για να σερβίρουμε, τοποθετούμε τα φιλέτα σε ατομικά πιάτα και περιχύνουμε με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε. Πασπαλίζουμε με την κοπανισμένη καρυδόψιχα της διακόσμησης, καθώς και με τις φετούλες του λεμονιού.

Ntama

ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ  



-3/4 φλιτζανιού μέλι
-1/2 φλιτζανιού μουστάρδα πικάντικη
-2 κουτ. της σούπας σάλτσα σόγιας
-1 κουτ. της σούπας ξίδι
-1 κουτ. της σούπας κορν φλάουρ
-/4 φλιτζανιού νερό
-1 ½ φλιτζανιού κρέας από στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε κύβους
-250 γρ. μανιτάρια
-1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
-1 κολοκυθάκι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
-μερικά τοματάκια κοκτέιλ



1. Ετοιμάζουμε τη γλυκόξινη σάλτσα: ρίχνουμε σε ένα κατσαρόλι το μέλι, τη σάλτσα σόγιας, τη μουστάρδα και το ξίδι και αφήνουμε το μίγμα να πάρει βράση. Σε ένα μπολάκι αναμιγνύουμε το κορν φλάουρ με το νερό και προσθέτουμε σταδιακά αυτό το μίγμα μέσα στο κατσαρόλι με τα υλικά που βράζουν. Ανακατεύουμε, και, μόλις το μίγμα αρχίσει να δένει, αποσύρουμε από τη φωτιά.
2. Μουλιάζουμε μερικά καλαμάκια για σουβλάκι σε νερό για 30 λεπτά και κατόπιν περνάμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα μανιτάρια, τα κομμάτια του κρεμμυδιού, τα τοματάκια και το κολοκυθάκι στα καλαμάκια, εναλλάξ. Βουρτσίζουμε τα καλαμάκια με το μίγμα του κατσαρολιού και ψήνουμε στο γκριλ ή στα κάρβουνα για 5 έως 7 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να γίνουν. Tα σερβίρουμε ζεστά.

Ntama

ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ  


Η «σάλσα» είναι μια κόκκινη, πικάντικη σάλτσα από το Μεξικό με βάση τις πιπεριές, καυτερές ή μη, και την τομάτα. Θα τη βρούμε έτοιμη, με το όνομα mexican salsa, σε καλά σούπερ μάρκετ, αλλά μπορούμε να την ετοιμάσουμε και μόνοι μας, με τη συνταγή που δίνουμε παρακάτω.
ΤΙΡ: Τα κεφτεδάκια της συνταγής μας είναι από κοτόπουλο, ελαφρύ στο στομάχι, αλλά και στον ουρανίσκο. Η καυτερή σάλσα δεν επιτρέπει βαρύ και πικάντικο μίγμα στον κιμά. Ωστόσο, μπορούμε να «ελαφρύνουμε» τη σάλσα αφαιρώντας μερικές από τις πικάντικες πιπεριές. Στην περίπτωση αυτήν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλο είδος κρέατος, όπως μοσχάρι ή χοιρινό.




-500 γρ. φρέσκο κιμά από κοτόπουλο
-1 μέτριο, ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-1 αυγό
-1/3 φλιτζανιού ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
-1/4 φλιτζανιού φρέσκο γάλα
-αλάτι και πιπέρι
-1 ½ φλιτζανιού έτοιμη, μεξικάνικη σάλσα
-2 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα



ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 3 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ

-2 μεγάλες, ώριμες τομάτες
-2 κουτ. της σούπας φρέσκο κόλιανδρο, πολτοποιημένο
-1 φλιτζάνι ξερό κρεμμύδι, πολτοποιημένο
-1 φρέσκο κρεμμυδάκι, πολτοποιημένο
-1/5 φλιτζανιού κοπανισμένη, αποξηραμένη, πράσινη, καυτερή πιπερίτσα
-2 κόκκινες, αποξηραμένες πιπερίτσες, κοπανισμένες
-1/2 κουτ. του γλυκού ξερό σκόρδο
-1/2 κουτ. του γλυκού σκόνη τσίλι
-1 κουτ. της σούπας ξίδι γλυκό (φράουλας ή βαλσαμικό ή από σέρι)
-2 κουτ. της σούπας ηλιέλαιο
-3 κουτ. της σούπας χυμό από λεμόνι ή λάιμ




1. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 250 °C. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από τη σάλσα και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε κεφτεδάκια, τα οποία τοποθετούμε σε λαμαρίνα φούρνου καλυμμένη με λαδόκολα.
2. Ψήνουμε τα κεφτεδάκια για 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα ακόμη και στο κέντρο τους, πράγμα που δείχνει ότι είναι καλά ψημένα. Βγάζουμε τα κεφτεδάκια από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
3. Ρίχνουμε τη σάλσα σε μια κατσαρόλα μαζί με τα κεφτεδάκια και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ζεσταθεί καλά και να καλύψει τα κεφτεδάκια. Μεταφέρουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε πιατέλα ή μπολ σερβιρίσματος και πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Σερβίρουμε καρφώνοντας οδοντογλυφίδες σε κάθε κεφτεδάκι.
Για τη σάλτσα αναμιγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τοποθετούμε στο ψυγείο για μερικές ώρες, μέχρι να κρυώσει καλά η σάλσα. Τη σερβίρουμε είτε κρύα, συνοδεύοντας με τορτίγιας ή μεξικάνικα τσιπς, είτε ζεστή, όπως στη συνταγή μας, με κεφτεδάκια και γενικά κρεατικό.

Ntama

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ  

Είναι ένα φαγητό πάρα πολύ νόστιμο, λύση για διαφορετική γεύση αντί του ψητού κοτόπουλου. Ιδανικό για γεύματα Κυριακής ή για επίσημα δείπνα!



2 κοτόπουλα αρκετά μεγάλα
250 γραμμάρια τυρί γκούντα τριμμένο
250 γραμμάρια ρεγκάτο τριμμένο
2 κουτιά κρέμα γάλακτος για μαγειρική
100 γραμμάρια μαργαρίνη
αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη



Βράζουμε τα κοτόπουλα σε χύτρα ταχύτητας για 20 λεπτά. Σε απλή κατσαρόλα τα βράζουμε για μισή ώρα. Αφού βράσουν τα ξεκοκαλλίζουμε, κοβουμε σε κύβάκια το κρέας και απλώνουμε το μισό σε βουτυρωμένο ταψί. Ρίχνουμε λίγο αλάτι επάνω στο κοτόπουλο. Πιπερώνουμε και βάζουμε και ελάχιστη ρίγανη. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το γκούντα και το ρεγκάτο ανακατεμένα επάνω από το κοτόπουλο. Πάνω από τα τυριά ρίχνουμε το υπόλοιπο κοτόπουλο ελαφρά αλατισμένο, με πιπέρι και ρίγανη. Βάζουμε και τα υπόλοιπα τυριά. Στο τέλος ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος , σκορπάμε κομματάκια μαργαρίνητς και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φουρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει το τυρί.

Ntama

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΨΗΤΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ  


4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
αλάτι και πιπέρι
4 πράσινα λεμόνια
2 1/2 κουτ. του γλυκού ξίδι από λευκό κρασί
6 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
2 1/2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό



1. Τρίβουμε τα φιλέτα με αλάτι και πιπέρι και τα βάζουμε σε ρηχό ταψάκι, το οποίο τοποθετούμε κατά μέρος. Εν τω μεταξύ στύβουμε το χυμό από τα δύο λεμόνια και κόβουμε τη φλούδα τους σε πολύ λεπτές λωρίδες.
2. Ρίχνουμε το χυμό των 2 αυτών λεμονιών, καθώς και τις λωρίδες της φλούδας τους σε ένα μπολάκι μαζί με το ξίδι και 4 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά για να αναμιχθούν τα υλικά. Περιχύνουμε με το μίγμα αυτό τα φιλετάκια του κοτόπουλου μέσα στο ταψάκι και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 4 ώρες μέσα στο ψυγείο, σκεπασμένα.
3. Βγάζουμε τα φιλέτα από τη μαρινάδα, στύβοντάς τα καλά, και τα ψήνουμε για 30 έως 35 λεπτά στο φούρνο, στους 175 °C, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να είναι ζουμερά και μαλακά.
4. Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τα δύο υπόλοιπα πράσινα λεμόνια από τη φλούδα τους, αφαιρώντας ταυτόχρονα και το λευκό τους τμήμα, και τα κόβουμε σε λεπτές, στρογγυλές φέτες. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε τις φετούλες των λεμονιών και το βασιλικό. Τηγανίζουμε για 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να αναδίδεται το έντονο και δυνατό άρωμα του βασιλικού και να μαλακώσουν τα λεμόνια.
5. Σερβίρουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου συνοδεύοντας με τις φέτες του λεμονιού και διακοσμώντας με φυλλαράκια βασιλικού.

Ntama

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΤΥΡΙ  


Η γέμιση που προτείνουμε είναι πολύ νόστιμη και με ευχάριστα τραγανή υφή. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την παρμεζάνα με καλής ποιότητας κεφαλογραβιέρα ή πικάντικο κεφαλοτύρι.



-150 γρ. βούτυρο
-2 κουτ. της σούπας ανάμικτα, φρέσκα μυρωδικά (ματζουράνα, θυμάρι, δεντρολίβανο)
-125 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
-2 κουτ. της σούπας έτοιμο τσάτνι φρούτων
-125 γρ. γαλέτα
-1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
-1 κοτόπουλο, βάρους περίπου 1 ½ κιλού
-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες





1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C. Λιώνουμε 90 γρ. από το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά, την τριμμένη παρμεζάνα, τη γαλέτα και το τσάτνι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε για 1 ακόμη λεπτό, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
2. Γεμίζουμε το κοτόπουλο με το μίγμα τυριού. Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα κατσαρόλι ή μπρίκι και αλείφουμε το κοτόπουλο παντού. Ψήνουμε για 1 ½ ώρα, μέχρι το κοτόπουλο να ροδίσει καλά αλείφοντάς το τακτικά με λιωμένο βούτυρο, αν χρειαστεί, για να μην καεί. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με λαχανικά βρασμένα στον ατμό.

Ntama

ΡΥΖΟΤΟ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ  


200 γραμ. ρύζι μπασμάτι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμύδι, κομμένο
½ μικρή κόκκινη πιπεριά, ξεσποριασμένη και κομμένη
1 κουτ. σούπας κομμένα φύλλα κόλιαντρου
225 γραμ. στήθος κοτόπουλου σε κομμάτια
400 ml ντομάτα τριμμένη
100 ml ζωμό κοτόπουλου
1 κουτ. σούπας σκόρδο, λιωμένο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη άχνη
αλάτι και πιπέρι



- Μαγειρεύουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και σωτάρουμε το κρεμύδι, την κόκκινη πιπεριά και το κόλιαντρο για 5 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και ανακατώνουμε κάθε τόσο, μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Ρίχνουμε τον τοματοχυμό, το ζωμό κοτόπουλου, το λιωμένο σκόρδο και τη ζάχαρη και νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε με ανοιχτό καπάκι για 15 λεπτά.
- Στραγγίζουμε το ρύζι όταν είναι έτοιμο και το ανακατώνουμε με τη σάλτσα τομάτας.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ:Μια καλή ιδέα είναι να σερβίρουμε το ρύζι με φόρμα και να κάνουμε πιο εντυπωσιακή την παρουσίασή του.

Ntama

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΡΑΣΑΤΟ  


1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
2 μέτρια, ξερά κρεμμύδια
1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου
1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι μαύρο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί (Μαλαγουζιά)



Αλευρώνουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε. Όταν είναι έτοιμο, το σβήνουμε με το κρασί. Σε άλλο σκεύος σοτάρουμε τα κρεμμύδια, μαζί με το μαϊντανό, την πιπεριά, το σκόρδο και τη μουστάρδα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το κοτόπουλο και νερό και αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να ψηθεί το κρέας και να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε το κρασί σε θερμοκρασία 10-12 °C.

Ntama

ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΕ  


-4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
-3 φλιτζάνια ψίχουλα από φρέσκο ψωμί
-1 κουτ. του γλυκού σκόνη κόλιανδρου
-2 κουτ. της σούπας πάπρικα σε σκόνη
-1/2 κουτ. του γλυκού κύμινο σε σκόνη
-3 κουτ. της σούπας αλεύρι
-2 αυγά χτυπημένα
-αλάτι και πιπέρι
-μερικές φετούλες λεμονιού και φυλλαράκια κόλιανδρου για τη διακόσμηση



Κόβουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου στη μέση, κατά μήκος, ώστε να ετοιμάσουμε 2 λεπτά κομμάτια. Κατόπιν, τα κόβουμε σε χοντρές λωρίδες. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ψίχουλα και τα μπαχαρικά. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι μαζί με λίγο αλατοπίπερο και περνάμε τις λωρίδες του κοτόπουλου από αυτό το μίγμα. Τα τοποθετούμε κατά μέρος, ξεχωριστά, για να μην κολλήσουν. Κατόπιν τα περνάμε από το χτυπημένο αυγό και, τέλος, από το μίγμα των ψίχουλων και των μπαχαρικών. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ και μικρό κατσαρόλι και τηγανίζουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου λίγα λίγα, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα, διακοσμούμε με τις φετούλες του λεμονιού και τα φύλλα του κόλιανδρου και συνοδεύουμε με ντρέσινγκ της αρεσκείας μας.

Ntama

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΡΥΖΙ, ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΝΑ  

Η κλασσική συνταγή της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας


- 1 γαλοπούλα γύρω στα 3 1/2- 4 κιλά με τα εντόσθιά της
- 2/3 του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο ή μαργαρίνη
- 200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο
- 10-12 κάστανα βρασμένα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια
- 2 κρεμμύδια μέτρια
- 1 φύλλο δάφνης
- 50 ml κρασί ροζέ ή λευκό
- 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι καβουρντισμένο
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι βρασμένο
- 1 ποτήρι νερό
- 3 κουταλιές της σούπας ντοματάκια ψιλοκομμένα κονσέρβας
- αλάτι
- πιπέρι



1. Σοτάρετε σε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή μαργαρίνη τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
2. Προσθέτετε τον κιμά και τα συκωτάκια ψιλοκομμένα και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
3. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε τη δάφνη, τα ντοματάκια, το κρασί και ένα ποτήρι νερό.
4. Αφήνετε να βράσουν σκεπασμένα, 20'. Κατόπιν προσθέτετε στη γέμιση το κουκουνάρι, το βρασμένο ρύζι και τα κάστανα. Ανακατεύετε καλά.
5. Γεμίζετε τη γαλοπούλα και τη ράβετε, αφού την έχετε πλύνει, στραγγίσει και αλατοπιπερώσει εσωτερικά και εξωτερικά.
6. Την περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ή τη μαργαρίνη.
7. Ψήνετε τη γαλοπούλα σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο σε σιγανό φούρνο 4-4 1/2 ώρες, ανάλογα με το βάρος της.
8. Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
9. Τη σερβίρετε με τη γέμισή της.

Ntama

Kοτόπουλο πιλάφι με σάλτσα κάρυ          
   

 1 κοτόπουλο (1 ½ kg περίπου)
 1 κρεμμύδι
 1 καρότο
 1 κλωνάρι σέλινο
 1 λεμόνι
 αλάτι
 πιπέρι
 6 φλιτζάνια νερό
 1 φάκελο έτοιμη σάλτσα κάρυ
 ½ κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι


Aν θέλουμε, μπορούμε να ψήσουμε το κοτόπουλο στο φούρνο αντί να το βράσουμε
      

Kόβουμε το κοτόπουλο στα τέσσερα.
Tο τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε για μία ώρα με το κρεμμύδι,το καρότο και το σέλινο, προσθέτοντας το χυμό του λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και νερό.
Bγάζουμε το κοτόπουλο από το ζωμό του και το διατηρούμε ζεστό.
Eτοιμάζουμε τη σάλτσα κάρυ όπως περιγράφεται στο φάκελο και προσθέτουμε τμηματικά το γιαούρτι.
Pίχνουμε τη σάλτσα στο κοτόπουλο και το αφήνουμε σκεπασμένο σε σιγανό φούρνο για μερικά λεπτά.
Σερβίρουμε με ρύζι που βράζουμε στο ζωμό του κοτόπουλου.

Ntama

Kόκορας λεμονάτος με φέτα στην κατσαρόλα          
 
 1 κόκορας ολόκληρος κομμένος σε μερίδες
 1 φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο extra παρθένο KPOKEΩN
 1 κρεμμυδάκι λειωμένο στο μπλέντερ
 2 κουταλιές γλυκού ρίγανη
 1 κρασοπότηρο χυμό λεμονιού
 1/2 κιλό φέτα τριμμένη στο χέρι
 1 νεροπότηρο λευκό κρασί

 
Tips Πατάτες τηγανητές άφθονες και ξεροψημένες.
Πιείτε μια Pομπόλα από την Kεφαλλονιά.
      
 
Tηγανίζετε καλά μέσα σε μια κατσαρόλα τον κόκορα μαζί με το κρεμμύδι.
Σβήνετε με το κρασί, αλατίζετε, πιπερώνετε και προσθέτετε τη ρίγανη.
Aφήνετε να μαγειρευτεί καλά μέχρι να εξατμιστεί το κρασί.
Σβήνετε με το λεμόνι και κλείνετε το μάτι της κουζίνας.
Όταν ο κόκορας γίνει χλιαρός τότε ρίχνετε μέσα τη φέτα και ανάβετε το μάτι για 6 λεπτά.
Aνακατεύετε και είναι έτοιμος.

Ntama

Kόκορας με μπίρα          
   
 
 1 κόκορας (1200g περίπου)
 60g βούτυρο γάλακτος Pοδάμι
 250g μανιτάρια ψιλοκομμένα
 1 κουταλιά της σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
 6 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
 2 κουταλιές της σούπας τζιν
 1 ½ κουτί μπίρας
 αλάτι
 πιπέρι
 πιπέρι καγιεν


Πλένουμε, κόβουμε σε κομμάτια τον κόκορα και τον ροδίζουμε στην κατσαρόλα με λίγο βούτυρο.
Aλατοπιπερώνουμε και τον αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 λεπτά.
Kατόπιν τον βγάζουμε και τον διατηρούμε ζεστό.
Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Mόλις πάρει χρώμα ξαναβάζουμε τον κόκορα, τον περιχύνουμε με το τζιν και τον ανάβουμε.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος και τα μανιτάρια.
Tα περιχύνουμε με τη μπίρα.
Aλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το πιπέρι καγιέν.
Tα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά.
Όταν ψηθεί το φαγητό, αφαιρούμε το κρέας ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Aν χρειάζεται συμπληρώνουμε λίγο αλάτι και εκτός φωτιάς λίγο ακόμη βούτυρο.
Σερβίρουμε τον κόκορα με τη σάλτσα του και πασπαλισμένο με το μαϊντανό.

Ntama

Kοτόπουλο με μανιτάρια          
     
 
 1 κοτόπουλο ΦYTOAPΩMA περίπου 1 - 1 1/2 κιλό κομμένο σε μερίδες
 1 κεσεδάκι μανιτάρια (champignons de Paris)
 1 κεσεδάκι μανιτάρια πλευρώτους
 1 φλιτζ. του τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
 1 μεγάλη τομάτα ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη κομμένη σε κύβους
 1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη o 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
 1 φλιτζ. καφέ extra παρθένο ελαιόλαδο KPOKEΩN
 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικό)
 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
 αλάτι, πιπέρι

 
Tips Δεν χρειάζεται γαρνιτούρα, είναι πλήρες.
Mπορείτε να προσθέσετε και λίγο τριμμένο κρεμμύδι στο μαγείρεμα.
Πιείτε μια Σαντορίνη OΠAΠ που ταιριάζει υπέροχα.
      
     
Kαθαρίζετε τα μανιτάρια και τα κόβετε σε μέτρια κομμάτια.
Aν είναι μικρά τα αφήνετε όπως είναι.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και το ζεσταίνετε καλά.
Σοτάρετε πρώτα τις μερίδες του κοτόπουλου και τις βγάζετε μόλις ροδίσουν ελαφρά.
Pίχνετε τα μανιτάρια και τα μαγειρεύετε μέχρι να τραβήξουν τα πολλά υγρά.
Ξαναβάζετε μέσα το κοτόπουλο και προσθέτετε το σκόρδο και την τομάτα.
Aνακατεύετε ελαφρά.
Pίχνετε τη ρίγανη, το αλατοπίπερο.
Mαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το κρασί.
Συνεχίζετε μέχρι να εξατμισθούν τα πολλά υγρά.
Mόλις τα υλικά μαγειρευτούν, ρίχνετε το χυμό λεμονιού και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Ntama

Mπουκίτσες από φιλέτο γαλοπούλας με σάλτσα μουστάρδας    
 
 600 γραμ. φιλέτο γαλοπούλας
 1 κρεμμυδάκι ξερό τριμμένο στον τρίφτη
 1 φλιτζ. καφέ extra παρθένο ελαιόλαδο KPOKEΩN
 1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί
 1 κουταλιά σούπας λευκό ξύδι
 2 κουταλιές της σούπας πικάντικη μουστάρδα
 αλάτι, πιπέρι

 
Συνοδεύεται εξαιρετικά από σπυρωτό ρύζι ή πουρέ πατάτας ή και σωτέ λαχανικών.
Mαζί πάει εξαιρετικά ένα λευκό ξηρό κρασί περασμένο από βαρέλι όπως το Σαββατιανό ή Pοδίτης.
      
       
Kόβετε τη γαλοπούλα σε μπουκίτσες.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμυδάκι μαζί με τις μπουκιές της γαλοπούλας.
Σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να βράσει μέχρι να μείνει ελάχιστο μέσα στην κατσαρόλα.
Προσθέτετε το ξύδι και τη μουστάρδα.
Aνακατεύετε.
Aλατίζετε, πιπερώνετε.

682 Επισκέπτες, 1 Χρήστης