Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 748
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 790
  • Total: 791
  • Leon

Άρωμα διαφήμισης

Ξεκίνησε από Teo, Απριλίου 13, 2004, 04:09:37 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Teo

Σας έχει τύχει ποτέ να αγοράσετε ένα προϊόν μόνο και μόνο επειδή μύριζε ωραία; Το δέλεαρ της ευχάριστης οσμής σκέφτονται να εκμεταλλευτούν οι απανταχού διαφημιστές, χρησιμοποιώντας ένα κανόνι αέρος, που ανέπτυξαν Ιάπωνες ερευνητές στο Ινστιτούτο Προηγμένων Τηλεπικοινωνιών του Κιότο. Το κανόνι αέρος δημιουργεί οσφρητικά ερεθίσματα σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας. Για παράδειγμα, κάποιος που οδηγεί αυτοκίνητο σε ένα σύστημα προσομοίωσης, μπορεί να διαισθανθεί τη μυρωδιά της βενζίνης καθώς εισέρχεται στο βενζινάδικο, ή το άρωμα του φρεσκοκομμένου γκαζόν σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Οι αυθεντίες του μάρκετινγκ σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το τεχνολογικό αυτό επίτευγμα, προκειμένου να "βομβαρδίσουν" το καταναλωτικό κοινό με… αρώματα, κάνοντας τα προϊόντα περισσότερο ελκυστικά.

Το κανόνι αέρος, που δημιούργησε ο Γιασουγιούκι Γιανάγκι και η ομάδα του, αποτελείται από ένα θάλαμο με λεπτό στόμιο από τη μια πλευρά και ένα διάφραγμα από την άλλη. Απαραίτητα "αξεσουάρ" του είναι ένα σύστημα ψεκασμού και μια κάμερα, που παρακολουθεί το "θύμα" της ευωδιαστής επίθεσης.

Όταν πυροδοτείται το κανόνι, το σύστημα ψεκασμού διοχετεύει τις οσμές με τη μορφή υδρατμών στο θάλαμο, ενώ το διάφραγμα διαστέλλεται, αφήνοντας μια δέσμη αέρα να διαφύγει από το στόμιο του θαλάμου.
 
Η κάμερα παρακολουθεί τα μάτια του "θύματος" και στέλνει τις εικόνες στον υπολογιστή, με τον οποίο είναι εφοδιασμένο το κανόνι και ρυθμίζει την κατεύθυνση του. Όταν η κάμερα συναντά τα μάτια, το κανόνι στέλνει τη μυρωδιά του κατ' ευθείαν στη μύτη του στόχου.
 
Εντούτοις, το επίτευγμα του κ. Γιανάγκι έχει και μειονεκτήματα. Όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συνδυάσεις πολλές οσμές ταυτόχρονα και να προβλέψεις τις περιπτώσεις αλλεργιών, ενώ δεν υπάρχουν "πρωταρχικές" οσμές, ώστε να μπορούν να κατηγοριοποιηθούν οι υπόλοιπες.

Πρόκληση στη μύτη


Το νέο διαφημιστικό όπλο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ευρέως στο λεγόμενο in- store marketing, την προώθηση δηλαδή προϊόντων εντός των καταστημάτων.
 
Οι διαφημιστές σκέφτονται να πλημμυρίσουν το "στόχο" τους με το άρωμα του προϊόντος, ενώ αυτός περνά δίπλα από το ράφι. Μάλιστα, οι δυνατότητες του κανονιού αέρος είναι τόσο διευρυμένες, που ενώ κάποιος θα μυρίζει καφέ, ο διπλανός του θα διαισθάνεται το άρωμα μιας κολόνιας!
 
Ο Τιμ Τζέικομπ, ειδικός στην οσφρητική ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, τονίζει με έμφαση την ικανότητα μιας οσμής να επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο κ. Τζέικομπ αναφέρει για παράδειγμα ότι,  η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού μπορεί να κρατήσει τους πελάτες περισσότερη ώρα σε κάποιο κατάστημα.
 
Ωστόσο, εμπόδιο στα σχέδια των διαφημιστών αναμένεται να αποτελέσουν οι οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων, που θεωρούν τη μύτη… ιδιωτικό χώρο! Σύμφωνα με τον κ. Τζέικομπ, η διαφημιστική χρήση του κανονιού δεν απευθύνεται στη συνείδηση του εν δυνάμει καταναλωτή, αλλά στο υποσυνείδητό του, δημιουργώντας του, ενδεχομένως, περιττές ανάγκες.
[/color]

790 Επισκέπτες, 1 Χρήστης