Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 216
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 320
  • Total: 320

Εισβολη στην κύπρο

Ξεκίνησε από Deykalion, Ιουλίου 20, 2005, 07:52:36 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

freak

μινορακι θα ηταν χρησιμο να εδινες μια περιγραφη του πως ηταν τα πραγματα τοτε για εμας τους νεωτερους... το πιο κοντινο που εχω εγω ως παρομοια αναμνηση ειναι τα Ιμια οπου υπηρχε ο φοβος συραξης. απο το σισμικ κ το ''βυθιστε το Χωρα'' του Παπανδρεου δεν θυμαμαι πολλα...μονο πως τρεχαμε στις υπεραγορες για τροφιμα κ γαλατα..οπως κ στο τσερνομπιλ.. αν δεν σου φερνει στο μυαλο δυσαρεστα πραγματα λοιπον θα το εκτιμουσα αν εγραφες μερικα πραγματα για το κλιμα τοτε......

last η κυπρος ηταν μελος της βρετανικης κοινοπολιτειας, οπως το πακισταν, η ινδια, χωρες της αφρικης, κλπ...δεν ξερω αν λογω της ενταξης της στην Ε.Ε επαψε να ειναι.

συντροφικα.

Deykalion

Aν και ο χρόνος μου είναι πρειορίσμενος και δεν είμαι και στα καλύτερα μου θα δώσω κάποιες παντήσεις γιατί κάποια πράγματα δεν είναι έτσι όπως λέγονται.

Δεν θέλω να μπώ στην διαδικασία να βάλω σστο χώρο αυτό δεκάδες σελίδες και έγγραφα που σχετίζονται με την εισβολή του 74 και δίνουν απαντήσεις γιατί σχεδόν κανείς δεν θα μπεί στη διαδικασία να τις διαβάσει γιατί είναι πολύ κουραστικό.Και γιαυτό  δεν θα βάλω.

Η κύπρος ήταν για πολλά χρόνια(δεν θυμάμαι ακριβώς πόσα) αποικία των άγγλων και ακόμη και το σύνταγμα μάς ειναι με βάση το αγγλικό και ενώ ειμαστε απο το 60 ανεξάρτητη δεν το έχουμε αλλάξει.Οι άγγλοι διατηρούν στην κύπρο ακόμη δύο μεγάλες βάσεις  που μάλιστα σε αυτές έχουν εγκαττεστημένα και τα πολυσηζητημένα κατασκοπευτικά συστήμα echelon αν τα γράφω σωστά> Συστήματα με τα οποία μπορούν να ελένξουν όλο τον κόσμο, τις τηλεπικοινωνιες και τα πάντα.

Φίλε freak κάπου δεν γνωρίζεις και τόσο καλά τα πράγματα και στο λίγο χρόνο που έχω θα πώ μερικά  που θυμάμαι στα γρήγορα.

Αναφέρεις ΕΟΚΑ Β και πώς χτυπούσε τους τουρκοκύπριους.
ΑΠλά να σου αναφέρω ότι οι ΕΟΚΑ Β χτυπούσε τους απανταχού ελληνοκύπριους που δεν άνηκαν στην δεξιά και όχι μόνο τους τουρκοκύπριους.
Σκότωσαν και ταλαιπώρησαν περισσότερο τους ελληνοκύπριους απο τους τουρκοκύπριους.

Ο μακάριος όντως προσπάθησε να περιορίσει τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων γιατί να μην ξεχνάμε και τη έγινε το 60 αν και δεν του βρίσκω δίκιο.

Το πραξικόπημα φίλε μου δεν έγινε για να χτυπηθούν οι τουρκοκύπριοι.Και υπάρχουν οι αποδείξης και στα έγρραφα του forreign office αλλά και σε άλλα έγγραφα της τότε εποχής.
Το πραξικόπημα ήταν απλά μια προδοσία για να διευκολύνουν την είσοδο των τούρκων και ούτε για να ενώσουν βιαίως την ελλάδα με την Κύπρο.

Αν ήθελαν να το κάνουν αυτό δεν θα έδιναν διαταγές να φύγουν οι Ελδυκάριοι απο την κύπρο και ούτε όταν ήταν στο πλοίο και έγινε η απόβαση και ζήτησαν να επιστρέψουν πίσω να πολεμήσουν να δεχτούν την απάντηση όχι επιστρέψτε στην ελλάδα.
Μπράβο στον πλοίαρχο που πήρε την ευθύνη μόνος του και επέστρεψα πίσω βομβαρδίζοντας τα παράλια και τους τούρκους που έκαναν απόβαση και να κατεβάση ξανα την ελληνικη δυναμη κάτω.Την δύναμη που έμελλε να κρατήση την λευκωσία και άλλα μέρη της κύπρου και να μην παρουν οι τούρκοι μεγαλύτερο μέρος.
Και για να γλιτώσει το πλοίο το όνομα του το οποίο μου διαφεύγει κατευθυνθηκε προς την αίγυπτο.

Σε όλα τα άλλα φίλε πανω κάτω συμφωνούμε.
Θα επιστρέψω όμως και με άλλες λεπτομέρειες και θα ψάξω να βρώ και που έχω τις συνομιλίες και τα έγγραφα της ΕΛΔΥΚ εκείνων των ημερών για να καταλάβεις την προδοσία και πως όλα ηταν πουλημένα στην τουρκία.

Ενώ είχαν ήδη κάνει απόβαση οι τούρκοι και έκαναν επιθεση στο στρατόπεδο της Ελληνικης Δυναμης Κύπρου οι ελλαδίτες ήταν καθηλωμένοι στο στρατόπεδο και δεν έπαιρναν διαταγή ούτε καν να αμυνθούν.

Φίλε last drive οι τούρκοι που λες θέλουν να λυθεί το κυπριακό γιατι ακριβώς στέκεται τροχοπέδι σε κάθε προσπάθεια τους αλλά θέλουν να λυθεί χωρίς να χάσουν τίποτα.Χωρίς να δωσουν τίποτα.Αυτό που θέλουν είναι να αναγνωριστούν σαν δύναμη στην κύπρο γιατί δεν τους αφήνει και η μαμα αμερική να το κάνουν γιατί έχουν βάσεις στα κατεχόμενα.
Είναι πολλά τα παιχνίδια που πάίζονται.

Θα επανέλθω

freak

δευκαλιωνα για την ΕΟΚΑ Β αναφερθηκα σε οτι αφορουσε την σχεση ελληνοκυπριων κ τουρκοκυπριων κ οχι στην εσωπολιτικη διαμαχη μεταξυ αριστερων κ δεξιων. το οτι κυνηγουσε κ τους αριστερους ειναι γνωστο, απλα δεν θεωρησα οτι ειχε σχεση με το εισβολη κ για αυτο δεν το ανεφερα.  καταλοιπα του διαχωρισμου αριστερων κ δεξιων υπαρχει ακομα κ στο κυπριακο ποδοσφαιρο μεταξυ Ομονοιας κ ΑΠΟΕΛ...οπου ακουγονται συνθηματα του στυλ: ''ΕΟΚΑ Β ξαναχτυπα"....

το πραξικοπημα ειπα οτι εγινε για να ανατραπει ο Μακαριος κ να ενωθει ελλαδα κ κυπρος, κατι που φωναζαν οι χουντικοι στην ελλαδα. Για τα εγγραφα του foreign office εχεις δικιο. απλα ξερω οτι τα εγγραφα αυτα αφορουν τον Αττιλα Β κ οχι τον Αττιλα Α κ για αυτο εκανα κ τον διαχωρισμο. αν γνωριζεις κατι αλλο σε παρακαλω να το αναφερεις.

συμφωνω σε αυτα που λες για την αποσυρση της ελληνικης μεραρχιας απο την κυπρο, για αυτο ανεφερα κ το περιστατικο με τον καραμανλη κ τα αεροπλανα. απλα αυτο με την ελδυκ ξεχασα να το γραψω.

αν δεν κανω λαθος εχω ακουσει κ για μια ιστορια σχετικα με κατι κασονια με οπλα που θα εστελνε η ελλαδα στην κυπρο αλλα τελικα ηταν αδεια...αν γνωριζεις κατι σχετικο πες μου...

περιμενω να επανελθεις με λεπτομερειες γιατι πραγματικα το κυπριακο ειναι ενα πολυ ενδιαφερον θεμα.

συντροφικα.

fmas

Παράθεση από: "Deykalion"Αν ήθελαν να το κάνουν αυτό δεν θα έδιναν διαταγές να φύγουν οι Ελδυκάριοι απο την κύπρο και ούτε όταν ήταν στο πλοίο και έγινε η απόβαση και ζήτησαν να επιστρέψουν πίσω να πολεμήσουν να δεχτούν την απάντηση όχι επιστρέψτε στην ελλάδα.
Μπράβο στον πλοίαρχο που πήρε την ευθύνη μόνος του και επέστρεψα πίσω βομβαρδίζοντας τα παράλια και τους τούρκους που έκαναν απόβαση και να κατεβάση ξανα την ελληνικη δυναμη κάτω.Την δύναμη που έμελλε να κρατήση την λευκωσία και άλλα μέρη της κύπρου και να μην παρουν οι τούρκοι μεγαλύτερο μέρος.
Και για να γλιτώσει το πλοίο το όνομα του το οποίο μου διαφεύγει κατευθυνθηκε προς την αίγυπτο.

Μου έλεγε ο παππούς μου για εκείνες τις μέρες ότι κατέβασαν τους στρατιώτες στην Κύπρο χωρίς να τους έχουν πει τι γίνεται.... Όταν άρχισε η απόβαση των Τούρκων υποτίθεται ότι όλοι οι Ελδυκάριοι ήταν με το δάχτυλο στην σκανδάλη... Ένας Ελδυκάριος ετοιμάστηκε να ρίξει και ο λοχαγός του του φώναζε όχι.... Οπότε σε κάποια στιγμή δεν άντεξε να βλέπει τους Τούρκους να μπαίνουν στην Κύπρο με αποτέλεσμα να πυροβολήσει και στο καπάκι ο Λοχαγός πήρε το υπηρεσιακό του περίστροφο και του γάζωσε κυριολεκτικά τα πόδια.......

Αυτά.....

minoraki

φιλτατε φρηκ, ευχαριστως να σου αναφερω μερικα πραγματα απο την τοτε εποχη! αν και δεν μου ειναι και τοσο ευχαριστο! εξ αλλου εχουν περασει παρα πολλα χρονια, ομως ποτε δεν επαψε να γυριζουν μεσα στο μυαλο ολων οσων ζησαμε αυτα τα δυσαρεστα γεγονοτα διαφορες εικονες!

λογω του οτι η εισβολη εγινε μεσα στο καλοκαιρι, εγω ημουν με τους γονεις μου στο εξοχικο που ειχαμε τοτε στην αναβυσσο! οπως εγραψα και προηγουμενως  εκεινο το διαστημα ετοιμαζομουν να αρραβωνιαστω! ο νικολας ηταν στο σπιτι του στο φαληρο και θα ερχοταν και αυτος σε λιγες ημερες στο σπιτι στην αναβυσσο! δεν προλαβαμε ομως! ανοιγοντας το ραδιοφωνο, μαθαμε τα νεα! η φρικη ολων μας φανηκε στα προσωπα μας! το μεγαλυτερο συναισθημα ηταν η ανασφαλεια! δεν ξεραμε ακριβως τι ειχε γινει! δεν ξεραμε εαν θα εφευγαν οι δικοι μας για τον στρατο! η λεξη επιστρατευση πλανιοταν απειλητικη πανω απο τα κεφαλια μας! ο νικολας βεβαια θα ηταν απο τους πρωτους που θα εφευγαν! για να πανε που? να πολεμησουν για ποιον? η αγανακτηση διαδεχοταν τον φοβο, ο φοβος τον θυμο, ο θυμος το κλαμα, το κλαμα την ανασφαλεια και παει λεγοντας! ο κοσμος δεν ηξερε εαν θα επρεπε να μεινει εκει που βρισκοταν ο καθε ενας ή εαν θα επρεπε να επιστρεψει στην αθηνα! τελικα πηραμε την αποφαση να φυγουμε με τους γονεις μου για την αθηνα, γιατι η αγωνια για το εαν τελικα θα επιστρευονταν οι δικοι μας ανθρωποι ειχε ξεπερασει καθε προηγουμενο! φτανοντας στο φαληρο, βγηκα σαν τρελλη απο το αυτοκινητο! ειδα οτι ο νικολας δεν ειχε φυγει! ενιωσα μια τρελλη χαρα, αλλα δεν κρατησε για πολυ! επρεπε συνεχως να επικοινωνουσαμε με το αστυνομικο τμημα για να μας ενημερωνουν εαν η ειδικοτητα του νικολα ηταν για την πρωτη γραμμη! οι περισσοτεροι φιλοι μας ειχαν ηδη επιστρατευθει και ειχαν φυγει! πολλοι απο αυτους δεν γυρισαν πισω! οι ωρες που ακολουθησαν ηταν τραγικες! ολη μερα και ολη νυχτα πηγαινοερχομαστε στην αστυνομια....τα ραδιοφωνα μετεδιδαν συνεχως ειδησεις! δεν ξεραμε ομως εαν ηταν αληθεια ολα οσα ελεγαν....γιατι καπου ηταν συγκεχυμενα τα νεα....ελεγαν αοριστιες! ο αντρας της ξαδελφης του νικολα που ειναι κυπριος, φευγοντας για την λευκωσια, εδωσε σημεια ζωης μετα απο εναν μηνα! δεν ξεραμε εαν ζουσε....που ηταν! τελικα ο νικολας δεν επιστρατευθηκε.....η αγωνια του ομως ηταν τοσο μεγαλη που ξαφνικα ο πυρετος εφτασε 39-40 και ολο του το σωμα γεμισε με σπυρια! ηταν με ιατρικη παρακολουθηση για περιπου 15 ημερες! απο τους φιλους μας δεν μαθαιναμε σχεδον τιποτα.....ειχαμε να επικοινωνησουμε με πολλους απο αυτους για 2-3 μηνες! η ζωη μας ηταν γεματη αγωνια-φοβο-κλαμα! η λεξη πολεμος αιωρειτο πανω απο τα κεφαλια μας! και δεν ξεραμε γιατι θα επρεπε να πολεμησουμε εμεις σαν ελληνες! για ποιον λογο να σκοτωθουν δικα μας παιδια...δικοι μας αντρες! αυτο ηταν και η μεγαλυτερη απορια μας! ενα αλλο συναισθημα που μας κατειχε ηταν η αγανακτηση! ακομα και τωρα που γραφω και ξαναζω αυτες τις στιγμες, η ψυχη μου ειναι γεματη απο αγανακτηση γι αυτους που σκοτωθηκαν χωρις λογο!

θελω να τελειωσω εδω.....γιατι μου ειναι τρομερα δυσαρεστο να γραφω αυτες τις γραμμες! η εμπειρια ηταν τρομερη! ενας πολεμος χωρις λογο! δεν ξερω εαν καταφερα να μεταφερω καθολου το κλιμα εκεινης της εποχης! εχουν περασει πολλα χρονια! η κυπρος μπορει να ειναι ελληνικη, αλλα οι ελληνες πληρωσαν μεγαλο τιμημα για την κυπρο! μετα απο λιγα χρονια, 3-4 νομιζω, μετα την εισβολη, ετυχε να παμε στην κυπρο! ειναι ενα πανεμορφο νησι! δεν ετυχε ομως να ακουσουμε πολυ κολακευτικα λογια απο τους κυπριους, προς τους ελληνες! ισως ετσι εβλεπαν τα πραγματα τοτε στην κυπρο! δεν ξερω.....παντως φυγαμε με αποριες, με συναισθηματα αναμεικτα....δυσαρεσκεια! παντα φιλικωτατα!

freak

μινορακι σε ευχαριστω για αυτα που εγραψες.... δεν ηθελα να σου ξυπνησω οποιαδηποτε δυσαρεστη αναμνηση. απλα θεωρησα πως μια περιγραφη του κλιματος τοτε θα ηταν οτι καλυτερο για εμας τους νεοτερους.

προσωπικα εχω τις περιγραφες των δικων μου , για το πως τους εδιωξαν ο τσαρος κ το μετεπειτα καθεστως η ο κεμαλ κ οι νεοτουρκοι του απο τις περιοχες της μαυρης θαλασσας που κατοικουσαν, καπως αχνα στο μυαλο μου....θυμαμαι μια αναταραχη τοτε στα γεγονοτα του Σισμικ κ του Χωρα, οχι τπτ συγκεκριμενο, απλα κοσμο να τρεχει για προμηθειες κ ανησυχια... τα Ιμια ειναι το πιο κοντινο σε πολεμικη συραξη που εχω ζησει. μαλιστα τοτε μολις ειχε τελειωσει η εξεταστικη μου κ ειχα ερθει για λιγες μερες ελλαδα να δω τους δικους μου κ ανταυτου καθομουν κ εβλεπα ολοκληρο τον ελληνικο στολο να πηγαινει προς τα Ιμια κ τα τυμπανα του πολεμου να ηχουν...

Εννοειτε πως η εμπειρια της κυπρου ηταν δυνατοτερη σε ενταση κ χειροτερη σε φρικη... κ νομιζω πως αν μπορει να λειτουργησει αυτο το γεγονος ως αποτρεπτικος παραγοντας στο μελλον ειναι μονο μεσω της εξιστορησης αυτης ακριβως της εντασης κ φρικης.
σε ευχαριστω κ παλι.

συντροφικα.

LaStDrIvE

Thanx minoraki pou mas edwses ena prosopiko sou vioma. Osos afto gia sxolia kuprious pros ellines simfwnw.

xtes milisa me ton kollito mu kai ton adelfo tou allou kollitou mu..o enas einai kuprios ston strato kai o allos ELDYK.... o prwto kathete + anorganwtoi sto full... o allos stin ELDYK kathe mera tou bgenei i psyxi .... ti allo borw na pw akougontas alli mia tetoia istoria apo filous mu pou ypiretisan ekei katw?

sun ola ta parapanw pou akoustikan... na paw pote na polemisw gia mia "patrida" pou  kata pliopsifia lambanw arnitika sxolia pros tin ellada? kai na me anebokatebazoune kalamara? Kai to gegonos oti exei ginei san prwpartoriko amartima " oi ellines ftene pou xasame tin kupro"

No... Never...  

kapote eipa se kapoious kuprious oti tin ellada tin skefteste otan exete provlimata kai thelete kapion na sas boithisi..p'ote allote?!  kai fisika den perimena kapia thetiki apantisi...

Kserw oti oi apopsis mou isos na akougonte gia kapious prosvlitikes, apopsis misous ktl ktl alla dne einai para prosopika viomata.

kalutera xekatharos para na diprosopos.

[/u]

minoraki

:D  :D  :D φιλτατοι φιλοι φρηκ και λαστ! χαιρομαι παρα πολυ που εστω και μεσα απο ενα φορουμ μπορεσα να περασω την φρικη της εισβολης! δεν με πειραζει εαν ξυπνησαν ασχημες μνημες.....το εχω ξεπερασει πλεον....εξ αλλου εχουν μεσολαβησει πολλα χρονια! εκεινο ομως που δεν θα ξεχασω ποτε ηταν μερικα λογια-σχολια αρνητικα που ακουσαμε τοτε, οταν ειχαμε επισκεφθει την κυπρο! δεν θελω να τα επαναλαβω, διοτι δεν εχει πλεον κανενα νοημα! εμεις, σαν ελληνες, εξακολουθουμε να αγαπαμε την κυπρο, να την θεωρουμε ελληνικη και πολυβασανισμενη! αυτο που δεν ξερω ειναι εαν και απο την αλλη πλευρα υπαρχουν τα ιδια αισθηματα! τελος παντων....τελος καλο ολα καλα! παντοτε φιλικωτατα προς ολους τους φιλους μου του α33!

Deykalion

Τώρα να το πώ ότι τσαντίστηκα??

Last drive υπηρέτησα και εγώ 26 μηνες σε παρακαλώ στην εθνική φρουρά και όχι 12 η ΄6.

Να μην ακούω τρελλά πράγματα ότι στην ΕΛΔΥΚ τους βγαίνει η ψυχή.
Και δεύτερο ότι δεν υπάρχει οργάνωση στην ε.φ.

Σε κάποια στρατόπεδα όπως σε όλο το κόσμο απλά είναι λίγο ποιό χαλαρά.

Αλλά να μην ακούω τρελλά πράγματα γιατί έχω και αδελφό μονιμο και όλα αυτά τα ζώ και τα βλέπω κάθε μέρα.

Απο ποιά πλειοψηφία πήρες ανρητικά σχόλια για την ελλάδα??
Θα ήθελα να δώ αυτήν την πλεοψηφία και να την γνωρίσω και εγώ και όσους φέρεις εσύ που θα πούν αρνητικά να σου φέρω εγώ τους διπλάσιους που θα πουν θετικά σχόλια για την ελλάδα.
Και μπορώ να σου φέρω και μερικές χιλιάδες ελλαδίτες που έχουν αρνητική άποψη για εμάς εδώ στην κύπρο.

Ένας κύπριος που δεν έχει άποψη για τους ελλαδίτες μπεί τώρα εδώ μεσα και διαβάση αυτά που έχεις γράψη τη άποψη νομίζεις ότι θα διαμορφώση?
Μην τρελαθούμε τώρα.

kapote eipa se kapoious kuprious oti tin ellada tin skefteste otan exete provlimata kai thelete kapion na sas boithisi..p'ote allote?! kai fisika den perimena kapia thetiki apantisi...

Αυτό δεν θα μπώ στν διαδικασία καν να το σσχολιάσω.Και άμα θές οταν βρεθούμε ποτέ απο κοντά κάνε μου αυτή την ερώτηση και θα σου απαντήσω και θα σου θέσω και άλλα 100 ερωτήματα για να δώ και τις δικές σου απαντήσεις.

Τώρα το τή βιώματα μπορείς να έχεις απο τόσο μακριά δεν το ξέρω.
ΕΚτός απο λόγια άλλων τη άλλα βιώματα έχεις??

Εγώ λατρεύω την ελλάδα και τον ελληνισμό και όσοι με ξέρουν καλά απο εδώ μέσα ξέρουν γιατί μιλάω.Και όμως αντλώ αρνητισμό συνέχεια απο ελλαδίτες.Δεν είπα όμως ποτέ τίποτα ούτε σχολίασα αν και μπορώ να πώ πολλά να σχολιάσω πολλά και με αποδείξης και όχι απλά λογια/

Δεν το κάνω όμως γιατί απλά αυτό το μόνο που κάνει είναι να δίνει τροφή στην διχόνοια.
Όπως ακριβώς έκανες εσύ.
Αν στην θέση μου ήταν κάποιος ακροδέξιος η κάποιος ακροαριστερός κύπριος θα καταλαμβαινες τη εννοώ.
Θα γινόταν μπάχαλο εδώ μέσα πόσο μάλλον να ήξεραν και την ιστορία καλά γιατί εσυ απο ότι φένεται δεν γνωρίζεις και πολλά.

Σταματάω εδώ πριν αρχίσω να παρεκτρέπομαι .

Πάω στο επόμενο πράγμα που είδα απλά και μονο για να διευκρινήσω.

Το καλαμαράς που λένε οι κύπριοι τους ελλαδίτες.ΑΥτό λέγεται απο πάρα πολλά χρόνια πρίν και έχει βγεί απο το ότι οι ελλαδίτες έπερναν πολλά καλαμάρια οι ψαράδες και έμεινε οι καλαμαράδες.Αυτοί που βγάζουν καλαμάρια.Και έχει μηνει αυτό.
Όπως και οι ελλαδίτες λένε τους κύπριους κουμπάρους.

Άλλο πράγμα τώρα.

Τα αρνητικά σχόλια που είχες ακούσει τότε μινοράκι ακούγονται μέχρι και σήμερα απο κάποια άτομα.Αυτά τα άτομα είναι αυτά που κάνουν το λάθος να κατηγορούν όλους τους ελλαδίτες για την προδοσία και όχι μόνο αυτούς που έφταιξαν.
Για 10-15 άτομα πάει θύμα γιαυτούς όλοι οι ελλαδίτες χωρίς να βλέπουν ότι και εκεί υπήρχε η χούντα και οι ελλαδιτες που δεν είχαν άμεση σχέση ηταν και αυτοί απλά θύματα.

Αυτά τα άτομα είναι που προωθούν ακόμη την διχόνοια και απο κομματικής σκοπιάς αφού ανήκουν σε ένα απο τα 2 άκρα ( το ένα άκρο είναι αυτοί και το άλλο άκρο οι χουντικοί) και προωθώντας αυτές τις απόψεις  και σε μερίδα της νεολαίας που τυφλή τους ακούει και δεν μπαίνουν στον κόπο να μελετήσουν την ιστορία και να δούν την αλήθεια.
Και με αυτούς έχω έρθει σε κόντρα πάρα πολλές φορές.

Να μην ξεχνάται ότι η κύπρος είναι το ποιό μακρινό νησί της ελλάδας.
Για μένα αυτό είναι.

Ήδη παρεκτράπηκα παρασύρθηκα και μακρυγόρησα γιαυτό σταματάω εδώ.

Deykalion

Μινοράκι έλληνες είμαστε όλοι μας .Και εσείς και εμείς.
Εσείς είστε ελλαδίτες γιατί μένεται ελλάδα και εμείς κυπριοι γιατί μένουμε κύπρο αλλα έλληνες είμαστε όλοι.

Τα αισθήματα που λές  υπάρχουν και εδώ στην κύπρο για την ελλάδα και τους ελλαδίτες..
Και ένα παράδειγμα είμαι εγώ και άλλοι πολλοί που ξέρω.

Όπως υπάρχουν και αυτοί με τον αρνητισμό οπως υπάρχουν και ελλαδίτες με τον ίδιο αρνητισμό.

whatever

Γειά σας.

Πρώτη φορά αποφασίζω να γράψω εδώ κι αυτό γιατί σαν Κύπρια ένιωσα την ανάγκη να πω κάποια πράγματα, αν και ο φίλος μου ο Deykalion με πρόλαβε σε όλα. Δεν θα μιλήσω για τα γεγονότα του '74 γιατί δεν τα έζησα αλλά κι ούτε για στρατιωτικά γιατί ούτε εδώ γνωρίζω πολλά.

Συμφωνώ ότι ίσως βρεις Κύπριους που θα μιλήσουν αρνητικά για τους Ελλαδίτες αλλά δεν είναι η πλειοψηφία αυτή. Δεν μας εκφράζουν όλους.

Είμαστε Έλληνες και την Ελλάδα την αγάπαμε. Η Κύπρος είναι η χώρα μας και η Ελλάδα το έθνος μας.

Γι'αυτό δακρύσαμε όταν είδαμε τον Πύρρο Δήμα και την Βούλα Πατουλίδου να κερδίζουνε το χρυσό και να ακούμε τον Εθνικό μας Ύμνο. Γι'αυτό επαναλαμβανόταν το ίδιο σε κάθε μετάλλιο που ακολούθησε στους επόμενους Ολυμπιακούς.

Γι'αυτό χαρήκαμε όταν η Αθήνα επιλέγηκε το '97 να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και γι'αυτό κάποιοι από εμάς βρεθήκαμε στις εξέδρες το καλοκαίρι του 2004, και θέλαμε πολύ να διοργανώσουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς ever. Γι'αυτό μετά νιώθαμε περήφανοι που όντως διοργανώσαμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς. Γι'αυτό είχε και Κύπριους εθελοντές.

Γι'αυτό βγήκαμε στους δρόμους και στις πλατείες να γιορτάσουμε την κάθε νίκη των παιδιών του Ότο και την κατάκτηση του Euro. Γι'αυτό και κάποιοι θα πάρουν το αεροπλάνο να βρεθούν στο πλάι της Εθνικής στο Στάδιο Καραισκάκη σε κάθε παιχνίδι της.

Γι'αυτό θέλαμε να κερδίσει η Έλενα Παπαρίζου στην Eurovision και γι'αυτό ξαναβγήκαμε στους δρόμους.

Γι'αυτό έξω από το σπίτι μου στην Λευκωσία κυματίζει η γαλανόλευκη.

Και σίγουρα δεν χρησιμοποιώ το "καλαμαράς" ειρωνικά ή να προσβάλω κάποιον.

Είμαι σχετικά μικρή ακόμα (23) αλλά μπορώ να σκεφτώ εκατομύρια πράγματα που με έκαναν να νιώσω περήφανη σαν Ελληνίδα. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχω την ανάγκη να αποδείξω σε κανένα πόσο Ελληνίδα είμαι. Ούτε τα είπα όλα αυτά για να έρθω σε αντιπαράθεση με εσάς.

Ξέρω όμως ότι όπως νιώθω εγώ, το νιώθουν κι άλλοι πολλοί. Γι'αυτό πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα γι'αυτό τον τόπο. Ελπίζω ότι θα το θυμηθούν κι άλλοι που το ξέχασαν τελευταία.

Επαναλαμβάνω το ξέρω ότι είναι πιθανόν να βρεις Κύπριους να εκδηλωθούν αρνητικά για την Ελλάδα αλλά όπως είπε και ο Deykalion το ίδιο συμβαίνει κι από την "αντίθετη" πλευρά.

Εγώ θέλω να πιστεύω ότι πέσαμε όλοι σε λάθος ανθρώπους και ότι οι απόψεις τους δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο. Γιατί μας ενώνουν πολύ πιο πολλά από όσα ίσως μας χωρίζουν.

Φιλικά..

LaStDrIvE

Apo tin pliopsifia twn Kupriwn foititwn pou gknwrisa edw 6 xronia twra.. Kai to ksekatharisa apo tin arxi afto kai apo ekei exw ta perisotero viomata.

Oso gia to kalamarades pragma  pou den einai oti kalutero na sou lene estw kai apo tin dikaiologisi pou aneferes. Kai opois tolmise na me prosfwnisi etsi den eixe/eixa aisio telos mazi tou. Sun tis allis oti pote den exw akousei ellhna na leei  tin lexi "koubaros" pros kapoion kuprio.

Otan to 2000 egine mia poreia sto Manchetser sto opio eixe kai sinexisei na exei tin megeluteri koinotita ellhnwn kai kupriwn meta to londino, aftoi pou epernan meros stin poreia diamartirias kata tou pseudokratous tou Ntenktas itane poly ligoteroi apo  tous kuprious pou epinan kafe stin ellhiniki kafeteria..kai to akoma pio "wraio" otan perase i poria katw apo tin kafeteria kanenas tous den edwse simasia. Episis to na blepeis  kathe melos tis porias na krataei 2-3 plakat  den dixnei kai tin kaluteri eikona pistevw. ti eikona dimiourgeis loipon? Pws na paw na polemisw ean xrisastei gia mia tetoia xwra?

Oso gia tin E.F pou aneferes oti gia 3 meres den eixane rouxa na ntisoune tin seira tou kollitou mu? Eite mipws gia paliotera pou den borousane na stiloune eukola lefta stous ekei fantarous tis ELDYK? Kai anagkazotane opios ellinas  filos tous erxotane stin ellada na pernaei apo tis oikogenies twn filwn tou na mazevei ta lefta gia na tous ta paei. kai se afto eixa dio tetoies periptwsis geitonwn mou. Kai poso gia tin antimetopisi apo kapious ekei?

Ta biomata pou exw apo toso makria einai arketa giati pws na to kanoume...ean den kataferoune oi kupriou na perasoune se ena elliniko panepistimio, pou benoune me alla metra axiologisis ( pio eukola )erxonte stous filous tous, tous Agglous.

Oso gia tin Epilisi den nomizw tha vrethei kapia lysi pou na sumferei kai tis dio pleures. Kai afto giati otan “misis” tous Tourkokuprious kai to anapodo ginete kai apo tin plevra tous tote kamia epilisi den tha kataferei tin enwsi dio lawn se koinwniko epipedo para mono oikonomiko dioikitiko.Pou kai afto den tha diarkesei gia polu.

Ean loipon thelete tin enwsi  katw apo tous orous pou nomizete oti sas ikanopoioun ti kanete gia na apoktisete koinwnikes sxesis metaxy twn dio? Mipws tha  katebei pali o Ntalaras na tragoudisei gia tin kupro? Mipws tha xanapetaxete petres ston Saki Rouba pou tragoudise me ton tourko tragudisti kai meta apo 2 xronia to gegonos xexastike kai ton akoute san treloi? Mipws xexnate eukola kapia pragmata? Kai milaw gia tin nea genia. Aftin pou sinantisa, synantw kai sunanastrefomai.

San Ellhnes edw toulaxiston exoume kales sxeseis me tous Tourkous. Mporw na kanw pio eukola parea me Tourkous para me agglous, gallous ktl ktl. Exoume arketa koina. Tis proalles etyxe na paw se ena pneumatiko kentro pou exoune sto Newcastle oi Tourkoi kai mpenontas eniwthes poly filika. H antimetopisi tous pros emas itane telia kai mas eixane sta “opa opa” mporw na pw. Mazi me afto to genonos pou anefera kai kapoia alla mporoun na odigisoune dio laous se mia sxesi politwn para sxesi kratwn/exousias gia arxi. Ean den enwsis tin “basi” den tha katafereis na exeis mia enwmeni “korifi” oso kai dwsis tis katalliles proypothesis.

Afta gia tin wra. Tin epomeni fora tha grapsw sta Ellinika giati nai einai kourastiko gia arketous kai zitw sigknwmi tha epanwrthwsw apla exw elipsi xronou afto to diastima gia peiramastismous me ta Ellhnika sto internet...xexexexe...

Deykaleiona den exw kati apenanti sou, Isa isa ektimw polu pou mporei na ginei mia zitisi apopsewn basi twn biomatwn mas peri tou thematos pou anaptisete. Tha xarw na ta poume kai apo konta otan katebw Ellada kai giati  oxi na to rixoume kai stin zivania kai stis seftalies pou gia tis defteres exw adynamia  :) :) :)

Kalo epomeno tou sabbatokuriakou :)
Filika
alexandros

Deykalion

Αλέξανδρε ούτε εγώ έχω τίποτα μαζί σου.
ΑΛοίμονο επειδή κάνουμε μια συζήτηση να έχει και ρπόβλημα ο ένας με τον άλλο.

Όντως τα greekglish με κουράζουν και γιαυτό θα απαντήσω σε΄΄οτι θύμαμαι απο αυτά που έχεις γράψει.

Ναι όντως τα κριτήρια των Ελληνικών πανεπιστημίων για τους κύπριους είναι διαφορετικά και αυτό είναι λάθος.
Έπρεπε να ξέρεις ότι οι κυπριοι όταν πήγαιναν να σπουδάσουν στην αγγλία πριν μπούμε στην Ε.Ε πλήρωναν πάνω κάτω 15000 ευρώ το χρόνο.

Μπορεί πολλοί κύπριοι να μιλάνε περισσότερο αγγλικά αλλά δεν συμπαθούν καθόλου τους άγγλους( μόνο τις αγγλίδες και αν έρθεις κύπρο πότε θα το διαπιστώσεις αυτό  :lol:  :lol: )

Για τους κύπριους που μένουν στην αγγλία δεν μπορώ να εκφέρω άποψη και δεν αμφθσβητώ τα όσα λές και τα πιστεύω κιόλας.

Εν είχες βιώσει απο κοντά τον θάνατο του Σολομού και του ισαάκ θα ήξερες απο που πηγάζει το μίσος για τους τούρκους.

Εγώ δεν ανάφερα πουθενά κια όύτε θα  με ακούσεις να λεω οτιδήποτε για τους τουρκοκύπριους.Εγώ λέω για τους τούρκους.
Και πιστεψε με όταν δείς ενα τούρκο και ένα τουρκοκύπριο θα καταλάβεις τη διαφορά αμεσως.
Και στην εμφάνιση και σε άλλα σημεία.
 Κανείς δεν ανάφερε ότι μισή τους τουρκοκύπριους αλλά τους τούρκους.Με τους τουρκοκύπριους δεν έχει κανείς τίποτα και η τουρκία σίγουρα τους μόνους που δεν εκπροσωπεί τα συμφεροντα ειναι των τουρκοκυπρίων.
Αν ποτε κουβεντιάσεις με τουρκοκύρπιους θα καταλάβεις τη εννοω και το τη θέλουν και εκείνοι.

Το ότι δεν άκουσες έλληνα να αποκαλεί τους κύπριους κουμπάρε απλά έτυχε.

Πριν 1 βδομάδα είμουνα ρόδο και ποιό πριν αθήνα και οι ταξιτζίδες και ολοι όσοι καταλάμβαιναν ότι είμαστε κύπριοι κουμπάρε μας φώναζαν και δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό.

Και έτυχε φίλε απλά να πέσεις σε λάθος άτομα. Έπεσες στην μερίδα εκείνων των ατόμων που δεν τους απασχολεί και τόσο το νησί.Τους απασχολεί απλά η καλοπέρασει και δεν έχουν ιδέα απο την πραγματική ιστορία αλλά μονο απο ότι τους έχουν πεί και τους λένε οι μπαμπάδες τους.

ΦΙλικά
Λουκάς

Deykalion

KostasD33

Παράθεση από: whateverΕίμαστε Έλληνες και την Ελλάδα την αγάπαμε. Η Κύπρος είναι η χώρα μας και η Ελλάδα το έθνος μας.

Μέσα σε μια μόνο φράση περικλείει όλη την πεμπτουσία του θέματος ακόμα και τις αντιφάσεις που συχνά έχουν δημιουργηθεί και στο παρελθόν και τώρα.

Θα ήθελα να τονίσω ότι ναι σίγουρο είναι ωφέλιμα να πούμε και να βρούμε τα προβλήματα και τις παραλήψεις για το όλο Κυπριακό πρόβλημα και να λέμε φταίμε εμείς οι καλαμαράδες ή εσείς οι κουμπάροι, το βασικό όμως δεν είναι αυτό (αν και χρήσιμο) το βασικό είναι να βρούμε (αν μπορούμε) ποια πορεία συντεταγμένη ή όχι μπορούμε να χαράξουμε.

Σχετικά με τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για καλαμάρια και κουμπαριές και ότι αυτά υποδηλούν ότι δεν αγαπάμε αλλήλους έχω να πω ότι είναι αστειότητες. Όχι οι χαρακτηρισμοί αλλά το συμπέρασμα ότι αυτά είναι που προσδιορίζουν την σχέση,
Αν πάρουμε τους τοπικούς χαρακτηρισμούς που αλληλοεκτοξεύονται (όχι μόνο στην Ελλάδα και σε όλο το κόσμο συμβαίνει αυτό και σε όλες τις τοπικές κοινωνίες) τότε η Αθήνα με Θεσσαλονίκη θα πρέπει να είχαν πόλεμο παίρνοντας ως παράδειγμα εκφράσεις που ξεστομίζουν ανεγκέφαλοι φανατικοί (δεν τους ονομάζω καν οπαδούς) ποδοσφαιρικών ομάδων. Με κλασικό παράδειγμα σε αγώνες με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό αν θυμάμαι καλά έχουν ρίξει συνθήματα για ομάδες της Θεσσαλονίκης Βούλγαροι και σε άλλες περιπτώσεις για Τουρκόσποροι και αλλά φαιδρά και προκλητικά.
Είμαι σίγουρος φυσικά ότι και οι φανατικοί από Θεσσαλονίκη θα έχουν και αυτοί ανάλογα κοσμητικά επίθετα για τους Αθηναίους ή άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ένα άλλο θέμα που φάνηκε σ αυτόν την διάλογο είναι ότι πολλοί από εμάς (καλαμαράδες δηλαδή) μη έχοντας οι ίδιοι πληρώσει φόρο αίματος στα γεγονότα της Κύπρου, δεν δείχνουμε την κατανόηση που θα έπρεπε σε Κυπρίους που έχουν πληρώσει με αίμα δικών τους άμεσα φίλων και γνωστών ανθρώπων.
Με αυτό που λέω δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με την άποψη του Δευκα ότι ο καλός ο Τούρκος κλπ κλπ αλλά κατανοώ την βάση που του βγαίνει κάτι σαν αυτό ειδικά όταν ο ίδιος ως χαρακτήρας από τα λίγα που γνωρίζω είναι ουμανιστής.

Άρα ας προσπαθούμε και εμείς να σκεφτόμαστε έστω για λίγο σαν κουμπάροι και οι κουμπάροι μας λίγο σαν καλαμαράδες.

Υ.Γ.
Προσωπικά δεν το ξέρα καν ότι μας λέγανε καλαμαράδες και δεν με ενοχλεί και καθόλου.

320 Επισκέπτες, 0 Χρήστες