Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 169
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 307
  • Total: 308
  • Leon

Ο μαρασμός των αμφιβίων

Ξεκίνησε από junkie, Σεπτεμβρίου 20, 2005, 03:49:05 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

junkie

Στα πρόθυρα εξαφάνισης η γιγάντια σαλαμάνδρα της Κίνας

Το κρέας του A.davidianus πωλείται προς 100 ευρώ το κιλό

Ουάσινγκτον

Οι γιγάντιες σαλαμάνδρες της Κίνας, το μεγαλύτερο αμφίβιο του κόσμου, με μήκος 1,5 μέτρο και βάρος 50 κιλά, αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης λόγω της λαθροθηρίας, προειδοποιούν επιστήμονες. Πολλά ακόμα είδη αμφιβίων βρίσκονται σε ραγδαία παρακμή, είτε επειδή κυνηγούνται είτε λόγω της κλιματικής αλλαγής.
To πόσες γιγάντιες σαλαμάνδες (Andrias davidianus ή Megalobatrachus davidianus) υπάρχουν ακόμα στην Κίνα παραμένει άγνωστο, ωστόσο οι πληθυσμοί που μελετήθηκαν παρουσιάζουν όλοι μείωση 80%, δήλωσαν ερευνητές του Βοτανικού Κήπου του Χονγκ Κογκ σε συνέδριο για τα αμφίβια που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.
Η γιγάντια σαλαμάνδρα (συγγενικά είδη ζουν στην Ιαπωνία και άλλες περιοχές του Ειρηνικού) περιλαμβάνεται στη διεθνή συνθήκη CITES και το κυνήγι και το εμπόριό της απαγορεύεται.
Όμως το τεράστιο αμφίβιο είναι σχετικά δυσκίνητο και συλλαμβάνεται εύκολα από τους ντόπιους, οι οποίοι πωλούν το κρέας του έως και 100 δολάρια το κιλό.
Ο επικεφαλής των ερευνητών Μάικλ Λάου αναφέρει μάλιστα στο BΒC ότι στην Κίνα, και γενικότερα στην Ασία, δεκάδες ακόμα είδη αμφιβίων βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς χρησιμοποιούνται ευρέως ως τροφή και ως συστατικό παραδοσιακών φαρμάκων.
«Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην Κίνα, αλλά σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας οι βάτραχοι είναι τρόφιμο ευρείας κατανάλωσης» δηλώνει ο Δρ Λάου.
«Υπάρχουν επίσης προβλήματα με αφρικανικά είδη όπως ο φρύνος Γολιάθ του Καμερούν, ο μεγαλύτερος του κόσμου, ο οποίος κυνηγάται ως τροφή. Και έπειτα υπάρχει και το παράνομο εμπόριο κατοικίδιων ζώων, με ζώα όπως το μαντέλα της Μαδαγασκάρης».
Στη Λατινική Αμερική, επίσης, οι συνταγές με βατράχους είναι συνήθεις, και συχνά απαιτούν έως και 30 αμφίβια για μια μερίδα.
Το μόνο ευχάριστο, προσθέτει ο Λάου, είναι ότι σε πολλές ασιατικές χώρες η νέα γενιά δείχνει μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθησία και αρνείται να καταναλώσει άγρια ζώα όπως φίδια και αμφίβια.
Εκτός από τη θήρευση, τα αμφίβια αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο και από τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή, σε βαθμό που να θεωρούνται ζωντανός δείκτης της υγείας ενός οικοσυστήματος. Όλα τα αμφίβια έχουν ημιδιαπερατό δέρμα, μέσα από το οποίο μπορούν να αναπνέουν, και για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε ρύπους και μεταβολές του περιβάλλοντος.

307 Επισκέπτες, 1 Χρήστης